גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבהלה לזהב, גירסת מדבר סהרה: ברוכים הבאים לצ'יברקטן

אלפי כורים מגיעים לאזור נידח בניז'ר מוכת העוני והופכים את השממה למטרופולין מדברי, כשמטרתם היא להתעשר או לפחות לממן את ההגירה המסוכנת שלהם לאירופה

מכרה זהב בניז’ר. מקור חיים במדינה שבה השכר הממוצע הוא 2.71 דולרים צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
מכרה זהב בניז’ר. מקור חיים במדינה שבה השכר הממוצע הוא 2.71 דולרים צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

עיר אוהלים גדושת תושבים צצה בצ'יברקטן, נקודה נידחת במדבר סהרה, שמצטיינת בעיקר בתנועת מהגרים צפונה, בטרור ג'יהאדי ובהברחת סמים.

בשנתיים האחרונות, כ-35,000 בני אדם נהרו לאזור נטול חוק זה בגבול ניז'ר ואלג'יריה ממערב וממרכז אפריקה. רוב המגיעים הגיעו מסיבה אחת - זהב.

בצ'יברקטן קיים מכרה הזהב הידני המתפקד הגדול ביותר בניז'ר, מדינה מוכת עוני עם שיעור הילודה הגבוה ביותר בעולם שהפכה לבעלת ברית של המערב במלחמה בטרור ובמאמץ לעצור את ההגירה מאפריקה לאירופה.

הכורים מגיעים לכאן על גבי חמורים או אופנועים ואפילו ברגל. החלק האחרון של הנסיעה הוא במשאיות בליווי צבאי. הם הופכים את השממה למטרופולין מדברי. החנויות כאן מוכרות כל דבר, מעוגיות וקופסאות טונה ועד גלאי מתכות ודינמיט. מסעדות, מרפאות וברים מאולתרים צצים בכל מקום, פועלים על חשמל מגנרטורים רועשים.

המכרה עצמו, במרחק שלושה ימי נהיגה לפחות מהיישוב הקרוב ביותר, הפך למוקד משיכה לאפריקאים שמחפשים להתעשר, וליתר דיוק כסף לשגר הביתה או מימון להגירה המסוכנת והיקרה שלהם לאירופה.

איפה הם חופרים?

דמי ההברחה נסקו

דמי ההברחה של מדריכי המהגרים נסקו מאז שממשלת ניז'ר עצרה השנה מאות מדריכים כאלו במסגרת עסקה עם האיחוד האירופי לעצירת זרם בני האדם שחוצים את מדבר סהרה בדרך לים התיכון. המצוד הזה החליף את נתיבי ההברחה המסורתיים של המהגרים דרך העיר אגאדז בניז'ר ואחר כך בלוב, בנתיבים חדשים דרך אלג'יריה שעוברים סמוך לצ'יברקטן.

ההתרחבות המהירה של המכרה היא חלק מעלייה רחבה יותר בכרייה ידנית של זהב ומתכות יקרות נוספות באפריקה.

מספר העובדים בתעשייה הזו ברחבי העולם זינק בחמש השנים האחרונות, וכעת מדובר על יותר מ-40 מיליון עובדים ב-57 מדינות, לפי דוח של הפורום הבין-ממשלתי לכרייה, מינרלים, מתכות ופיתוח בר-קיימא מ-2017.

הבהלה לזהב בניז'ר, שהחלה ב-2014, באה כאשר 20 מיליון תושבי המדינה הזו נפגעו ממלחמות האזרחים במדינות השכנות מאלי ולוב, מהתקוממות מחתרת בוקו חראם בניגריה ומהתקפות אחרונות של כנופיות טרוריסטים ג'יהאדים. מכרות זהב נוספים, ביניהם מתחם דג'אדו המסועף הסמוך יותר לגבול לוב, נסגרו בעקבות מאבקים בין ארגונים חמושים שמנסים להשתלט עליהם.

כל יום בצ'יברקטן כורים עם פנסי ראש מאולתרים יורדים לעומק של 140 מטר מתחת לחולות הלוהטים כדי להכות בסלעים במכושים. לפני שקיעת השמש הם קושרים חבלים למותניהם (במקום חגורות), ממלמלים תפילה ועולים על פני השטח.

במדינה שבה כמעט עשירית מהילדים מתים עד גיל חמש, והבנק העולמי מעריך שההכנסה הממוצעת בה היא 2.71 דולרים ליום, רבים רואים את המכרה הזה כמקור חיים.

מומחי הדינמיט מקבלים 9.25 דולרים לכל פיצוץ, ורובם מבצעים חמישה פיצוצים ביום. כורה ממוצע מרוויח 462 דולר בחודש במדינה שבה מורה שלמד באוניברסיטה מרוויח 277 דולר בחודש בממוצע.

הרוב הגדול של הרווחים נשאר בידי אלו שקנו חלקות אדמה במכרה.

חופרים יותר

"כל יום כאן קשה מאוד"

איברהים ועבדאללה, שני כורים צעירים ממאלי, הגיעו לכאן כדי לממן את הגירתם לאירופה. "אני מקווה להרוויח כאן מספיק כסף כדי להגיע בשלום לצרפת ולמצוא שם עבודה טובה", אומר איברהים, ומוחה אבק צהוב ממצחו. "כל יום כאן קשה מאוד, אבל עדיף מאשר הבית", אומר חברו.

כמה אנליסטים אומרים שהתרחבות המכרה בצ'יברקטן משפיעה של הדינמיקה של הביטחון באזור שאין בו מוסדות שלטון, וארה"ב ואירופה רואות בו חממה לארגוני טרור מוסלמי.

"הברחת הנשק באזור עלתה עם פתיחת מכרות הזהב", אמר מתיה פלרן מהמכון הצרפתי ליחסים בינלאומיים. "המכרות משמשים את המבריחים גם להעברת מהגרים בצורה סמויה".

ממשלת אלג'יריה הקימה ב-2016 גדר בגובה שני מטרים לאורך מאות קילומטרים של גבול כדי למנוע חציית משאיות של הברחת מהגרים . מאפריל 2017, אלג'יריה עצרה יותר מ-11,000 מהגרים והחזירה אותם למדבר, 15 ק"מ מעיר הגבול אסמאקה בניז'ר. הם נדרשו לחזור לבתיהם, לפי ארגון ההגירה הבינלאומי של האיחוד האירופי. רבים מהם מתו בדרך.

ממשלת אלג'יריה הודיעה ביום ה' שעבר שהיא גירשה מהגרים ממערב אפריקה באופן חוקי ולפי אמנות בינלאומיות. "ההתנהגות של אלג'יריה הפכה לבעיה גדולה", אמר חסן סאליסו, מנהל המכרות והמחצבות בניז'ר. "הדאגה הגדלה ביותר שלנו היא שלא להחמיר את מצב ההגירה ותנועת כלי הנשק".

שרשרת אספקה חוצת גבולות

עשרות הקילוגרמים של זהב שנחפרים במכרה צ'יברקטן בכל שבוע מועברים בשרשרת אספקה חוצת גבולות של סוחרים ושליחים, בדרך כלל עד לשוק הזהב הענק של דובאי. העושר הזה יצר שכבה חדשה של בארוני זהב, שחלקם מקושרים להברחת סמים, עם קשרים הדוקים לגורמים ממשלתיים בדרג גבוה.

מרבצי הזהב בצ'יברקטן התגלו ב-2014. כמה מחפשי זהב עקבו אחרי עורק של קוורץ, סלע שמצוי במקרים רבים ליד זהב, שהתפתל מערבה עד שהם הגיעו לצ'יברקטן, ומצאו בה מרבצים גדולים של המתכת הצהובה.

"חיינו למעשה על אי בודד", אמר איסאקה ארי, ניגרי שהיה אחד המחפשים הראשונים, וכעת הוא מפעיל כמה פתחי מכרות עם אחיו. לא היו שם טלפונים ולא דלק, ומים עלו 140 דולר לכ-200 ליטר.

אבל היה זהב. "לא עבר חודש בלי כמה קילוגרמים שלו", הוא אמר.

כשהשמועה נפוצה, אנשי עסקים מקומיים ונתוני החסות שלהם בממשלת ניז'ר השקיעו בגנרטורים, מקדחי סלעים, מכונות כתישה ודינמיט. הם חפרו פתחי כניסה עמוקים יותר, ויצרו גבעות של אדמה שפונתה מהמכרות. רוב המכרות יורדים כעת לעומק של יותר מ-120 מטר.

האחים ארי מעסיקים כעת יותר מ-200 עובדים, עם ארבעה גנרטורים בגודל של בית קטן, אינספור מכלי מים ומרפאה רפואית עם בית מרקחת. הכרייה התייעלה ונחפרים עוד מכרות לוויין. אבל כאשר העלויות הישירות פחתו, התחרות והמתחים עלו.

כורים רבים קנו נשק, שזמין מאוד באזור שמוצף ברובים ממחסני הנשק של לוב. אחרים נושאים את הפגיונות שנהוגים אצל שבטי הטוארג בסהרה.

לשלושת השוטרים במכרה אין אשליות בנוגע לסמכות שלהם. "יש לנו כאן אוהל, אבל אנחנו לא יכולים לשלוט בכל כך הרבה אנשים", אומר מוחמד אגאלי, מפקד תחנת המשטר המקומית.

הכרייה בוגדנית עוד יותר. בכל שבוע, המרפאה של המחנה מטפלת בממוצע בחמישה מקרים של פגיעת ראש קשה ובשני חולים שנפלו במורד המכרות. יש הרוג אחד בחודש בממוצע. "המכרות החדשים הם המסוכנים ביותר", אמר האח הראשי במרפאה, "אבל הכול כאן מסוכן. אנחנו תמיד עובדים כאן".

אבל כשתעריפי ההברחה עולים, והכלכלה המקומית בצרות, צ'יברקטן ממשיכה לצמוח. "זו בהלה לזהב", אומר מנהל הכרייה סאליסו, "וזו רק ההתחלה". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה