גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה אחרי עסקה, סין סוללת את דרכה אל תוך אירופה

סין מציעה לכלכלות החלשות ביבשת מיזמי תשתית ועורקים פיננסיים שהן לא מקבלות מרוסיה או מארה"ב ● הפוליטיקאים האירופים מקבלים תוצאות מהירות ופחות כאבי ראש בניסוח חוזים ושקיפות ● המלכוד: המימון נעשה באמצעות הלוואות מבנקים סיניים, שמעמיס חובות כבדים על המדינות

אתר הבנייה של הכביש המהיר הראשון במונטנגרו/ צילום: רויטרס Stevo Vasiljevic
אתר הבנייה של הכביש המהיר הראשון במונטנגרו/ צילום: רויטרס Stevo Vasiljevic

אירופה סובלת היום ממחלוקות פנימיות בשאלות ההגירה ומיחסים מתוחים הן עם רוסיה והן עם ארה"ב. סין מנסה למלא את החלל זה, שאותו היא רואה כהזדמנות היסטורית לבסס את מעמדה בלב המערב.

בעסקה אחרי עסקה, כשהיא מיישמת לקחים שהיא הפיקה באסיה ובאפריקה, סין מקימה רשתות פיננסיות ומסחריות מקבילות במרכז אירופה ובמזרחה, ומאתגרת בכך את הסדר העולמי. יש לה דריסת רגל ביותר מתריסר מדינות בשולי האיחוד האירופי. חלקן, כמו הונגריה, הן קטנות ושוליות יחסית. אחרות, כמו סרביה, מצויות על תוואי ההצטרפות לאיחוד.

עובדים סינים הקימו כביש מהיר דרך ההרים התלולים של מונטנגרו, על גבי עמודים בגובה של גורד שחקים בן 50 קומות. זהו חלק ממסדרון הולך ומתהווה של כבישים מהירים, נמלי ים וקווי רכבת שיהווה את נתיב הסחר החדש של סין - מהחוף האגאי של יוון עד לטביה על הים הבלטי הקפוא.

טכנולוגיה סינית עומדת במרכז מערכת העברת כספים בינלאומית חדשה בסרביה. בנקים סיניים בולעים הנפקות של אג"ח הונגריות שנקובות ביואן. מקומות כמו קושיצה בסלובקיה מטפלים היום ברכבות מטען מסין.

שותפי סחר

סין מציעה לכלכלות החלשות הללו מיזמי תשתית לדוגמה ועורקים פיננסיים שהן לא מקבלות ממוסקבה או מוושינגטון. שתי הבירות רואות את הבלקנים בעיקר דרך פריזמה של ביטחון לאומי. גם בריסל לא מגישה למדינות באזור הצעות משלה, על רקע התרופפות הסולידריות האירופית.

לפוליטיקאים האירופים, החלופות הסיניות מבטיחות תוצאות מהירות ופחות כאבי ראש בניסוח חוזים ושקיפות, כפי שמוצאים במערב. המלכוד הוא שעסקאות החבילה הסיניות הן בתיאום ממשלתי, ומחייבות הלוואות מבנקים סיניים למימון קבלני הביצוע. כמה מדינות, כמו מונטנגרו, מעמיסות על עצמן כמויות חוב גדולות בתהליך הזה.

לקוחות של הבנקים

רוב התמיכה הכספית הסינית באירופה היא בצורה של הלוואות, שהופכות את המדינות באזור ללקוחות של הבנקים מבייג'ין. עם כל הישג שלהן, חברות התשתיות, התוכנה והשירותים הסיניות נהנות מאמינות גבוהה יותר במערב. מתיחת היכולת הטכנולוגית והחדשנות שלה מערבה מסייעת לסין להצמיח את הכלכלה שלה ולהכניס בה מודרניזציה, לצד יצירת בריתות כלכליות ופוליטיות.

בייג'ין הריעה כאשר יוון חסמה בשנה שעברה מאמץ אירופי לגנות את המסע נגד פעילים פוליטיים בסין. פוליטיקאים בבריסל רמזו שאתונה הפכה לתלויה מדי בסין מפני שחברה ממשלתית סינית מנהלת את נמל פיראוס. יוון כינתה את ההצעה לגנות את סין "צעד לא בונה וסלקטיבי".

המהלך הסיני בדרום מזרח אירופה הוא חלק מ"יוזמת החגורה והכביש" לפיתוח סחר ורשתות פיננסים ותקשורת סביב העולם, אסטרטגיה שנולדה בעקבות המשבר הפיננסי העולמי לפני עשר שנים. סין מאשימה את הסדר הכלכלי האמריקאי במשבר הזה. מיזמי תשתיות גדולים הם כרטיס הביקור של היוזמה הזו.

השותפה הקרובה ביותר

סרביה הופכת לשותפתה הקרובה ביותר של סין במרכז אירופה. סין תכננה והקימה את הגשר החדש הראשון של בלגרד מעל הדנובה ב-70 השנים האחרונות, וסייעה במודרניזציה של רשתות החשמל והטלפון במדינה זו. לאחרונה קיבלה סרביה גם מערכת תשלומים מחברת China UnionPay הממשלתית. זוהי התשובה של סין לוויזה ולמסטרקארד, והסרבים יוכלו להשתמש בכרטיסי האשראי שלהם גם בחו"ל. זהו גם מסלול כניסה של היואן לאירופה.

UnionPay אומרת שמערכת התשלומים שלה בסרביה כוללת גם שבבים ותקנים טכנולוגיים נוספים שמבטיחים התחברות להעברות כספים בינלאומיות. האפקט הזה עלול להחליש את העיצומים הכלכליים של הממשל האמריקאי כלפי חברות בסין, שייהנו ממערכת העברת תשלומים מקבילה ללא גישה של ארה"ב.

סין טוענת שההשקעה שלה במרכז ובמזרח אירופה מהווה רק שבריר מהחשיפה הפאן-אירופית שלה. היא מצביעה גם על אחריות עולמית גדולה יותר לפיתוח ובניית תשתיות ברחבי חלק גדול מהעולם. הנשיא שי ג'ינפינג אמר לציטוט: "לא חשוב באיזה שלב פיתוח תהיה סין, היא לעולם לא תחתור להגמוניה או תעסוק בהתרחבות".

סין הקצתה בשנה שעברה 8.9 מיליארד דולר בהלוואות בגיבוי ממשלתי למיזמים ולעזרה אחרת בפיתוח בכל אירופה בשנה שעברה, עלייה מ-4.4 מיליארד דולר ב-2016, לפי מעקב ה"וול סטריט ג'ורנל" אחרי עסקאות שנכללו בדוחות של בנק היצוא והיבוא האמריקאי.

מדובר על 7% בלבד מסך ההלוואות והסיוע של סין ברחבי העולם בשנים הללו, 2016-2017.

פקידים אמריקאים הזהירו מדינות מתפתחות שהסיוע של סין מגיע במחיר מסוים. בנאום בוושינגטון באוקטובר, סגן הנשיא מייק פנס אמר על הלוואות התשתיות של סין ש"תנאי ההלוואות הללו הם מעורפלים במקרה הטוב, והיתרונות זורמים ברובם הגדול לבייג'ין". שר ההגנה ג'ים מאטיס דיבר לאחרונה על חששות דומים, ואמר ש"חוב מאסיבי נערם על מדינות שהולכות להיקלע לקשיי פירעון שלו במקרה הטוב".

מחוץ לאירופה, מיזם התשתיות של סין בפקיסטן בהיקף 62 מיליארד דולר הוא גורם במצב החוב הקשה של מדינה זו, שגרם לאחרונה להדחת מפלגת השלטון וקירב את המדינה לקבלת חילוץ בינלאומי. באוגוסט, ראש הממשלה הנבחר במלזיה, מהתיר מוחמד, הורה על הקפאת בניית קווי רכבת וצינורות נפט על ידי סין בהיקף 22 מיליארד דולר, בנימוק שהחוזה מנופח.

בשנה שעברה ויתרה סרי לנקה על נמל ימי לטובת סין כדי להימנע מחדלות פירעון חוב שלה. עבודות ציבוריות של סינים עוררו מאבק של פעילים פוליטיים נגדם גם באנגולה, בזמביה ובקניה.

האתגרים של מונטנגרו

באירופה, מונטנגרו ניצבת בפני אתגרים פיננסיים שקשורים בעסקה עם בנק היצוא והיבוא הסיני וחברת הכבישים והגשרים הסינית להקמת הכביש המהיר הראשון במדינה זו. הממשלה מכנה את הפרויקט הזה "האתגר ההנדסי הגדול ביותר בהיסטוריה שלנו" בגלל שטחה ההררי של המדינה.

הכביש המהיר אמור לחבר את מרכז אירופה לנמל בים האדריאטי מול איטליה. מונטנגרו כבר חייבת 1.1 מיליארד דולר על העבודה עד כה, על קטע אמצעי של 40 ק"מ שאמור להיחנך לפני יוני 2019. העלות כבר עוברת את התקצוב המקורי במאות מיליוני דולרים בגלל התנודות בשער היואן שלא גודרו.

אם מונטנגרו, שידועה בעיקר בחופיה הזולים, לא תמצא עוד מיליארד דולר לשלב הבא של הכביש, הכביש המהיר הזה על ארבעת נתיביו יסתיים בעמק של 100 חקלאים וחנות כללית אחת.

אין נתונים על ממדי השילוב הכלכלי ברחבי האזור, כולל השקעות פרטיות של משקיעים שנהרו לאזור בעקבות החלטת בייג'ין להשקיע באירופה. חלק מאותם גורמים מגדירים את עצמם כמתווכים ברובעי צ'יינטאון ביבשת, ואחרים הקימו "אגודות ידידות" של קשרים עם עסקים מקומיים ואקדמיה.

בייג'ין מדברת על ההשקעות שלה כחלק משיקום "דרך המשי" ההיסטורית של נתיבי הסחר בינה לבין המערב, אך הפוליטיקאי הגרמני זיגמר גבריאל חושב שיש לה שאיפות גדולות יותר. "אלו לא געגועים למרקו פולו, אלא ניסיון לבסס מערכת מקיפה שתעצב את העולם לפי האינטרסים של סין", הוא אמר כשהוא פרש בפברואר מכהונת שר החוץ הגרמני.

הסרבים, הסלובקים, הקרואטים והצ'כים נשארו רדופי זיכרונות ממלחמת העולם השנייה ומהמלחמות ביוגוסלביה לשעבר בשנות ה-90. הניסיונות הללו מעיבים על התייחסותם לארה"ב ולרוסיה, ואילו לסין אין מטען רגשי היסטורי מבחינתם.

בעתיד הקרוב, מכולה של טלפונים ניידים מתוצרת סין או אוניית כלי רכב תפרוק את מטענה בנמל פיראוס ביוון שמנהלת חברת צ'יינה אושן שיפינג, והמטען יוכל לעבור דרך מונטנגרו וסרביה בכבישי אגרה וגשרים מתוצרת סין, אל רכבת מטען שהסינים מקימים להונגריה. מחסני סחורות ענקיים כבר מתוכננים בפולין, בליטא ובבלארוס. את הטלפונים אפשר יהיה לרכוש באתרים של קבוצת עליבאבא, שמרחיבה את שירתי הענן שלה באירופה, כאשר תנועת האינטרנט עוברת באמצעות מתגים שהותקנו על ידי וואווי, ששולטת באזור. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

אאודי Q4: תדמית מכובדת עם התנהגות מלוטשת

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות