גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מבקשת 5 חודשי עבודות שירות לניצב בדימוס מנשה ארביב

בנוסף, המדינה דורשת גם מאסר על-תנאי וקנס לארביב, וזאת בגין הרשעתו באי-מילוי חובה רשמית ● ארביב פנה לביהמ"ש: "אני לא פושע ולא עבריין" ● עורך דינו טען כי יש לבטל את ההרשעה: "לא מגיעה לו הסטיגמה של עבריין; הוא כבר נענש כשנאלץ לעזוב את המשטרה"

ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף
ניצב בדימוס מנשה ארביב / צילום: שלומי יוסף

אחת מהפרשות המסעירות ביותר שידענו בשנים האחרונות מתקרבת לסיומה. הבוקר (א') התקיים שלב הטיעונים לעונש במשפטו של ניצב בדימוס מנשה ארביב, שהורשע בפברואר השנה בעבירת אי-מילוי חובה רשמית, לאחר שנמנע מלדווח במספר הזדמנויות שונות על יחסיו הקרובים עם הרב ישיעהו פינטו; לא סיפר כי האחרון הציע לו שוחד על סך 60 אלף דולר בתמורה לגניזת חקירה סודית בעניינו; ואף נמנע מלעשות כן גם לאחר שנודע לו כי תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל דיווח על הצעה דומה שהגיעה אליו מצדו של פינטו, וכשנחקר על כך. לדעת המדינה, המעשים האמורים, אותם הגדירה כחמורים מאוד, מצדיקים עונש של 5 חודשי עבודות שירות.

ארביב הורשע לאחר שהודה בכתב אישום מתוקן במסגרת הסדר טיעון מקל יחסית בהשוואה לנטען נגדו בכתב האישום המקורי, לאחר שבמסגרת כתב אישום מתוקן שהוגש כחלק מהסדר הטיעון, הוסרו נגד ארביב האישומים של מרמה והפרת אמונים שבהם הואשם ארביב בתחילה.

הרב פינטו היה אמור לשמש כעד מדינה בתיק של ארביב, לאחר שריצה בעצמו שנת מאסר בפועל לאור הרשעתו בניסיון למתן שוחד לראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל.

בדיון שהתקיים היום הדגיש עו"ד אופיר אפרתי מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את חומרת מעשיו של ארביב. "מעשיו של הנאשם", טען אפרתי, "מהווים השחתת השורות. (ארביב, מ.ב) נתן לאינטרסים פרטיים להתערבב לתוך תפקידו ולהשפיע על אינטרסים ציבוריים שעל שמירתם ויצירתם היה אמון. הוא פגע בערכים מוגנים כמו מילוי תפקידו ביושרה ושמירת אמון הציבור... כך גם נפגעת תדמיתה של המשטרה בעיני הציבור".

לקראת סיום דבריו, טען אפרתי כי המקרה של ארביב "מחייב העברת מסר ברור וחד-משמעי לפיו מדינת ישראל לא תשלים עם נורמות של שוטרי משטרת ישראל כפי שמצטיירות במקרה שלנו. יש חשיבות לאמירה הנורמטיבית היוצאת תחת בית המשפט הנכבד, ולכן יש להטיל עונש מוחשי שיביא בין היתר גם להתרעת הרבים. קהל היעד הוא השוטרים, אלא שאמורים לשמור ולאכוף את החוק. מדובר בבכיר בבכירים, עיני פקודיו נשואות אליו, ועיניהם ועיני הציבור כולו נשואות למסר שבית המשפט יעביר". 

אפרתי טען בפני בית המשפט כי המדינה סבורה כי מתחם הענישה הראוי למעשים החמורים של ארביב נע בין חודשים ספורים ל-10 חודשי מאסר, וכי לאור נסיבות המקרה יש להטיל על ארביב עונש של 5 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, ובנוסף קנס כספי ומאסר על-תנאי.

עו"ד יהשוע רזניק, שייצג את ארביב יחד עם עורכי הדין ינון סרטל וניר לזר, טען כי ארביב ומשפחתו חוו תקופה במיוחד מאז פרוץ הפרשה, במה שהוא הגדיר כ"מסע קשה ואכזרי של התקשורת" נגד ארביב. רזניק סקר את שירותו המעוטר בן 37 השנים של ארביב במשטרת ישראל, והזכיר חלק מהישגיו (וביניהם: תפקודו בזמן אירועי אוקטובר 2000 והובלת חקירת פרשת 512 - חקירת ניסיון חיסולו של זאב רוזנשטיין).

בנוסף, רזניק ביקש מבית המשפט לבטל את ההרשעה של ארביב. "לא מדובר במעשה שחיתות, ואף אחד לא נפגע", טען רזניק, והוסיף: "הוא רק לא דיווח. האם מגיעה למנשה ארביב הסטיגמה של עבריין? לעניות דעתי, ארביב הוא לא עבריין. מדובר באדם שבמשך עשרות שנים תרם תרומה וסיכן את חייו, וזה צריך לבוא לידי ביטוי כך שתבוטל הרשעתו. לעזוב את המשטרה זו הענישה הכבדה מבחינתו".

גם ארביב בעצמו ביקש לפנות לבית המשפט בטרם ננעלה הישיבה בעניינו, וביקש להדגיש כי הוא מבין ששגה כשלא דיווח בזמנו על הצעת השוחד שקיבל מפינטו, אך אמר כי "בין לא לדווח לבין עבריין המרחק הוא עצום. 37 שנים הייתי במשטרה ללא שום הערה משמעתית, ומעולם לא פגעתי בארגון".

עוד הוסיף ארביב: " מעולם לא קיבלתי מפינטו דבר - לא טובת הנאה, לא דמוי טובת הנאה, לא הדלפתי ולא מסרתי שום מידע על עבודתי כאיש משטרה או על משטרת ישראל לפינטו. אני לא מאנשיו של פינטו, לא נפגשתי איתו, למרות שציירו אותי כחסיד שלו".

לסיכום דבריו פנה ארביב לנשיאת בית המשפט השלום בראשון-לציון ואמר: "אני לא פושע ולא עבריין. מבקש מבית המשפט לקחת בחשבון את מנשה ו-37 שנות השירות שלו". 

הדיו באולמה של נשיאת בית משפט השלום בראשון-לציון, השופטת עינת רון, היה סוער במיוחד וארוך מהמקובל בשלב הטיעונים לעונש. לא פעם נאלצה השופטת להרים את קולה על-מנת לחדול את עורכי הדין מלהתעמת האחד עם השני. "תרבות הדיון היא מכם והלאה", ציינה הנשיאה, שאף ביקרה את הצדדים על אורך טיעוניהם, כשציינה כי "מעודי לא שמעתי טיעונים לעונש המתפרשים על פני 20 עמודי פרוטוקול".

גזר הדין בעניינו של ארביב יינתן בתחילת חודש דצמבר השנה.

כתב האישום המקורי: "ברית אינטרסים" בין ארביב לפינטו - בקשה לסיוע במציאת עבודה וקבלת הנחה

כאמור, בטרם נחתם הסדר הטיעון, האשימה המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) את ניצב בדימוס מנשה ארביב בביצוע עבירות של מרמה והפרת אמונים, בנוסף לעבירה בה לבסוף הורשע של אי-מילוי חובה רשמית. על-פי האישום, בין ארביב לפינטו נרקמה ברית אינטרסים: פינטו היה מעוניין בחיבור למוקד כוח בדמות קצין בכיר במשטרה; בעוד ארביב היה מעוניין בחיבור אישי לרב בשל היותו אדם מקושר בארץ ובחו"ל.

לפי כתב האישום המקורי, ארביב פנה לפינטו ולאנשים מטעמו בבקשות עזרה שונות לצרכיו הפרטיים. בקשות העזרה מטעמו של ארביב כללו בקשה לסיוע במציאת עבודה בניו-יורק לבנו ולכלתו וכן בקשה לסיועו של פינטו במתן הנחה לרכישת דירה בפרויקט יוקרתי ברמת אביב. ואכן, כפי שעולה מכתב האישום, אנשי הרב "סידרו" לכלתו של ארביב עבודה ואף מימנו לה ויזת עבודה בארה"ב, בעלות של 2,650 דולר.

הקשר בין ארביב לפינטו נהיה בעייתי הרבה יותר, כשנודע לארביב שקיים חשש ממשי לפיו הרב פינטו חשוד בחקירה פלילית בפרשה בעניין עמותת "חזון ישעיה". למרות זאת, טענה מח"ש בכתב האישום, ארביב נמנע מלדווח לגורמים הרלוונטיים במשטרה על הקשר בו היה מצוי עם הרב פינטו, בניגוד לחובתו הרשמית. זאת ועוד, לא רק שארביב לא דיווח על הקשר שלו לפינטו, אלא שגם לאחר שנודע לו על החקירה האמורה, הוא פעל להעמקת ניגוד העניינים בו היה נתון.

בשלב מתקדם יותר של החקירה התקיימה פגישה בין ארביב לפינטו, במהלכה הציע האחרון לארביב 60 אלף דולר כדי שיפעל למניעת המשך חקירת פרשת "חזון ישעיה". בשלב זה, אגב, החקירה הייתה עדיין בשלב הסמוי שלה.

לטענת מח"ש, ארביב היה צריך לדווח מיידית על הצעת השוחד האמורה וכן על מודעתו של הרב פינטו לחקירה המשטרתית שנוהלה נגדו, על אף היותה סמויה במועד האמור. התנהלותו הבעייתית של ארביב אף נצבעה בצבעים בוהקים יותר, לאחר שבסוף שנת 2012 נודע לארביב כי מח"ש בודקת טענות לפיהן הרב פינטו העניק שוחד לתת-ניצב אפרים ברכה המנוח. ברכה, כזכור, דיווח למפקדיו על ההצעה של פינטו ואף הביא לחשיפתו. למרות זאת, ארביב לא מצה לנכון לספר לחוקרי מח"ש כי הצעה דומה הוצעה לו בעבר על-ידי הרב פינטו. בכך, טענה מח"ש, ביצע ארביב עבירה חמורה במיוחד גם לאור הערך הראייתי שהיה בחשיפת ההצעה כדי לסייע בחקירת טענות ברכה להצעת השוחד, כשהרב פינטו הכחיש אותן מכל וכול.

אם לא די בכך, נטען בכתב האישום, ארביב אף מסר גרסה חסרה מאוד ביחס לקשריו עם הרב פינטו כשנחקר במשטרה בנוגע לטענת ברכה כי פינטו הציע לו שוחד. מיותר לציין כי גם בחקירתו בנוגע לפרשיית השוחד שהציע פינטו לברכה, נמנע ארביב מלדווח על הצעת השוחד שקיבל מהרב פינטו קודם לכן, למרות שידע שיש בכל כדי לסייע באופן משמעותי לביסוס החשדות נגד פינטו.

עוד כתבות

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג'ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים, העומדת על היקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

כמעט 16 מיליארד שקל: תל אביב מעולם לא ראתה גל מימושים כזה

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LCI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים