גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבאזז שיביא את עליית הערך: כדי למצוא את השכונה הטרנדית הבאה, חפשו את המוזיאון

קונים רבים מחפשים בתים ליד מוזיאונים או רובעי אמנות, שיכולים להקפיץ את ערך הנדל"ן באזור ●  התופעה מכונה אפקט בילבאו, על שם מוזיאון גוגנהיים בבילבאו שבספרד, שנפתח ב-1997 והפך לקטליזטור בתחייתה של העיר הבסקית - והתרחשה בכמה וכמה מקומות אחרים בעולם

Crystal Bridges Museum, בנטונוויל, ארקנס/  צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
Crystal Bridges Museum, בנטונוויל, ארקנס/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הדבר הגדול במוזיאונים בימים אלה אינו התערוכה האימפרסיוניסטית האחרונה או השיח על אמנות הצילום. מה שיוצר את הבאז הוא הנדל"ן שמסביב לבניין המוזיאון.

כמה ערים ברחבי העולם גילו שהקמת מוזיאון חדש או אזור עירוני עתיר מוסדות אמנותיים כמו גלריות ותיאטראות, לא רק מפיחה חיים חדשים באזורים מסחריים, אלא מעלה את ערך הנדל"ן. רוכשי הדירות נמשכים לסגנון הארכיטקטוני הנועז של מבנים אלה, וכן לתערוכות המתחלפות, להרצאות האורח והמתחמים הציבוריים האטרקטיביים הפנימיים והחיצוניים.

אם לא די בכך, הרי שמוזיאונים מושכים גם מעסיקים תאגידיים ותיירים, ומחזקים את סצנת המסעדות והבידור בשכונה. תופעה זו מכונה כבר מזמן אפקט בילבאו, על שם מוזיאון גוגנהיים בבילבאו, ספרד, שנפתח ב-1997, והפך לקטליזטור בתחייתה של העיר הבסקית. אבל היא לא נעצרה שם.

"בניית מוזיאונים מקדמת שכונות ומעלה את ערך הנדל"ן הסמוך", אומר סטיבן שפרד, פרופסור לכלכלה בקולג' וויליאמס במסצ'וסטס, שחוקר את השפעתם של מוזיאונים חדשים על הנדל"ן הסמוך. ממחקריו עולה כי שווי הנדל"ן למגורים בקרבת מוזיאונים עולה ב-50%-20% בחמש השנים הראשונות, ויוצר "קהילות תוססות".

"אנשים רוצים לגור במרחק הליכה מכל מקום"

ב-2015 רכש סטיב פרימן את בית Midcentury Modern, שנבנה ב-1954 באזור המסחרי של העיר בנטונוויל בארקנסו, תמורת 850,000 דולר. אחת הסיבות לכך שבחר בנכס הייתה מיקומו על מסלול טבע, בין האזור המסחרי של העיר למוזיאון לאמנות אמריקאית Crystal Bridges Museum of American Art, שנפתח ב-2011.

פרימן, כיום בן 55, השלים אשתקד שיפוץ שארך שנתיים וחצי ועלה 2.5 מיליון דולר, ונכנס לגור בבית יחד עם אשתו ג'ולי ושלושה ילדים בגיל בית ספר. כדי לבנות תוספת של קרוב ל-186 מ"ר (2,000 רגל רבועה), השתמשו בני הזוג באבן מאותו המכרה בארקנסו שבו נחצבו האבנים לבניית הבית המקורי. בני הזוג הוסיפו קמינים חיצוניים שעוצבו על פי הזמנתם, חיפוי קירות מעץ מהגוני וחלונות חדשים, והרסו לחלוטין את חלקם הפנימי של המטבח וחדר האמבטיה כדי לעצבם מחדש. מיקומו של הבית מצדיק את ההשקעה, לדברי פרימן, הבעלים של חברת שירותים קמעונאיים. "זו תחושה טובה שיש סביבה נעימה ובטוחה עם כל כך הרבה מתקנים ומקומות שבהם ניתן לבקר", אומר פרימן.

מוזיאון האמנות המודרנית, השוכן על מגרש בן כ-485 דונם, הוא פרי מוחה של יורשת וולמארט אליס וולטון. הקמפוס, שעוצב בידי משה ספדי, הפיח חיים חדשים באזור המסחרי של בנטונוויל, והגדיל את מספר המסעדות ואתרי הבידור במקום, לדברי ג'ון מאייר, סוכן בחברת הנדל"ן Caldwell Banker, שמתמחה באזור המסחרי של בנטונוויל. ב-2012, שנה לאחר פתיחת קריסטל ברידג'ס, נמכרו שני בתים בלבד באזור המסחרי תמורת 300,000 דולר או יותר. מתחילת השנה הנוכחית נמכרו 56 בתים - כולל בתים חדשים - תמורת יותר מ-300,000 דולר, לדברי מאייר. "פתאום... לאנשים אכפת לגור במרחק הליכה מכל מקום", הוא מוסיף.

"זה שם את ריבר לנדינג על המפה"

מוזיאון מסצ'וסטס לאמנות בת זמננו בנורת' אדמס שבאזור ברקשיירס במסצ'וסטס, מתגאה כעת באחד האוספים הגדולים ביותר במדינה. בתים איכותיים עדיין נדירים, אך קונים רבים מחוץ למדינה מתחילים לבדוק את האזור ולשפץ נכסים קיימים, מספרת סוכנת הנדל"ן קים ברנהאם. "כל מה שנמצא במרחק הליכה מהמוזיאון הופך ללהיט", אומרת ברנהאם. פרק הזמן שבו מוצע הנכס למכירה התכווץ ב-2018 ל-98 ימים, לעומת 256 ימים ב-2016, על פי נתוני Multiple Listing Service. יש עדיין שפע של מציאות: הבתים היקרים ביותר נמכרים תמורת 250,000 דולר, אבל הם טעונים שיפוץ רציני, לדברי ברנהאם.

בקרבת המוזיאון הורסים בעלי הבתים לצורך עיצוב מחודש את חלקם הפנימי של בתי לבנים בסגנון תקופת טודור והתקופה הוויקטוריאנית, אך שומרים על חזותם החיצונית של הבתים. בקרבת המוזיאון נמצא גם גריילוק וורקס, לשעבר מפעל לטוויית כותנה שבו נמצאים כיום מתחם אירועים, דוכני מזון ביתי, מזקקת משקאות ומתחמי כנסים. מוקדם יותר החודש אישרה ועדת התכנון תוכניות לבניית 51 דירות בנות חדר אחד עד שלושה חדשים במבנה שבעבר שימש כמבנה העיקרי של מפעל הכותנה. שלב הטרום מכירה ייפתח באביב 2019, אך המחירים עדיין לא נחשף.

לפני שנתיים עבר ארתור דבאו מפורטלנד, אורגון, לבית שנמצא במרחק שני בלוקים בלבד ממוזיאון מסצ'וסטס. כעת הוא עובד כאוצר באחת הגלריות המקומיות, ומתגורר בדופלקס שאותו רכש תמורת פחות מ-100,000 דולר.

"כשראינו את הדופלקס בצילומים, הוא כמעט דמה לבית רדוף רוחות רפאים", אומר דבאו, כיום בן 63. הוא ובן זוגו, ויליאם ארצ'ר, הרסו לפני שלוש שנים לחלוטין - למטרת עיצוב מחודש - את פנים הבית בן 418 המ"ר, שנבנה בשנות ה-80 של המאה ה-19, וכעת הם משכירים את מחציתו. במעבר לחלקה השני של ארה"ב, הותירו בני הזוג מאחור את הרהיטים הקודמים שלהם. בביתם החדש נצבעו הקירות בצבעים עזים, והוא מעוצב בסגנון מודרני יותר. "החלטנו להתחיל מחדש", מציין דבאו.

עוד לפני שמוזיאון האמנות המודרנית Remai Modern בססקטון, ססקצ'ואן, קנדה, הושלם אשתקד, הוא יצר המון באזז בקרב רוכשי דירות היוקרה. מחירי הבתים היוקרתיים הבודדים שהוצעו למכירה באזור River Landing במרחק הליכה מהמוזיאון עשויים להגיע ל-2.28 מיליון דולר, עם ממוצע של 570 דולר לרגל רבועה.

"זה באמת שם את ריבר לנדינג על המפה", אומרת דון פורד, סוכנת נדל"ן ברי/מקס בססקטון.

יזם הבניה המקומי, ג'ון נאסר, הוא אחד השותפים שבונים את No. 1 River Landing, בניין בן 20 קומות בקרבת מוזיאון Remai Modern, שבנייתו תושלם באביב. באירוע מכירות שנערך באחד מסופי השבוע ב-2016 במסגרת שלב טרום המכירה, נמכרו מרבית יחידות הדיור בבניין, והיזמים מוסיפים ארבע קומות שכל יחידות הדיור בהן כבר נמכרו. מחירה של יחידת דיור בת חדר שינה אחד מתחיל ב-243,000 דולר, ומחירה של יחידת דיור בת שני חדרי שינה מתחיל ב-531,000 דולר.

מוזיאון Remai Modern "הסיט את מרכז האזור המסחרי אל גלריית האמנות", אומר נאסר. רכישת המתחם הייתה הימור ארוך טווח על קרבתו הסופית של הבניין למוזיאון. "ידענו מה הערך של זה", מציין נאסר.

מוזיאון האנטר לאמנות אמריקאית ואזור המוסדות האמנותיים בצ'טנוגה, טנסי, עיצבו מחדש את פני שוק המגורים באזור המסחרי, לדברי ג'ף רמזי, נשיא התאחדות השמאים באזור צ'טנוגה רבתי.

בשנים האחרונות רוכשות חברות בניה מבנים שנועדו להריסה כדי להקים במקומם בתים בודדים וקוטג'ים טוריים, לדברי רמזי. "כל מה שנמצא במרחק של 15 דקות הליכה ממוזיאון האנטר פשוט מרקיע שחקים", הוא אומר. מחיר המכירה הממוצע של בתים במרחק של 1.2 ק"מ (0.75 מייל) מהמוזיאון הגיע ביולי 2018 ל-573,000 דולר, לעומת 271,000 דולר ביולי 2016, על פי נתוני MLS.

בסתיו הנוכחי פתח מיץ' פאטל את Edwin, מלון בוטיק בן 90 חדרים בקרבת מוזיאון האנטר. בגלל האטרקטיביות של המיקום, בנה פאטל לעצמו דירה פרטית בקומה הרביעית. דירת שלושת החדרים, המשתרעת על 260 מ"ר (2,800 רגל רבועה) תשמש כבית לסופי השבוע עבור משפחתו, כולל שלושת בניו בגיל בית הספר, לדברי פאטל, שמחזיק בתיק של 34 בתי מלון ומתגורר בפרבר איסט בריינרד הסמוך.

להבין את אפקט בילבאו

כשקרן גוגנהיים השלימה את בניית המוזיאון בבילבאו ב-1997, לא דמיין לעצמו איש שהמוזיאון הזה ייצור מושג עולמי חדש. מאז חלפו 20 שנה ואפקט בילבאו ממריץ ערים ברחבי העולם לחשוב בגדול.

השילוב של מבנה פוטוריסטי בעיצובו של פרנק גרי, ועיר שמשילה את עברה התעשייתי, הפך את בילבאו, שבמחוז הבסקי בספרד, לשם מוכר בקנה מידה עולמי.

"הייתה אסטרטגיה שלמה של התחדשות עירונית", אומר אדריאן אליס, מתכנן תרבות שפועל מניו יורק ועובד עם מוזיאונים ועם מוסדות אחרים ברחבי העולם. "המוזיאון היה היהלום שבכתר". ב-2016 הניב מוזיאון גוגנהיים 485.3 מיליון אירו (554.6 מיליון דולר) מפעילויותיו, וקיים 9,000 מקומות עבודה, על פי מחקר של השפעתו הכלכלית של המוזיאון. ב-2017, שבה חגג המוזיאון 20 שנה להקמתו, הוא משך מספר שיא של 1.3 מיליון מבקרים.

מוזיאון גוגנהיים היה הפרויקט הראשון שהושלם במסגרת עיצובו המחודש של אבנדויבארה, האזור המסחרי לשעבר בבילבאו שהפריד את העיר מחוף הנהר, לדברי לואיס מיגל לוס ארנה, פרופסור באוניברסיטת זרגוזה, שחקר את אפקט בילבאו. בתחילת שנות ה-90 שקדה בילבאו על המצאתו המחודשת של אזור החוף שלה באמצעות בניית מרכז כנסים, אולם קונצרטים, מוזיאון גוגנהיים ומסילת רכבת קלה, במטרה ליצור אזור אמנויות חדש. אבל מוזיאון גוגנהיים הוא מה "שהציב את בילבאו על המפה", לדברי לוס ארנה.

בתי מלון, נתיבי תעופה, אוכל משובח, נדל"ן יוקרתי וחברות קמעוניות הגיעו למקום בעקבות המוזיאון. "זו הייתה עיר פרובינציאלית... ופתאום היא הפכה לאתר אופנתי בחו"ל", אומר הפרופסור. אשתקד נחתו קרוב ל-5 מיליון נוסעים בנמל התעופה של העיר - קפיצה של 8.4% לעומת השנה הקודמת.

היו אחרים שניסו להפיח חיים חדשים בערים באמצעות מוזיאונים ראוותניים בניסיון ליצור אפקט בילבאו משלהם, אבל לא קל לשכפל את האפקט הזה. במקרה זה, ההצלחה הנמשכת נזקפת לזכות מעורבותה השקולה של הממשלה, לדברי אליס. "יש להם מחויבות ארוכת טווח לתקציב התפעולי", הוא מציין.

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת