גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט וטוויטר בשת"פ רחב להעברת נתונים

גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט וטוויטר חברו יחד כדי להרכיז על "Data Transfer Project", פרויקט שיספק דרך חדשה להעברת נתונים בין הפלטפורמות השונות ● הקוד לפרויקט כבר קיים וזמין ב-GitHub, יחד עם סיכום על היקפו

פרטיות ברשת, מידע מהאינטרנט / שאטרסטוק
פרטיות ברשת, מידע מהאינטרנט / שאטרסטוק

גוגל, פייסבוק מיקרוסופט וטוויטר חברו יחד היום (א') כדי להכריז על יוזמת סטנדרטים חדשה בשם Data Transfer Project, שתספק דרך חדשה להעברת נתונים בין פלטפורמות. בהודעת בלוג כתבה גוגל שהפרויקט יאפשר למשתמשים "להעביר נתונים באופן ישיר משירות אחד לשני מבלי שיצטרכו להוריד את הנתונים ולהעלותם מחדש".

הגרסה החדשה של המערכת תומכת בהעברת נתוני צילומים, מייל, אנשי קשר, לוחות שנה ומטלות, על בסיס ממשקי תכנות יישומים (API) זמינים בגוגל, מיקרוסופט, טוויטר, פליקר, אינסטגרם, Remember the Milk ו-SmugMug. רבות מהעברות אלה כבר ניתנות לביצוע באמצעים אחרים, אך המשתתפות מקוות שהפרויקט יצמח לחלופה איתנה וגמישה יותר ל-API המסורתיים. בהודעת הבלוג שלה קראה מיקרוסופט לחברות נוספות להצטרף למאמץ, והוסיפה כי "ליבילות ולתפעוליות הבינית יש חשיבות מרכזית בחדשנות הענן ובתחרות".

"היבילות העתידית תצטרך להיות אינקלוסיבית, גמישה ופתוחה יותר"

הקוד הקיים לפרויקט זמין בקוד פתוח ב-GitHub, לצד סיכום תמציתי של היקפו. מרבית מאגר הקודים מורכבת מ"אדפטורים" שמסוגלים לתרגם API קנייניים להעברה בינית , ומתאים את נתוני אינסטגרם לפליקר ולהפך. בין האדפטורים האלה בנו מהנדסים גם מערכת להצפנת נתונים בהעברה, שמנפיקה מפתחות הצפנה לכל פעולה כזו. יש לציין שהמערכת ממוקדת בהעברות חד פעמיות ולא בתפעוליות בינית נמשכת שמאופשרת באמצעות מספר רב של API.

"היבילות העתידית תצטרך להיות אינקלוסיבית, גמישה ופתוחה יותר", נאמר בסיכום התמציתי. "אנו מקווים שהפרויקט הזה יאפשר קישור בין כל שני ממשקי מוצר ציבורי לצורך ייצוא וייבוא ישירים של נתונים".

עד כה ביצעו את מרבית ההצפנה מהנדסי גוגל ומיקרוסופט שמשתעשעים זה זמן רב ברעיון של מערכת העברת נתונים איתנה יותר. לדברי גרג פייר, מנהל מוצר בגוגל טייקאאוט, נולד הרעיון מהתסכול שיצרו האופציות הזמינות לניהול נתונים לאחר הורדתם. ללא דרך ברורה לייצא את אותם הנתונים לשירות אחר, פתרו כלים כמו טייקאאוט רק את מחצית הבעיה.

"כשיש לאנשים נתונים, הם רוצים שתהיה להם היכולת להעביר אותם ממוצר אחד לשני, אבל הם לא יכולים", אומר פייר. "זאת בעיה שאותה איננו יכולים לפתור בכוחות עצמנו".

מרבית הפלטפורמות כבר מציעות כלי הורדת נתונים כלשהו, אך לעתים נדירות בלבד מסוגלים כלים אלה לתקשר עם שירותים אחרים. חקיקת GDPR החדשה באירופה דורשת שכלים אלה יספקו את כל הנתונים הזמינים על המשתמש, ופירושו של דבר הוא שמדובר בהיקף רחב בהרבה מהמידע הזמין מ-API. לצד אימיילים או צילומים, ניתן למצוא נתונים בעייתיים יותר כמו היסטוריית מיקום ופרופילי זיהוי תווי פנים שמשתמשים רבים אינם מודעים לעובדה שהם נאספים. יש כמה פרויקטים שמנסים לעשות שימוש בנתונים אלה - בעיקר DiGi.me, שבונה מערכת יישומים שלמה סביב המידע - אך במרבית המקרים יושב המידע בכוננים הקשיחים של המשתמשים. כלי הורדה מוצגים כהוכחה לכך שהמשתמשים באמת מחזיקים בבעלות על הנתונים של עצמם, אך הבעלות על הנתונים של עצמך והשימוש בהם הפכו לשני דברים שונים לחלוטין.

"אנחנו תמיד רוצים לחשוב קודם כל על הגנת נתוני המשתמש"

הפרויקט נהגה כסטנדרט קוד פתוח, ורבים מהמהנדסים המשתתפים בו אומרים כי יהיה צורך בשינוי רחב יותר במנגנון השליטה כדי שהסטנדרט יצליח. "בטווח הארוך אנחנו רוצים שיהיה קונסורציום של מנהיגי תעשיה, ארגוני צרכנים, ארגונים ממשלתיים", אומר פייר. "אבל עד שתהיה לנו מסה קריטית סבירה, אין עדיין על מה לדבר".

זהו עיתוי רגיש לפרויקט שיתוף נתונים. ה-API של פייסבוק נמצא במרכז שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, והתעשיה עדיין בודקת עד כמה ניתן לבטוח במשתמשים בכל הנוגע לנתונים של עצמם. גוגל מתקשה להתמודד עם שערוריית API שלה, והזעם הציבורי שהתעורר סביב הטיפול הלא הולם מצדם של צדדים שלישיים שמספקים יישומי ג'ימייל בנתוניהם של משתמשי ג'ימייל. במובנים מסוימים, הקונסורציום המתוכנן יספק דרך לניהול סיכון זה, ויפזר את האחריות בין מספר רב יותר של ארגונים.

אך החשש מפרשת קיימברידג' אנליטיקה חדשה יוצר מגבלה אמיתית על נכונותן של חברות נתונים לשתף נתונים. כששאלתי על השלכות הפרויקט החדש על סוגיית פרטיות הנתונים, הדגישה פייסבוק את חשיבות קיומם של מנגנוני בקרה ברמת API.

"אנחנו תמיד רוצים לחשוב קודם כל על הגנת נתוני המשתמש", אומר דייויד בייזר, שעובד על מוצר הורדת הנתונים של פייסבוק. "אחד הדברים הנחמדים ב-API הוא שכספקית נתונים יש לנו את היכולת לסגור את הברז או לאכוף תנאים לגבי האופן שבו הם יכולים להשתמש בנתונים. באמצעות כלי הורדת נתונים, הנתונים יוצאים מהידיים שלנו, והם באמת נמצאים שם בחוץ ללא פיקוח. אם מישהו רוצה להשתמש בנתונים האלה לצרכים שליליים, פייסבוק באמת לא יכולה לעשות שום דבר למנוע את זה".

במקביל, מתמודדות חברות הטכנולוגיה עם חששות אגרסיביים יותר מאי פעם לפגיעה בתחרות, ורבים מחששות אלה מתמקדים בגישה לנתונים. לחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר יש מעט מתחרות, ובעודן ניצבות כעת בפני שאלות חדשות לגבי הרגולציה הפדרלית ועוצמת המונופולים, עשוי שיתוף הנתונים להפוך לאחת הדרכים הפחות מכאיבות לריסון עצמי.

זהו פתרון לא סביר לחברות שעדיין התאוששות משערוריות הפרת פרטיות נתונים, אך אנשי חוץ כמו מנהל 'מכון הטכנולוגיה הפתוחה', קווין בנקסטון, מקדמים פתרון זה ומציגים אותו כחשוב יותר מאי פעם, בייחוד לפייסבוק. "היעד העיקרי שלי הוא לוודא שערך הפתיחות לא יישכח", אומר בנקסטון. "אם אתה חושש מכוחן של הפלטפורמות האלה, אז היבילות היא אמצעי לאזן את הכוח הזה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב