גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזומן, מק"מ או חוב ממשלתי קצר: איך מנהלים אפיק קצר?

ניהול האפיק הקצר הוא חלק בלתי נפרד מכל תיק השקעות. כשמו, גם תשומת-הלב הנלווית אליו לעתים קצרה ● ועדיין, במקומות שבהם עלויות הניהול לא מצליחות להדביק תשואות פנימיות נמוכות, האם לא ראוי להתחשב באלטרנטיבות קיימות? ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

קצר ולעניין/   צילום : Shutterstock  א.ס.א.פ קרייטיב
קצר ולעניין/ צילום : Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

מודיע ומתנצל מראש, אבל אקדיש את המאמר הנוכחי ל(סוג של) אפיק השקעה שהוא למעשה הכסף הקטן של תיקי ניירות הערך: האפיק הקצר.

האפיק הקצר מתייחס לאותם נכסים שמשך המח"מ שלהם נמוך משנה, והוא מהווה את כרית הביטחון של הפורטפוליו. יכול להיות שהתעסקות בקבוצת הנכסים הזו עם פרוץ חגי ישראל המתרסקים עלינו לטובה היא בגדר נדנוד במקרה הטוב או ביטול תורה במקרה הרע. אבל אם נודה באמת, אמנם מדובר בכסף קטן בצד האחד, אך כל תיק ני"ע שלנו בשנים האחרונות (להוציא 2017) זה כסף קטן אחד גדול.

לראות דליפה, כשמנהל התיק ממלא את אמבט התשואות עם כפית - מאפס עד עשר יכול להיות מרגיז עשרים. וזה לא שהאפיק הקצר חסר חשיבות. להפך, קיימים שימושים נרחבים בהשקעות קצרות טווח, כגון צמצום סיכוני מח"מ בתקופת עליית תשואות החוב, שימוש סינתטי שנועד לאזן השקעות חוב ארוכות ורווחיות יותר - אך גם תנודתיות יותר, וכמובן זמינות לביצוע רכישת הזדמנויות נוספות שצצות בשווקים. בשורה התחתונה, אין תיקי ני"ע שפוסחים על נתח מזומנים ונכסים קצרים בפורטפוליו. כשמדובר על 2%-3% מחלוקות דיבידנדים וקופונים שונים שקצת פחות מנוהלים זה עוד בסדר, אך כשהמספר מתקרב וחוצה רמות דו ספרתיות, זה רחוק מלהיות לעניין.

סיפור חיים שונה

הטבלה הראשונה המצורפת מסכמת בגדול את האפשרויות לניהול האפיק. ממזומן, דרך מק"מ ועד לחוב ממשלתי קצר. לכל אחת משש האפשרויות יש את הסיפור חיים שלה בנוגע למספרים. ישנן כאלה שמשלמות מס רווח הון נומינילי וישנן ריאלי, ישנן כאלה עם עמלות מסחר וישנן בלי, ישנן תשואות החזקה שונות, ושונות במח"מ - אך במספרים כל כך נמוכים, עד כי המשתנה החשוב ביותר מתייחס לעלויות הניהול של תיק ני"ע עצמו.

קרנות ההשקעה הכספיות

כדי להבהיר את הנקודה, ומאחר ובתיק ני"ע עסקינן בהן עלויות הניהול משתנות, בחרתי מספר אקראי כדמי ניהול תיק - 0.6%. בדיסקליימר פנימי אציין שכנראה עשיתי פה חסד. רוב תיקי ני"ע הינם תיקי Retail שרק היו חולמים לשלם כך. מבט מהיר על הטבלה מראה שחמש מתוך שש האלטרנטיבות מכניסות את הלקוח לנתח תיק ממנו הוא מפסיד כסף ב-100%.

מצד אחד זה לא מצחיק, אבל מצד שני זה ממש לא מצחיק. להיכנס לעסקה שהלקוח שלך מפסיד ממנה כסף בוודאות, זה משהו שאפילו אריה דרעי ביום טוב לא היה עושה, והנה 5 אפשרויות המייצרות הפסד נטו אחרי עלויות. רק שיש אפשרות אחת, מוכרת, אבל משום מה לא שימושית מספיק - הקרן הכספית.

אין בה שום דבר מיוחד למעט זה שהיא מחויבת להשקיע בני"ע עם מח"מ נמוך משלושה חודשים, ומכאן רוב ההשקעות הכספיות הן פיקדונות ג'מבו, מק"מ עד 90 יום, וני"ע מסחריים קצרים. לקרן אין עמלות קנייה ומכירה, ומאחר ומדובר בקרן נאמנות, נגבים בשימושה רק דמי הניהול של הקרן ולא של הבית - 0.11% בממוצע. אף אחד פה לא יתעשר, אבל כל עוד היא תגבה דמי ניהול נמוכים מדמי הניהול של התיק, האפשרות הזו תהיה עדיפה גם מבחינת המיסוי, כיוון שהקרן משלמת מס על הרווחים הריאליים.

מאחר שהתשואה הנומינלית אמנם חיובית אך הריאלית בניכוי האינפלציה חזרה להיות שלילית - גם המס על הרווחים ייחסך בהינתן הציפיות הגלומות בשוק. בשתי מילים - הרע במיעוטו. אז יש לנו מוצר שיכול להיות תחליף למזומן, למק"מ או לממשלתית השקלית הקצרה בתיק. תחליף שאינו מפסיד נומינלית, לא נושך ולא מבקש אוכל, ועדיין פחות מדי שימושי בז'רגון ניהול התיק. וזה שלא שאין.

הטבלה השנייה מתארת את החלוקה בין המנהלים השונים, עלויות הניהול וההיקפים. אלא שאותם 13 מיליארד בקרנות האלה הגיעו יותר מהמערכת הבנקאית ופחות מדי מהחברות לניהול תיקים. מדוע? המשוואה היא שככל שהשימוש בכספיות ככיסוי על הנכסים הקצרים יגדל, דמי הניהול של בית ההשקעות על ניהול התיק יקטן. הרי קרן כספית מגדילה באפס את שורת הרווח למנהל התיק. לא כך דמי הניהול הישירים.

אלטרנטיבות השקעה במחמ הקצר

אקט של הוגנות

ב-2015 בית ההשקעות ילין לפידות, אחד מהיותר גדולים ומוערכים, בחר לסגור את הקרן הכספית שלו "כאקט של הוגנות". התירוץ היה האינפלציה השלילית, שהפכה את תשלום מס רווח ההון לחיובי והביאה גם את הכספיות להשאיר את הלקוח הסופי במינוס לאחר תשלום המס.

ולמה השימוש במילה תירוץ? ראשית, כי בתיקי ההשקעות המנוהלים עדיין התשואה נטו השלילית בכספית הייתה הרע במיעוטו בגלל עלויות הניהול בשאר המוצרים. ושנית, לסגור קרן בגלל מצב שוק נתון, קצת לא נשמע לי. החברה גם מנהלת קרן בקטגוריית אג"ח המדינה הצמוד (עד שנתיים). ככל שהאינפלציה בפועל צמחה בשנה וחצי האחרונות, ההשקעה בצמודים הקצרים הניבה רווחי הון. אבל כיום תשואת ההחזקה של חוב המדינה הצמוד לעד שנתיים, המהווה כ-60% מהקרן, עומדת על 1.05%-, דמי הניהול על 0.59% וציפיות האינפלציה 1.3%.

כשציפיות האינפלציה מזנקות, ועדיין לא מכסות את התשואה נטו לפדיון של מרבית הנכסים, להיכנס היום נראה פחות אטרקטיבי, בלשון המעטה. ועדיין אני לא רואה את החברה סוגרת את הקרן המנהלת 240 מיליון שקל. ומכאן, בהקשר של סגירת הכספית לפני כשלוש וחצי שנים - "אקט של הגינות" היה מתקיים לטעמי אם הקרן הייתה נשארת באוויר ומשמשת את מנהלי התיקים בחברה בניהול הנכסים השקליים הקצרים כתחליף למזומן, לפקדונות, למק"מ ולשאר הירקות הקצרים והמפסידים. בית השקעות צריך לחשוב על כל העוגה, ועל כל מי שאוכל ממנה.

לסיכום, אחזור לדברים בהם פתחתי. לא על זה יקום או ייפול תיק השקעות, אבל מדובר פה בחלק ממנו (באחוזים) שלפרקים מגיע להיקפים דו ספרתיים. אף אחד לא היה סוגר בבנק פיקדון שמשלם לו ריבית שנתית בגובה 10% אך עלותו 10.5%. אפילו לא בכסף קטן. X פחות Y יוצר מינוס, ויוצא לי להכיר פחות ופחות אנשים שאוהבים להרוויח מינוס.

אם כך, מדוע בתיקים המנוהלים זה מתקיים? נכסים קצרים הם חלק בלתי נפרד מתיק השקעות, אך אם יש אלטרנטיבה שלא לשלם עליהם מחיר, מדוע בכל זאת כן? התשובה היא כנראה חוסר תשומת-לב, גם של מנהלי תיקים (ולאחרונה מצאתי כמה מרוכזים פחות בהקשר הזה), ובוודאי של הלקוח עצמו. אך כאשר לבית השקעות יש עניין כלכלי לחוסר תשומת-הלב - זה מרגיש הרבה פחות טוב. 

■ עמי רוזנברג, מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי