גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מתקרב להטלת מכס על כמעט ממחצית היבוא מסין

מחרתיים צפוי להיכנס לתוקף מכס נוסף בשיעור של 25% על יבוא מסין בהיקף 16 מיליארד דולר ● במקביל, השבוע גם צפויות להתחדש השיחות בין סין לארה"ב במטרה להסדיר את סכסוך הסחר

נשיא  ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter

ממשל טראמפ מתקרב השבוע להטלת מכס על כמעט ממחצית היבוא מסין. זאת למרות התנגדות רחבה של עסקים אמריקאים, והתחלת סבב חדש של שיחות בין שתי המדינות להסדרת סכסוך הסחר.

שתי היוזמות התאומות של הממשל - מכס על יבוא סיני בסך 200 מיליארד דולר והשקה מחדש של הדיונים על ביטול המכס - מדגימות את חילוקי הדעות בממשל. במשרד האוצר מציעים לסינים גזר, ואילו משרד הנציג לסחר חוץ מאיים על סין במקל, כאשר שתי היוזמות הן בברכת הנשיא טראמפ, לפי מקורות שבקיאים בדיונים הפנימיים.

"טראמפ הוא איש של עסקאות", אמר מקור שעוקב מקרוב אחר הדיונים. עד שהסינים יעלו הצעה קונקרטית, להערכתו, טראמפ ימשיך לעודד את שני משרדי הממשל להמשיך לנקוט את המיניות המפוצלת שלהם.

טראמפ הרפובליקני ממשיך לנקוט גישה ניצית וספקנית כלפי בייג'ין, לפי דוברים בממשל. באירוע התרמה ביום שישי בהמפטונס בלונג איילנד, ניו-יורק, הוא התמקד בסין. המסר שלו היה "כדאי להם לשים לב למה שקורה, מפני שאנחנו עוד לא גמרנו לטפל בהם", לפי אחד ממשתתפי האירוע הסגור.

אתמול (ב') היה היום ראשון מבין שישה ימים מלאים של שימוע פומבי בקונגרס על הסבב הבא של המכס, שבו צפויות כ-360 חברות ולשכות מסחר להעיד על השלכות המכס על התעשיות שלהם. כמו בשימועים קודמים, שנערכו בקונגרס בנושא חשד לגניבת קניין רוחני של חברות אמריקאיות על ידי הסינים או השגתו בכפייה, המשתתפים בשימוע ביקשו באופן כללי פטור ממכס בתחום שלהם, בטענה שהמכס האמריקאי יזיק לעסקיהם.

ארה"ב שוקלת הטלת מכסים של 10% או 25% על אלפי קטגוריות מוצרים, כולל מספר ניכר של מוצרי צריכה בפעם הראשונה - ביניהם ריהוט, חלקי מחשב ותיקים/מזוודות.

אם יוטל מכס על תיקים, כפי שמציע הממשל, "לא נגיע לרווחיות אלא בעוד שנים רבות. לא נוכל לשכור עוד עשרה עובדים שתכננו", אמרה מליסה מאש, מייסדת חברת שיווק תיקי יד מקוונת, Dagne Dover.

ג'ים דיי, סגן נשיא לשרשרת ספקים עולמית בחברת 47 Brand מברוקטון, מסצ'וסטס, שמייצרת כובעי בייסבול (מצחיה) וציוד ספורט נוסף, אמר שהחברה תצטרך כנראה לפטר עובדים אם מוצריה יהיו כפופים למכס.

העדים בשימוע אתמול הדגישו את הקושי באיתור ספקים מחוץ לסין למוצריהם. בכמה מקרים, נציגי תעשיות אמרו שהרכיבים או המוצרים זמינים רק בסין, או שהם הזהירו מפני הזמן והמשאבים שנחוצים להקת שרשרת ספקים במדינה אחרת, כולל בארה"ב.

"אין היום עסקים של ריפוד עור בארה"ב, כלום", אמר דייויד מתיסון, ממייסדי חברת Leather Miracles מהיקורי, צפון קרוליינה.

"מעבר למדינה אחרת, או ייצור בארה"ב, מחייבים זמן, כלכלת גודל והשקעת הון משמעותית", אמר בוב מרגביסיוס, סגן נשיא חברת "רכיבי אופניים מיוחדים" ממורגן היל, קליפורניה.

היו גם חברות שתמכו במכס. מייק ברנסון, סגן נשיא בחברת Rheem מאטלנטה, שמייצרת ציוד חימום, אוורור ומיזוג אוויר, אמר שהוא זקוק לעוד הגנה מהתחרות הסינית. "התוכניות הללו יעזרו לנו לבטל את ההתנהגות והמדיניות הלא הוגנות של סין, ולא יגרמו נזק לא מידתי לצרכן האמריקאי", הוא טען.

עד כה הממשל הטיל מכס של 25% על סחורות סיניות ב-34 מיליארד דולר שמיובאות לארה"ב בשנה - בעיקר מיכון ורכיבים אלקטרוניים. בייג'ין הגיבה על כך במכס בהיקף זה על יבוא מארה"ב. מחרתיים ייכנס לתוקף מכס של 25% על עוד יבוא מסין ב-16 מיליארד דולר, שבייג'ין הבטיחה להגיב לו במכס נגדי זהה.

לפני הטלת המכסים הללו, קיימה גם נציגות סחר החוץ בממשל שימועים, כפי שביקשה התעשייה בארה"ב. ג'וש קולמר, סגן שיא במועצה לטכנולוגיית מידע, איגוד של חברות היי טק שביקש את השימוע, אמר שהממשל העניק לחברות הללו "הזדמנות להסביר את המצב שלהן בפני הפקידים, אבל קשה לדעת איך זה השפיע על קבלת ההחלטות בממשל".

מועצת הכימיה האמריקאית, גוף דומה של תעשיית הכימיקלים, מסרה שאחרי השימוע הראשון על סכסוך הסחר עם סין, נציב הסחר הוציא כמעט את כל הכימיקלים מרשימת המכס, פרט לאחד. אבל אחר כך הממשל הוסיף עוד יותר כימיקלים לסבב השני של המכס שאמור להיכנס לתוקף מחרתיים (ה'), והסיר מהרשימה רק מעט כימיקלים בעקבות מחאות הענף הזה. "זה אומר שהם לא באמת מקשיבים לאנשים", אמר אדוארד בז'יטבה, מנהל האגף לסחר בינלאומי במועצת הכימיה.

עד כה, הממשל הודיע על כוונה להטיל מכסים כמה שבועות אחרי תום השימועים הפומביים. נציג הסחר יכול להחליט לחלק את המכסים למנות קטנות יותר, כפי שהוא עשה בסבב הראשון של הטלת המכסים על סין. זה יספק זמן לעוד תגובות מהציבור, ואולי גם לעוד דיונים עם בייג'ין.

מחר (ד') אמורים נציגי סין להתחיל בדיונים עם צוות אמריקאי בראשות תת שר האוצר דייויד מלפאס. המטרה היא למצוא דרך שבה שני הצדדים יוכלו להתייחס למחלוקת הסחר, והמפגש עשוי להוביל לעוד סבבים של שיחות. אם הכל יתנהל כשורה, שני הצדדים ימצאו דרך לסיים את סכסוך הסחר לפני המפגש המתוכנן בין טראמפ ועימתו הסיני שי ג'ינפינג בפסגת מנהיגי 20G בנובמבר, לפי מקורות משני הצדדים.

אבל בדרך נותרו עוד מכשולים רבים, בייחוד אם ארה"ב תטיל את המכסים שהיא מתכננת, וסין תגיב בהתאם, כפי שהיא איימה, עם מכסים על יבוא מארה"ב ב-60 מיליארד דולר. פירוש הדבר יהיה שיצוא אמריקאי בהיקף 110 מיליארד דולר בשנה לסין, 85% מהסך, יהיה כפוף למכס סיני. מצב כזה יגביר כנראה את הלחץ על טראמפ להטיל עוד ועוד מכסים.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?