גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מבקשת 5 חודשי עבודות שירות לניצב בדימוס מנשה ארביב

בנוסף, המדינה דורשת גם מאסר על-תנאי וקנס לארביב, וזאת בגין הרשעתו באי-מילוי חובה רשמית ● ארביב פנה לביהמ"ש: "אני לא פושע ולא עבריין" ● עורך דינו טען כי יש לבטל את ההרשעה: "לא מגיעה לו הסטיגמה של עבריין; הוא כבר נענש כשנאלץ לעזוב את המשטרה"

ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף
ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף

אחת מהפרשות המסעירות ביותר שידענו בשנים האחרונות מתקרבת לסיומה. הבוקר (א') התקיים שלב הטיעונים לעונש במשפטו של ניצב בדימוס מנשה ארביב, שהורשע בפברואר השנה בעבירת אי-מילוי חובה רשמית, לאחר שנמנע מלדווח במספר הזדמנויות שונות על יחסיו הקרובים עם הרב ישיעהו פינטו; לא סיפר כי האחרון הציע לו שוחד על סך 60 אלף דולר בתמורה לגניזת חקירה סודית בעניינו; ואף נמנע מלעשות כן גם לאחר שנודע לו כי תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל דיווח על הצעה דומה שהגיעה אליו מצדו של פינטו, וכשנחקר על כך. לדעת המדינה, המעשים האמורים, אותם הגדירה כחמורים מאוד, מצדיקים עונש של 5 חודשי עבודות שירות.

ארביב הורשע לאחר שהודה בכתב אישום מתוקן במסגרת הסדר טיעון מקל יחסית בהשוואה לנטען נגדו בכתב האישום המקורי, לאחר שבמסגרת כתב אישום מתוקן שהוגש כחלק מהסדר הטיעון, הוסרו נגד ארביב האישומים של מרמה והפרת אמונים שבהם הואשם ארביב בתחילה.

הרב פינטו היה אמור לשמש כעד מדינה בתיק של ארביב, לאחר שריצה בעצמו שנת מאסר בפועל לאור הרשעתו בניסיון למתן שוחד לראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל.

בדיון שהתקיים היום הדגיש עו"ד אופיר אפרתי מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את חומרת מעשיו של ארביב. "מעשיו של הנאשם", טען אפרתי, "מהווים השחתת השורות. (ארביב, מ.ב) נתן לאינטרסים פרטיים להתערבב לתוך תפקידו ולהשפיע על אינטרסים ציבוריים שעל שמירתם ויצירתם היה אמון. הוא פגע בערכים מוגנים כמו מילוי תפקידו ביושרה ושמירת אמון הציבור... כך גם נפגעת תדמיתה של המשטרה בעיני הציבור".

לקראת סיום דבריו, טען אפרתי כי המקרה של ארביב "מחייב העברת מסר ברור וחד-משמעי לפיו מדינת ישראל לא תשלים עם נורמות של שוטרי משטרת ישראל כפי שמצטיירות במקרה שלנו. יש חשיבות לאמירה הנורמטיבית היוצאת תחת בית המשפט הנכבד, ולכן יש להטיל עונש מוחשי שיביא בין היתר גם להתרעת הרבים. קהל היעד הוא השוטרים, אלא שאמורים לשמור ולאכוף את החוק. מדובר בבכיר בבכירים, עיני פקודיו נשואות אליו, ועיניהם ועיני הציבור כולו נשואות למסר שבית המשפט יעביר". 

אפרתי טען בפני בית המשפט כי המדינה סבורה כי מתחם הענישה הראוי למעשים החמורים של ארביב נע בין חודשים ספורים ל-10 חודשי מאסר, וכי לאור נסיבות המקרה יש להטיל על ארביב עונש של 5 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, ובנוסף קנס כספי ומאסר על-תנאי.

עו"ד יהשוע רזניק, שייצג את ארביב יחד עם עורכי הדין ינון סרטל וניר לזר, טען כי ארביב ומשפחתו חוו תקופה במיוחד מאז פרוץ הפרשה, במה שהוא הגדיר כ"מסע קשה ואכזרי של התקשורת" נגד ארביב. רזניק סקר את שירותו המעוטר בן 37 השנים של ארביב במשטרת ישראל, והזכיר חלק מהישגיו (וביניהם: תפקודו בזמן אירועי אוקטובר 2000 והובלת חקירת פרשת 512 - חקירת ניסיון חיסולו של זאב רוזנשטיין).

בנוסף, רזניק ביקש מבית המשפט לבטל את ההרשעה של ארביב. "לא מדובר במעשה שחיתות, ואף אחד לא נפגע", טען רזניק, והוסיף: "הוא רק לא דיווח. האם מגיעה למנשה ארביב הסטיגמה של עבריין? לעניות דעתי, ארביב הוא לא עבריין. מדובר באדם שבמשך עשרות שנים תרם תרומה וסיכן את חייו, וזה צריך לבוא לידי ביטוי כך שתבוטל הרשעתו. לעזוב את המשטרה זו הענישה הכבדה מבחינתו".

גם ארביב בעצמו ביקש לפנות לבית המשפט בטרם ננעלה הישיבה בעניינו, וביקש להדגיש כי הוא מבין ששגה כשלא דיווח בזמנו על הצעת השוחד שקיבל מפינטו, אך אמר כי "בין לא לדווח לבין עבריין המרחק הוא עצום. 37 שנים הייתי במשטרה ללא שום הערה משמעתית, ומעולם לא פגעתי בארגון".

עוד הוסיף ארביב: " מעולם לא קיבלתי מפינטו דבר - לא טובת הנאה, לא דמוי טובת הנאה, לא הדלפתי ולא מסרתי שום מידע על עבודתי כאיש משטרה או על משטרת ישראל לפינטו. אני לא מאנשיו של פינטו, לא נפגשתי איתו, למרות שציירו אותי כחסיד שלו".

לסיכום דבריו פנה ארביב לנשיאת בית המשפט השלום בראשון-לציון ואמר: "אני לא פושע ולא עבריין. מבקש מבית המשפט לקחת בחשבון את מנשה ו-37 שנות השירות שלו". 

הדיו באולמה של נשיאת בית משפט השלום בראשון-לציון, השופטת עינת רון, היה סוער במיוחד וארוך מהמקובל בשלב הטיעונים לעונש. לא פעם נאלצה השופטת להרים את קולה על-מנת לחדול את עורכי הדין מלהתעמת האחד עם השני. "תרבות הדיון היא מכם והלאה", ציינה הנשיאה, שאף ביקרה את הצדדים על אורך טיעוניהם, כשציינה כי "מעודי לא שמעתי טיעונים לעונש המתפרשים על פני 20 עמודי פרוטוקול".

גזר הדין בעניינו של ארביב יינתן בתחילת חודש דצמבר השנה.

כתב האישום המקורי: "ברית אינטרסים" בין ארביב לפינטו - בקשה לסיוע במציאת עבודה וקבלת הנחה

כאמור, בטרם נחתם הסדר הטיעון, האשימה המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את ניצב בדימוס מנשה ארביב בביצוע עבירות של מרמה והפרת אמונים, בנוסף לעבירה בה לבסוף הורשע של אי-מילוי חובה רשמית. על-פי האישום, בין ארביב לפינטו נרקמה ברית אינטרסים: פינטו היה מעוניין בחיבור למוקד כוח בדמות קצין בכיר במשטרה; בעוד ארביב היה מעוניין בחיבור אישי לרב בשל היותו אדם מקושר בארץ ובחו"ל.

לפי כתב האישום המקורי, ארביב פנה לפינטו ולאנשים מטעמו בבקשות עזרה שונות לצרכיו הפרטיים. בקשות העזרה מטעמו של ארביב כללו בקשה לסיוע במציאת עבודה בניו-יורק לבנו ולכלתו וכן בקשה לסיועו של פינטו במתן הנחה לרכישת דירה בפרויקט יוקרתי ברמת אביב. ואכן, כפי שעולה מכתב האישום, אנשי הרב "סידרו" לכלתו של ארביב עבודה ואף מימנו לה ויזת עבודה בארה"ב, בעלות של 2,650 דולר.

הקשר בין ארביב לפינטו נהיה בעייתי הרבה יותר, כשנודע לארביב שקיים חשש ממשי לפיו הרב פינטו חשוד בחקירה פלילית בפרשה בעניין עמותת "חזון ישעיה". למרות זאת, טענה מח"ש בכתב האישום, ארביב נמנע מלדווח לגורמים הרלוונטיים במשטרה על הקשר בו היה מצוי עם הרב פינטו, בניגוד לחובתו הרשמית. זאת ועוד, לא רק שארביב לא דיווח על הקשר שלו לפינטו, אלא שגם לאחר שנודע לו על החקירה האמורה, הוא פעל להעמקת ניגוד העניינים בו היה נתון.

בשלב מתקדם יותר של החקירה התקיימה פגישה בין ארביב לפינטו, במהלכה הציע האחרון לארביב 60 אלף דולר כדי שיפעל למניעת המשך חקירת פרשת "חזון ישעיה". בשלב זה, אגב, החקירה הייתה עדיין בשלב הסמוי שלה.

לטענת מח"ש, ארביב היה צריך לדווח מיידית על הצעת השוחד האמורה וכן על מודעתו של הרב פינטו לחקירה המשטרתית שנוהלה נגדו, על אף היותה סמויה במועד האמור. התנהלותו הבעייתית של ארביב אף נצבעה בצבעים בוהקים יותר, לאחר שבסוף שנת 2012 נודע לארביב כי מח"ש בודקת טענות לפיהן הרב פינטו העניק שוחד לתת-ניצב אפרים ברכה המנוח. ברכה, כזכור, דיווח למפקדיו על ההצעה של פינטו ואף הביא לחשיפתו. למרות זאת, ארביב לא מצה לנכון לספר לחוקרי מח"ש כי הצעה דומה הוצעה לו בעבר על-ידי הרב פינטו. בכך, טענה מח"ש, ביצע ארביב עבירה חמורה במיוחד גם לאור הערך הראייתי שהיה בחשיפת ההצעה כדי לסייע בחקירת טענות ברכה להצעת השוחד, כשהרב פינטו הכחיש אותן מכל וכול.

אם לא די בכך, נטען בכתב האישום, ארביב אף מסר גרסה חסרה מאוד ביחס לקשריו עם הרב פינטו כשנחקר במשטרה בנוגע לטענת ברכה כי פינטו הציע לו שוחד. מיותר לציין כי גם בחקירתו בנוגע לפרשיית השוחד שהציע פינטו לברכה, נמנע ארביב מלדווח על הצעת השוחד שקיבל מהרב פינטו קודם לכן, למרות שידע שיש בכל כדי לסייע באופן משמעותי לביסוס החשדות נגד פינטו.

עוד כתבות

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון

חזית המדע. איך פועל החוש השישי / צילום: Shutterstock

קבוצת מדענים הציבה לעצמה מטרה שאפתנית: לגלות איך פועל החוש השישי

הפרויקט, בהובלת חתן פרס נובל לרפואה ארדם פטפוטיאן, קיבל לאחרונה מענק של 14 מיליון דולר כדי ליצור אטלס הממפה את האופן שבו איברים פנימיים מתקשרים עם המוח ומשפיעים עלינו פיזית ונפשית ● המחקר שהוזנח במשך שנים זוכה עכשיו לעדנה מחודשת ועשוי להוביל לטיפולים חדשים בכאב כרוני ודיכאון

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים אישרה את המינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אושר על ידי ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ● סמוטריץ' צפוי להביא את מינויו לאישור הממשלה בזמן הקרוב

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל, וזו הרוכשת

אחרי זינוק של 260% בשנה האחרונה מייסדי החברה הביטחונית מוכרים נתח נוסף ביצרנית המצלמות המיוצבות ● מאז ההנפקה מימשו המייסדים מניות בהיקף של מעל מיליארד שקל

הנאום הפך לתצוגת תכלית. מנכ''ל אנבידיה הואנג בכנס CES השבוע / צילום: Reuters, Kyodo

האיומים מגיעים מכל עבר, והשליטה של אנבידיה בשרשרת הערך מתחילה להיסדק

למרות דומיננטיות של 90% מהשוק ושווי דמיוני, אימפריית השבבים של ג'נסן הואנג ניצבת מול גל מתחרים חדשים - משבבי הסקה יעילים ועד פתרונות שרתים חסכוניים באנרגיה ● חברות ענן, ענקיות טכנולוגיה וסטארט־אפים ישראליים מנסים לנצל את נקודות החולשה שלה כדי לערער את הבלעדיות של מי שהפכה לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב טראמפ. ''הוא אוהב לטעון ששבע מלחמות הסתיימו בזכותו'' / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ באיום לאיראן: הבהרתי שאם יתחילו להרוג אנשים - נכה בהם חזק מאוד

אירוע ההצתה בשומרון: פלסטיני חולץ במצב אנוש, שלושה עצורים ● צבא לבנון: השלמנו את משימת פירוז דרום המדינה מנשק ● רה"מ נתניהו: "המאמצים ראויים להערכה - אבל חיזבאללה עדיין חמוש ומתעצם" ● בכירים בישראל: תקיפה בלבנון? כבר לא "אם" אלא "מתי" ● חיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לניסיון השיגורים הכושל ● שר החוץ האיראני: "אנחנו לא רוצים מלחמה אבל מוכנים אליה" ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

שירה תם / צילום: באדיבות רמ''י

מסתמן: שירה תם, מנהלת חטיבת שמירה על הקרקע ברמ"י, תמונה למ"מ המנכ"ל עד למינוי הקבע

ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל החדש, במקום ינקי קוינט, טרם החלה את עבודתה, ושירה תם צפויה לשמש בתפקיד עד שהמנכ"ל החדש ייכנס לתפקידו ● מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן סירב להתמנות למ"מ, כדי שלא לחסום את סיכוייו להתמנות למנכ"ל הקבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

ח'אמנאי מקטין את המחאות באיראן - ומאשים את טראמפ: "שיתעסק בבעיות של מדינתו"

המחאה האיראנית עולה שלב: הצתות של סמלי שלטון - המשטר הפיל את האינטרנט וקווי הטלפון ● בצה"ל עוקבים מקרוב אחר המחאות ששוטפות את איראן - והגיעו אתמול לראשונה גם לבירה טהראן ● טראמפ: "הזהרתי אותם שאם הם יעשו משהו רע למפגינים – נפגע בהם קשות" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה