גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החקירה למתן אשראי ללווים הגדולים: בנק ישראל העביר מסמכים, אבל לא את מה שהוועדה רצתה

במסמכים לא נכלל מידע על בנקים או לווים ספציפיים, מטעמי סודיות בנקאית ● מהמידע שכן הועבר עולה כי חלק מההלוואות ללווים הגדולים ניתנו עם מועד פירעון גמיש שאיפשר לגלגל חוב ולא לדרוש פירעונו בזמן, וכן שלעתים האשראי ניתן "ללא מטרה ברורה"

ועדת החקירה הפרלמנטרית / צילום: דוברות הכנסת, נועם רבקין פנטון
ועדת החקירה הפרלמנטרית / צילום: דוברות הכנסת, נועם רבקין פנטון

ביום ראשון הבא יחלו דיוני ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האשראי ללווים הגדולים בראשות ח"כ איתן כבל. כמה ימים לפני שמתייצבים בפני הוועדה ראשי בנק הפועלים (הבנק הראשון שזומן), החליט בנק ישראל לפרסם היום את מלוא החומרים שהעביר לוועדה.

החומרים שהועלו לאתר האינטרנט של הפיקוח על הבנקים כוללים קרוב ל-40 מסמכים בהיקף מצטבר של מאות עמודים. אלא שעל אף הכמות המרשימה של המידע, בנק ישראל לא העביר את המידע המהותי והרגיש שהוועדה ביקשה לקבל ובראשו דוחות ביקורת ספציפיים שנעשו על אשראי שניתן ללווים הגדולים.

בבנק ישראל סירבו להעביר זאת, והסתפקו ברשימה כללית של דוחות הביקורת. מהמסמכים עולה כי מאז שנת 2003 ביצע בנק ישראל 95 ביקורות בבנקים בנושא האשראי, מתוכן כ-15 בשלוש השנים האחרונות. יחד עם זאת, כאמור אין פירוט אילו לווים ואילו בנקים נבדקו, וגם לא הממצאים בנוגע אליהם. בנוסף העביר בנק ישראל לוועדה מידע כללי הכולל בין היתר, נהלים, מדיניות, מחקרים.

הסיבה לכך שלא נמסר מידע על לווים או אירועים ספציפיים היא ה"סודיות הבנקאית", תחתיה גם הבנקים מסרבים להעביר לוועדה חומרים על לווים ספציפיים. לצידם של הבנקים ובנק ישראל עומד פסק דין של בג"ץ בנושא שניתן לפני מספר חודשים, ולפיו הסודיות הבנקאית גוברת על זכות הציבור לדעת.

בסביבת בנק ישראל מציינים כי בעבר העבירו דוחות ביקורות לגורמים שונים כגון מבקר המדינה, אולם מכיוון שהפעם מדובר בוועדת חקירה פומבית, אין באפשרותם במגבלות החוק להעביר מידע ספציפי על לווים או בנקים אל הכנסת.

כאמור, ועדת החקירה או לפחות העומד בראשה, כבל, לא התרשמו מהררי המסמכים שבנק ישראל העביר להם. נזכיר כי בראיון ל"גלובס" ביקר כבל בחודש שעבר את התנהלות בנק ישראל בשיתוף הפעולה עם הוועדה, ואמר: "אני מאד מאוכזב משיתוף הפעולה של בנק ישראל. יש גבול עד כמה רגולטור יכול להתחבא מאחורי טענת 'הסודיות הבנקאית'. בנק ישראל מזכירים לי את זה שחייל בא לאפסנאות, הוא רואה מאחורי האפסנאי את כל הציוד שיש לו, ולא משנה מה הוא מבקש, קודם כל האפסנאי אומר לו: 'אין לי'. זה לא מקובל עלי. בנק ישראל צריכים לצאת מגדרם כדי לסייע בתהליך, וזה לא קורה. לכן העבודה שלנו קשה מאוד".

תהליכים בעייתיים במתן אשראי

ומה בכל זאת נמצא במסמכים שהועברו? נציין כי מבין מאות העמודים, הכינו בבנק ישראל מצגת על ממצאים שעלו כמה פעמים מדוחות ביקורות בנושא אשראי לחברת החזקה. כאמור, לא מצוינים שמות הלווים או הבנקים, אבל המצגת שופכת אור מסוים על תהליכי עבודה בעייתיים שהיו במתן אשראי לחלק מקבוצות הלווים הגדולים.

כך למשל עלה מהבדיקות כי שיעור המימון ברכישת שליטה בחברות היה גבוה מדי, מה שהביא לכך שבנק ישראל הטיל מגבלות על שיעור המימון. עוד נמצאו בעיות באיכות החיתום בהלוואות. הדבר התבטא בין היתר בכך שכושר ההחזר של הלווה היה חלש, ונשען למשל על תחזית אופטימית מדי של העסק.

עוד עלה מהממצאים כי לא אחת, ההלוואה הסתמכה על הצהרה כללית של הלווה, מבלי לצרף מסמך שיהווה התחייבות משפטית כגון ערבות פורמלית. "ניסיון העבר מראה כי הסתמכות שכזו אופטימית מדי, ולא תמיד מוכיחה עצמה", כותבים בבנק ישראל.

חולשות נוספות שנמצאו היו בהתניות הפיננסיות (קובננטים), ובשווי הביטחונות לעומת שווי ההלוואה. וכן עלה כי לעיתים מועד הפירעון של ההלוואות היה גמיש למדי - "מה שאיפשר לגלגל חוב ולא לדרוש את פירעונות בזמן", לדברי בנק ישראל.

סעיף מטריד נוסף בממצאים של בנק ישראל קובע כי בחלק מהמקרים האשראי ניתן "למטרה שאינה ברורה". בנושא זה כותבים בבנק ישראל: "הדבר מאפשר ללווה לנצל אשראי גבוה יותר מהצרכים הנדרשים לטובת פעילות ברמת סיכון גבוהה יותר".

לצד הממצאים המטרידים הללו, מציינים בבנק ישראל כי למעט מספר מקרים חריגים, לא נמצא כי האשראי ניתן ללווים משיקולים זרים ותוך ניגוד עניינים. יחד עם זאת, בפיקוח מציינים כי הכלים שלהם לבדוק סוגיה כגון "שיקולים זרים" מוגבלת. "במקרים בהם היה קיים חשש לניגוד עניינים או שיקולים זרים, הפיקוח העביר את המידע למשטרה או להתייעצות עם הפרקליטות", כותבים בבנק ישראל.

בבנק ישראל מציינים כי בעקבות הממצאים שעלו בביקורת, הם התערבו במקרים מסוימים, מה שהביא בין היתר לצמצום חשיפה ללווים מסוימים, לשינוי מדיניות ונהלים בחלק מהבנקים או לשינוי ההסדרה וההוראות של הפיקוח, כדי למנוע חזרה על מקרים כאלה בעתיד במערכת. לסיכום, בנק ישראל מחמיא לעצמו וכותב: "התערבות הפיקוח הייתה אפקטיבית בצמצום הסיכונים ובשיפור תהליכי עבודה בראייה קדימה".


מסתמכים על חומרים פומביים

ובינתיים בבנקים ערוכים ודרוכים לקראת תחילת דיוני ועדת החקירה הפרלמנטרית. הדיונים יחלו בשבוע הבא, כאמור, עם הופעתם של יו"ר בנק הפועלים עודד ערן והמנכ"ל אריק פינטו, כאשר מדי יום א' יופיעו יו"ר ומנכ"ל של בנק אחר. נציין כי טרם נקבע מועד בו תופיע המפקחת על הבנקים ד"ר חדווה בר בפני הוועדה. טרם זומנו גם ראשי הגופים המוסדיים, על אף שהוועדה הוגדרה ככזו הבוחנת את כלל התנהגות השחקנים בשוק האשראי.

המכשול המרכזי העומד בפני הועדה הוא סוגיית העברת החומרים. כאמור, הן בנק ישראל והן הבנקים לא העבירו לבנקים חומרים על לווים ספציפיים, מה שמקשה על פעילות הוועדה. יועצי הוועדה, פרופ' ניתאי ברגמן, פרופ' אשר בלס ועו"ד רמי תמם, מסתמכים בעיקר על חומרים פומביים שפורסמו בנושא האשראי ללווים הגדולים.

גם הניסיון לפנות לבית המשפט ולקבל חומרים מתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן לא נחל בינתיים הצלחה, והשופט איתן אורנשטיין טרם פרסם את החלטתו בנושא. גם אם השופט יאשר את העברת החומרים, הרי שיועצי הוועדה לא יספיקו להכינם עד להופעת בכירי בנק הפועלים בפניה ביום ראשון הקרוב.

על כן יהיה מעניין לראות כיצד תתנהל הישיבה הראשונה - האם יישאלו הבכירים שאלות ויסרבו לענות עליהן מפאת "הסודיות הבנקאית", או שבכל זאת יצליחו לקיים דיון שיחשוף מידע חדש בנושא האשראי ללווים הגדולים. 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי