גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שליט צפון קוריאה משנה דרכיו? סייר בחוות ובמפעלים מרוחקים

אחרי חודשים של ביקורים באתרים צבאיים, החל קים ג'ונג און להקדיש תשומת-לב רבה לפרנסתם של בני עמו וביקר באזורים עניים ופחות מפותחים הממוקמים הרחק מהבירה ● בהיעדר רפורמות ממשיות שיאפשרו את הרחבת היוזמה הפרטית, עדיין מוקדם מדי לומר אם יוזמותיו הכלכליות אינן קוסמטיות בלבד

קים ג‘ונג און ואשתו בביקור במפעל לייצור מזון ומשקאות / צילום: רויטרס KCNA KCNA
קים ג‘ונג און ואשתו בביקור במפעל לייצור מזון ומשקאות / צילום: רויטרס KCNA KCNA

כששר האוצר האמריקאי מייק פומפאו הגיע החודש לפיונגיאנג לדון בתוכניתה הגרעינית של צפון קוריאה, היה מנהיג המדינה קים ג'ונג-און מחוץ לעיר. הוא ביקר בחווה ובמפעל לגידול ועיבוד תפוחי אדמה בחלקה הצפוני והמרושש של המדינה, על פי אמצעי התקשורת הממלכתיים.

קים, שהכריז על השלמת תוכניתו הגרעינית, וביצע את הופעת הבכורה שלו על הבמה העולמית לצד נשיא ארה"ב בפסגת סינגפור, החל להקדיש תשומת-לב רבה לאופן שבו מתפרנסים בני עמו.

בשינוי פתאומי לאחר חודשים ארוכים של ביקורים לאתרים צבאיים, ערך קים שורת ביקורים לחוות חקלאיות ומפעלים מרוחקים, וכן לאתרים אחרים שקשורים לרווחה היומיומית של אזרחי המדינה.

ביקורים אלה משקפים את התמקדותו המוצהרת החדשה של קים בפיתוח כלכלי, מכיוון שהסנקציות מעיקות על המדינה, והשליטה הממשלתית על הפעילות הכלכלית הולכת ונשחקת, על פי מומחים לצפון קוריאה.

"עכשיו הכול למען הכלכלה", אמר רוברט קרלין, קצין מודיעין אמריקאי לשעבר ופרופסור אורח באוניברסיטת סטנפורד.

בדומה לאביו ולסבו, נוהג גם קים לערוך ביקורים "לצורך מתן הנחיות בשטח", שבמסגרתם הוא נותן עצות לפקידים ומפגין את תשומת-לבו העמוקה לצורכי התושבים המקומיים. הוא ביקר בחוות ובמפעלים לייצור מזון, אך עד כה נערכו ביקורים אלה לאתרים בפיונגיאנג עצמה או בסביבותיה, ורבים מהביקורים היו באתרים צבאיים.

כעת החל קים לערוך את ביקוריו לאזורים עניים ופחות מפותחים הרחק מהבירה, לדברי מומחים שמתחקים אחר מעשיו.

"זוהי הפעם הראשונה שקים מבקר מקומות מרוחקים", אמר מייקל מאדן, מומחה אמריקאי לצפון קוריאה שעוקב אחר תנועותיו של קים ושל פקידים בכירים בפיונגיאנג.

כמה ימים לאחר הגעתו של פומפאו לפיונגיאנג ב-6 ביולי, ביקר קים במפעל סיבים כימיים, מפעל טקסטיל ומפעל קוסמטיקה בעיר סינויג'ו, שנמצאת בצדו השני של נהר ילו על הגבול עם סין. ב-17 ביולי ביקר קים בצפון-מזרח המדינה, וסייר במפעל תרמילים, אתר בנייה שבו הופסקה בנייתו של בית מלון, מחנה נופש, מפעל לייצור ציוד מכני לכריית פחם, מספנה, תחנת חשמל וחוות דגים.

ביום ה' שעבר דיווחו אמצעי התקשורת הצפון קוריאנים על מסע לעיר החוף המזרחית וונסאן, שבה ביקר קים במפעלי חטיפים וציוד לתלמידי בית ספר.

על פי הדיווח, קרא קים לפקידים להבטיח אספקה יציבה של אריג קנבס, רוכסנים ועור סינתטי לייצור תרמילים איכותיים, ועודד אותם "לעבוד בלב ונפש ובמסירות כדי לייצר תיקים איכותיים ממש כמו התיקים שהם היו מייצרים לילדים של עצמם".

מפת סיוריו של קים משקפת שימת דגש על עידוד הצריכה הפרטית, לדברי בנג'מין סילברסטין, פרופסור במכון מחקר מדיניות החוץ בפילדלפיה ואחד ממחברי התוכן באתר האינטרנט North Korean Economy Watch.

זמן קצר לאחר שקים עלה לשלטון בסוף 2011, הוא הכריז על מדיניות של "התקדמות כפולה", שתבטיח לעמו פיתוח גרעיני וכלכלי כאחד. אך באפריל, לאחר שורת ניסויים בליסטיים וגרעיניים שכללו ניסויים בטילים הבין-יבשתיים הראשונים שמסוגלים להגיע לארה"ב, אמר קים שהוא מוכן לפרק את אתר הניסויים הגרעיניים, ולהקדיש את מלוא תשומת-לבו לכלכלה בלבד.

בהיעדר רפורמות שיאפשרו את הרחבת היוזמה הפרטית, עדיין מוקדם מדי לומר אם יוזמותיו של קים בחזית הכלכלית אינן קוסמטיות בלבד, לדברי קווין גריי, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ססקס בבריטניה. הוא הזהיר מפני ייחוס משמעות רבה מדי לסיוריו של קים, וציין שהממשלה איבדה את השליטה על מרבית הפעילות הכלכלית בצפון קוריאה.

בנוסף לכך, המדינה עדיין לא הוכיחה כי נטשה את תוכניתה הגרעינית. צילומי לוויין מראים שפיונגיאנג החלה לפרק אתר השקת רקטות, אך במקביל היא מרחיבה מתקנים שקשורים לתוכניתה הגרעינית והבליסטית.

ייתכן שהדגש ששם לכאורה קים על הכלכלה נובע מחששותיו מפני הנזק שיגרמו הסנקציות שאותן החמיר האו"ם אשתקד בתגובה לניסויים הגרעיניים והבליסטיים של צפון קוריאה. הבנק המרכזי של דרום קוריאה מעריך שכלכלת צפון קוריאה התכווצה אשתקד ב-3.5% - הירידה החדה ביותר לעומת השנה הקודמת בעשרים השנים האחרונות.

מכיוון שהכלכלה במצב גרוע, זה טבעי שקים יתחיל כעת להתמקד בפרנסתם של אזרחי המדינה, לדברי סילברסטין.

אחד מיעדי הביקור של קים החודש היה אתר שבו הייתה פרוסה בעבר חטיבת חיל אוויר, ושמפונה כעת לצורך בניית חממות. "זוהי דוגמה ברורה של השינוי", אמר סילברסטין.

באחד הסיורים האחרונים מתח קים ביקורת על פקידים מקומיים בגין ליקויים במתקנים שעליהם הם ממונים.

"בתמונות שהתפרסמו לצד הדיווחים על הביקור נראה קים כשפניו זועמות ופיו קפוץ, כשאחריו משתרכים פקידים מקומיים, במפעל עלוב עם רצפה מלוכלכת שעליה ניצבו מכונות עתיקות שכבר חדלו לתפקד", אמר קרלין. "זאת לא תמונה טיפוסית".

באשר לזלזול שהפגין קים כלפי פומפאו, מדובר בטקטיקה שבה משתמשים הצפון קוריאנים לעתים תכופות, ושאותה הנהיג סבו של קים", לדברי מאדן. "זו דרך לשדר לאזרחי המדינה שיש לו דברים טובים יותר להקדיש להם את זמנו", אמר מאסן. "ביקור של שר חוץ אמריקאי - זה פחות חשוב מאשר לשרת את עמו". 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים