גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגאות בבנייה מתפוגגת ומאיימת להעמיק את המשבר בטורקיה

פרויקטים רבים במדינה, שהפכה לאתר בנייה בתקופתו של ארדואן, מבוטלים או מוקפאים בחודשים האחרונים, ועשרות חברות מתקשות לפרוע את חובותיהן במט"ח ● "סקטור הבנייה בטורקיה חולה, אפילו על סף תרדמת"

פרויקט בנייה באיסטנבול עם פוסטר של ארדואן עליו / צילום: רויטרס   Osman Orsal
פרויקט בנייה באיסטנבול עם פוסטר של ארדואן עליו / צילום: רויטרס Osman Orsal

זיינפ דוזגונוגלו מתגוררת באוהל על רצועת חול באיסטנבול, מאז שהיא הסכימה שביתה יגולח לפני שנתיים. "פה היה אמור להיבנות בית החלומות שלי", היא אמרה.

התופרת בגמלאות בת ה-60, ואיתה עוד 1,000 משפחות, קיבלו הבטחה לדירות מרווחות בסדרת פרויקטים של בנייה לגובה בצד האסיאני של איסטנבול. אבל לקבלן נגמר הכסף, והדירה של דוזגונוגלו, בקומפלקס שנקרא "החלום של ברוקלין", נשארה בגדר פנטזיה.

בום הבנייה בטורקיה מתחיל להתפוגג כעת, ומאיים להעמיק משבר כלכלי ששיגר גלי הלם אל השווקים העולמיים והפחיד משקיעים על רקע מימושים רחבים יתר בשווקים המתעוררים.

ברחבי טורקיה, פרויקטים של בנייה מבוטלים או מוקפאים בחודשים האחרונים, ועשרות חברות בנייה מתקשות לפרוע את החובות שלהן במט"ח כאשר הלירה הטורקית נחלשת, לפי משקיעים ומנהלים בסקטור הזה.

חברות רבות מוכרות כעת דירות מתחת לעלות ההקמה כאשר מאגר הדירות הלא מכורות במדינה תפח לכשני מיליון, כמות ששקולה לפי ארבעה מכירה של דירות חדשות בשנה ממוצעת.

"סקטור הבנייה חולה"

"סקטור הבנייה בטורקיה חולה, אפילו על סף תרדמת", אמר טהיר טליוגלו, יו"ר התאחדות קבלני הבנייה של טורקיה, שמאגדת 120,000 חברות. "70% מכל הבנייה הפרטית נעצרה או הואטה".

הבנייה היא חלק נכבד מכלכלת טורקיה, שמספק מיליוני מקומות עבודה, ולכן פקיעה של בועת נדל"ן תכאיב במיוחד. היא עלולה לטרפד את ההתחייבות של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן להרחיב את השפע במדינה, שהוא השמיע במסע הבחירות המוצלח שלו ביוני.

בכהונתו של ארדואן, טורקיה הפכה לאתר בנייה. המנהיג הטורקי השיק עשרות פרויקטים של תשתית, כולל נמל התעופה החדש באיסטנבול, שמתואר כגדול בעולם. מגדלי דירות, שכונות מוקפות גדרות אבטחה ואתרי נופש יוקרתיים פרחו ברחבי המדינה. כשארדואן נבחר לראשונה ב-2003, היו בטורקיה כולה כ-50 קניונים גדולים. היום יש בה יותר מ-400 קניונים כאלו.

הצמיחה המהירה של המגזר משכה אליו חברות עם ניסיון מועט בעסקי הנדל"ן. חברות טקסטיל וחקלאות מיהרו לנצל את ההלוואות הזולות ואת חוזי העבודות הציבוריות הקורצים. כמה חברות סגרו מפעלים כדי לבנות עליהם קומפלקסים של דיור.

השאיפות של ארדואן עלו בקנה אחד עם מבול הנזילות שהשיקו הבנקים המרכזיים המובילים בעולם בעקבות משבר הפיננסי של 2008. התוצאה הייתה שפרויקטים רבים של בנייה על קו הרקיע של איסטנבול נבנו בגיבויי הלוואות זולות במט"ח.

ההלוואות קשות לפירעון

אבל השנה, כאשר הלירה הטורקית איבדה 40% מול הדולר, ההלוואות הללו הפכו להיות קשות בהרבה לפירעון. בו זמנית, רוב חומרי הבנייה שנקובים באירו או בדולרים התייקרו מאוד.

כמה קבלנים מתחילים פרויקטים חדשים רק כדי לאסוף את המקדמות של הלקוחות כדי לכסות את ההפסדים מפרויקטים קודמים, אמרו מנהלים בענף. "זו למעשה הונאת פירמידה גדולה", אמר גוחאן טאס, נשיא חברת תיווך הנכסים קולדוול בנקר בטורקיה. "יהיה משבר מפני שהקבלנים פושטים רגל".

כמה כלכלנים אומרים שמשבר הבנייה בטורקיה עלול להזכיר את הניסיון שהיה לספרד ולאירלנד לפני עשר שנים, כאשר פקיעה של בועות מחירי נדל"ן דחפה את שתי הכלכלות הללו למיתון חריף. ומה שיקרה בטורקיה עלול להשפיע לרעה על כלכלות מתעוררות נוספות.

בתחילת שנות ה-2000, הצמיחה במגזר הבנייה הטורקי הוזנה על ידי העלייה בביקוש של האוכלוסייה הצומחת במהירות, שמונה היום יותר מ-80 מיליון נפש, ומהתרחבות מעמד הבינויים. גם סיכוני רעידת אדמה באזור הגיאוגרפי הזה הדגישו את הצורך בהתחדשות עירונית.

אבל התרחבות הבנייה הפכה במהירות להתנפלות של משקיעים על המגזר הזה, בזכות חגיגת הלוואות בקנה-מידה לאומי והחוזים הציבוריים לבניית גשרים ותעלות.

ממוצע של 500,000 יחידות דיור נבנה בכל שנה ב-1995-2005, וזה סיפק באופן כללי את הביקוש, לפי התאחדות קבלני הבנייה. בשנה שעברה נבנו כבר יותר מ-1.5 מיליון יחידות דיור, מה שהוביל לשיא במספר הנכסים הלא מכורים.

כעת, קריסת הלירה מוסיפה ללחץ.

מחירי חומרי הגלם עלו

מחיר הפלדה בלירות הוכפל ויותר מינואר 2017, לפי נתוני התאחדות הקבלנים. המלט התייקר מאז ב-80%, וחלקים חשמליים, רובם מיובאים, התייקרו ב-70%.

כדי לתמוך במגזר, הממשלה החלה להציע סבסוד. באוגוסט הוצעו הלוואות נוחות והנחות של 10% על 100,000 דירות חדשות. המקדמה הדרושה הופחתה ל-10% מהמחיר. הקמפיין הזה, שנקרא "להרוויח זמן לטורקיה", מקודם בהרחבה בטלוויזיה.

ב-2016, גם לפרויקט "חלום של ברוקלין" הייתה סיסמת פרסומת, "לאלו שרוצים חיים פעילים של חלום במרכז העיר", נאמר בתשדיר הווידאו שנמשך דקה.

גברת דוזגונוגלו ושכניה הסכימו שבתיהם ייהרסו לטובת דמי שכירות זמניים והבטחה לדירות מודרניות. החברה הקבלנית, שנקראת פאנה יאפי, נוהלה על ידי מפיק טלוויזיה ותסריטאי בשם ראסי ססמאז, שהתפרסם בסדרת הטלוויזיה שלו "עמק הזאבים", על כנופיית פשע מאורגן בטורקיה.

באוגוסט הודיעה פאנה יאפי ללקוחותיה היא מפסיקה לממן עבורם את הדיור הזמני בשכירות, וכי אין לה המימון הדרוש להשלמת פרויקט הבנייה של הדירות עבורם.

"בעיית המזומנים משותפת כמעט לכל החברות במגזר", אמר מאהיר ססמאז, בכיר בחברת פאנה יאפי ודובר של המפיק ראסי ססמאז. "אנחנו מנסים, כמובן, לפתור את הבעיות".

לדבריו, ססמאז נכנס לתעשיית הבנייה כמשקיע, ולאחר מכן קנה חברת בנייה בקשיים כדי להציל את פרויקט "חלום של ברוקלין".

כדי שלא ליפול למעמסה על ילדיה, דוזגונוגלו השתקעה באוהל על מגרש הבנייה של "חלום ברוקלין". היא רק חוששת מהחורף המתקרב. "כשהיה לי בית, לא הייתי ענייה", היא אומרת ומדברת על הבית הקטן עם גינת הירק ועץ התאנים שהיא קטפה ממנו בבוקר. "כעת אני קבצנית", היא מוחה דמעה. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון