גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד בעייתיות בחוק הלאום

פתרון "הבעיה הדרוזית" דווקא יגביר את האפליה בחברה הישראלית

רה"מ נתניהו מחבק את המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית / צילום: לע"מ
רה"מ נתניהו מחבק את המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית / צילום: לע"מ

1.

הטרגדיה הגדולה של חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי (חוק הלאום) בנוסחו הנוכחי, היא שמדובר בחוק שבבסיסו ובמהותו הוא חוק טוב ומתבקש, ומובן מאליו שיהיה חלק מהחוקה של מדינת ישראל. על כך ש"מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, שבה אנחנו מממשים את זכותנו הטבעית, התרבותית, הדתית, וההיסטורית, להגדרה עצמית" - אין עוררין. זהו סלע קיומנו. בזכות החזון הזה הגענו לכאן כמעט כולנו. בזכותו אנחנו קיימים.

אבל בדומה להצעות חקיקה אחרות שדנים בהן שנים, גם במקרה הזה ממשלת ישראל הנוכחית הצליחה להפוך את הטוב לרע ואת המובן מאליו לבלתי מתקבל על הדעת. היא עשתה זאת בכך שזנחה את החלק השני, הדמוקרטי, של חזון ישראל, בכך שהוסיפה לחוק היסוד סעיפים שמפלים לרעה חלק מאזרחי ישראל, ובכך שהיא מתעקשת שלא לעגן בתוכו את הזכות לשוויון ואת הסעיף שעוסק באופיה הדמוקרטי של המדינה. 

מתווה שנועד להשתיק את האפליה

עכשיו ממשלת ישראל מוסיפה חטא על פשע - שבמקום לתקן את חוק הלאום היא עומדת להסדיר שורה של שינויי חקיקה לקידום מעמדם של הדרוזים והצ'רקסים. ההסדר המתגבש בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבין ראשי העדה הדרוזית בעקבות המחאה שלהם נגד חוק הלאום אולי יביא לפתרון ל"בעיה הדרוזית", אבל הוא רק מדגיש את הבעייתיות של חלק מסעיפי חוק הלאום, וגם מגביר את האפליה של ישראלים שלא משרתים בכוחות הביטחון, ערבים וחרדים בעיקר.

המתווה שנועד להשקיט את המחאה הדרוזית ולהחזיר את בני העדה לסדר, כולל 3 חוקים נפרדים העוסקים במעמד החוקי של מיעוטים המשרתים בצה"ל, שבזכותו הם יקבלו הכרה ותמיכה כספית שתשמש, בין היתר, לחיזוק היישובים הדרוזיים ולשימור המורשת הדרוזית והנחלתה

בתי המשפט פסקו בעבר - ברוח מגילת העצמאות - כי קביעת הקריטריונים לחלוקת משאבים ציבוריים צריכה להיעשות על-פי "כלל הענייניות" ותוך שמירה על עקרונות היסוד של השיטה, ובהם "עיקרון השוויון". השאלה המרכזית העולה מההסדר עם הדרוזים היא - האם מתן עדיפות כלכלית ומעמדית לאזרחים יוצאי צבא על פני אזרחים שלא שירתו בצבא, כמו ערבים או חרדים, מגשימה את עיקרון השוויון?

בשאלה דומה דן בשנת 2005 שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, רון סוקול, במסגרת עתירה שהגישו סטודנטים ערבים באוניברסיטת חיפה נגד החלטתה להכליל קריטריון של שירות צבאי בשיקול אם יש לתת לסטודנטים את ההטבה הכלכלית של מגורים במעונות באוניברסיטה.

באותו מקרה כתב השופט סוקול דברי שיפים הם גם לענייננו היום: "אין כל ספק שעידוד תרומה למדינה ולציבור הוא שיקול ערכי חשוב, שעשוי להנחות רשויות ציבוריות בחלוקת משאבים. דומה כי עידוד מי שתורם לקהילה משרת את הציבור כולו, ובסופו של דבר עשוי להיטיב גם עם מי שאינו זוכה להטבה המיידית.

"עם זאת, ברור כי אם האוניברסיטה הייתה מבקשת לעודד - באמצעות חלוקת מעונות - תרומה למדינה ולקהילה, הרי שהגבלת ההטבה רק למי שתרם בדרך של שירות צבאי או לאומי, עשויה להיפסל מחמת אפלייתם של סטודנטים אחרים שתרמו למדינה ולחברה בדרכים אחרות".

השופט סוקול הוסיף כי יש ממש גם בטענות שהעלו הסטודנטים הערבים, שלפיהן הוספת הקריטריון של שירות צבאי (כתנאי לזכאות למגורים במעונות) יוצרת אפליה בין סטודנטים יהודים לסטודנטים מהמגזר הערבי. לדבריו, "השירות הצבאי אינו פתוח לכלל אזרחיה הערביים של מדינת ישראל, אף כי יש גם בני מיעוטים המשרתים בצה"ל (די להזכיר את בני העדות הדרוזית, הצ'רקסית ורבים מחברי הקהילה הבדואית).

"ידוע שמרבית ערביי ישראל אינם נוטלים חלק בשירות הצבאי. אמנם בשירות הלאומי ניתן למצוא לא מעט מערביי ישראל, אך דומה שחלק הארי של הציבור הערבי אינו משתתף בשירות צבאי או בשירות לאומי".

שירות צבאי כתנאי להטבות - הפליה

השופט סוקול הזכיר באותו פסק דין את המציאות הישראלית שלפיה על-פי חוק שירות ביטחון חייבים כל אזרחי ישראל לכאורה בשירות צבאי. אך בפועל, מי שאינו יהודי אינו נקרא לשירות צבאי, למעט דרוזים וצ'רקסים. גם אפשרות ההתנדבות של בני המיעוטים מוגבלת על-פי הוראות מינהליות.

מסקנתו של השופט מכל אלה הייתה שהתוצאה בפועל של הוספת הקריטריון של שירות צבאי כקריטריון לחלוקת מעונות היא אפלייתם של ערביי ישראל. "האפקט" של הקריטריון הוא אפקט מפלה.

מדינת ישראל צריכה לעודד שירות בצה"ל, להעניש את מי שמתחמק משירות, והחברה הישראלית רשאית לתגמל את מי שתורם לה באמצעות שירות בצבא, והיא גם עושה זאת כבר שנים בדרכים רבות, שונות ומגוונות. אבל המדינה אינה רשאית להפלות לרעה ערבים ישראלים, חרדים ואזרחים אחרים שלא שירתו בצבא לאחר שקיבלו פטור משירות צבאי מהמדינה.

2.

את תיק נחום ביתן היה אפשר לסגור לפני שנה ויותר

אחרי שאיש העסקים נחום ביתן, הבעלים של רשתות הקמעונאות יינות ביתן ומגה בעיר, התבשר השבוע (ד') על סגירת תיק החקירה הפלילית נגדו, מיהר ביתן להודות לרשויות החוק על "העבודה המסורה והמהירה שלהן", והוסיף כי "לא היה לי ספק שהתיק ייסגר, אבל זה בכל מקרה משמח לשמוע בשורה כזו".

גם לנו לא היה ספק שהתיק ייסגר, וגם אנחנו שמחים בשמחתו על ההחלטה. אבל לטעמנו, אולי בגלל ההתרגשות, ביתן היה סלחן מדי עם הפרקליטות בתגובתו. כי בניגוד למה שאמר, "עבודה מהירה" של הפרקליטות לא הייתה כאן.

ביתן - שהיה חשוד במעורבות בתיק של ראש עיריית כפר-סבא, המואשם בשימוש אסור בכספים שהעבירה רשת יינות ביתן לעיריית כפר-סבא ונועדו לתרומות - נחקר פעם אחת בלבד, במשך שעות בודדות, ב-13 בפברואר 2017. כלומר, לפני כשנה וחצי. החקירה הזאת, שאת תוכנה ואת עצם קיומה חשפנו אשתקד לראשונה ב"גלובס" (ב-13 בספטמבר 2017), באה לביתן בזמן הכי גרוע שיכול להיות: כחצי שנה אחרי שהפך לבעלים של רשת הקמעונאות השנייה בגודלה בארץ, כשרכש את רשת "מגה בעיר" מרשת מגה שקרסה.

הרכישה הפכה את ביתן - הקמעונאי הוותיק שגדל באשקלון ובנה בעקשנות ובעשר אצבעות עסק משגשג - לאחד מאנשי העסקים הגדולים בארץ, ושמה אותו סופית על המפה של הגדולים ביותר. אבל אז הגיעה החקירה באזהרה, אירוע שהוא קשה לכל אדם.

ביתן יצא מהחקירה בראש מורם והלך לביתו. הוא לא נחקר שוב מאז על-ידי המשטרה, וכבר לפני כ-8 חודשים הערכנו כי בעוד שהחשדות לעבירות פליליות נגד בן-חמו מבוססים בראיות, ביתן צפוי לצאת מהתיק הזה בשלום. אבל עננת החשדות רבצה מעל ראשו במשך כשנה וחצי, וזה יותר מדי זמן. את התיק של נחום ביתן היה אפשר לסגור לפני שנה ויותר.

למרות העומס הרב המוטל עליהן, הפרקליטות והמשטרה צריכות לשאוף לטיפול הרבה יותר מהיר בתיקים, ואסור שתקופה של שנה וחצי ממועד חקירה קצרה, בודדת ופשוטה של חשוד, ועד מתן הודעה על סגירת התיק שלו, ייחשבו להישג או ל"עבודה מהירה" של הרשויות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל