גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת ריבית אחרי עשור? עידן הכסף הזול מתקרב לסיום

הר המשכנתאות של הציבורי שהגיע ביולי לשיא של 333 מיליארד שקל צפוי להיות הראשון להיפגע מהזעזוע הצפוי של העלאת הריבית במשק • אלא שניתוח תיקי המשכנתאות מלמד כי בעידן הנוכחי הפגיעה ברוכשי הדירות צפויה להיות פחותה יותר • ואיך יושפע מעמדו של שר האוצר? ● למדריך ומחשבון משכנתא

משה כחלון וקרנית פלוג / צילום: אוריה תדמור
משה כחלון וקרנית פלוג / צילום: אוריה תדמור

אנחנו באחת התקופות הארוכות ביותר של הכסף הזול, תקופה שבה חברות ואנשים פרטיים משלמים ריביות אפסיות על הלוואות. נושא הריביות הוא אקוטי, לטוב ולרע, עבור מי שנוטל הלוואות לרכישת דיור, במיוחד לזוגות הצעירים אך כמובן גם למשקיעים.

הריביות הנמוכות הפכו את לקיחת המשכנתא לזמינה יותר עבור רוכשי דירות רבים, וכתוצאה מכך תיק המשכנתאות יותר מהכפיל עצמו בתוך פחות מעשור לכ-330 מיליארד שקל. הריבית האפסית ששררה במשק לאורך העשור האחרון תדלקה את שוק הדיור, וגם הוסיפה לעליות המחירים החדות שראינו.

עוד בנושא העלאת הריבית: 

העלאת ריבית בשוק הדיור: ירידת מחירים וקושי ליטול משכנתא

הדילמה של כחלון: בעד או נגד העלאת הריבית

לאחר שבשנה שעברה שוק המשכנתאות הציג ביצועים פושרים למדי כתוצאה מהקיפאון בשוק הנדל"ן, השנה נראה כי הוא חוזר לפעילות ערה. בחודשים האחרונים עמד היקף המשכנתאות החדשות על מעל 5 מיליארד שקל בממוצע בחודש, גבוה ב-15% לעומת נתוני שנת 2017. העלייה נובעת מגידול בפעילות וכן מכניסתם לשוק של רוכשי דירות במסגרת תוכנית למשתכן, שהגיעו השנה סוף סוף לשלב נטילת המשכנתא.

אלא, שלא די בכך שרוכשי דירה ראשונה נאלצים לאורך העשור האחרון להתמודד עם עליות המחירים החדות בשוק הדיור, בקרוב הם ייאלצו להתמודד עם מכה נוספת - עלייה בעלויות המימון של המשכנתאות.

בנק ישראל רמז בהחלטת הריבית שלו בשבוע שעבר כי קרב היום בו יעלה את הריבית. "גלובס" מנתח מה עלייה בריבית תעשה לשוק המשכנתאות, כיצד היא תשפיע על נוטלי המשכנתאות החדשים ועל אילו שכבר נטלו משכנתא, ומה יכול לרכך את המכה.

רכיב פריים בגובה 400 אלף שקל

1. איך עליית הריבית תשפיע על כלל השוק ומה הקשר לשוק האג"ח

עליית הריבית צפויה לייקר את הריבית הממוצעת בשוק המשכנתאות. הסיבה לכך היא שעלות המקורות של הבנק באמצעותם הוא מעניק את ההלוואה תעלה, והבנק יגלגל זאת על נוטלי המשכנתאות. אלא שהתייקרות זאת לא תשפיע רק על נוטלי המשכנתאות החדשים, אלא גם על ההחזרים של מי שנטל משכנתא בעבר.

כאשר נוטלים משכנתא סכום ההלוואה מחולק למספר חלקים, כאשר לכל אחד חלק נקבעת ריבית שונה בהתאם לרמת הסיכון ולמאפיינים נוספים. סוגי הריבית השונים הם:

ריבית קבועה: משכנתא בריבית שנקבעת מראש. לנוטלי המשכנתאות הוותיקים, עליית הריבית לא תשפיע על רכיב זה במשכנתא, שמהווה בממוצע כמחצית מההלוואה. לעומת זאת, בעבור רוכשי הדירות החדשות, רכיב זה צפוי להתייקר לעומת הריבית הממוצעת כיום בשוק.

ריבית משתנה צמודת ריבית פריים: בעוד מנגנון הריבית הקבועה פשוט למדי, החלק של ריבית המשתנה הוא מורכב יותר, ובנוי על עוגן פלוס מרווח מסוים שקובע הבנק מול הלקוח ביום שבו נלקחת ההלוואה. ריבית פריים - ריבית בנק ישראל + 1.5% - היא המוכרת ביותר. אם רבית בנק ישראל תעלה, רכיב זה במשכנתא יתייקר הן לנוטלי המשכנתאות החדשות והן לנוטלי המשכנתאות הקיימים, שההחזרים החודשיים שלהם יגדל.

ריבית משתנה צמודת תשואת אג"ח: ריבית פריים היא העוגן המוכר ביותר ברכיב הריבית המשתנה, אך היא ממש אינה היחידה. לפי הערכות, מעל ל-20% מתמהיל המשכנתא מתבסס על תשואת האג"ח כריבית עוגן. ישנן כמה ריביות עוגן מסוג זה, תלוי באג"ח שעליהן הן מתבססות. האג"ח הרלוונטיות הן בעיקר הארוכות יותר, ל-5 שנים ויותר. תחנות העדכון חלות כל כמה שנים - תלוי בתנאים שסוכמו עם הלווה. עליית ריבית במשק, צפויה להביא לעליית תשואות בשוק האג"ח - זו לרוב תגובת שוק ההון לעלייה בריבית - ולכן היא תייקר גם את הרכיב הזה במשכנתא. כך נוטלי משכנתא רבים שלקחו משכנתא שכמחציתה היא בריבית משתנה, עלולים למצוא אותו עם עלייה משמעותית בהחזר המשכנתא.

2. התיאבון של הבנקים למכור משכנתאות משפיע, והם רעבים

על אף שהריבית במשק נותרה באותה רמה כבר כמה שנים, בשוק המשכנתאות היו דווקא לא מעט שינויים לאורך השנים, שאינם תואמים אחד לאחד את המגמה של ריבית בנק ישראל.

בתחילה ראינו את הריביות צונחות לרמה ממוצעת של כ-2% - תלוי במסלול - ואז לפני כארבע שנים, על אף שריבית בנק ישראל לא השתנתה, החלה תהליך איטי ועקבי של עליית הריביות בשיעור מצטבר שהגיע לעשרות אחוזים.

היו לכך מספר סיבות: הקשחת הרגולציה מצד בנק ישראל, שייקרה לבנקים את מתן המשכנתא, וזאת במטרה הייתה לצנן את שוק המשכנתאות. בנוסף, חלק מהבנקים - בעיקר הפועלים ולאומי - התמקדו בהגעה ליעדי ההון הקשוחים של בנק ישראל, ולכן הורידו הילוך במתן משכנתאות, מה שהקטין את התחרות בשוק והביא לעליית מחירים.

לפני קרוב לשנתיים נראה היה כי המגמה נעצרת, הריביות אף ירדו במעט, ומאז נרשמה יציבות בשוק. בינתיים, לאחר שהגיעו ליעדי ההון שלהם, חזרו הבנק הגדולים למגרש והתחרות שוב התחזקה.

כיום תחום המשכנתאות נחשב לאחד התחומים המועדפים על הבנקים. לדברי הבנקים, הסיבה לכך היא שבניגוד לעבר, כיום רמות הריביות סבירות - לעומת המרווחים הנמוכים שהיו בשוק בעבר - ואילו הסיכון נותר נמוך. לעומת זאת, בתחום האשראי הצרכני הסיכון רק הולך וגדל, כך שההעדפה למשכנתאות גוברת. ניתן לראות זאת בתוצאות הבנקים למחצית הראשונה של השנה, בהן מרביתם רשמו שיעורי צמיחה נאים בתחום המשכנתאות - 3-4% בממוצע תוך חצי שנה.

התיאבון הגבוה של הבנקים, נכון להיום, הוא בשורה טובה לנוטלי המשכנתאות, ועשוי למתן את עליית הריביות הצפויה לאחר שריבית בנק ישראל תחל לעלות.

3. תיק המשכנתאות ערוך יותר להתמודדות עם זעזועים

היקף המשכנתאות הנמצאות היום בפיגור - איחור של מעל ל-90 יום - עומד היום על שיעור זניח של כ-0.1%. הסיבה לכך היא הריבית הנמוכה, שיעור האבטלה הנמוך והסנטימנט החזק בשוק הדיור, כך שגם אם הלווה נקלע לקשיים, הוא יכול פשוט לממש את הנכס בקלות יחסית, ואפילו להישאר עם עודף.

אין ספק שעלייה בריבית במשק תאתגר את תיק המשכנתאות של הבנקים, ואת יכולת ההחזר של הלקוחות. יחד עם זאת ובהנחה הסבירה שאנחנו לא ניצבים לקראת עלייה חדה ומהירה בריבית, ספק אם נראה זעזועים משמעותיים בהיקף המשכנתאות שייקלעו לקשיים.

לפני כ-6 שנים, כששוק המשכנתאות היה בתקופת שיא, בנק ישראל היה מוטרד מהנתונים. בבנק ישראל לא יכלו להרשות לעצמם להעלות את הריביות ובכך לצנן את השוק, ולכן הטילו מגבלות על פרמטרים שונים בנטילת משכנתא, שמטרתן להפחית את רמת הסיכון של המשכנתאות.

כך למשל הוגבל שיעור המינוף, כך שרוכשי דירה ראשונה יהיו חייבים להביא הון עצמי של 25% לפחות ברכישת הדירה, והמשקיעים יתחייבו להביא הון עצמי של 50%. הקשחה נוספת של הכללים הייתה בפרמטר הקובע מה יהיה שיעור החזר המשכנתא מתוך סך ההכנסות של הלווה. בנק ישראל הטיל על הבנקים מגבלות, שהביאו לכך שכמעט ולא ניתנו משכנתאות שההחזר החודשי עליהן גבוה מ-40% מההכנסה של הלווה.

כתוצאה מכך אם בשנת 2012 החזר המשכנתא היווה בממוצע 36% מהכנסת הלווה, היום הוא מהווה 26% בלבד בממוצע. המשמעות היא שגם במתווה של עליית ריבית מתונה, אמורים הרוב הגדול של הלווים להיות מסוגלים להתמודד עם עלייה בהחזר המשכנתא.

למעשה הסיכון המרכזי בשוק לא מגיע מעליית ריבית, אלא מעלייה בשיעור האבטלה, שנמצאת כיום בשפל. אם נראה תרחיש של עלייה באבטלה, אז סביר כי היקף נוטלי המשכנתאות שייכנסו לקשיים יגדל. עליית ריבית, שעלולה להאט את הצמיחה במשק, עלולה בהמשך גם להביא לעלייה שכזו.

4. עליית ריבית טובה לבנקים

בבנקים עוקבים מקרוב אחרי החלטות הריבית של בנק ישראל, ומנתחים בתרחישים שונים את השפעות עליית הריבית על תיק האשראי שלהם בכלל ותיק המשכנתאות בפרט. גם אם עלייה בריבית תגדיל את הפרשות הבנקים להפסדי אשראי, חשוב לזכור שעליית ריבית טובה לבנקים והם מחכים לה.

עליית ריבית מאפשרת לבנק לשפר את המרווח הפיננסי שלו - תשלומי הריבית שמקבל הבנק בנטרול עלויות המימון שלו - וצפויה לשפר את שיעורי התשואה על ההון שלו.

אחרי עשור של ריבית אפסית, בבנקים מחכים בכיליון עיניים לעליית הריבית הצפויה. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר