גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מבקשת 5 חודשי עבודות שירות לניצב בדימוס מנשה ארביב

בנוסף, המדינה דורשת גם מאסר על-תנאי וקנס לארביב, וזאת בגין הרשעתו באי-מילוי חובה רשמית ● ארביב פנה לביהמ"ש: "אני לא פושע ולא עבריין" ● עורך דינו טען כי יש לבטל את ההרשעה: "לא מגיעה לו הסטיגמה של עבריין; הוא כבר נענש כשנאלץ לעזוב את המשטרה"

ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף
ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף

אחת מהפרשות המסעירות ביותר שידענו בשנים האחרונות מתקרבת לסיומה. הבוקר (א') התקיים שלב הטיעונים לעונש במשפטו של ניצב בדימוס מנשה ארביב, שהורשע בפברואר השנה בעבירת אי-מילוי חובה רשמית, לאחר שנמנע מלדווח במספר הזדמנויות שונות על יחסיו הקרובים עם הרב ישיעהו פינטו; לא סיפר כי האחרון הציע לו שוחד על סך 60 אלף דולר בתמורה לגניזת חקירה סודית בעניינו; ואף נמנע מלעשות כן גם לאחר שנודע לו כי תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל דיווח על הצעה דומה שהגיעה אליו מצדו של פינטו, וכשנחקר על כך. לדעת המדינה, המעשים האמורים, אותם הגדירה כחמורים מאוד, מצדיקים עונש של 5 חודשי עבודות שירות.

ארביב הורשע לאחר שהודה בכתב אישום מתוקן במסגרת הסדר טיעון מקל יחסית בהשוואה לנטען נגדו בכתב האישום המקורי, לאחר שבמסגרת כתב אישום מתוקן שהוגש כחלק מהסדר הטיעון, הוסרו נגד ארביב האישומים של מרמה והפרת אמונים שבהם הואשם ארביב בתחילה.

הרב פינטו היה אמור לשמש כעד מדינה בתיק של ארביב, לאחר שריצה בעצמו שנת מאסר בפועל לאור הרשעתו בניסיון למתן שוחד לראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל.

בדיון שהתקיים היום הדגיש עו"ד אופיר אפרתי מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את חומרת מעשיו של ארביב. "מעשיו של הנאשם", טען אפרתי, "מהווים השחתת השורות. (ארביב, מ.ב) נתן לאינטרסים פרטיים להתערבב לתוך תפקידו ולהשפיע על אינטרסים ציבוריים שעל שמירתם ויצירתם היה אמון. הוא פגע בערכים מוגנים כמו מילוי תפקידו ביושרה ושמירת אמון הציבור... כך גם נפגעת תדמיתה של המשטרה בעיני הציבור".

לקראת סיום דבריו, טען אפרתי כי המקרה של ארביב "מחייב העברת מסר ברור וחד-משמעי לפיו מדינת ישראל לא תשלים עם נורמות של שוטרי משטרת ישראל כפי שמצטיירות במקרה שלנו. יש חשיבות לאמירה הנורמטיבית היוצאת תחת בית המשפט הנכבד, ולכן יש להטיל עונש מוחשי שיביא בין היתר גם להתרעת הרבים. קהל היעד הוא השוטרים, אלא שאמורים לשמור ולאכוף את החוק. מדובר בבכיר בבכירים, עיני פקודיו נשואות אליו, ועיניהם ועיני הציבור כולו נשואות למסר שבית המשפט יעביר". 

אפרתי טען בפני בית המשפט כי המדינה סבורה כי מתחם הענישה הראוי למעשים החמורים של ארביב נע בין חודשים ספורים ל-10 חודשי מאסר, וכי לאור נסיבות המקרה יש להטיל על ארביב עונש של 5 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, ובנוסף קנס כספי ומאסר על-תנאי.

עו"ד יהשוע רזניק, שייצג את ארביב יחד עם עורכי הדין ינון סרטל וניר לזר, טען כי ארביב ומשפחתו חוו תקופה במיוחד מאז פרוץ הפרשה, במה שהוא הגדיר כ"מסע קשה ואכזרי של התקשורת" נגד ארביב. רזניק סקר את שירותו המעוטר בן 37 השנים של ארביב במשטרת ישראל, והזכיר חלק מהישגיו (וביניהם: תפקודו בזמן אירועי אוקטובר 2000 והובלת חקירת פרשת 512 - חקירת ניסיון חיסולו של זאב רוזנשטיין).

בנוסף, רזניק ביקש מבית המשפט לבטל את ההרשעה של ארביב. "לא מדובר במעשה שחיתות, ואף אחד לא נפגע", טען רזניק, והוסיף: "הוא רק לא דיווח. האם מגיעה למנשה ארביב הסטיגמה של עבריין? לעניות דעתי, ארביב הוא לא עבריין. מדובר באדם שבמשך עשרות שנים תרם תרומה וסיכן את חייו, וזה צריך לבוא לידי ביטוי כך שתבוטל הרשעתו. לעזוב את המשטרה זו הענישה הכבדה מבחינתו".

גם ארביב בעצמו ביקש לפנות לבית המשפט בטרם ננעלה הישיבה בעניינו, וביקש להדגיש כי הוא מבין ששגה כשלא דיווח בזמנו על הצעת השוחד שקיבל מפינטו, אך אמר כי "בין לא לדווח לבין עבריין המרחק הוא עצום. 37 שנים הייתי במשטרה ללא שום הערה משמעתית, ומעולם לא פגעתי בארגון".

עוד הוסיף ארביב: " מעולם לא קיבלתי מפינטו דבר - לא טובת הנאה, לא דמוי טובת הנאה, לא הדלפתי ולא מסרתי שום מידע על עבודתי כאיש משטרה או על משטרת ישראל לפינטו. אני לא מאנשיו של פינטו, לא נפגשתי איתו, למרות שציירו אותי כחסיד שלו".

לסיכום דבריו פנה ארביב לנשיאת בית המשפט השלום בראשון-לציון ואמר: "אני לא פושע ולא עבריין. מבקש מבית המשפט לקחת בחשבון את מנשה ו-37 שנות השירות שלו". 

הדיו באולמה של נשיאת בית משפט השלום בראשון-לציון, השופטת עינת רון, היה סוער במיוחד וארוך מהמקובל בשלב הטיעונים לעונש. לא פעם נאלצה השופטת להרים את קולה על-מנת לחדול את עורכי הדין מלהתעמת האחד עם השני. "תרבות הדיון היא מכם והלאה", ציינה הנשיאה, שאף ביקרה את הצדדים על אורך טיעוניהם, כשציינה כי "מעודי לא שמעתי טיעונים לעונש המתפרשים על פני 20 עמודי פרוטוקול".

גזר הדין בעניינו של ארביב יינתן בתחילת חודש דצמבר השנה.

כתב האישום המקורי: "ברית אינטרסים" בין ארביב לפינטו - בקשה לסיוע במציאת עבודה וקבלת הנחה

כאמור, בטרם נחתם הסדר הטיעון, האשימה המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את ניצב בדימוס מנשה ארביב בביצוע עבירות של מרמה והפרת אמונים, בנוסף לעבירה בה לבסוף הורשע של אי-מילוי חובה רשמית. על-פי האישום, בין ארביב לפינטו נרקמה ברית אינטרסים: פינטו היה מעוניין בחיבור למוקד כוח בדמות קצין בכיר במשטרה; בעוד ארביב היה מעוניין בחיבור אישי לרב בשל היותו אדם מקושר בארץ ובחו"ל.

לפי כתב האישום המקורי, ארביב פנה לפינטו ולאנשים מטעמו בבקשות עזרה שונות לצרכיו הפרטיים. בקשות העזרה מטעמו של ארביב כללו בקשה לסיוע במציאת עבודה בניו-יורק לבנו ולכלתו וכן בקשה לסיועו של פינטו במתן הנחה לרכישת דירה בפרויקט יוקרתי ברמת אביב. ואכן, כפי שעולה מכתב האישום, אנשי הרב "סידרו" לכלתו של ארביב עבודה ואף מימנו לה ויזת עבודה בארה"ב, בעלות של 2,650 דולר.

הקשר בין ארביב לפינטו נהיה בעייתי הרבה יותר, כשנודע לארביב שקיים חשש ממשי לפיו הרב פינטו חשוד בחקירה פלילית בפרשה בעניין עמותת "חזון ישעיה". למרות זאת, טענה מח"ש בכתב האישום, ארביב נמנע מלדווח לגורמים הרלוונטיים במשטרה על הקשר בו היה מצוי עם הרב פינטו, בניגוד לחובתו הרשמית. זאת ועוד, לא רק שארביב לא דיווח על הקשר שלו לפינטו, אלא שגם לאחר שנודע לו על החקירה האמורה, הוא פעל להעמקת ניגוד העניינים בו היה נתון.

בשלב מתקדם יותר של החקירה התקיימה פגישה בין ארביב לפינטו, במהלכה הציע האחרון לארביב 60 אלף דולר כדי שיפעל למניעת המשך חקירת פרשת "חזון ישעיה". בשלב זה, אגב, החקירה הייתה עדיין בשלב הסמוי שלה.

לטענת מח"ש, ארביב היה צריך לדווח מיידית על הצעת השוחד האמורה וכן על מודעתו של הרב פינטו לחקירה המשטרתית שנוהלה נגדו, על אף היותה סמויה במועד האמור. התנהלותו הבעייתית של ארביב אף נצבעה בצבעים בוהקים יותר, לאחר שבסוף שנת 2012 נודע לארביב כי מח"ש בודקת טענות לפיהן הרב פינטו העניק שוחד לתת-ניצב אפרים ברכה המנוח. ברכה, כזכור, דיווח למפקדיו על ההצעה של פינטו ואף הביא לחשיפתו. למרות זאת, ארביב לא מצה לנכון לספר לחוקרי מח"ש כי הצעה דומה הוצעה לו בעבר על-ידי הרב פינטו. בכך, טענה מח"ש, ביצע ארביב עבירה חמורה במיוחד גם לאור הערך הראייתי שהיה בחשיפת ההצעה כדי לסייע בחקירת טענות ברכה להצעת השוחד, כשהרב פינטו הכחיש אותן מכל וכול.

אם לא די בכך, נטען בכתב האישום, ארביב אף מסר גרסה חסרה מאוד ביחס לקשריו עם הרב פינטו כשנחקר במשטרה בנוגע לטענת ברכה כי פינטו הציע לו שוחד. מיותר לציין כי גם בחקירתו בנוגע לפרשיית השוחד שהציע פינטו לברכה, נמנע ארביב מלדווח על הצעת השוחד שקיבל מהרב פינטו קודם לכן, למרות שידע שיש בכל כדי לסייע באופן משמעותי לביסוס החשדות נגד פינטו.

עוד כתבות

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

המונים במחאה בכיכר הבימה שבתל אביב / צילום: יאיר פלטי

כעת בהבימה. נלחמים על החטוף האחרון

בתל אביב ובירושלים: המונים בהפגנות בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● עדכונים שוטפים 

חייל אוקראיני עומד על רכב עם תותח נ''מ לאחר פגיעת כטב''ם בתחנת הכוח הגרעינית לשעבר בצ'רנוביל, אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

סבא"א מזהירים: שכבת ההגנה בצ'רנוביל כבר לא יעילה עקב פגיעת הכטב"ם הרוסי

כטב"ם שפגע בפברואר בכיפת המגן החדשה שמעל הכור הגרעיני ערער את יכולתה למנוע דליפת קרינה - כך לפי סבא"א ● המתקן העצום בו הושקעו 1.5 מיליארד אירו, היה אמור להגן על העולם מפני קרינה אפשרית מן הכור גם 100 שנה קדימה ● רמות הקרינה כרגע יציבות, אך אוקראינה נערכת לאפשרות של הסלמה נוספת ● גלובס עושה סדר

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חוסל מחבל שחצה את הקו הצהוב בדרום רצועת עזה והיווה איום על כוחות צה"ל

רה"מ הנחה: לפנות 14 מאחזים ש"מייצאים טרור יהודי" ● גורמי ביטחון: "החוות הפכו למוצבים קדמיים"; בלשכת נתניהו הכחישו ● השיחות הליליות של בכירי צה"ל ב-7.10 - גילויים חדשים, וההנחיות שלא בוצעו ● מסוק קרב פגע ב-7.10 ברכב מחבלים שהיו בו גם חטופות, שנפצעו מהתקיפה ● המונים הפגינו אמש מול בית הנשיא בירושלים בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

בית השקעות  IBI / צילום: תמר מצפי

האקזיט של עובדי IBI: מכרו אופציות בכ-50 מיליון שקל

עובדי בית ההשקעות הוותיק מכרו אופציות שניתנו להם כחלק מחגיגות היובל להקמת החברה ● בין המוכרים: המשנה למנכ"ל, מנכ"לי חברות הבת ושורה של סמנכ"לים בכירים

האם הפרויקט השאפתני והאופטימי של ישראל וירדן יצא לפועל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המיזם המשותף של ישראל וירדן מתקדם, טלגרף סוקרים את החרמות איתם ישראל נאלצת להתמודד, הריגתו בעזה של מנהיג המילציות שעבד עם ישראל מאותת על גורל אכזר למי שילך בדרכו ● כותרות העיתונים בעולם

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

מנכ"לית חברת הביטוח: "אחיינית שלי רצתה לקנות את האוטו הזה. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'"

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דיווח: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל, הודיע שבכוונתו לעזוב

הישראלי הבכיר בחברה, ג'וני סרוג'י, שמנהל את פיתוח השבבים בענקית האלקטרוניקה, הודיע לקוק כי הוא שוקל ברצינות לעזוב את החברה בעתיד הקרוב, כך על פי דיווח בבלומברג ● עזיבה אפשרית של סרוג'י, עלולה להוות מכה למרכז הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם בזכותו ותחת הנהגתו

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

הפליק פלאק של ארית לאחר פיאסקו שמחק מיליארד שקל מהשווי

בעקבות צניחה של 20% במניית החברה הביטחונית ביום חמישי האחרון, הודיעה ארית כי כי עצרה את הנפקת החברה הבת, רשף טכנולוגיות, וכי היא "מקיימת דין ודברים עם חלק מבעלי המניות במטרה לבחון מתווה חלופי לגיוס הון לרשף"

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות היום בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

סקר מיתוג המעסיק של גלובס: הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

השימוש בתקנות חירום האמיר בתקופת הקורונה / צילום: Shutterstock

מדינת ישראל נמצאת במצב חירום תמידי. אלו המשמעויות

מאז הקמתה, הכנסת מכריזה מדי שנה על מצב חירום, דבר שאין לו אח ורע בעולם הדמוקרטי ● הדבר מאפשר לממשלה להתקין תקנות מיוחדות, וגם שומר על תוקפם של חוקים מסוימים ● וכך בג"ץ הגדיר את מגבלות הכוח בשעת חירום

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

כמה שווה התחזקות של מטבע / איור: גיל ג'יבלי

מאות מיליונים נמחקו: אלה המפסידים הגדולים של התחזקות השקל, ולא כולם יצואנים

התחזקות השקל ביותר מ־10% מול הדולר בשנה האחרונה, הסבה פגיעה לשורה ארוכה של חברות נסחרות - החל מענקית המזון שטראוס, דרך אל על ועד חברות תעשייה כמו מיטרוניקס ופלרם ● בזמן שבחברות מנסים למתן את עוצמת הפגיעה באמצעות עסקאות גידור, ויש מי שכבר מאיימים: "אם זה יימשך עוד ועוד חברות יעבירו פעילויות לחו"ל"

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)