גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברלין חוששת מגלישת המשבר הטורקי: שוקלת סיוע חירום

בכירים באיחוד האירופי בבריסל טענו שמתקיימים דיונים על סיוע חירום, אך התעקשו שקרן מטבע צריכה להיות מעורבת ● התמוססות כלכלת טורקיה עשויה לחולל אי שקט נוסף במזרח התיכון ולהצית גל חדש של הגירה אל צפון אירופה

סירת פליטים בחוף לסבוס ביוון / צילום: רויטרס, Dimitris Michalakis
סירת פליטים בחוף לסבוס ביוון / צילום: רויטרס, Dimitris Michalakis

ממשלת גרמניה שוקלת מתן סיוע חירום פיננסי לטורקיה על רקע החששות בברלין שמשבר כלכלי מקיף יערער את יציבות האזור, לפי מקורות רשמיים גרמנים ואירופים.

השיחות על כך מצויות עדיין בשלב מוקדם, ועשויות לא להניב דבר, אבל האפשרויות שנשקלות נעות בין חילוץ אירופי מתואם דומה לזה שהופעל במשבר החובות בגוש האירו, להלוואות ספציפיות לפרויקטים של בנקים לפיתוח בשליטה ממשלתית וסיוע דו-צדדי.

ברלין חוששת שהתמוססות של כלכלת טורקיה עלולה לגלוש לאירופה, לחולל אי שקט נוסף במזרח התיכון ולהצית גל חדש של הגירה אל צפון אירופה. "נעשה הרבה כדי לייצב את טורקיה. אין לנו הרבה ברירה", אמר פקיד גרמני בכיר.

גם בממשלות אחרות באירופה החששות מתגברים. שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר שאירח שלשום (ב') את עמיתו הטורקי בפריז אמר שחשוב לתמוך במאמצי טורקיה לתקן את הכלכלה שלה.

אבל כלכלנים אומרים שמוקדם מדי לקבוע בדיוק לכמה כסף תזדקק טורקיה, שחברה בנאט"ו, מפני שחלק גדול מהחוב הרע שלה נמצא בידיים פרטיות. הם מצביעים על ארגנטינה, כלכלה מתעוררת קטנה יותר שניצבת בפני בעיות דומות, שקיבלה ביוני קו אשראי של 50 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית.

עזרה כזו תציין פיוס דרמטי בין גרמניה לטורקיה, שלמרות השתייכותן לאותה ברית צבאית ומדינית (נאט"ו) וקשרי העבר ביניהן לפני מאה שנה, הלכו והתרחקו זו מזו מאז שהנשיא רג'פ טאיפ ארדואן ביסס לעצמו שלטון סמכותני יותר בטורקיה.

גישת גרמניה מנוגדת לזו של ארה"ב, שלא הפגינה עניין רב בהרגעת השווקים כאשר הלירה הטורקית קרסה בתחילת החודש. הנשיא טראמפ, שמסוכסך עם ארדואן בגלל מעצר של כומר אמריקאי בטורקיה, הטיל עיצומים ומכסים על מדינה זו.

דוברים גרמנים אומרים שמדיניות זו הגבירה אולי את המצוקה של טורקיה, והורידה את אמון השווקים בה. "זה ממש אי שפיות וזו מדיניות מוטעית", אמר בכיר גרמני.

החשש העיקרי של ברלין הוא שמשבר עלול לערער עסקה חשובה עם טורקיה, שבמסגרתה אנקרה עצרה פליטים מהמזרח התיכון ומאסיה בדרכם לאירופה בתמורה למימון. גרמניה חוותה מחאה ציבורית אחרי שהיא קלטה כמעט שני מיליון מבקשי מקלט מאז 2015.

קריסת הלירה הטורקית, שאיבדה 40% מערכה מול הדולר מתחילת השנה, העלתה את האינפלציה ואת הלחצים על חברות, עסקים ויחידים שיש להם חובות במט"ח. האיום בחדלות פירעון רחבה מעיק על הבנקים הטורקיים.

מדינות עם בעיות במאזני התשלומים פנו בעבר לקרן המטבע הבינלאומית מוושינגטון, שיכולה לספק נזילות למדינות החברות בתמורה לרפורמות כלכליות לא פופולריות. אבל כאשר ארה"ב מאיימת בווטו על כל בקשה טורקית מהקרן, דוברים בברלין ובבריסל אומרים שאירופה תצטרך אולי להיכנס לתמונה.

שני בכירים באיחוד האירופי בבריסל אמרו שמתקיימים דיונים על סיוע חירום, אך התעקשו שקרן מטבע צריכה להיות מעורבת. מסלולים אחרים שאינם מגיעים לכדי חילוץ כספי מלא יכולים להיות הלוואות של בנק ההשקעות האירופי או של הבנק האירופי לשיקום ופיתוח לפרויקטים ספציפיים, מסר אחד המקורות. צעדים כאלו יחייבו בכל מקרה הסכמה של חברות האיחוד האירופי.

ללא השתתפות קרן המטבע, יהיה צורך ליצור מנגנונים חדשים, שיחייבו קונצנזוס באיחוד האירופי, מסרו מקורות גרמנים ואירופים.

בכל מקרה, חבילת סיוע אירופית, בדומה לזו שהוצעה ליוון ולעוד מדינות אירו במשבר החובות של האזור, תחייב חבילת צעדי צנע שארדואן אולי לא יוכל לקבל. הנשיא הזה, שנבחר מחדש ביוני על סמך הבטחה לשגשוג כלכלי, טוען שכלכלת ארצו בריאה.

כל סיוע גרמני לארדואן יהיה כרוך גם בסיכונים פוליטיים לקנצלרית אנגלה מרקל. סקר שפורסם בשבוע שעבר מצא ש-72% מהגרמנים מתנגדים למתן סיוע כספי כלשהו לטורקיה.

סיוע כזה עלול גם להחריף את המתחים בין הקנצלרית לנשיא טראמפ, שמותח ביקורת על מדיניות ההגירה הליברלית של גרמניה, על ההוצאה הצבאית הנמוכה שלה, על מדיניות האנרגיה ועודפי הסחר עם ארה"ב.

עם זאת, ייתכן שבסופו של דבר אירופה תמצא שהיא לא תוכל להימנע מסיוע כלשהו לטורקיה, אמר דיפלומט אירופי בכיר באנקרה. "לא נוכל לשבת בחיבוק ידיים ולראות את טורקיה מתמוססת. לחצי ההגירה והחשיבות הגיאו-אסטרטגית, יחד עם הקשרים הכלכליים, חשובים מדי", הוא הוסיף. 

עוד כתבות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%