גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לונדון ובריסל מתקרבות להסכם על תנאי הברקזיט; עיקר המחלוקת: הגבול בין אירלנד לצפון אירלנד

הצדדים צריכים להסכים גם על מתווה עתידי בתחומי הסחר וקשרי הביטחון ● שר החוץ האירי, סיימון קובני,אמר שהדיונים בסוגיית הגבול האירי עלולים להימשך עוד כמה שבועות ● מועד הברקזיט שנקבע: 29 במארס

בריטניה ברקזיט / צילום: רויטרס
בריטניה ברקזיט / צילום: רויטרס

צוותי המו"מ מתקרבים להסכם על תנאי הגירושים של בריטניה מהאיחוד האירופי, לדברי דיפלומטים משני הצדדים. חילוקי הדעות מצטמצמים סביב אחת הנקודות השנויות במחלוקת: כיצד למנוע הקמת גבול פיזי בין אירלנד וצפון אירלנד.

עדיין נותרו בעיות, ועדיין ייתכן שלא יגובש הסכם סופי, אך דיפלומטים מהאיחוד האירופי ומבריטניה שקרובים למו"מ אמרו שלונדון ובריסל מתקרבות להסכם לקראת פגישת הפסגה הקריטית של מנהיגי האיחוד האירופי בשבוע הבא.

אם יושג הסכם ברקזיט לאחר 16 חודשי מו"מ, עדיין יצטרכו שני הצדדים להסכים על מתווה עתידי בתחומי הסחר וקשרי הביטחון. לאחר מכן יצטרכו הפרלמנטים של בריטניה והאיחוד האירופי לאשרר את ההסכם לפני מועד הברקזיט שנקבע ל-29 במארס.

האופטימיות לגבי המו"מ התחדשה בשבוע שעבר לאחר שראש ממשלת בריטניה תרזה מיי גברה על הביקורת מצד תומכי ברקזיט ניציים במפלגתה השמרנית בכנס השנתי של המפלגה, והבטיחה להשיג הסכם שישמור על הקשרים הכלכליים ההדוקים של בריטניה עם האיחוד.

פקידים אמרו כי הושגה התקדמות במאמץ לגבור על שניים מהמכשולים האחרונים להסכם פרישתה של בריטניה מהאיחוד: כיצד למנוע הקמת נקודות ביקורת פיזיות באירלנד, וכיצד ייאכף הסכם הברקזיט בכללותו.

הגבול האירי הפך לסוגיה מרכזית מכיוון שאירלנד נשארת באיחוד האירופי, בעוד שצפון אירלנד פורשת ממנו יחד עם שאר חלקי הממלכה המאוחדת.

ההפרדה תצריך ביקורת מכס וביקורת רגולטורית של סחורות שעוברות מטריטוריה אחת לאחרת. בבריסל אתמול (ג'), לאחר פגישה עם מנהל המו"מ מטעם האיחוד האירופי, מישל ברנייה, אמרה מנהיגת המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית של צפון אירלנד, ארלין פוסטר, כי למפלגתה יש "קווים אדומים" בכל הנוגע לחסמים רגולטוריים או חסמי מכס חדשים על הסחר בתוך הממלכה המאוחדת.

שר החוץ האירי, סיימון קובני, ניסה להפחית את הציפיות לפריצת דרך מהירה, ואמר שהדיונים בסוגיית הגבול האירי עלולים להימשך עוד כמה שבועות.

האיחוד האירופי התעקש תחילה על הקמת נקודות ביקורת מכס וביקורת רגולטורית לאורך הים האירי בין בריטניה וצפון אירלנד, אך מיי אמרה שמהלך כזה יחלק למעשה את בריטניה לשני אזורי מכס ויפגע בשלמותה החוקתית של בריטניה.

במסגרת פשרה שנידונה בימים האחרונים, תסכים בריטניה לבדיקות רגולטוריות הדוקות יותר על סטנדרטי מוצרים שעוברים מבריטניה לצפון אירלנד, כדי שלא יהיה צורך בבדיקות חדשות על הגבול עם הרפובליקה האירית, לדברי דיפלומטים. במקביל יצמצם האיחוד האירופי את הבדיקות לאורך הים האירי, ויעביר אותן לאזורים עסקיים בבריטניה, למשל.

כמו כן מסתמן פתרון לסוגיה למי תהיה הסמכות להחליט באופן סופי בסכסוכים על הסכם הגירושים בין בריטניה והאיחוד. האיחוד האירופי טוען זה זמן רב שסמכות זו צריכה להיות בידי בית הדין האירופי לצדק, אך בריטניה מתעקשת לשים קץ לסמכותו של בית הדין האירופי בשטחה לאחר הברקזיט.

לדברי דיפלומטים אירופים, במסגרת הפשרה המסתמנת יוכל צוות אירופי-בריטי להפנות את הסכסוכים לבית הדין האירופי לצדק. האיחוד האירופי לא יוכל לדרוש באופן חד צדדי את התערבות בית הדין הזה.

דיפלומטים אמרו שהדיונים יימשכו סביב השעון בשבוע הנוכחי, אך ייתכן שנוסח של ההסכם יוסכם בעוד מועד באופן שניתן יהיה להציגו בפני מנהיגי האיחוד בפגישת הפסגה שלהם בבריסל ב-17 באוקטובר.

כדי שהמו"מ ינחל הצלחה, יש להציג לצד הסכם הברקזיט גם מתווה סחר עתידי וקשרי הביטחון בין בריטניה והאיחוד.

לונדון רוצה לוודא שההסכם יאפשר לצמצם חיכוכים עתידיים בתחום הסחר. האיחוד מפולג בסוגיה עד כמה מפורט צריך מתווה זה להיות. חלק מהמדינות, כגון צרפת, מפעילות לחץ כדי שמתווה זה יפרט אילו אופציות אינן באות בחשבון בקשרי הסחר העתידיים.

אך הולך וגובר הקונצנזוס שהמתווה ינוסח באופן שיותיר אופציות פתוחות לבריטניה, לדברי דיפלומטים אירופים. שני הצדדים עושים מאמצים להגיע עד נובמבר להסכמה על המתווה, שלא יהיה מחייב מהבחינה המשפטית. שיחות הסחר הרשמיות ייפתחו רק לאחר שבריטניה תפרוש באביב מהאיחוד.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה