גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בענף הדיגיטל: נשים מרוויחות פחות מגברים

סקר שערכה סוכנות הפרסום פיאלקוב דיגיטל בקרב מאות עובדים בתעשיית הדיגיטל מגלה: 64% מהנשים בענף מרוויחות פחות מ-12 אלף שקל, זאת לעומת 50% מקרב הגברים ● במקביל, נרשמה ירידה מדאיגה גם בחלקן היחסי של נשים בתחום: 59% גברים לעומת 41% נשים בלבד

מאשה דשקוב, בעלת חברת דיגיטלנט / צילום: ליאת מנדל
מאשה דשקוב, בעלת חברת דיגיטלנט / צילום: ליאת מנדל

חדשנות, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה הם מוטיבים מרכזיים בענף הדיגיטל, שלמרות היותו מתקדם הוא נחשב עדיין ל"צעיר" יחסית הן בשל גילאי המועסקים בו והן בשל מספר השנים המועט שהוא קיים. עם זאת, בכל הנוגע להשתכרות הנשים בו, הוא נגוע בחוליים של תעשיות מסורתיות.

סקר של סוכנות הפרסום פיאלקוב דיגיטל, שמנתח את שכרם של עובדים מעל ל-18 מתחום הדיגיטל ברחבי הארץ ומתפרסם זו השנה הרביעית ברציפות ב"גלובס", מגלה כי זו השנה השנייה שמצביעה על התייצבות במשכורות בענף. מהנתונים עולה כי 73% מכלל הנשאלים היו בגילאי 35-23, וכי השכר הממוצע בענף עלה מ-13,540 שקל ל-13,620 שקל - עלייה מינורית.

תוצאות-סקר-אתר

לדברי אור פיאלקוב, הבעלים של סוכנות הפרסום, "מגמת היציבות בשכר מצביעה על כך שבשוק כבר לא משלמים סכומים גבוהים לעובדים ללא ניסיון. תחום הפרסום הממומן תופס חלק הולך וגובר מתחום הדיגיטל, והעתיד של התעסוקה בענף נמצא בתחום הפרסום הממומן על כל נגזרותיו ופחות על ניהול עמודי סושיאל".

כמו כן אומר פיאלקוב כי "תחום האנליטיקה לא צומח כמצופה (גם מבחינת שכר וגם מבחינת כמות עובדים) - דבר שמצביע שהבאזז שנוצר ממנו בשנים האחרונות לא הביא מספיק תועלת".

עם זאת, הסקר כאמור חושף כי גם בדיגיטל נשים מרוויחות פחות מגברים: 64% מהנשים בענף מרוויחות פחות מ-12 אלף שקל, זאת לעומת 50% מקרב הגברים. עם זאת, בדרגים הגבוהים פערי השכר בין גברים לנשים מצטמצמים, במיוחד כשמדובר במשכורות גבוהות מעל הממוצע בשוק.

כמו כן, 11% מהנשים מרוויחות יותר מ-20 אלף שקל - עלייה של 4% לעומת השנה שעברה, זאת לעומת 19% מהגברים (ירידה של 4% לעומת אשתקד). במקביל, נרשמה ירידה מדאיגה גם בחלקן היחסי של נשים בתחום: אם בשנה הקודמת הנתונים הצביעו על יחס של 53% לעומת 47% לטובת הגברים, הרי שהשנה הפער גדל משמעותית - 59% גברים לעומת 41% נשים בלבד.

קל לתלות את הסיבה לפער במשכורות בשוביניזם גברי, אך לנשים ולסוגי המקצועות שבהם הן בוחרות להתמחות יש חלק חשוב בכך. ניתוח התחומים בדיגיטל מעלה כי מקצועות שנתפסים כ"אנליטים", כמו למשל ניהול קמפיינים דיגיטליים, נמצאים במגמת עלייה הן מבחינת הביקוש לעובדים והן מבחינת השכר המוצע. עם זאת, נשים נוטות לבחור פחות בתחומים כאלה ומעדיפות את תחומי ניהול התוכן למיניהם, שבהם השכר מלכתחילה נמוך יותר, ובשנה האחרונה גם הביקוש להם פוחת.

הנשים מפסידות פעמיים

זה לא סוד שפייסבוק "הרגה" כמעט לחלוטין את הפרסום האורגני, ולכן כדי להשיג תוצאות על מפרסמים לשלם הרבה יותר עבור חשיפת התוכן שלהם. כך שהם מעדיפים להשקיע יותר בעלויות המדיה ובטיוב הנתונים על-ידי מנהלי קמפיינים ופחות בתוכן עצמו. וכך הנשים מפסידות פעמיים - תחומי ההתמחות של חלק לא מבוטל מהן גם "שווים" כיום פחות וגם מבוקשים פחות.

מאשה דאשקוב, בעלת חברת דיגיטלנט המכשירה ומסייעת בקליטת רבים מהעובדים הנכנסים לתעשיית הדיגיטל, מספרת כי בכל הקשור לתחומים האנליטיים יותר כמו PPC (מנהלי קמפיינים דיגיטלי - ע.ב.ל), שנשלטו בעבר באופן מובהק על-ידי גברים ביחס של 70:30 - בחודשים האחרונים המגמה השתנתה, וניתן לראות גם בתחומים אלה יחס שווה יותר המגיע לעתים אפילו ל-50:50. לעומת זאת, לדבריה, בתחומי התוכן לא נרשם עדיין שינוי, והיחס הוא 90%-80% לטובת הנשים.

ה-PPC נחשב כיום לתחום החם היום בתעשיית הדיגיטל, מה שעשוי להעיד על ההתבגרות של התעשייה ביחס לעצמה, אך גם על הפער שבין ישראל לשווקים מפותחים מבחינה דיגיטלית. אם חוזרים לעולם המסורתי, אזי PPC עוסק יותר ב"מכירה" ופחות בתדמית - להגיע לאדם הנכון עם ההצעה הנכונה. אבל בעולם קיימת סוג של התפכחות מההסתכלות הזו, והחלה לחלחל ההבנה שכדי להצליח לאורך זמן חייבים - גם בדיגיטל - להשקיע בבניית מותג. 

בישראל, שהפרסום הפרוגרמטי הגיע אליה באיחור אלגנטי יחסית, עדיין נלהבים מאוד מהתחום, ולכן הזינוק הגדול בעובדים בו. עם זאת, פריחת אנשי ה-PPC מולידה תחלופה גבוהה מאוד של עובדים, לצד מצוקה גדולה של מעסיקים שמחפשים כוח-אדם מתאים. הסיבה לכך היא שמדובר במקצוע קשה, תובעני, כזה שדורש יכולות אנליטיות ועבודה תחת לחץ, תוך הסתגלות מהירה לשינויים ולקליטת דברים חדשים. כל אלה גורמים לשחיקה גבוהה של העובדים, שלאחר שנה-שנתיים מעדיפים לרוב לחפש תפקיד בצד הלקוח.

"זה התחום הכי חם, מדיד ושקוף של תעשיית הפרסום המודרנית", אומרת דאשקוב. "בכל רגע נתון המפרסם יודע כמה הוא שם ומה הוא קיבל. אצל המפרסמים יש רצון לראות תוצאות כמה שיותר מהר, ולכן כולם עושים את זה. אבל אני מאמינה שעולם התוכן עדיין לא אמר את המילה האחרונה. תוכן הוא הכרחי כזרוע שיווקית. הוא זה שמייצר מודעות ותדמית שהם הבסיס לקצירת הביקושים של ה-PPC. אבל אנחנו בישראל קצרי ראייה. מסתכלים על כאן ועכשיו, על פתרונות מהירים, ולא משקיעים מספיק בתוכן שיביא לשיפור התוצאות בטווח הארוך".

אופיר כהן, מנכ"ל יוניברסל דיגיטל, דווקא סבור כי ישנה סיבה אחרת לגידול המשמעותי בכמות עובדי ה-PPC. לדבריו, כמות הכסף שמופנית לפלטפורמות הדיגיטליות דוגמת גוגל ופייסבוק הולכות וגדלות, ובארץ, למשל, 50% מההוצאה בדיגיטל מועברת אליהן. "כך שצריך אנשים שינהלו את הכסף הזה". עם זאת, הוא מעריך כי הגידול באנשי ה-PPC יתייצב. 

עלייה מתמשכת באחוז הפרילנסרים 

פעמים רבות הדיגיטל נתפס כתחום שכולם מרוויחים בו שכר יפה ולמעלה מכך, אבל הסיבה היא ככל הנראה המשכורות הגבוהות שמרוויחים בתחומים המשיקים של ההייטק, בדיגיטל של חברות בינלאומיות, או במשרות בכירות בפרסום הישראלי. מנתוני הסקר עולה כי למעלה ממחצית מהעובדים - כ-55% - מרוויחים עד 12 אלף שקל.

כמו כן, למרות השאיפה של רבים בתעשייה לעבוד בחברות בינלאומיות, רובם (83%), כך לפי הסקר, עובדים בחברות ישראליות, ורובם - כ-89% - מתעסקים ב-PPC כאמור, במדיה חברתית או בשיווק דיגיטלי. לשאיפה לעבוד בחברה בינלאומית יש סיבה כלכלית אמיתית: אותם עובדים נהנים משכר שהוא גבוה בלמעלה מ-6,200 שקל בממוצע מהשכר הממוצע בחברות ישראליות.

מבחינת השכר, לפי התשובות שהתקבלו בסקר הכי כדאי לעבוד בקניית מדיה, בשיווק דיגיטלי או בשיווק שותפים - תחומים שבהם עומד ממוצע השכר על כ-17-14 אלף שקל.

אחת התופעות שמעניין לשים אליהן לב היא עלייה מתמשכת וקבועה באחוז הפרילנסרים, כאשר השנה הם מהווים כ-19% מכלל תעשיית הדיגיטל, זאת לעומת 17% בשנה שעברה. למרות שמדובר בכמעט מחמישית העובדים שאינם שכירים, הפער בין כמות הפרילנסרים בארץ לזאת שבעולם גדול. מסתבר כי העלייה בכמות הפרילנסרים היא מגמה עולמית. כך למשל, 33% משוק העבודה בארה"ב הם פרילנסרים, וההערכות הן שעד שנת 2020 הם יהוו 50% מהשוק.

מבחינת מיקום בארץ, גם בתחום זה נרשמו הבדלים מהשנה שעברה ונתוני הסקר מגלים כי חל גידול בכמות העוסקים בתחום בפריפריה - 26% לעומת 29% השנה.

השנה נרשמה גם עלייה גדולה בכמות העובדים שעברו קורסים מקצועיים: 60% מהעוסקים בתחום. עם זאת, מבחינת השכר, הם עדיין מרוויחים פחות מעובדים שלא למדו קורס מקצועי. לכאורה מדובר בנתון לא הגיוני, אך הסיבה לכך היא שככל שתעשיית הדיגיטל צעירה - כך תעשיית הקורסים בדיגיטל צעירה עוד יותר.

מרוצים מהשכר החודשי 

אז הכשרה דיגיטלית אולי לא מקפיצה את ממוצע השכר, אבל בעלי תארים אקדמיים דווקא כן מרוויחים יותר. מהסקר עולה כי 70% מהעוסקים בענף הם בעלי תואר ראשון - מה שמעלה להם את השכר ב-1,200 שקל בממוצע; ו-31% מחזיקים בתואר שני, מה שמעלה להם את השכר ב-3,300 שקל בממוצע.

חלק גדול מהנשאלים - כ-71% - הביע שביעות-רצון מהשכר החודשי, אך עם זאת נראה כי התחלופה הגבוהה של העובדים בשנים הקרובות לא צפויה להשתנות. ניתן ללמוד על כך מהעובדה ש-40% מהנשאלים דיווחו כי היו מעוניינים להחליף את העבודה, ואילו 17% הצהירו כי הם מעוניינים להפוך לעצמאיים. 53% סיפרו שהם מחפשים עבודה בתחומים אחרים.

בנוסף מצביע הסקר על כך של-42% מהעוסקים בענף יש ניסיון של פחות משנתיים (זאת לעומת 38%), מה שמצביע על גידול בכמות האנשים בלי ניסיון שעובדים בתחום. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי