גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטי החקירה נחשפים: בנו של לב לבייב וקרוב משפחה נוסף - בין החשודים המרכזיים בפרשת היהלומים

הותרו לפרסום שמות ששת החשודים בפרשת הברחת היהלומים ● בין החשודים: זבולון לבייב, בנו של לב לבייב, וקרוב משפחה נוסף ● אמש הורה בימ"ש השלום להאריך את מעצרם של השישה ב-7 ימים

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

זבולון לבייב, ראובן שמאלוב, אשר יחיאלי, חנניה יששכרוב, קרוב משפחה אחר של לב לבייב וחשוד נוסף ששמם עדיין לא הותר לפרסום - אלה הם ששת החשודים בפרשת הברחת היהלומים באמצעות חברת LLD שבבעלותו של איש העסקים לב לבייב. על-פי החשד, החשודים, כל אחד על-פי חלקו, ניהלו רשת להברחת יהלומים למדינת ישראל ואל מחוץ לגבולותיה, לאורך שנים ארוכות, בהיקף של כ-300 מיליון שקל.

גם איש העסקים לב לבייב נדרש לחקירה עקב חשדות למעורבות בהברחת היהלומים, ואולם לבייב מתגורר בימים אלה במוסקבה שברוסיה וככל הנראה אינו מתכוון להתייצב בישראל לצורך חקירתו. על-פי ההערכות של גורמי החקירה, לבייב ברח לרוסיה מלונדון, בה התגורר בשנים האחרונות, לאחר שנודע לו על החקירה המתנהלת נגדו. לבייב מכחיש את הטענות הללו ודוחה באופן כללי את כל החשדות נגדו.

זבולון לבייב, בנו של לב לבייב, עבד ב-LLD במשך 13 שנים, מתוכן כיהן כמנכ"ל החברה כ-4 שנים.

"לא פעם מגיעים לתיק ורואים שאין קשר, אפילו לא מקרי, לבין הלקוח שלי", טען עו"ד חדד בדיון, והוסיף כי בין קרוב המשפחה הנוסף של לב לבייב לבין החברה שבמוקד הפרשה אין קשר מאז אוגוסט 2009, כאשר החשדות בתיק מתייחסים לשנים 2010 עד 2018. עוד הביע עו"ד חדד פליאה מכך שגורמי החקירה לא ידעו על הסכסוך בין לב לבייב לקרוב משפחתו הנוסף ועל הנתק ביניהם (זאת לאחר שנציג המשטרה טען בדיון כי זו הפעם הראשונה שהוא שומע על כך). "כולם מכירים את הסכסוך. ישר והפוך. המחשבה שהוא כאן בספסל אחד יחד עם הבן של לב לבייב היא משעשעת, כי אין אפילו קשר מקרי. הנתק הוא נתק עמוק. הוא כל-כך עמוק, שבשנת 2013 לב לבייב הגיש תביעה נגד קרוב משפחתו החשוד הנוסף, וגם שם הוא אומר שהוא העיף אותו כי עשה דברים איומים. אם אני מגיע לבית המשפט, וכשיחידה חוקרת כמו יאחב"ל לא יודעת את הפרטים הבסיסיים האלה - אנחנו בבעיה", אמר עו"ד חדד בדיון.

אשר יחיאלי, מלטש יהלומים במקצועו, הועסק כשכיר ב-LLD עד שנת 2012. במסגרת תפקידו שהה יחיאלי במפעל החברה ברוסיה, שם שימש כאחראי תפעולי וסמנכ"ל. חנניה יששכרוב עבד במפעל של החברה ברוסיה החל משנת 2000 ושימש כמנהל עבודה בין השנים 2016-2014. 

בתוך כך נודע כי המשטרה פשטה על נכסים של לב לבייב ותפסה נכסי מקרקעין של איש העסקים. 

גורם הבקיא בחקירה מסר ל"גלובס" כי נכון להיום אין בקשת הסגרה נגד לב לבייב עצמו, אך הוא הבהיר כי קיימת כוונה ברשויות אכיפת החוק לנסות ולקדם חקירה משותפת עם הרשויות ברוסיה, שכן גם שם, לפי החשד, נעברו עבירות על-ידי לבייב. עוד מסר אותו גורם כי רשויות האכיפה משערות כי הסיבה שבגינה עבר לאחרונה לבייב לרוסיה היא החקירה המתנהלת נגדו, אולם לא ניתן לקבוע זאת בוודאות.

כמו כן, גורמי אכיפת החוק ביקשו להדגיש כי עצם הברחת יהלומים לתוך ישראל היא עבירה, ללא כל קשר לשאלה אם שולם מס בגין מכירתם. נגד המעורבים בפרשה קיימים חשדות גם לביצוע עבירות של הלבנת הון, עבירות לפי פקודת המכס, עבירות לפי פקודת מס הכנסה, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה, הוצאת חשבוניות פיקטיביות, השמטת הכנסות ורישום כוזב במסמכי תאגיד.  

כניסת יהלומים

אתמול, כאמור, האריך בית משפט השלום בראשון-לציון את מעצרם של כל השישה ב-7 ימים. ששת המעורבים חשודים בעבירות של הברחת יהלומים, הלבנת הון, עבירות לפי פקודת המכס, עבירות לפי פקודת מס הכנסה, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה, הוצאת חשבוניות פיקטיביות, השמטת הכנסות, רישום כוזב במסמכי תאגיד וכן בעבירות נוספות.

במהלך הדיון הפנו עו"ד חדד ועו"ד דרור מתתיהו, המייצג את חנניה יששכרוב, את הזרקור לעברו של לב לבייב, כשטענו כי הוא החשוד המרכזי למעשה בפרשה. "הנאשם המרכזי לא פה. מי שיש לו את כל האינטרסים לשבש ואולי את היכולת זה אותו לב לבייב. הוא מתהלך ברחובות מוסקובה, ואנחנו פה", אמר עו"ד חדד בדיון.

עו"ד אלון רון, המייצג את זבולון לבייב, ועו"ד ז'ק חן, המייצג את ראובן שמואלוב, הדגישו בפני בית המשפט כי חברי הבורסה ליהלומים יודעים כבר ממרץ 2018 שמתנהלת חקירה "סמויה" בעניין החשדות האמורים.

השופט גיא אבנון דחה את טענות באי-כוח החשודים לפיהן חקירת הפרשה ידועה לציבור מזה זמן רב, ולכן אין חשש משיבוש הליכי חקירה על-ידם המצדיק את המשך מעצרם, וקבע כי אין בכך כדי להפחית את החשש משיבוש. "אינני מתעלם מטענות הסנגורים, אשר חלקן גובו בכתבות בעיתונים, לפיהן חלק ניכר מהחשדות פורסם זה מכבר. אין בכך בשלב זה כדי להפחית מעוצמתה של עילת חשש השיבוש", כתב השופט אבנון.

מעו"ד דרור מתתיהו, שותף במשרד פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות', המייצג את חנניה יששכרוב, נמסר בתגובה: "אין כל בסיס עובדתי ומשפטי למעצרו של מרשי. הוא אינו קשור לחשדות הנחקרים, ואני סמוך ובטוח כי רשויות החקירה תגענה למסקנה זאת בהקדם. לנוכח הדברים הללו, יש להתאזר בסבלנות ולא להיחפז להסקת מסקנות מכתימות בעניינו, בשלב המקדמי בו אנו מצויים".

*** חזקת החפות: החשודים בפרשת הברחת היהלומים ששמם הוזכר בידיעה הם בגדר חשודים בלבד במעשים המיוחסים להם. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, ולכן החשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין. 

רפורמת המס במכירת יהלומים: לפי עלות במקור ולא לפי שווי

לאחרונה נכנסה לתוקפה רפורמה בתחום מיסוי היהלומנים, במסגרתה שונה החוק כך שהיהלומים הנרשמים בספריו של היהלומן יירשמו בהתאם לעלות המקורית שבה בוצעה העסקה. זאת, בניגוד למצב שהיה עד הרפורמה, אז נדרשו היהלומנים לשלם מס על מכירת יהלומים לפי השווי הקיים (למעט חריגים). 

משמעות הרפורמה היא שיהלומנים נדרשים כיום לשלם מס על הרווח שהפיקו כתוצאה מהמכירה, בדיוק כמו מכירת כל טובין אחר. עוד נקבע ברפורמה כי רישומם של היהלומים יבוצע בהנהלת החשבונות יבוצע לפי שיטת "המלאי התמידי". שיטת ניהול המלאי התמידי שיטה שבה נעשה רישום מיידי של כניסות, יציאות והזמנות מחודשות של מלאי באמצעות כרטיסי מלאי.

מליאת הכנסת אישרה בדצמבר אשתקד את החוק והתקנות לרפורמה במיסוי ענף היהלומים שגובש ברשות המסים, בשיתוף ובהסכמות נציגי הבורסה הישראלית ליהלומים והתאחדות תעשייני היהלומים. הרפורמה האמורה היא תוצאה של הסכמות שאליהן הגיעו רשות המסים והיהלומנים, לאחר שנים רבות של דיונים ומחלוקות.

הסכמות נוגעות, כאמור, הן לאופן הדיווח של היהלומנים לרשות המסים, כך שלראשונה, היהלומנים יעברו להתנהלות חשבונאית רגילה, בדומה לשאר העסקים בישראל; והן לכך שנפתחה בפני היהלומנים, לראשונה, הדרך להגיש בקשות לגילוי מרצון אנונימיות על הון שלא דווח. האפשרות לערוך גילוי מרצון אנונימי תתאפשר רק עד סוף שנת 2018. 

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך השתנתה אף היא, מ״יציבה״ ל״שלילית״ ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות