גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המציאות דורשת בנייה לגובה, אך הישראלים רוצים צמודי קרקע

למרות מצוקת הדיור והצורך הגדול בדירות חדשות, 52% משטח המגורים בישראל נתפס ע"י בתים צמודי קרקע, ונראה כי מי שיכול להרשות זאת לעצמו מעדיף את האדמה ● כיצד התפתח החלום הישראלי מווילה עם גג רעפים אדום לאחוזה פרטית ומפנקת הכוללת את כל החידושים המודרניים, ואיך הבנייה האקולוגית משתלבת בחלום העדכני?

בית של האדריכל יוסי קורי בארסוף  / צילום: ליאור אביטן
בית של האדריכל יוסי קורי בארסוף / צילום: ליאור אביטן

למרות משבר הדיור וחרף ההצהרות על הצורך בציפוף ובחיזוק הבנייה לגובה, 81% ממבני המגורים שנבנו בישראל בין 1994 ל-2014 - ללא הבנייה ביהודה ושומרון שם כמעט אין בנייה רוויה - הם מבנים צמודי קרקע: וילות, קוטג'ים, בתים דו-משפחתיים וכיוצא בזה, כך עולה ממסמך שפרסם לאחרונה האגף לתכנון סביבתי ובנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה. בשורה התחתונה, 35% מהאוכלוסייה בישראל גרה כיום בבתים צמודי קרקע, שתופסים 52% מהשטח למגורים.

אפילו באזורי הביקוש, מחוזות תל-אביב והמרכז, 23% מהאוכלוסייה גרה במבנים צמודי קרקע, אשר תופסים 61% מהשטח למגורים. עוד קובע המסמך כי בניגוד למה שניתן היה לצפות כשרואים את הבנייה המסיבית של מגדלים חדשים, מגמת הבנייה צמודת הקרקע למגורים דווקא החריפה ב-20 השנים האחרונות ביחס לשנותיה הראשונות של המדינה. כותבי המסמך מדגישים כי יחידת דיור צמודת קרקע דורשת שטח קרקע גדול פי 6 מיחידת שטח בבנייה מרקמית.

המחקר אמנם אינו בודק את נטיות הלב של האנשים, אך עולה ממנו שרבים בוחרים לגור בווילה ביישוב או בשכונה עם אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי דומה לשלו. 

האדריכל שחר לולב, המתגורר ביישוב הקהילתי שמשית, ליד נצרת, מעיד שההעדפה של הישראלים לצמודי קרקע היא גם חברתית: "בשכונות החדשות בערים אנשים לא מקבלים את האפשרות של מרחב ציבורי וקהילה. הם מחפשים עוד דברים. הרצון הוא משולב: חינוך לילדים וקהילה והדשא והבריכה". 

היתרי בנייה שניתנו ב-2017

שתי מכוניות לפחות לכל משפחה

בין אם מדובר בארסוף, בעומר או בסביון, במושב בעמק יזרעאל, בכפר ערבי במשולש או במצפה בגליל, ביישובי השרון או בהרחבה בקיבוץ - רבים מהבתים הפרטיים נבנים בשכונות או ביישובים שאין בהם מקומות עבודה ולכן הדיירים צריכים לנסוע כל יום שעות למקום העבודה ולרוב כל משפחה מחזיקה שתי מכוניות לפחות.
תחום הבנייה הפרטית בישראל הוא בעצם אוסף של פרדוקסים: משרדי הממשלה מצהירים על כך שמדינת ישראל נדרשת להצטופף, ובכל זאת מקימים עוד יישובים "כפריים" והופכים את היישובים החקלאיים לפרברים; מי שמטיף לחיסכון בטביעת הרגל האקולוגית בונה וילות "סביבתיות", חסכוניות באנרגיה; היישובים הופכים לסגורים ואקסקלוסיביים למגזרים מסוימים וחוק הלאום החדש אף יחזק מגמה זו, אך האדריכלים מתכווננים ל"בינלאומי" ומדברים על פתיחות לנוף.

אם בעבר גג הרעפים האדום והדשא מלפנים היו הסטנדרט, היום האדריכלות הרבה יותר מגוונת. "מבחינה אדריכלית, ניתן לומר שהאדריכלות החדשה מפרקת את הווילה", אומרת ורד בלטמן-כהן. היא התחילה כמעצבת והיום היא בעיקר מתכננת וילות ענק בסגנון מודרני, בהיר ונקי. לדבריה, "בשנות ה-70 היו בונים בית על קומות עם גג רעפים. לפעמים קומת הקרקע הייתה מפולשת וכל השטח מסביב היה מיועד לחקלאות. היום אין כמעט חקלאות, אז במושבים כל השטח, 2.5-3 דונם, מנוצל לבניית הבית. הבית זה כבר לא גוש באמצע המגרש, אלא בנוי מכמה מבנים שיש ביניהם הרמוניה וחיבור. זה מכניס את החוץ לתוך הבית".

בלטמן-כהן עצמה חיה ועובדת בבית שעיצבה לעצמה באחד ממושבי השרון. לדבריה, אפשר לראות מגמה ברורה של שינוי בתכנון הבנייה הפרטית, שקשורה להיעלמות החקלאות. "הרעיון הוא שיחידת הדיור מתפרקת ויודעת להתאים את עצמה לצרכים המשתנים בבית. זה רלוונטי במיוחד לאנשים עם מקצועות חופשיים. זה מאפשר להם להקים משרדים בתוך הבית וחוסך את הנסיעות לעיר", היא אומרת.

"לא לחשוב רק על הכאן ועכשיו"

האדריכל יוסי קורי מתמחה בבנייה אקולוגית. בין היתר הוא היה שותף בתכנון בית הספר פורטר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל-אביב, ובמבנה הסדנאות החדש של שנקר ברמת-גן. בימים אלה הושלמה וילה בתכנונו ביישוב ארסוף שכוללת, בין היתר, שימוש בחומרים מתחדשים וחומרים ממוחזרים והימנעות מחומרים רעילים. "בבניית מבני ציבור יכולים לחשוב קדימה, ולכן מביאים בחשבון שיקולים כבנייה איכותית שתחזיק לאורך זמן. בבנייה הפרטית הלקוח חושב על כאן ועכשיו", הוא אומר.

"בהקשר של וילות ואדריכלות ירוקה זה תכנון פסיבי ואיכותי. כלומר העמדה נכונה של המבנה ביחס לסביבה: כיווני הרוח, תנועת השמש ואיך רותמים אותה לטובתנו בחורף ובקיץ. השיחה עם הלקוחות היא בדרך כלל על יפה ופרקטי, אבל בעיניי צריך לחשוב יותר לעומק".

האם זה לא פרדוקס שאתה מתכנן על מחשוף כורכר, במרחק עשרות מטרים מקו המים, בשכונה אקסקלוסיבית וקורא לזה בנייה ירוקה?

"בעיניי חד-משמעית אין בעיה. ברור שבעולם אידאלי היינו צריכים כולנו לגור ברמת צפיפות גבוהה ולהתבסס על תחבורה ציבורית, אבל העולם מורכב ולא חי לפי אידאות. דווקא בתור סביבתן, הדבר הכי נכון בעיניי הוא איך מנתבים את הדברים במציאות הנוכחית. מלכתחילה כל תחום הבנייה הוא מאוד בעייתי כי אנחנו מייצרים נזק סביבתי בהגדרה. כמובן שאי אפשר שכולם יגורו בטבע ולכן האחריות של האדריכלים היא למזער את הנזקים, וגם לייצר סביבת חיים טובה יותר. ובכלל - מה זה צפוף? ברמה הפרקטית, מקופסת גפרורים ועד עיר שלמה, אתה צריך לתכנן את זה הכי ירוק שאתה יכול".

משרדם של האדריכלים שחר לולב ועודד רוזנקוייר, SO architecture, נמצא בקיבוץ שער העמקים. בעשר השנים שחלפו מאז שפתחו אותו הפכו השניים למותג מוביל באזור הצפון. רבים מהבתים שתוכננו במשרד SO architecture מרחפים מעל הקרקע: "אנחנו בונים באזור הגליל והגולן, שבהם הקרקע משופעת, ולכן אנחנו לא צריכים לחפור כדי לרחף. זו ארץ מוכת שמש ולכן הריחוף מייצר צל נעים. אתה מתכנן בחוץ סוג של חלל פנים. הריחוף מייצר קלילות, אבל זה גם קונץ כזה. זה גורם התרגשות. כנגד חוקי הכבידה לכאורה. כשאתה מרחף אתה נוכח. אנשים רוצים בולטות, חדשנות, שיראו אותם".

באתר האינטרנט של משרד SaaB החיפאי ניתן להתרשם מווילות שנבנות בשכונת דניה בחיפה, בקיסריה, וגם במושבים בחוף הכרמל ובמצפים בגליל. את האדריכלות ניתן להגדיר כמודרנית, עם קווים נקיים, ובעיקר מאוד פתוחה לנוף. האדריכל לוסיאנו סטנדראו, יליד צ'ילה שגדל בארץ, מסביר שהתאים לו להתחבר עם סגנון האדריכלות הבינלאומי. "אני מאמין שזה סגנון שנכון למקום שאנחנו חיים בו. הפונקציונליות, היעדר עיטורים וקישוטיות, האמת של החומר", הוא אומר.
מבחינתו עניין הקשר עם הנוף הוא מהותי: "ריבוי פתחים, אוויר ואור הם המרכיבים החשובים לנו. פעם אמרה לי לקוחה פוטנציאלית שהיא לא כל כך אוהבת אור ואני אמרתי לה שאין לנו מה לעבוד יחד".

אבל אנחנו במדינה ים תיכונית, חם כאן ויש קרינה חזקה. איך אתם מתמודדים עם זה?

"אם לא ליהנות מהחוץ, אז בוא נגור במגדל. אם לגור על הקרקע אז צריך ליהנות מהחוץ. הפתחים הגדולים הם רק אמצעי לייצר חיבור עם החוץ. האדריכלות שלנו מתמודדת עם ענייני האקלים בעזרת אמצעי הצללה נכונים. זה מה שמוליד את העיצוב שלנו".

בתקופה האחרונה אפשר לראות יותר ויותר וילות שנבנות מחומרי בנייה אלטרנטיביים, כלומר לא מבלוקים ומצמנט אלא מבוץ, קש, עץ וחומרים ממוחזרים. האדריכלים שמקדמים את המגמה הזאת טוענים שהבתים האלה סביבתיים יותר וגם נכונים יותר מבחינה אנרגטית.

האדריכל כפיר וקס הוא אחד הבולטים בתחום. "יש היום הרבה הבנה שהבית צריך להיות מותאם אישית, וכחלק מזה נכנסת גם התפיסה הסביבתית. אני חושב שיש ניסיון אותנטי ליצור משהו יותר טוב, צנוע, נטמע בנוף, פחות לפגוע בסביבה", הוא טוען.

"בלונדון רוב השכונות הן של בתים פרטיים"

"היום כבר מובן מאליו שבית פרטי הוא חלק מהתרבות", אומר האדריכל יונתן מונג'ק. "פעם היה צריך להביא ג'ינס ליוויס מחו"ל ורק אנשים עשירים אכלו מנגו. היום אנשים נוסעים עם שקית ניילון וכפכפי אילת לטורקיה. הבנייה הפרטית היא מובנת מאליה, וזה דבר נפלא".

מונג'ק הוא מותג מוכר בתחום בניית וילות היוקרה. סגנון האדריכלות שלו מרפרר לטוסקנה או לפרובנס, הבתים ענקיים, הוא עושה שימוש מגוון בחומרי גמר שנותנים תחושה של רווחה ועושר, אבל גם של חמימות ומסורת. אפילו הגינות כמו לקוחות מספירה אחרת, ירוקות עד, מוגנות, שאין בהן תחושת זמן.

אתה חושב שהישראלים אוהבים לגור בצמודי קרקע, יותר מאשר במקומות אחרים בעולם?

"זו שטות. אני לא מכיר מדינה אחת בעולם המערבי שבה זה אחרת. בארה"ב, הרוב המוחלט גרים בבתים פרטיים. בלונדון, רוב השכונות הן של בתים פרטיים".

איך אתה מסביר את זה?

"הבנייה הרוויה זה הסכם הגיוני של המהפכה התעשייתית שדחפה אנשים לקופסאות".

מי הקליינטים שלך?

"מצד אחד באים אליי אנשים מאוד עשירים, מצד שני יש קיבוצניקים מ'בנה ביתך' שאני בונה להם את הבית ב-6,000 שקל למטר. אף שאני מותג, אני יכול להתחרות במחירים של אדריכלים מהדרגה השישית והשמינית. אני אבנה בית יותר זול מכל אדם אחר. הקליינטים שלי הם חלק מצוות התכנון. אני נותן להם יד חופשית להתווכח איתי. הישראלים הם לא בוקים כמו בחו"ל, הם בודקים, מבררים, מתמקחים ולכן המימוש הכספי שלהם מעולה".

עוד כתבות

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל לייטריקס / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 75 עובדים ומתפצלת לשתי חברות נפרדות

כפי שנחשף בגלובס, חברת הטכנולוגיה הירושלמית הודיעה היום על פיטורי 75 עובדים, מתוכם 55 בישראל ו-15 בעולם ● בתוך כך, לייטריקס הודיעה גם על כוונתה להתפצל לשתי חברות נפרדות, כאשר פעילות הליבה של Facetune תופרד מפעילות הבינה המלאכותית LTX ● לכל אחת מהחברות תהיה הנהלה עצמאית ותוכנית גיוס משקיעים נפרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

בדרך לעסקה נוספת: אסף רפפורט במגעים לרכישת ישראל בידור

בעוד עסקת רכישת רשת 13 עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי, אסף רפפורט מקדם מהלך נוסף בתחום המדיה ● לגלובס נודע כי רפפורט מנהל מגעים לרכישת ישראל בידור, קבוצת סושיאל מהגדולות בישראל, שבמקביל בוחנת גם הצעה מצד חברת ההפקות SIPUR של גדעון תדמור והמנכ"ל גלעד אמיליו שנקר

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מתוך העמוד הרשמי של דוברות ראש הממשלה

הסוף לפטור ממע״מ עד 130 דולר: הכנסת ביטלה שוב את הצו שר האוצר סמוטריץ׳

חברי הכנסת הצביעו עם רוב של 59 אל מול 23 חברי כנסת נגד הצו של שר האוצר, שהעלה את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל מ־75 דולר ל־130 דולר ● כזכור, בפברואר דחתה המליאה את הצו הקודם של סמוטריץ', שביקש להעלות את הפטור ל־150 דולר

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

ישראל אוזן, מנכ''ל משרד הפנים / צילום: יונתן בלום

משרד הפנים מתנגד לשלילת הנחות בארנונה למשתמטים מצה"ל

המשנה ליועמ"שית גיל לימון כתב למנכ"ל משרד הפנים ישראל אוזן כי בג"ץ הורה לבטל את ההנחות בארנונה למשתמטים מגיוס, וכי חלפו 35 הימים שבית המשפט הקציב כדי ליישם זאת ● מנגד, מנכ"ל משרד הפנים טוען כי "תיקון התקנות כפי שהוצע מהווה התערבות משמעותית ביחסי השלטון המרכזי-המקומי"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל גייסה 920 מיליון שקל ונפגעה מהירידות החדות בבורסה

לגלובס נודע כי חברת האנרגיה המתחדשת דוראל גייסה 920 מיליון שקל, פחות מכמיליארד השקלים שקיוותה להשיג בהנפקה ● הסיבה: הירידות החדות היום בבורסת ת"א ● המחיר בהנפקה הוא 83 שקל למניה, דיסקאונט אפקטיבי של 23% למוסדיים ● עוד נודע לגלובס כי דוראל צפויה להשקיע כ-200 מיליון דולר נוספים במניות החברה הבת

דל / צילום: Shutterstock, Gabriel Pahontu

בעיקר אלטשולר שחם: המרוויחים המקומיים הגדולים מהזינוק במניות דל ו-IBM

שוויין של שתי חברות המחשוב נסק בסוף השבוע בעשרות מיליארדי דולרים ● לצד אלטשולר שחם, המחזיק המקומי הגדול ב-IBM, מעסיקות החברות בארץ אלפי עובדים

ויקטורי - רשת מזון / צילום: תמר מצפי

מה השלב הבא? רשת ויקטורי תמכור דירות

רשת ויקטורי הודיעה כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם מספר חברות קבלן שיאפשרו ללקוחותיהם לקנות דירה במחירים שוברי שוק בסופרמרקטים ● המהלך של ויקטורי מגיע לאחר מבצע מכירת המכוניות ברשת אושר עד שהתנהל היום

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

סרן ד''ר אורי יוסף סילבסטר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני רחפנים פגעו במשוריין גבעתי, סרן ד"ר אורי יוסף סילבסטר נהרג

6 לוחמים נפצעו בתקרית בדרום לבנון, 3 מהם במצב קשה ● טראמפ מכריז על הפסקת אש חדשה - חיזבאללה יפסיק לירות ● נתניהו מאשר את ההסכמות: "הלחימה תימשך בדרום לבנון" ● יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ●  עדכונים שוטפים

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות החדות ביותר מאז אוקטובר 2023

ת"א 35 ות"א 125 צנחו בכ-4.3% - היום הכי גרוע של המדדים מאז 8 באוקטובר 2023 ● ת"א 90 איבד 4.6% ● דיווח: איראן עצרה את המו"מ עם ארה"ב בשל ההסלמה בלבנון ● טאואר צנחה בחדות, לאחר שטיפסה בשבוע שעבר לשיא כל הזמנים ● דוראל צללה אחרי שהודיעה על גיוס הון ● וגם: במיטב ממליצים להפחית חשיפה לשוק הישראלי

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

300 מיליון דולר: תוכנית ההשקעות של אלרון ורפאל בחברות טכנולוגיה

במסגרת תוכנית ההשקעות, אלרון ורפאל צפויות להעמיד עד 300 מיליון דולר על פני תקופה של כשלוש שנים, שימומנו בחלקים שווים, במסגרת אסטרטגיית רכישת שליטה בחברות טכנולוגיה דו־שימושית לשוק הביטחוני והאזרחי

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות