גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקניונים והרשתות ימשיכו להילחם: זה מה שצפוי בשוק האופנה

מבחינת הצרכנים, השנה ככל הנראה תהיה חיובית, והם ימשיכו ליהנות ממגוון הולך וגדל: רשתות בינלאומיות שנכנסות לפעילות בשוק המקומי, מסחר מקוון עם גיוון אינסופי באמצעות אתרים כמו אסוס, נקסט ואמזון, שלפחות במציאות הנוכחית ניתן להזמין מהם מוצרים פטורים ממיסוי בתקרה של עד 75 דולר ● פרשנות

קסטרו / צילום: בר אל
קסטרו / צילום: בר אל

מה צפוי בשנה הקרובה בשוק האופנה? אחרי שבשבוע שעבר אמרנו שבשוק המזון נשלם יותר ונקבל פחות, בשוק האופנה התמונה שונה לחלוטין. התחרות מצד העולם המקוון והשמיים הפתוחים תמשיך להשפיע לחיוב מבחינת הצרכן, ותמשיך לאתגר את רשתות האופנה והקניונים.

הצרכנים: ימשיכו ליהנות מהמגוון 

מבחינת הצרכנים, השנה ככל הנראה תהיה חיובית, והם ימשיכו ליהנות ממגוון הולך וגדל: רשתות בינלאומיות שנכנסות לפעילות בשוק המקומי, מסחר מקוון עם גיוון אינסופי באמצעות אתרים כמו אסוס, נקסט ואמזון, שלפחות במציאות הנוכחית ניתן להזמין מהם מוצרים פטורים ממיסוי בתקרה של עד 75 דולר (מציאות שצפויה להימשך לפחות עד אחרי הבחירות).

במקביל, הצרכנים ימשיכו ליהנות כאמור גם מרפורמת השמיים הפתוחים שמאפשרת להם לבצע חלק משמעותי מהקניות מעבר לים - שם הם לא רק קונים בזול יותר, אלא גם יכולים להזדכות על המע"מ בשדה התעופה. המציאות הזו מחזקת את התחרות בשוק המקומי ומביאה רשתות דוגמת קסטרו לקיים מבצעים "ללא מע"מ" כדי לפנות אל ליבם ואל כיסם של הצרכנים הללו.

הקניונים: יצטרכו להמציא את עצמם מחדש 

מבחינת הקניונים, זו תהיה שנה שבה יהיו הרבה תזוזות בהם ובמרכזים המסחריים, כשהחלשים יותר יפנו ככל הנראה את מקומם לחזקים או לחדשים יותר שעדיין זקוקים להרחבת הפריסה. הקניונים גם יצטרכו להתמודד עם המציאות שבה רשתות מבינות שהן הגיעו למצב של קניבליזציה, כלומר מספר חנויות במתחמים סמוכים שאין לכולן זכות קיום, והן מבקשות לעזוב מיקומים שבהם שכר הדירה אינו תואם את הפדיונות. כך למשל, יש כיום קניונים גדולים ומוכרים שבהם יש לפעמים גם 10 חנויות שרק ממתינות להזדמנות "לברוח" משם.

הקניונים והמרכזים המסחריים יצטרכו גם להמציא את עצמם מחדש מבחינת שיווק, מבחינת החיבור בין הפיזי לאונליין ומבחינת האופן שבו הם מייצרים תמהיל וחוויית קנייה שיגדילו את התנועה, זאת בתקווה להגדיל את הפדיונות.

הרשתות: ימשיכו להיחלש 

מבחינת הרשתות, מדובר בשוק של שחקנים גדולים עם חיסרון לקוטן, וכנראה שנמשיך לראות היחלשות של רשתות אופנה כתוצאה מהתחרות הפיזית והווירטואלית. המציאות הזו עלולה לגרום לקריסה של עוד שחקניות קטנות או חלשות כפי שראינו בשנה החולפת עם הוניגמן או רשתות אחרות כמו יפו-תל-אביב, סליו או מיש מיש, כשלדברי גורם בענף, "אנחנו עשויים לראות אותה בשנה הקרובה אפילו אצל רשתות גדולות". את היתרון לגודל ראינו גם במיזוג שהושלם בחודש שעבר בין קבוצת קסטרו להודיס.

קסטרו וגולף הציגו תוצאות טובות פחות ברבעון השני של השנה (שמושפעות גם מתזמון חג הפסח), בעוד שפוקס שהציגה תוצאות חזקות, נכנסה לסחרור אחר משל עצמה כשמנייתה ירדה על רקע טענות להטרדה מינית מצד המנכ"ל שלה.

במקביל, עוד רשתות בינלאומיות מבססות את הפריסה שלהן בישראל - החל מקבוצת פוקס עם פוט לוקר ואורבן אאוטפיטרס, והמשך בקמעונאיות היפניות שעשו עלייה כמו מיניסו ודייסו, כשגם קבוצת קסטרו-הודיס הגדילה את הפריסה של איב רושה, והמותג הפולני ריזרבד עשה עלייה. גם שחקנית האונליין עדיקה הרחיבה את הפריסה שלה.

אלא שהמציאות מבחינתן ממשיכה להשתנות, כשלדברי גורמים ברשתות, כוחם של החגים שעד היום נחשבו למוקדי מכירה חזקים נחלש, והקניות מתפזרות בעוד מועדים כמו הבלאק פריידי או הסייבר מאנדיי הבינלאומיים. במקביל, כרטיסי הגיפט קארד במקומות העבודה של הקבוצות הגדולות מתחזקים (קבוצת קסטרו-הודיס הצטרפה רק לאחרונה, כשפוקס וגולף כבר שחקניות ותיקות).

פוטנציאל הצמיחה בארץ מוגבל, החברות פוזלות לחו"ל 

שוק של יתרון לגודל אמרנו? בפועל, המציאות מורכבת יותר. קבוצות האופנה הגדולות כבר מחזיקות לא בסניף אחד אלא ברבים בכל אחד מהקניונים המבוקשים. על כן נראה כי הפריסה שלהן בישראל כבר לא תעשה קפיצת מדרגה שלא דרך רכישות, מיזוגים או זיכיון למותגים בינלאומיים חדשים. זה יוצר להן אתגר כיצד להמשיך ולצמוח מעבר לתקרת המכירות שהגיעו אליה ולהניב ערך חדש לבעלים. את זה הן מנסות, בצורה זהירה, לעשות גם בחו"ל, אחרי שחלקן כבר נכשלו וסגרו פעילות לצד הפסדים משמעותיים מעבר לים.

השבוע הייתה זו קסטרו-הודיס שהודיעה על מהלך נוסף בניסיון להפוך לשחקנית בינלאומית בשוק האמריקאי. אחרי שקסטרו כשלה בכך בכוחות עצמה בניסיונות שונים בתחילת שנות האלפיים כשסגרה פעילות ברומניה, בגרמניה, בשווייץ, ברוסיה, באוקראינה, בתאילנד ובקזחסטן, הפעם קרולינה למקה (שהצטרפה לקבוצה שלה) מגייסת את קים קרדשיאן, אייקון בינלאומי, בניסיון ליצור לעצמה פעילות בארה"ב ומשקיעה בכך למעלה מ-100 מיליון שקל.

אגב, עבור הזכות לקשור את עצמה לפרזנטורית האמריקאית הסכימה הרשת הישראלית לתת לקרדשיאן 10% מכל חברה שתקים בארה"ב - ממש שותפות. כשחברה יוצאת למהלך כזה, ברור לה שהיא גם הולכת לספוג עלויות כבדות.

"ידענו שאנחנו הולכים לממן את ההפסדים עד שנבנה את הפעילות. התוכנית הייתה להגיע ב-2012 לאיזון, אבל לצערי אירופה נכנסה למשבר הפיננסי, תרחיש שלא הבאנו בחשבון", אמר אז גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי קבוצת קסטרו-הודיס.

אבל זו לא רק קסטרו-הודיס: גם קבוצת פוקס פועלת לא רק בישראל, אלא במדינות נוספות, כשלאחרונה הרחיבה את הנוכחות שלה לקנדה גם באמצעות מותג הסבונים ללין וגם באמצעות הזיכיון שיש בבעלותה למותג נייקי בקנדה. 

ואולם, ככלל, בניגוד לתחומים אחרים, כמו ההייטק למשל, טרם הגיע קמעונאי ישראלי בתחום האופנה שהצליח להפוך לשחקן משמעותי בחו"ל, זאת למעט דוגמאות בודדות כמו סבון (בעבר סבון של פעם). מה גם שכניסה לארה"ב היא מורכבת לרשתות שמותאמות לפעילות בקניונים (בניגוד לפאוור סנטרים), שכן דווקא הקניונים חווים תקופה לא פשוטה בארה"ב.

אז למה הן בכל זאת שם? כנראה כי פוטנציאל הצמיחה בישראל מוגבל עבורן, משום שהן כבר גדולות. בנוסף, לדברי גורמים שמכירים את השוק האמריקאי, מדובר בתקופה אטרקטיבית לכניסה למותגים חדשים, שכן יש ביקוש לגיוון ולחידוש ונכונות להציע תנאים ודמי שכירות נוחים יחסית.

בכל אופן, השוק בחו"ל רחוק מלהיות פשוט: הוא תחרותי, ויש בו כרישי ענק בינלאומיים. אמנם כרטיס הכניסה אליו עולה עשרות מיליוני דולרים, אבל אם תהיה הצלחה, היא תהיה במאות מיליוני דולרים. זה הפוטנציאל שינחה את החברות גם בעתיד, וכנראה שיותר מהיום. בינתיים זה נמצא עדיין רק בשוליים. 

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם