גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן מתכוננת לעיצומים האמריקאים: נערכת לספק תמיכה כספית למיליונים

תעניק סבסוד ל-20 מיליון תושבים מיעוטי הכנסה, כרבע מהאוכלוסייה, וסיוע נוסף ל-11 מיליון העניים ביותר כדי לאפשר להם לקנות אורז, לחם ובשר ● הסבב השני של העיצומים צפוי להיכנס לתוקף ב-5 בנובמבר, ומאז כל מי שסוחר עם איראן ללא אישור מהממשל האמריקאי עלול להיענש

הבזאר הגדול בטהרן./ צילום: רויטרס
הבזאר הגדול בטהרן./ צילום: רויטרס

כשאיראן נערכת לעיצומים האמריקאים המחודשים נגד מכירות הנפט שלה, היא נוקטת סדרה של צעדים לא רגילים בניסיון לבודד את מעמד העובדים הממורמר יותר ויותר מההשלכות הצפויות של העיצומים.

הממשלה נערכת לספק תמיכה כספית ל-20 מיליון תושבים מיעוטי הכנסה, בערך רבע מהאוכלוסייה, וסיוע נוסף ל-11 מיליון העניים ביותר במדינה.

הסבב השני של העיצומים האמריקאים צפוי להיכנס לתוקף ב-5 בנובמבר, ואיראן בבעיה קשה. עם כלכלה לא יציבה, ירידה חדה בערך המטבע ועוד מצוקה כלכלית בדרך, עלות המחיה במדינה נוסקת.

הצעדים של ארה"ב באים אחרי שהנשיא דונלד טראמפ הוציא במאי השנה את ארה"ב מהסכם הגרעין שהסיר את העיצומים בתמורה להגבלות על פעילותה הגרעינית של איראן. הסבב הראשון של העיצומים באוגוסט היה מכוון נגד שוק המט"ח, תעשיית הרכב ומגזרים נוספים. הסבב הבא, נגד תעשיית הנפט, בא אחרי תקופת חסד של 180 יום שהעניק משרד האוצר בוושינגטון לחברות הזרות לצאת מאיראן.

מהשבוע הבא, כל מי שסוחר עם איראן ללא אישור מהממשל האמריקאי עלול להיענש על ידי הממשל.

טראמפ נתון גם ללחץ לפעול נגד סעודיה, שותפתה המרכזית של ארה"ב במאמץ לבודד את איראן, אחרי רציחתו החודש של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, מה שמסבך באופן פוטנציאלי את מאמץ העיצומים נגד איראן.

אך לתוכנית העיצומים יש כבר השפעה. קרן המטבע הבינלאומית צופה כעת שכלכלת איראן תתכווץ ב-3.6% בשנה הבאה. התחזית הזו מ-9 בחודש זה הפוכה לתחזית של קרן המטבע מאפריל, לפני פרישת טראמפ מהסכם הגרעין, לצמיחה של יותר מ-4% בכלכלת איראן בשנה הבאה.

הכלכלה הזו הייתה רעועה עוד לפי העיצומים, בעיקר בגלל האינפלציה, שקרן המטבע מעריכה ביותר מ-30% השנה. העיצומים החמירו את קריסת הריאל האיראני מול הדולר: כעת נדרשים 138,000 ריאל לקנייה של דולר אחד, מול 42,000 ריאל בינואר השנה.

איראנים רבים נאלצו לצמצם קנייה של מזון, תרופות ומוצרי יסוד נוספים. ההתייקרויות הללו עוררו תסיסה: בדצמבר פרצו ברחובות המחאות הגדולות ביותר בכמעט עשור, שהתמקדו תחילה בניהול הכלכלי של הממשלה לפני שהתרחבו למחאה נגד המשטר.

התסיסה הזו דעכה בעקבות היד הקשה שנקטו רשויות הביטחון בינואר, אבל על רקע הלחצים הכלכליים, פורצות עדיין מחאות מעת לעת.

מנהיגי איראן מאשימים את "המלחמה הכלכלית" של ארה"ב בהתדרדרות הכלכלה והמטבע, אבל ממשלתו של חסן רוחאני מתאמצת לחפש דרכים יעילות לרכך את המצב.

העניים ממתינים עדיין למימוש הבטחת הממשלה לסייע ישירות לשכירים ששכרם נמוך מ-30 מיליון ריאל (217 דולר) בחודש.

איראן מתכוננת לעיצומים האמריקאיים: נערכת לספק תמיכה כספית למיליונים

לטהרן יש היסטוריה ארוכה של יחסים עם הקצבות מזון וסובסידיות. המשטר אימץ מדינות צנע (הקצבות) בשנות ה-80 אחרי שהמלחמה היקרה עם עיראק כפתה עליו לקצץ יבוא, והתוצאה הייתה שוק שחור במזון. ב-2010 הממשלה הפחיתה את הסבסוד הוותיק של מוצרי האנרגיה, אבל העניקה למרבית התושבים מענקים ישירים במזומן, 455,000 ריאל בחודש. בינואר זה היה שווה ל-10 דולרים, אך כעת זוהי תמיכה של 3.30 דולרים בלבד.

התמיכה המתוכננת בעניים ביותר מיועדת לאפשר להם לקנות אורז, לחם ובשר מסובסדים, אבל הסבסוד הזה מעיק מאוד על קופת המדינה, ולכן עמד רוחאני בראש המאמץ לצמצם אותו לפני ההתפרצות האחרונה של תסיסה כלכלית.

הרשויות מחפשות דרכים אחרות לרכך את מהלומת העיצומים האמריקאים, כולל חיזור אחרי השותפים האירופים לאמנת הגרעין, שממשיכים לדבוק בה. איראן הקימה קרן ממלכתית של 5 מיליארד דולר להשקעות בחו"ל, והשיקה תמריצים למשקיעים זרים.

הרשויות גם הנהיגו ביקורת פיננסית הדוקה יותר כדי להשביע את רצון השותפים האירופים, שמקימים ערוץ תשלומים מיוחד כדי להמשיך את המסחר עם איראן.

במקביל הקימה איראן באוגוסט בתי משפט מיוחדים לעבירות כלכליות, בעקבות קריאת המנהיג העליון האייתוללה עלי חמנאי לנקיטת צעדים משפטיים נגד עבריינים כאלו. בסוף ספטמבר גזר בית המשפט הללו עונשי מוות על שלושה אנשים.

כמה איראנים מטילים ספק בכך שמאמצי הממשלה האחרונים להקלת המצוקה הכלכלית יעבדו. "אני לא חושב שזה יצליח בטווח הארוך", אמר חלפן כספים בטהרן, והצביע על קשיי הממשלה לייצב את המטבע. הריאל התאושש מעט בתחילת החודש אחרי שהמשלה נתנה לבנק המרכזי רשות להתערב בשוק המט"ח, אבל חזר וירד כעבור כמה ימים.

"לעיצומים יש השלכה של 100% על העבודה שלי", אמר עלי ראסמי, סוחר חומרה בן 32 בטהרן, שייקר את מחיריו פי שלושה. במקרה אחד, הוא אמר, ספק שלו החזיק סחורה ודרש יותר כסף עבור ציוד שהוא כבר העביר, כי הדולר עלה בינתיים.

מחירי לחם וחיטה עלו באוגוסט ב-17% בהשוואה שנתית בערים, ואילו ביצים ותוצרת חלב התייקרו ב-28% ופירות ב-85%, לפי נתונים של הבנק המרכזי. 

להעניש את איראן או לסייע לאפגניסטן? הנמל שמשקף את הדילמה של ארה"ב

נמל ימי שנבנה בעיר האיראנית הדרומית צ'בהאר מדגים חלק מהדילמה של ארה"ב ביישום העיצומים נגד איראן.

נמל שהיד בהשטי נמצא במיקום אסטרטגי במפרץ עומאן, ונקרא על שם גיבור מהמהפכה האיראנית. זה בדיוק סוג הפיתוח הכלכלי שממשל טראמפ רוצה לעצור באיראן בעזרת העיצומים הבאים, שנכנסים לתוקף ב-5 בנובמבר.

הכוונה היא להעניש את איראן על מה שהממשל רואה כהתנהגות לא מתקבלת על הדעת שלה בסוריה, לבנון, תימן ועוד. העיצומים באים אחרי החלטת ממשל טראמפ לפרש מאמנת הגרעין הבינלאומית שנחתמה עם איראן ב-2015 כדי למנוע מאיראן פיתוח נשק גרעיני.

כאשר הוא יושלם, הנמל - שחלק קטן ממנו יתחיל לפועל כבר בדצמבר - עשוי לסייע לאיראן לחזק את קשריה הכלכליים עם דרום ומרכז אסיה, ולספק מסוף יצוא לנפט שלה מעבר למפרץ הפרסי, וכן לתפקד כנס ימי צבאי אסטרטגי.

אך הוא עשוי לתפקד גם כצינור חיים ל אפגניסטן , שבה מנסה ארה"ב זה 16 שנים לחזק ולייצב את הממשלה המרכזית כדי שאלפי חיילים אמריקאים יוכלו לשוב הביתה.

הנמל הזה עשוי להיות חשוב מאוד גם ל הודו , שותפה קרובה יותר ויותר של ארה"ב באסיה. הודו כבר מבקשת שנמל צ'בהאר יהיה פטור מהעיצומים. חברות הודיות רבות מציידות את הנמל ומפעילות אותו. כשהוא יושלם, הן צפויות להיות בין המשתמשות הגדולות בו, כדי להמשיך בשיקום של אפגניסטן - שממשל טראמפ ביקש מהודו להיות מעורבת יותר בו.

חוק העיצומים מאפשר לטראמפ להעניק פטורים למיזמים שמיועדים לסייע לשיקום אפגניסטן, וזו אחת האפשרויות להמשיך את העבודות של הקמת הנמל. ממשל טראמפ עדיין לא החליט אם להעניק את הפטורים, אך הצהיר שמטרת העיצומים איננה להעניש את אפגניסטן או את הודו.

פקידים רמי דרג מאיראן, הודו ואפגניסטן מדלגים בין ערי הבירה של המדינות הללו בחודשים האחרונים כדי למצוא דרכים להמשיך את העבודות גם ללא פטור מהעיצומים של ארה"ב. ייתכן שהתשלומים יבוצעו באמצעות המנגנון שהאירופים מנסים להקים כדי לאפשר את המשך הסחר והעסקים עם איראן למרת עיצומי ארה"ב. 

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים