גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת טורקיה היא אזהרה למשקיעים בשווקים מתעוררים

טורקיה היא הדוגמה הקיצונית ביותר לכישלון של מוסדות, אבל כוחות דומים פועלים גם במקומות אחרים ● עם זאת, יש גם שווקים מתעוררים בעלי משילות חזקה, והם עדיין נתפסים כמקור לצמיחה

טורקיה / צילום: רויטרס
טורקיה / צילום: רויטרס

קריסת הלירה הטורקית איננה רק אסון מקומי שנוצר בעקבות מדיניות כלכלית מטורללת וסכסוך עם ארה"ב. זוהי גם אזהרה למשקיעים בשווקים מתעוררים נוספים. הסיפור האופטימי הוותיק של משילות כלכלית משופרת איננו כה סולידי כפי שהם חושבים.

הבום הכלכלי הממושך בטורקיה גרם למשקיעים לחשוב שחל בה שינוי מוסדי יסודי, אבל כאשר הבום הפך לשפל, המדיניות הגרועה הישנה חזרה לזירה באדרת חדשה. אומנם לא הצבא נמצא הפעם בשליטה, אבל הנשיא האוטוקרטי חזר לאסטרטגיה הרגילה של לתלות את האשמה במחלות של ארצו במזימות חיצוניות, במקום לספוג את הכאב הדרוש כדי לטפל בבעיות פיננסיות מושרשות עמוק.

אותו הסיפור חוזר על עצמו בשווקים המתעוררים האחרים. אחרי הצלקות שהם ספגו בחדלות הפירעון של סוף שנות ה-90, המדינות הללו שיפרו את ההתנהלות שלהן. בשנות ה-2000, בנקים מרכזיים קיבלו עצמאות, הדמוקרטיה השתרשה, המסחר פרח והוקמו שסתומי מט"ח כדי למנוע בריחת הון. המשקיעים הימרו שהתחזקות המוסדות תימשך, והשווקים המתעוררים יהפכו ל"שוקי צמיחה", כך כינו אותם מנהלים רבים.

הדובים טוענים שהתהליך הזה נכנס להילוך אחורי. ניהול מקרו-כלכלי גרוע הפך לגלוי בשנת 2013 כתוצאה מחששות מהפסקת ההקלה הכמותית בארה"ב, ומנהיגים שקידמו פעם דמוקרטיה בסגנון מערבי הופכים לשליטים סמכותניים. מוסדות שהגנו על שלטון החוק, זכויות האדם והמדיניות המוניטרית מפני הגחמות של פוליטיקאים נחשפים כחלשים מכדי להתמודד עם מנהיגים חזקים.

טורקיה היא הדוגמה הקיצונית ביותר לכישלון של מוסדות, אבל כוחות דומים פועלים גם במקומות אחרים. להודו יש מנהיג פופוליסט ששמח להתערב בשיקולי הבנק המרכזי, סין ויתרה על הגבלת הכהונה של הנשיא, והנהגתה הקומוניסטית רודנית עוד יותר, ונשיא הפיליפינים נהנה מהרג עבריינים ללא משפט. מנהיגים במזרח אירופה, בהובלת פולין, קורעים לגזרים מנגנוני בקרה מוסדיים, ורוסיה הפכה ממקרה בוחן כלכלי שלילי למגדלור של אוטוקרטיה לאחרים.

השווקים המתעוררים סוטים מהמסלול

אבל כישלונות מוסדיים אינם מספיקים כשלעצמם ליצירת מקרי בוחן שליליים. ראשיר שארמה, מחבר הספר "עלייתן ונפילתן של אומות", והאסטרטג העולמי הראשי במורגן סטנלי, אומר שהביצועים הכלכליים של מדינות דמוקרטיות זהים לאלה של מדינות סמכותניות - אבל הם הרבה יותר חלקים בדמוקרטיה.

מדינות בעלות מוסדות חלשים מתקשות יותר להתמודד עם מתחים, ולכן משבר פוגע בהן קשה יותר, כפי שטורקיה מגלה. מדינות בעלות מוסדות חזקים או מדיניות הגיונית יכולות עדיין להיפגע אם הן פועלות במסגרת גירעונות שוטפים גדולים במאזן התשלומים כאשר הדולר מתחזק, לדוגמה. אבל מדינות כאלה צריכות להיות איתנות יותר ולהתאושש מהר יותר.

שוקי האג"ח מצביעים נגד השווקים המתעוררים. חובות המט"ח של מדינות מתעוררות פרחו בשנות ה-2000. האג"ח הללו נעו מתשואות דומות לאלה של אג"ח הזבל האמריקאיות לתשואות של חברות באיכות גבוהה עד 2008. בעשור האחרון, השיפור זה נסוג לאחור, וחובות של שווקים מתעוררים נסחרים הקיץ בתשואה גבוהה במקצת באג"ח זבל אמריקאיות, בפעם הראשונה זה 13 שנים.

המשקיעים ניצבים בפני שתי שאלות מפתח: ראשית, האם השווקים המתעוררים באמת נסוגים לאחור? התשובה היא כנראה לא, מפני שכנגד כל מדינה עם משילות גרועה יותר יש מדינה שנצמדת להישגים שלה.

מדינות רבות נעות ללא ספק בכיוון הלא נכון, אבל במדינות מתעוררות חשובות אחרות, המוסדות ניצבים חזקים. הדוגמאות הן ברזיל, שהחליפה הנהגה אחרי שערוריות שחיתות, מלזיה ודרום אפריקה. באינדונזיה נמשכת השפיות הכלכלית. אפילו הודו, למרות כל הפופוליזם של נרנדרה מודי, מקדמת רפורמות כלכליות חשובות שחמקו ממנהיגים קודמים. באופן כללי, זהו יותר מקרה של עצירת שיפור בקבוצת המדינות המתעוררות, ולא של חזרה לאחור.

השאלה השנייה היא, באיזו מידה המשילות הגרועה יותר בטווח הארוך כבר מגולמת במחירים? התשובה מחייבת הפרדה בין שינויים מחזוריים קצרי טווח למגמת המשילות בטווח הארוך. בטווח הקצר, השווקים המתעוררים מצויים תחת לחץ מההתחזקות המחודשת של הדולר, שפוגעת במדינות בעלות הגירעונות השוטפים במאזני התשלומים שהופכים אותן לתלויות במימון דולרי - בהובלת טורקיה וארגנטינה. ההאטה בסין פוגעת במדינות שתלויות ביצוא סחורות וחומרי גלם. ועליית הריביות מגבילה את החיפוש אחרי תשואה טובה, שדחפה את המשקיעים לאג"ח המתעוררות במטבעות מקומיים בשנות הכסף הקל של הפדרל ריזרב.

המחזור שהתפתח מאז ההבראה הזמנית של אחרי קריסת ליהמן ברדרס היה נורא למניות של שווקים מתעוררים, שהחזירו בערך מחצית מביצועי היתר שלהן מול מניות העולם המפותח מאז 2001. במקביל, התשואה הגבוהה של אג"ח המדינות המתעוררות משדרת פסימיות ביחס לאג"ח הללו שנקובות במטבעות קשים.

אבל שני המקרים מדגישים יותר מדי את הביצוע הגרוע כביכול של השווקים המתעוררים. תשואות אג"ח הזבל נמוכות במבט היסטורי, ולכן היחס שהן מקבלות אינו חוסר כבוד כמו בעבר. במקביל, מניות שווקים מתעוררים אינן הנכס היחיד שמפגר אחרי ארה"ב. המניות הללו החזירו כמעט את אותה התשואה של המדינות המפותחות מלבד ארה"ב בשנה, שנתיים וחמש השנים האחרונות.

תמחור המניות מספר סיפור דומה. הן נראות זולות בהשוואה לארה"ב, אבל לא זולות במיוחד בהשוואה לשאר העולם המפותח, גם במונחי מכפיל רווח עתידי וגם במונחי מכפיל הון עצמי.

הרבה חדשות רעות כבר מגולמות במחירים, והשווקים המתעוררים כבר אינם שיא אופנת ההשקעות. אבל האמונה בביצועי היתר שלהם בטווח הארוך נשארת, והם עדיין נתפסים כמקור צמיחה, ולא כמקור סיכון. כשהסנטימנט הזה יתהפך, יהיה מקום למשקיעים שישחו נגד הזרם. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי