גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בטורקיה, טראמפ מאותת: ארה"ב כבר לא מתנהלת כמו בעבר

בעבר וושינגטון ניסתה בדרך כלל להרגיע את השווקים העולמיים במקרים של התפרצות משברים פיננסיים בכלכלות מתעוררות ● הפעם נשיא ארה"ב בחר ללחוץ על טורקיה עוד יותר במהלך שהעמיק את צניחת הלירה והחמיר את החששות מקריסה של בנקים טורקיים

הנשיא טראמפ והנשיא  ארדואן בבית הלבן/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
הנשיא טראמפ והנשיא ארדואן בבית הלבן/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

החלטת הנשיא טראמפ להכפיל את המכס על יבוא מטורקיה כאשר ממשלתה נאבקת בקריסת המטבע הלאומי מהווה סטייה של ארה"ב מהאופן המסורתי שבו היא מטפלת במשברים פיננסיים בכלכלות מתעוררות.

וושינגטון ניסתה בדרך כלל להרגיע את השווקים העולמיים במקרים כאלו, בייחוד כאשר המשקיעים חוששים מ"הידבקות" במשברים. טראמפ לוחץ במקום זאת עוד יותר על טורקיה, עם העלאת המכס על יבוא פלדה טורקית ל-50% ועל אלומיניום ל-20%. המהלך הזה העמיק את צניחת הלירה והחמיר את הפחדים בשוק שהבנקים הטורקיים עלולים לקרוס.

המהלך של הממשל בא אחרי סדרת פעולות שננקטו בשבועות האחרונים להגברת הלחץ הכלכלי על הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, כדי שהוא ישחרר מהכלא את הכומר האמריקאי אנדרו ברנסון.

הכפלת המכסים לא קשורה לכומר ברנסון, אמרו דוברי הממשל שלשום. דוברת הבית הלבן לינדזי וולטרס אמרה שהמכסים נועדו להגן על הביטחון הלאומי של ארה"ב, "בנפרד מהדיונים על הסחר או על כל נושא אחר".

בהודעה הרשמית על המהלך בחצות יום שישי - בערך 12 שעות אחרי הודעת הנשיא בטוויטר - הבית הלבן מסר שהעלאת המכסים ננקטה מפני שהמכסים העולמיים המקוריים לא עשו את מה שהממשל קיווה שיעשו כדי להגדיל את הפקת הפלדה והאלומיניום בארה"ב. ההודעה הזו לא הסבירה למה טורקיה ספגה את המכסים הגבוהים ביותר.

בציוץ שלו בטוויטר, טראמפ קישר לכאורה את המכסים ליחסים הגרועים בין שתי המדינות, ואותת בכך שהוא מוכן להשתמש בעיצומים מסחריים כי להשיג יעדים דיפלומטיים של ארה"ב. דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן אמר שלשום (ו') שלטורקיה "יש הרבה מה להפסיד" אם הכומר ברנסון יוחזק בכלאו.

ייתכן שטראמפ ביקש גם למנוע מטורקיה כל יתרון מסחרי שהיא יכלה להפיק מנפילת המטבע שלה.

"אישרתי זה עתה את הכפלת המכסים על פלדה ואלומיניום מטורקיה כאשר הלירה שלהם יורדת במהירות מול הדולר החזק מאוד שלנו!", כתב הנשיא כמה דקות אחרי 9 בבוקר שלשום, אחרי שהלירה הטורקית צנחה ב-14% מול הדולר באותו יום. "היחסים שלנו עם טורקיה אינם טובים בשלב זה!" הוא הוסיף.

בשלושה עשורים של משברי מטבע תקופתיים, כמו צניחת הפזו המקסיקני בתחילת שנות ה-90 והמשבר האסיאני ב-1997-1998, "ההנחה הבסיסית של השווקים הייתה שארה"ב תנסה לעזור בתקופות כאלו של תנודתיות קיצונית בשערי מט"ח", אמר שהאב ילינוס, אסטרטג המט"ח הראשי בקבוצת קרדיט סוויס. "כעת השוק כבר לא יכול להניח את זה".

קריסת מטבע יכולה לסכן שווקים מתעוררים, בייחוד כשהם לווים סכומים גדולים במט"ח ומתקשים לפרוע את ההלוואות הללו כאשר המטבעות שלהם נחלשים.

במסגרת אסטרטגיית "אמריקה תחילה" שלו, טראמפ מכוון מחדש את המדיניות הכלכלית האמריקאית, ובכך הוא שובר את הקונצנזוס הדו-מפלגתי בארה"ב שלפיו המשימה של וושינגטון היא להיות המובילה בהרחבה, בחיזוק ובייצוב היחסים המסחריים והפיננסיים בין מדינות, בהנחה שגלובליזציה כזו משרתת את האינטרס האמריקאי, גם אם היא פוגעת בכמה תעשיות או קהילות.

טראמפ קרא תיגר על האורתודוקסיה הזו, בטענה שהמדיניות הזו ערערה את הכוח הכלכלי האמריקאי. הוא החיה מדיניות רדומה זה זמן רב של חסימת יבוא שהוא רואה בו סכנה לארה"ב, והתעלם מאזהרות שמהלכים כאלו יפגעו במערכת המסחר העולמית. הוא טוען שארה"ב צריכה לעשות יותר כדי לנצל את השפעתה הכללית והפיננסית כדי לכפות על מדינות אחרות לשנות מדיניות שנחשבת ללא הוגנת כלפי ארה"ב.

המכסים שטראמפ הכפיל הוטלו מוקדם יותר השנה, לא רק על טורקיה אלא למעשה על כל יצואנית מתכות בעולם. הממשל הטיל 25% על פלדה מיובאת ו-10% על אלומיניום, באמצעות חוק זניח מימי המלחמה הקרה שמתיר לנשיאים לחסום יבוא שנחשב סיכון ל"ביטחון הלאומי" האמריקאי.

השימוש בפרשנות הרחבה של החוק הזה עורר את זעמן של עמיתות סחר מרחבי העולם, שטוענות שהוא מפר את מגבלות ארגון הסחר העולמי על מהלכים חד-צדדיים כאלו ופוגע בבעלות ברית שאינן מסכנות את הביטחון האמריקאי. טורקיה היא בעלת ברית מתוקף חברותה בארגון ההגנה נאט"ו.

מדינות רבות הגיבו במכס משלהן על יבוא מארה"ב. ביניהן הייתה טורקיה, שביוני הטילה מכסים על יבוא מארה"ב בסך 1.8 מיליארד דולר בשנה של פחם, נייר, אגוזים, טבק ועוד.

התייחסות טראמפ לצניחת הלירה הטורקית אותתה שהוא מוכן להשלים עם צניחה כזאת.

אחרי הציוץ של טראמפ צנחה הלירה בעוד 9% ואחר כך עלתה במקצת. בעיית המט"ח של טורקיה הציתה אי יציבות גם במחירי מטבעות בכלכלות מתעוררות נוספות כמו דרום אפריקה, הונגריה ורוסיה, שגם הן נחשבות פגיעות למשברים פיננסיים. גם המניות האירופיות והאירו הזדעזעו, כאשר משקיעים התבייתו על מניות של בנקים אירופיים שחשופים לחובות הטורקיים.

"אם יתחולל משבר היכן שהוא בעולם, עם האפשרות של הידבקות, מה תהיה התגובה של טראמפ? שיתוף פעולה עם העולם והפגנת מנהיגות - או עוד מכסים?" שאל צ'ד בואן, מומחה למסחר במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית ומבקר ידוע של אסטרטגיית הסחר של הממשל. "זה לא היה סימן טוב".

ממשל טראמפ הסכים ביוני לתת גיבוי לחבילת חילוץ של 50 מיליארד דולר שהעניקה קרן המטבע הבינלאומית לארגנטינה כאשר משקיעים רבים חששו שבעיותיה של מדינה זו עלולות להצית אי יציבות אזורית או עולמית.

הציוץ של טראמפ אותת גם על האפשרות של נדבך חדש במדיניות הסחר האמריקאית - שימוש במכסים גבוהים בתגובה להיחלשות מטבע של עמיתת סחר.

כמה כלכלנים רואים בהודעותיו של טראמפ אינדיקציה לכך שהמכסים הכפולים מיועדים לקזז את השפעת היחלשות הלירה הטורקית, שהופכת את יצוא הפלדה והאלומיניום ממנה לזול במיוחד בארה"ב, בניגוד למטרת המכסים.

כמה ממבקרי הסחר החופשי קוראים זה שנים לנשיאי ארה"ב להשתמש במכסים כנשק כאשר יצואנים ממדינות אחרות נהנים מפיחות של מטבע שלהם. ממשלים קודמים התנגדו לדרישות כאלה, בטענה שמכס יהיה לא אפקטיבי ורק יערער עוד יותר את יציבות שוקי המט"ח.

כשהממשל הודיע בתחילת חודש זה על העלאת המכס המתוכנן על יבוא סיני ב-250 מיליארד דולר ל-25% מ-10% במקור, אחת הסיבות שניתנו הייתה חולשת היואן הסיני ביחס לדולר. 

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר