גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש דובים בוול סטריט: המניות שיורדות למרות הזינוק במדדים

מדדי 500 S&P ודאו ג'ונס אמנם שוברים שיאים, אך התעשייה האמריקאית נפגעת מהמכסים שהטיל הנשיא שרוצה לעשות את אמריקה גדולה ● על המתיחות הגלובלית שמתחת לפני השטח

שוק דובי / צילום: שאטרסטוק
שוק דובי / צילום: שאטרסטוק

עשרות מניות נשארות בטריטוריה דובית כאשר שוק המניות האמריקאי מעפיל לשיאים חדשים. התופעה הזו משקפת נתק בין הכלכלה הבריאה מצד אחד, וחששות הסחר העולמי שנוגעים לתאגידים אמריקאים רבים מצד שני.

מלחמות הסחר מעיקות בייחוד על מניות של תעשיות וחומרים, שהן כחמישית מ-80 המניות במדד 500 S&P שצנחו ב-20% לפחות מהשיא שלהן ב-52 השבועות האחרונים - ההגדרה המקובלת של שוק דובי.

יצרנית האופנועים הרלי-דייווידסון, יצרנית מכשירי החשמל וורלפול, חברת כלי העבודה סטנלי בלק אנד דקר וחברת הדחפורים קאטרפילר הן בין המניות הגדולות שירדו ביותר מ-20%, במידה רבה בגלל מתיחויות הסחר. רבות מהחברות שהחמיצו את הגאות הרחבה בשוק המניות אומרות שמתיחויות הסחר העלו את העלויות שלהן, פגעו בתחזיות הרווח או אילצו אותן לבטל פרויקטים.

למרות הקשיים, השוק הרחב התאושש מהתנודתיות של חששות האינפלציה והמסחר שהקפיאה את הגאות של תשע השנים האחרונות במשך רוב שנת 2018. מדד 500 S&P ננעל ביום ו' שעבר טיפה מתחת לשיא של יום ה', ומדד דאו ג'ונס רשם שיא היסטורי חדש, עם השבוע הטוב ביותר שלו מאז מחצית יולי.

המשקיעים מדרגים את מלחמת הסחר כסיכון העיקרי לשווקים זה החודש הרביעי ברציפות, מסר בנק אוף אמריקה מריל לינץ' בסקר ספטמבר של מנהלי הקרנות העולמיות. החששות שמדיניות סחר נוקשה יותר תפגע בצמיחה הכלכלית פגעו גם בתחזיות של מנהלי הקרנות. 24% מהם צפו האטה בצמיחה העולמית בשנה הבאה, לעומת 7% בלבד באוגוסט.

"יש כמה מנהלי כספים שמהססים להיות מעורבים עם חברות שהולכות להיות מושפעות בפוטנציה מהמכסים, בין אם הן יהיו מוגלות לייצא פחות סחורות או לקנות פחות מסין", אמר מארק גרנט, האסטרטג העולמי הראשי בחברת B. Riley FBR.

רבות מהחברות שהמשקיעים חושבים לפגיעות במיוחד לסכסוך סחר מרוכזות במגזרי הייצור או החומרים.

יצרנית המנועים קאמינס, אחת ממניות התעשייה הפגועות ביותר, איבדה 23% מהשיא שלה בשנה האחרונה אחרי שכבר ירדה ב-32%. הירידה נבעה מהמכס של 25% על מנועי הדיזל הקטנים והרכיבים שהיא מייבאת מהמפעלים שלה בסין. סטנלי בלק אנד דקר, ששוקלת להחליף את הספקים שלה בארה"ב בספקים זרים בגלל המכסים על פלדה ואלומיניום מיובאים, צנחה ב-25% מהשיא השנתי ונשארה נמוכה ממנו ב-14%.

חברות החומרים סובלות מן התמונה המעוננת של הצמיחה העולמית, ששיגרה את מחירי הנחושת לירידה. מניית ניומונט מיינינג איבדה 26% מהשיא שלה, ומניית פריפורט-מקמוראן צנחה ב-29%.

יצרניות הרכב והקמעונאים שמשרתים את הנהגים הם קבוצה נוספת של מניות בפיגור בשוק. פורד מוטור צנחה ב-28% מהשיא שלה ב-52 השבועות האחרונים, ביטלה בתחילת החודש תוכנית לייבא את דגם פוקוס שלה מסין לארה"ב. ספקית חלקי הרכב בורג-וורנר נשארה בשטח דובי והיא איבדה עד כה השנה 13%. החודש היא הנמיכה את תחזית הרווח והמכירות שלה לשנה זו, בנימוק של מחזור מוך יותר בסין ו"בעיות קצרות טווח" באירופה.

מניות של כמה חברות טק סבלו גם הן מהמכסים על היבוא הסיני. יצרנית השבבים האלקטרוניים אפלייד מטיריאלז איבדה 37% מערך מנייתה מהשיא של מארס. חברה זו טענה בשימועים בקונגרס ביולי שהמכסים של משמל טראמפ יניבו "עלויות לא הכרחיות" ויגרמו "נזק כלכלי". מניות חברת לאם ריסרץ' וחברת ווסטרן דיג'יטל צנחו כל אחת ביותר מ-30% מהשיאים שלהן בשנה האחרונה.

כמה מהמניות שנחתו בשטח דובי סבלו מבעיות אחרות שאין להן קשר לסחר עולמי, כמו רשתות המזון. ג'נרל מילז איבדה 27% כי היא מתקשה להחיות קיפאון במכירות מאחר שהצרכנים עוברים לחטיפים ולמוצרי יוגורט שנחשבים לבריאים יותר. ל-J.M. Smucker יש בעיות דומות, ומנייתה צנחה מהשיא ב-23% ונשארה נמוכה ממנו ב-17%.

גם עם עשרות מניות בשטח דובי, שוק המניות האמריקאי נשאר מעל ומעבר לשוקים אחרים בביצועיו. בהונג קונג ירד מדד הנג סנג לשטח דובי בתחילת חודש זה, ונשאר נמוך ב-8.1% מתחילת השנה, על רקע חששות הסחר עם סין והתחזקות הדולר האמריקאי שפוגעים בכלכלות מתפתחות נוספות. מדד שנחאי המשולב של סין ומדד MSCI של השווקים המתעוררים ירדו ביותר מ-20% מהשיאים האחרונים שלהם.

את הסיבות לכך שהשוק האמריקאי המשיך לטפס היא שהמשקיעים הימרו על קומץ חברת טכנולוגיה דומיננטיות שמתגברות על הנשורת של סכסוכי הסחר. מניות אפל ואמזון.קום אחראיות לכמעט 30% מהעלייה של מדד 500 S&P עד כה השנה, 9.2%.

אבל אנליסטים מזהירים שבעוד המשקיעים מגלמים את הסכנה של מלחמת סחר מלאה במחירי מניות של חברות ייצור, חומרים, קבלני בנייה ואחרים, הם מתעלמים בדרך כלל מהסיכון הברור שנשקף לחברות טכנולוגיה גדולות, כמו אמצעי גומלין שישפיעו לרעה על הייצור של אפל בסין או יעלו את העלויות וישפיעו לרעה על מכירותיה של אמזון. לכן, ההובלה הצרה של מדד 500 S&P היא בסכנה של נסיגה מהירה אם מתיחות הסחר תגיע לנקודת רתיחה - כמו התיקון המהיר שהיה במחירי המניות בפברואר על רקע החשש מאינפלציה.

החברות הללו כבר הראו כמה סימני מתיחות בימים האחרונים, בגלל חששות מרגולציה חדשה של הממשל, וההשפעה שתהיה למגננה כלכלית על חברות הטק. מדד מניות הטק ב-S&P ירד מתחילת ספטמבר ב-0.9%, וזו הירידה החודשית החדה ביותר מאז מארס.

"אפל היא החברה מספר 1 שחשופה למסחר", אמר מייקל אורורק, אסטרטג ראשי בחברת JonesTrading. "עד שאנשים לא ירגישו את הצד השלילי הברור של השוק, הם ימשיכו לרכוב על השוק כל עוד הם יכולים. זו תהיה בעיה רחבה מאוד".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?