גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברלין חוששת מגלישת המשבר הטורקי: שוקלת סיוע חירום

בכירים באיחוד האירופי בבריסל טענו שמתקיימים דיונים על סיוע חירום, אך התעקשו שקרן מטבע צריכה להיות מעורבת ● התמוססות כלכלת טורקיה עשויה לחולל אי שקט נוסף במזרח התיכון ולהצית גל חדש של הגירה אל צפון אירופה

סירת פליטים בחוף לסבוס ביוון / צילום: רויטרס, Dimitris Michalakis
סירת פליטים בחוף לסבוס ביוון / צילום: רויטרס, Dimitris Michalakis

ממשלת גרמניה שוקלת מתן סיוע חירום פיננסי לטורקיה על רקע החששות בברלין שמשבר כלכלי מקיף יערער את יציבות האזור, לפי מקורות רשמיים גרמנים ואירופים.

השיחות על כך מצויות עדיין בשלב מוקדם, ועשויות לא להניב דבר, אבל האפשרויות שנשקלות נעות בין חילוץ אירופי מתואם דומה לזה שהופעל במשבר החובות בגוש האירו, להלוואות ספציפיות לפרויקטים של בנקים לפיתוח בשליטה ממשלתית וסיוע דו-צדדי.

ברלין חוששת שהתמוססות של כלכלת טורקיה עלולה לגלוש לאירופה, לחולל אי שקט נוסף במזרח התיכון ולהצית גל חדש של הגירה אל צפון אירופה. "נעשה הרבה כדי לייצב את טורקיה. אין לנו הרבה ברירה", אמר פקיד גרמני בכיר.

גם בממשלות אחרות באירופה החששות מתגברים. שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר שאירח שלשום (ב') את עמיתו הטורקי בפריז אמר שחשוב לתמוך במאמצי טורקיה לתקן את הכלכלה שלה.

אבל כלכלנים אומרים שמוקדם מדי לקבוע בדיוק לכמה כסף תזדקק טורקיה, שחברה בנאט"ו, מפני שחלק גדול מהחוב הרע שלה נמצא בידיים פרטיות. הם מצביעים על ארגנטינה, כלכלה מתעוררת קטנה יותר שניצבת בפני בעיות דומות, שקיבלה ביוני קו אשראי של 50 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית.

עזרה כזו תציין פיוס דרמטי בין גרמניה לטורקיה, שלמרות השתייכותן לאותה ברית צבאית ומדינית (נאט"ו) וקשרי העבר ביניהן לפני מאה שנה, הלכו והתרחקו זו מזו מאז שהנשיא רג'פ טאיפ ארדואן ביסס לעצמו שלטון סמכותני יותר בטורקיה.

גישת גרמניה מנוגדת לזו של ארה"ב, שלא הפגינה עניין רב בהרגעת השווקים כאשר הלירה הטורקית קרסה בתחילת החודש. הנשיא טראמפ, שמסוכסך עם ארדואן בגלל מעצר של כומר אמריקאי בטורקיה, הטיל עיצומים ומכסים על מדינה זו.

דוברים גרמנים אומרים שמדיניות זו הגבירה אולי את המצוקה של טורקיה, והורידה את אמון השווקים בה. "זה ממש אי שפיות וזו מדיניות מוטעית", אמר בכיר גרמני.

החשש העיקרי של ברלין הוא שמשבר עלול לערער עסקה חשובה עם טורקיה, שבמסגרתה אנקרה עצרה פליטים מהמזרח התיכון ומאסיה בדרכם לאירופה בתמורה למימון. גרמניה חוותה מחאה ציבורית אחרי שהיא קלטה כמעט שני מיליון מבקשי מקלט מאז 2015.

קריסת הלירה הטורקית, שאיבדה 40% מערכה מול הדולר מתחילת השנה, העלתה את האינפלציה ואת הלחצים על חברות, עסקים ויחידים שיש להם חובות במט"ח. האיום בחדלות פירעון רחבה מעיק על הבנקים הטורקיים.

מדינות עם בעיות במאזני התשלומים פנו בעבר לקרן המטבע הבינלאומית מוושינגטון, שיכולה לספק נזילות למדינות החברות בתמורה לרפורמות כלכליות לא פופולריות. אבל כאשר ארה"ב מאיימת בווטו על כל בקשה טורקית מהקרן, דוברים בברלין ובבריסל אומרים שאירופה תצטרך אולי להיכנס לתמונה.

שני בכירים באיחוד האירופי בבריסל אמרו שמתקיימים דיונים על סיוע חירום, אך התעקשו שקרן מטבע צריכה להיות מעורבת. מסלולים אחרים שאינם מגיעים לכדי חילוץ כספי מלא יכולים להיות הלוואות של בנק ההשקעות האירופי או של הבנק האירופי לשיקום ופיתוח לפרויקטים ספציפיים, מסר אחד המקורות. צעדים כאלו יחייבו בכל מקרה הסכמה של חברות האיחוד האירופי.

ללא השתתפות קרן המטבע, יהיה צורך ליצור מנגנונים חדשים, שיחייבו קונצנזוס באיחוד האירופי, מסרו מקורות גרמנים ואירופים.

בכל מקרה, חבילת סיוע אירופית, בדומה לזו שהוצעה ליוון ולעוד מדינות אירו במשבר החובות של האזור, תחייב חבילת צעדי צנע שארדואן אולי לא יוכל לקבל. הנשיא הזה, שנבחר מחדש ביוני על סמך הבטחה לשגשוג כלכלי, טוען שכלכלת ארצו בריאה.

כל סיוע גרמני לארדואן יהיה כרוך גם בסיכונים פוליטיים לקנצלרית אנגלה מרקל. סקר שפורסם בשבוע שעבר מצא ש-72% מהגרמנים מתנגדים למתן סיוע כספי כלשהו לטורקיה.

סיוע כזה עלול גם להחריף את המתחים בין הקנצלרית לנשיא טראמפ, שמותח ביקורת על מדיניות ההגירה הליברלית של גרמניה, על ההוצאה הצבאית הנמוכה שלה, על מדיניות האנרגיה ועודפי הסחר עם ארה"ב.

עם זאת, ייתכן שבסופו של דבר אירופה תמצא שהיא לא תוכל להימנע מסיוע כלשהו לטורקיה, אמר דיפלומט אירופי בכיר באנקרה. "לא נוכל לשבת בחיבוק ידיים ולראות את טורקיה מתמוססת. לחצי ההגירה והחשיבות הגיאו-אסטרטגית, יחד עם הקשרים הכלכליים, חשובים מדי", הוא הוסיף. 

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם