גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלונטר של חיסול חאשוקג'י והגולים העצמיים של טראמפ ונתניהו

מאמצי ארה"ב וישראל למרק את יורש העצר הסעודי ממעורבותו בחיסול רק מחריפים את הבעיה ● נתניהו נחרד כי נשקפת סכנה לחזונו על ברית בין ישראל למדינות המפרץ נגד איראן ● והדמוקרטים בקונגרס זועמים על נתניהו בגין תמיכתו בנסיך ● תרגיל בצביעות? נכון ● פרשנות

הנשיא טראמפ והנסיך בן סלמן /  צילום: רויטרס Kevin Lamarque
הנשיא טראמפ והנסיך בן סלמן / צילום: רויטרס Kevin Lamarque

נתחיל בשורה התחתונה: רציחתו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול, בחודש שעבר - קרוב לוודאי ביוזמת יורש העצר הסעודי מוחמד בין סלמאן, כפי שמעריכה, ב"רמה גבוהה של ודאות", סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב - מתחילה להסתמן כבעיה גדולה לישראל. אך הניסיונות הנואשים של וושינגטון וירושלים לטאטא את הבעיה אל מתחת לשטיח רק מחריפים אותה.

מאמצי דונלד טראמפ למרק מאשמה את הנסיך - השליט בפועל של סעודיה - בין היתר כדי "להבטיח את האינטרסים של ישראל ושותפותיה במזה"ת", כפי שהנשיא הצהיר השבוע, תוך התעלמות משפילה מחוות הדעת המושכלת של CIA, והקמפיין המקביל שמנהל בנימין נתניהו להצלת יורש העצר הם גולים עצמיים.

טראמפ ונתניהו אינם עוזרים למוחמד, במידה רבה מפני ששניהם, אך בעיקר טראמפ, אינם נחשבים העדים המהימנים בעולם; לשניהם יש בעיות אמינות משלהם. אך מעבר לכך, יורש העצר חבוט מדי והראיות למעורבותו לכאורה ברצח רבות מדי, ונהנות מגושפנקה של CIA. לסוכנות הביון היו אמנם כישלונות רבים בתולדותיה - הקביעה שלסדאם חוסיין היה נשק גרעיני היא אחד מהבולטים בהם - אך כאשר צריך להחליט למי להאמין, לטראמפ או ל-CIA, ההתלבטות אינה קשה מדי.

ובסופו של דבר, ההיגיון הפשוט מצביע לכאורה על מעורבותו של מוחמד ברצח. מלכתחילה היה קשה להאמין, שרצח עיתונאי סעודי, עם מוניטין של מבקר חריף של המשטר בסעודיה, בקונסוליה סעודית, ע"י צוות של נושאי תפקידים רשמיים בממשל הסעודי, שהגיע לאיסטנבול מריאד יום קודם לכן, היה יכול להתבצע ללא ידיעתו - ואישורו - של יורש העצר.

סירה מחוררת ששוקעת בהדרגה

נשיא ארה"ב וראש ממשלת ישראל מתייצבים לימין שליט שיש לו רקורד מרשים של התנהלות פזיזה ובלתי מוסרית, שמקנה אמינות להאשמות שקושרות אותו לרצח חאשוקג'י - חטיפת ראש ממשלת לבנון, למשל, או כליאת עשרות מבני משפחת המלוכה הסעודית במלון פאר בריאד כדי לחזק את אחיזתו במוסרות השלטון. התמיכה ביורש העצר משחקת לידי איראן, שיכולה לטעון שאויבותיה הגדולות ביותר - השטן הגדול (ארה"ב) והשטן הקטן (ישראל) - חוברות להגן על נסיך בריון.

יתר על כן, התמיכה הזו מעמיקה עוד יותר את הקרע בין ישראל וארה"ב לבין מדינות מערב אירופה ומדינות אחרות, שרואות ברצח העיתונאי הסעודי פעולת טרור ממלכתית ובהגנה על יוזמו - מקיאווליזם צרוף.

למעשה, טראמפ ונתניהו, יחד עם משפחת המלוכה הסעודית, מסתמנים עתה כמליצי היושר היחידים על מוחמד ומוצאים עצמם בתוך אותה סירה מחוררת, שמתחילה לשקוע בהדרגה. ארה"ב רגילה למצוא עצמה במצב כזה בהצבעות במועצת הביטחון, שבה העולם כולו נגדה, בעיקר בהצבעות שקשורות בישראל, אבל ההצבעה הגלובלית העכשווית על סעודיה אינה מתנהלת במועצת הביטחון. לארה"ב אין זכות וטו בזירת המאבק על דעת הקהל העולמית.

ברור שההגנה על יורש העצר אינה נובעת מאלטרואיזם פוליטי של נתניהו או טראמפ (אם כי לאחרון יש היסטוריה מתועדת של הזדהות עם שליטים סמכותניים, מפוטין עד קים ג'ונג און). גם ראש הממשלה וגם הנשיא מושקעים בו עמוקות. מבחינת ישראל, לקריסת מעמדו של מוחמד תהיה השלכה ישירה על תכניתו הגרנדיוזית של נתניהו לכונן ברית דה-פאקטו עם מדינות המפרץ הפרסי נגד איראן, ברית שעשויה להבשיל ביום מן הימים לשילוב ישראל בעולם הערבי, בחזונו של ראש הממשלה.

הנסיך, ידיד בסתר של ישראל - היו אפילו שמועות על ביקורו בתל-אביב אשתקד - הוא איש המפתח למימוש הפרוייקט, אך אולי לא עוד. ההסכמה הכמעט אוניברסלית שהוא מעורב בחיסול חאשוקג'י מאיימת להפוך אותו לאימפוטנט פוליטי אפילו בעיני השליטים הסונים במפרץ הפרסי. בירושלים גובר החשש שמוחמד "יתקשה לנטוע את השתיל הישראלי ביער הערבי", אם לא ידעך הקמפיין נגדו, כדברי גורם פרו-ישראלי בוושינגטון.

ומבחינת ארה"ב: חיסול חאשוקג'י פגע בפיקת הברך של שניים מהמיזמים הגדולים של טראמפ: השקת תכנית שלום בין ישראל לפלסטינים ומאמץ למכור לסעודיה מטוסים וכלי נשק בשווי עשרות מיליארדי דולר "כדי ליצור אלפי מקומות עבודה בארה"ב". אך האם יצליח הנסיך לדרבן את הפלסטינים לחזור אל שולחן הדיונים עם ישראל, על פי מתווה של תכנית טראמפ, אם וכאשר היא תפורסם? האם הסוס החבול הזה יצליח להוציא את עגלת המו"מ הישראלי-פלסטיני מהבוץ העמוק שבו היא שקועה שנים רבות כל כך?

יש בעולם עוד שליטים אכזרים

מוחמד טיפח בקפידה תדמית של שליט נאור ושוחר קדמה ונעשה ידיד נפש של נסיך אחר, ג'ארד קושנר, אבל החיסול המזוויע של חאשוקג'י, שהסתיים בביתור הקרבן, העמיד את יורש העצר באור אחר: "גרסה עכשווית של סדאם חוסיין, אדם כה רעיל עד שאפילו הלוביסטים בוושינגטון דוחים את הכספים שהוא מציע להם", כפי שכתב ג'קסון דיל, פרשן לענייני חוץ ב"וושינגטון פוסט".

יש שיטענו, עם יותר מקורטוב של צדק, שההתנפלות העולמית על סעודיה, וממילא גם על מחזקיה בבית הלבן וברחוב בלפור, היא תרגיל בצביעות. האם חסרים שליטים שטובחים באזרחיהם? האם איראן אינה מחסלת מותחי ביקורת על משטר האייתאללות, בתוך המדינה ומחוצה לה? האם שכחנו לפתע את מחנות הריכוז של קים ג'ונג און (מושא אהבתו של טראמפ) שבהם נמקים ונרצחים מי יודע כמה רבבות צפון קוריאנים? ומה עם ולדימיר פוטין שהפך רעלים רדיו-אקטיביים לנשק מועדף לחיסול מרגלים רוסיים בדימוס שמצאו מקלט בניכר? או נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה, שקלגסיו הוציאו להורג אלפי "סוחרי סמים" בלי להישען הרשות השיפוטית?

זה טיעון הוגן, אבל קיומה של זדוניות אחת אינו מצדיק קיומה של זדוניות אחרת (ורוסיה נענשה בגין הניסיון הכושל לרצוח מרגל רוסי לשעבר ובתו בבריטניה). יתרה מזאת, במשחקי הפוליטיקה הגלובלית, ל"אופטיקה", לדרך שבה אומה, או שליט, נתפסים בדעת הקהל בנקודת זמן מסוימת, יש משמעות. הנסיך הסעודי נתפס כמעט על חם, והדרך השלומיאלית שבה טיפל משטרו בבעיה - ייצור גרסאות חדשות לבקרים - רק החמירה את מצבו.

כל מה שיאמרו טראמפ ונתניהו לא יוכל להחזיר את מוחמד בין סלמאן לפסגת מעמדו הקודם. המוניטין הבינלאומיים שלו נשחקו. הנסיך נעשה סחורה פגומה. בשלב זה, נראית התמיכה בו כמיזם סרק סיזיפי. יותר מכך, השקעות נוספות של הון פוליטי בו מתחילות להניב תשואה שלילית, לפחות מבחינת נתניהו וטראמפ.

הדמוקרטים מתקשים להבין את נתניהו

יחסו הסלחני של נתניהו לפרשת הרצח מתחיל להרגיז את הדמוקרטים בקונגרס, שחוזרים להיות מוקד כוח בוושינגטון בעקבות השתלטותם על בית-הנבחרים בבחירות הביניים. רבים מהם לא אהבו את התבטאות ראש הממשלה בווארנה, בולגריה, ב-2 בנובמבר. הוא אמר אז: "מה שאירע בקונסוליה באיסטנבול מחריד וצריך לטפל בכך כיאות. אך בה בעת, חשוב שסעודיה תוסיף להיות יציבה למען יציבות העולם ויציבות האזור". ובמילים אחרות: הסירו ידיכם מיורש העצר.

לדברי רון קמפיאס מ-JTA, הדמוקרטים בקונגרס רותחים מזעם בגין העובדה שנתניהו נמנה עם המנהיגים היחידים בעולם שתומכים ביורש העצר הסעודי למרות ההוכחות המתרבות נגדו.

בה בעת, מחוקקים משתי המפלגות - כן, גם רפובליקאים - יוזמים חקיקה שתחייב את הממשל לנקוט צעדי עונשין נגד כל נושא משרה רשמית בסעודיה, לרבות בני משפחת המלוכה, אם יימצאו ראיות אמינות למעורבותם בפיאסקו באיסטנבול. קבוצת מחוקקים רפובליקאים קוראת לממשל טראמפ להשעות שיחות עם סעודיה להקמת כורים גרעיניים במדינה.

"עם טראמפ יש לנו חשבון ארוך ונדאג לכך שהוא יפרע אותו בשנתיים הבאות", אמר לי עוזר למחוקק דמוקרטי ותיק. "אבל עם ישראל יש לנו בעיה. אנו מבינים את השיקולים האסטרטגיים שלה באזור המפרץ הפרסי. אבל אנו מתקשים להבין למה היא מהמרת על סוס צולע? מדוע משליכה ישראל גלגל הצלה לרוצחו של חאשוקג'י"?

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"