גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליית הבוס המשתף: מנהלים שלא מפחדים לחשוף חולשות

המנהלת שהציעה 100 אלף דולר לעובד שימצא לה בן זוג ● הבוס שהכריז שהוא האדם הכי פחות מתאים לנהל את החברה ● והמנכ"ל ששיתף בבלוג את הערכת הביצועים שלו עצמו ● הבכירים מגלים את היתרונות של הוצאת השלדים הפרטיים מהארון

הבוס המשתף / איור : גיל ג'יבלי
הבוס המשתף / איור : גיל ג'יבלי

העובדים והמשקיעים בחברה של ג'סיקה מא יודעים פרטים על חיי הדייטינג שלה, על הקטטות עם אמה ועל ההקאה ההיא בפסטיבל ברנינג מן, שנערך מדי שנה במדבר נבאדה. "מה לא שיתפתי?" אומרת מא, מנכ"לית inDinero, חברת תוכנה חשבונאית בסן פרנסיסקו.

אחרי שסיפרה על התקלות שאירעו לה בהטסת מטוסים, אחד מתחביביה, דרשו כמה משקיעים שהיא תרחיב את פוליסת ביטוח החיים שלה. מא עצמה הציעה בונוס של 100,000 דולר לכל עובד שימצא לה בן זוג.

ג'סיקה מא  / צילום: מיוטיוב

מאז ומתמיד נהגו מנכ"לים להשוויץ בסיפורי הצלחה ולהסתיר מהציבור את חוסר הביטחון שלהם, את חסרונותיהם ואת הרגעים האינטימיים בחייהם. היום, בכמה משרדים, תמונת הבוס חסר הפגמים מתחילה להתפוגג. מנהלים מגלים לאט לאט שהחשיפה - גם של הדברים הרעים - טובה לעסקים.

מא היא בין המאמינים בכך. אנשים אוהבים אותך כשהם מרגישים שהם מכירים אותך, היא אומרת, והדגשת המאבקים בתוך העסק מונעת מהמשקיעים לפתח ציפיות גדולות מדי. "אני בכלל לא מנסה לייפות דברים. אם הם יחשבו שהם מכירים אותי טוב יותר, הם ייתנו לי יותר כסף ויחתמו על יותר עסקאות".

כלי לקידום נאמנות ושיתוף פעולה

כשג'יימס רי התמנה למנכ"ל אשלי סטיוארט, רשת הביגוד למידות גדולות, הוא כינס את עובדי החברה במשרדיה הראשיים בניו ג'רזי, ואמר להם שהוא "האדם הכי פחות מתאים לנהל את החברה". וידויו הכה בהלם חלק מהעובדים, והפחיד אחרים, לדברי רי. הפידבק שקיבל אז היה: "זה האיש שאמור להציל אותנו כשהחברה בסכנה?".

ג'יימס רי / צילום: מיוטיוב

הקריירה של רי כללה הקמת חברת השקעות וניהול משותף של מותג המזון לחתולים מיאו מיקס, אך ניסיונו הניהולי בתחום הקמעונות הסתכם בפינוי כלי אוכל משולחנות במסעדות בתקופת לימודיו בבית הספר התיכון ובקולג'. הוא ביקש מעובדי אשלי סטיוארט לעזור לו ללמוד את העסק, שבאותה נקודת זמן, ב-2013, היה על סף פשיטת רגל. הוא גם הודה בפחד שלו מפני בדידות. משפחתו נשארה במסצ'וסטס והוא עבד ארבעה-חמישה ימים במדינה אחרת.

ארתה בלייק, קניינית באשלי סטיוארט, אמרה שפתיחותו של רי המריצה אותה להתאמץ וללמוד משהו חדש. היא עבדה יותר עם מחלקת השיווק, והשיקה כמה פיילוטים חדשים, ובהם קו שמלות לנשף סיום התיכון. רעיון הלבוש הרשמי נכשל, אך קו של בגדים במידות גדולות לנשים צעירות הפך ללהיט. נוסף על שווקים חדשים, בנתה אשלי סטיוארט פעילות מכירה מקוונת משל עצמה, שהיום היא כבר רווחית.

"רי איפשר לנו להשפיע", אומרת בלייק. "זה המריץ אותי לחשוב על רעיונות נוספים".

לדברי כמה מנכ"לים, כאשר הם מדברים על חלומות במישור הרגשי או מודים שהם לא יודעים מה הם עושים, הם יוצרים נאמנות ושיתוף פעולה. אבל לא כולם רוצים לעבוד עבור מישהו שמשתף יותר מדי, ובעידן של רגישות מוגברת וחששות לגבי ההתנהגות במקום העבודה, חלק מהבוסים נוטים לשתף פחות.

המציאות מאלצת מנהיגים להשתנות

לדברי סידני פינקלסטין, פרופ' לניהול בבית הספר טאק לעסקים בקולג' דרטמות, החוקר התנהגות מנכ"לים, במשך עשרות שנים היו מנכ"לים בכל התעשיות אמורים לדעת את כל התשובות ולהימנע מחשיפה של כל סימן לחולשה. הכוח כשלעצמו היה מעלה. מנהלים רבים עדיין מאמצים את סגנון המנהיגות שהיה נהוג בעבר. "רוב המנכ"לים, אם הייתה להם האפשרות לבחור, לא היו רוצים לוותר על הכוח", אומר פינקלסטיין, "אך ברוב החברות המסורתיות, אפילו בדרגות הגבוהות ביותר, המציאות החדשה - כגון נוכחותם של משקיעים אקטיביסטים- מאלצת את המנהיגים להיות יותר נוחים וגמישים".

ברנה בראון, פרופסור מאוניברסיטת יוסטון שהרצאת TED שלה על עוצמת הפגיעות הפכה ללהיט ויראלי עם 34 מיליון צפיות, טוענת שמנהיגים צריכים "מטרה ברורה" לפני שהם חושפים מידע אינטימי.

בספרים ובהרצאות מקדמת בראון את הרעיון שנטילת הסיכון הכרוך בחשיפה רגשית היא דרך למצוא משמעות בחיים ולבנות מערכות יחסים. היא גם תוהה מדוע הפכה פגיעות למילת באזז שממריצה אנשים להיפתח באופנים שעלולים להיות שגויים. "זה מסוכן כשדברים מתפרשים באופן שגוי", היא אומרת. "מבחינת המנהיגים, שיתוף ללא מטרה של פיתוח אנשים אחרים או פיתוח תהליכים אינו צעד אמיץ".

מבחינת ג'ו קונרוי, מנכ"ל Cooley מפאלו אלטו שבקליפורניה, סגנון הניהול הזה הוא פשוט "להיות אדם". "הכול זה חלק מניסיון לא להיות גדול מהחיים", הוא אומר. "כדי שאנשים ילכו אחריך, הם צריכים לבטוח בך. כדי שהם יבטחו בך, הם צריכים להכיר אותך".

קונרוי הרשים כל כך את עו"ד רייצ'ל פרופיט, עד שהיא עברה משרד כדי שתוכל לעבוד איתו. לדבריה, השיחה עמו על הורות הייתה "אחת השיחות הפתוחות והכנות ביותר" שניהלה. היא סיפרה שאחרי ארוחת הערב הראשונה המשותפת שלהם, היא חשבה: "זה בחור שהולך לשבת שם ולדבר איתי כאדם".

כמה חודשים לאחר מכן התרגשה פרופיט עד דמעות בפגישה עם שותפי החברה, כשקונרוי סיפר על חלום שחלם על בנו הבכור. קונרוי אומר שהנאום השנתי שלו, שהתייחס לנושאים כמו מות אביו, נועד לגרום לעובדים לחוש קשורים זה לזה ולחברה. בנאומו השנה הוא דיבר על לחיות את הרגע.

"רועד לפני חשיפה? עכשיו אתה שקוף"

רנד פישקין, לשעבר מנכ"ל Moz, חברה בסיאטל המפתחת תוכנת שיווק, אומר שפתיחותו הקפיצה לפעמים את מספר הלקוחות, אך גם עוררה דאגה בקרב העובדים. הוא נהג אז לספר בבלוג שלו על נדודי השינה שהוא סובל מהם, על הדיכאון ועל נושאים רגישים אחרים. יותר מכך, הוא שיתף בבלוג את דוח הערכת הביצועים של עצמו ופרסם אימייל פנימי שתיאר בעיות בהשקת מוצר גדולה. טרבור קליין, מנהל מוצר בחברה, קיבל תחילה התקף צרבת מתון מהחשיפות האלה ותהה אם אנשים מחוץ לחברה יזלזלו בה משום שהיא משתפת בחסרונותיה.

"השאלה הראשונה שלי הייתה כאילו... או.קיי. זהו זה. בואו נתכונן לבאות בגלל שאין לנו שום מושג איך העולם הגדול הולך להגיב", אומר קליין. אך הדאגה שלו התפוגגה במהירות והוא הרגיש שפתיחותו של פישקין חיזקה את האמון בינו לבין העובדים.

פישקין, שעזב את Moz בפברואר, אך עדיין מכהן כיו"ר מועצת המנהלים, אינו מתחרט. הוא אמר שהתגובות החיצוניות לשיתופים שלו היו חיוביות באופן כללי. "לא חשוב אילו שלדים יש לך בארון. פשוט תפתח את הארון ותראה לכולם", אמר פישקין. "אם האצבע שלך רועדת כשאתה מקיש על הכפתור "פרסם", ואתה בקושי יכול להציץ בתגובות ובאימייל או בטוויטר למחרת בבוקר, אז עכשיו אתה שקוף". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסה; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם