גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקניונים והרשתות ימשיכו להילחם: זה מה שצפוי בשוק האופנה

מבחינת הצרכנים, השנה ככל הנראה תהיה חיובית, והם ימשיכו ליהנות ממגוון הולך וגדל: רשתות בינלאומיות שנכנסות לפעילות בשוק המקומי, מסחר מקוון עם גיוון אינסופי באמצעות אתרים כמו אסוס, נקסט ואמזון, שלפחות במציאות הנוכחית ניתן להזמין מהם מוצרים פטורים ממיסוי בתקרה של עד 75 דולר ● פרשנות

קסטרו / צילום: בר אל
קסטרו / צילום: בר אל

מה צפוי בשנה הקרובה בשוק האופנה? אחרי שבשבוע שעבר אמרנו שבשוק המזון נשלם יותר ונקבל פחות, בשוק האופנה התמונה שונה לחלוטין. התחרות מצד העולם המקוון והשמיים הפתוחים תמשיך להשפיע לחיוב מבחינת הצרכן, ותמשיך לאתגר את רשתות האופנה והקניונים.

הצרכנים: ימשיכו ליהנות מהמגוון 

מבחינת הצרכנים, השנה ככל הנראה תהיה חיובית, והם ימשיכו ליהנות ממגוון הולך וגדל: רשתות בינלאומיות שנכנסות לפעילות בשוק המקומי, מסחר מקוון עם גיוון אינסופי באמצעות אתרים כמו אסוס, נקסט ואמזון, שלפחות במציאות הנוכחית ניתן להזמין מהם מוצרים פטורים ממיסוי בתקרה של עד 75 דולר (מציאות שצפויה להימשך לפחות עד אחרי הבחירות).

במקביל, הצרכנים ימשיכו ליהנות כאמור גם מרפורמת השמיים הפתוחים שמאפשרת להם לבצע חלק משמעותי מהקניות מעבר לים - שם הם לא רק קונים בזול יותר, אלא גם יכולים להזדכות על המע"מ בשדה התעופה. המציאות הזו מחזקת את התחרות בשוק המקומי ומביאה רשתות דוגמת קסטרו לקיים מבצעים "ללא מע"מ" כדי לפנות אל ליבם ואל כיסם של הצרכנים הללו.

הקניונים: יצטרכו להמציא את עצמם מחדש 

מבחינת הקניונים, זו תהיה שנה שבה יהיו הרבה תזוזות בהם ובמרכזים המסחריים, כשהחלשים יותר יפנו ככל הנראה את מקומם לחזקים או לחדשים יותר שעדיין זקוקים להרחבת הפריסה. הקניונים גם יצטרכו להתמודד עם המציאות שבה רשתות מבינות שהן הגיעו למצב של קניבליזציה, כלומר מספר חנויות במתחמים סמוכים שאין לכולן זכות קיום, והן מבקשות לעזוב מיקומים שבהם שכר הדירה אינו תואם את הפדיונות. כך למשל, יש כיום קניונים גדולים ומוכרים שבהם יש לפעמים גם 10 חנויות שרק ממתינות להזדמנות "לברוח" משם.

הקניונים והמרכזים המסחריים יצטרכו גם להמציא את עצמם מחדש מבחינת שיווק, מבחינת החיבור בין הפיזי לאונליין ומבחינת האופן שבו הם מייצרים תמהיל וחוויית קנייה שיגדילו את התנועה, זאת בתקווה להגדיל את הפדיונות.

הרשתות: ימשיכו להיחלש 

מבחינת הרשתות, מדובר בשוק של שחקנים גדולים עם חיסרון לקוטן, וכנראה שנמשיך לראות היחלשות של רשתות אופנה כתוצאה מהתחרות הפיזית והווירטואלית. המציאות הזו עלולה לגרום לקריסה של עוד שחקניות קטנות או חלשות כפי שראינו בשנה החולפת עם הוניגמן או רשתות אחרות כמו יפו-תל-אביב, סליו או מיש מיש, כשלדברי גורם בענף, "אנחנו עשויים לראות אותה בשנה הקרובה אפילו אצל רשתות גדולות". את היתרון לגודל ראינו גם במיזוג שהושלם בחודש שעבר בין קבוצת קסטרו להודיס.

קסטרו וגולף הציגו תוצאות טובות פחות ברבעון השני של השנה (שמושפעות גם מתזמון חג הפסח), בעוד שפוקס שהציגה תוצאות חזקות, נכנסה לסחרור אחר משל עצמה כשמנייתה ירדה על רקע טענות להטרדה מינית מצד המנכ"ל שלה.

במקביל, עוד רשתות בינלאומיות מבססות את הפריסה שלהן בישראל - החל מקבוצת פוקס עם פוט לוקר ואורבן אאוטפיטרס, והמשך בקמעונאיות היפניות שעשו עלייה כמו מיניסו ודייסו, כשגם קבוצת קסטרו-הודיס הגדילה את הפריסה של איב רושה, והמותג הפולני ריזרבד עשה עלייה. גם שחקנית האונליין עדיקה הרחיבה את הפריסה שלה.

אלא שהמציאות מבחינתן ממשיכה להשתנות, כשלדברי גורמים ברשתות, כוחם של החגים שעד היום נחשבו למוקדי מכירה חזקים נחלש, והקניות מתפזרות בעוד מועדים כמו הבלאק פריידי או הסייבר מאנדיי הבינלאומיים. במקביל, כרטיסי הגיפט קארד במקומות העבודה של הקבוצות הגדולות מתחזקים (קבוצת קסטרו-הודיס הצטרפה רק לאחרונה, כשפוקס וגולף כבר שחקניות ותיקות).

פוטנציאל הצמיחה בארץ מוגבל, החברות פוזלות לחו"ל 

שוק של יתרון לגודל אמרנו? בפועל, המציאות מורכבת יותר. קבוצות האופנה הגדולות כבר מחזיקות לא בסניף אחד אלא ברבים בכל אחד מהקניונים המבוקשים. על כן נראה כי הפריסה שלהן בישראל כבר לא תעשה קפיצת מדרגה שלא דרך רכישות, מיזוגים או זיכיון למותגים בינלאומיים חדשים. זה יוצר להן אתגר כיצד להמשיך ולצמוח מעבר לתקרת המכירות שהגיעו אליה ולהניב ערך חדש לבעלים. את זה הן מנסות, בצורה זהירה, לעשות גם בחו"ל, אחרי שחלקן כבר נכשלו וסגרו פעילות לצד הפסדים משמעותיים מעבר לים.

השבוע הייתה זו קסטרו-הודיס שהודיעה על מהלך נוסף בניסיון להפוך לשחקנית בינלאומית בשוק האמריקאי. אחרי שקסטרו כשלה בכך בכוחות עצמה בניסיונות שונים בתחילת שנות האלפיים כשסגרה פעילות ברומניה, בגרמניה, בשווייץ, ברוסיה, באוקראינה, בתאילנד ובקזחסטן, הפעם קרולינה למקה (שהצטרפה לקבוצה שלה) מגייסת את קים קרדשיאן, אייקון בינלאומי, בניסיון ליצור לעצמה פעילות בארה"ב ומשקיעה בכך למעלה מ-100 מיליון שקל.

אגב, עבור הזכות לקשור את עצמה לפרזנטורית האמריקאית הסכימה הרשת הישראלית לתת לקרדשיאן 10% מכל חברה שתקים בארה"ב - ממש שותפות. כשחברה יוצאת למהלך כזה, ברור לה שהיא גם הולכת לספוג עלויות כבדות.

"ידענו שאנחנו הולכים לממן את ההפסדים עד שנבנה את הפעילות. התוכנית הייתה להגיע ב-2012 לאיזון, אבל לצערי אירופה נכנסה למשבר הפיננסי, תרחיש שלא הבאנו בחשבון", אמר אז גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי קבוצת קסטרו-הודיס.

אבל זו לא רק קסטרו-הודיס: גם קבוצת פוקס פועלת לא רק בישראל, אלא במדינות נוספות, כשלאחרונה הרחיבה את הנוכחות שלה לקנדה גם באמצעות מותג הסבונים ללין וגם באמצעות הזיכיון שיש בבעלותה למותג נייקי בקנדה. 

ואולם, ככלל, בניגוד לתחומים אחרים, כמו ההייטק למשל, טרם הגיע קמעונאי ישראלי בתחום האופנה שהצליח להפוך לשחקן משמעותי בחו"ל, זאת למעט דוגמאות בודדות כמו סבון (בעבר סבון של פעם). מה גם שכניסה לארה"ב היא מורכבת לרשתות שמותאמות לפעילות בקניונים (בניגוד לפאוור סנטרים), שכן דווקא הקניונים חווים תקופה לא פשוטה בארה"ב.

אז למה הן בכל זאת שם? כנראה כי פוטנציאל הצמיחה בישראל מוגבל עבורן, משום שהן כבר גדולות. בנוסף, לדברי גורמים שמכירים את השוק האמריקאי, מדובר בתקופה אטרקטיבית לכניסה למותגים חדשים, שכן יש ביקוש לגיוון ולחידוש ונכונות להציע תנאים ודמי שכירות נוחים יחסית.

בכל אופן, השוק בחו"ל רחוק מלהיות פשוט: הוא תחרותי, ויש בו כרישי ענק בינלאומיים. אמנם כרטיס הכניסה אליו עולה עשרות מיליוני דולרים, אבל אם תהיה הצלחה, היא תהיה במאות מיליוני דולרים. זה הפוטנציאל שינחה את החברות גם בעתיד, וכנראה שיותר מהיום. בינתיים זה נמצא עדיין רק בשוליים. 

עוד כתבות

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"