גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנגעו בשיא: חברות מוצרי הבנייה נפגעות מאפקט מחיר למשתכן

בסיכום רבעוני איבדו יחד אינרום, קליל וחמת כרבע מהרווח המצרפי ● הרווח הרבעוני של חמת נחתך ב-47% ביחס לרבעון המקביל והסתכם בקצת יותר מ-4 מיליון שקל ● הרווח הנקי של אינרום ירד בשיעור של 21%, לרמה של כ-27 מיליון שקל ● יצרנית מוצרי האלומיניום קליל רשמה ירידה של 26% והציגה רווח נקי של 11 מיליון שקל

אתר בנייה / צילום: איל יצהר
אתר בנייה / צילום: איל יצהר

פריחת פעילות הנדל"ן למגורים בישראל בשנים האחרונות תמכה בצמיחה שהציגו החברות המובילות בתחום מוצרי הבנייה - ובהן אינרום , קליל  וחמת  הנסחרות בבורסה בת"א. אלא שנתוני השנה האחרונה מצביעים על שינוי לרעה מבחינת היזמים ובעקבות ההאטה במכירת דירות חדשות, על רקע תכנית "מחיר למשתכן", הם בוחרים לעכב ולדחות תכניות בנייה.

תוצאות הרבעון השלישי של חברות מוצרי הבנייה

נראה כי ההאטה במכירת הדירות מחלחלת גם לתוצאות העסקיות של חברות המוצרים, שבסיכום רבעוני איבדו יחד כרבע מהרווח המצרפי - הגם שאלו מספקות הסברים שונים לירידה בפעילותן, ובהם עיתוי חגי תשרי השנה, שהפחית את מספר ימי העבודה ברבעון השלישי; התחרות הגוברת בענף; ועלייה בעלויות הייצור. 

כחלק מפריחת פעילותן בשנים קודמות, נהנו גם המשקיעים במניות החברות הפועלות בתחום מוצרי הבנייה מתשואות מרשימות, אך גם כאן חלה נסיגה בחודשים האחרונים. כך, מניית אינרום הגיעה לשיא בסוף 2017 אחרי שהכפילה את ערכה תוך כשנתיים, ומתחילת 2018 איבדה כ-17%. מניית קליל הגיעה לשיא כבר באמצע 2017 אחרי זינוק של כ-150% תוך שנה וחצי, ומתחילת השנה נחלשה כמעט ב-20%. מניית חמת קפצה בכ-80% מסוף 2015 ועד אמצע השנה שעברה, ומתחילתה של 2018 איבדה כ-13%.

העליות והתיקון של מניות חברות מוצרי הבנייה

הרווח הנקי של חברת מוצרי הבנייה אינרום ירד בשיעור של 21%, לרמה של כ-27 מיליון שקל. אינרום מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים עיקריים - מוצרי צבע (נירלט), מוצרי גמר לבנייה (כרמית) ופתרונות בנייה (איטונג), ובסיכום רבעוני הציגה שחיקה רוחבית ברווחי שלושת המגזרים.

מפילוח התוצאות עולה כי בפעילותה של נירלט, שהיא המשמעותית ביותר של הקבוצה, נרשמה ירידה של 20% ברווח התפעולי שהסתכם בכ-16 מיליון שקל, אחרי ירידה של 11% בהכנסות ממנו. הרווח התפעולי מפעילות איטונג ירד ב-26% ל-10.5 מיליון שקל, בהמשך לירידה של 10% בהכנסות. רווחי מגזר מוצרי הגמר לבנייה של אינרום נחלשו ב-8% ל-15.5 מיליון שקל, וההכנסות במגזר זה ירדו ב-6%.

עליות במחירי הצבעים והאלומיניום

באינרום ציינו בדוחות בין היתר עלייה שנרשמה במחירי חומרי הגלם והאריזה בפעילות הצבעים שלה. עוד הוסיפו כי במהלך הרבעון השלישי ננקטו "מספר צעדים למיתון השפעת העלייה שחלה במחירי חומרי הגלם והאריזה בתחום זה".

את הרווח הנקי הרבעוני הקטן ביותר מבין השלוש, שהסתכם בקצת יותר מ-4 מיליון שקל, הציגה חמת - למרות צמיחה בפעילות השוטפת וכן בשורות הרווח הגולמי והתפעולי. אלה נתמכו מצירוף פעילות חברת הקרמיקה ועיצוב הבית חזי בנק, שאת רכישת השליטה בה (80%) השלימה חמת בתחילת 2018 תמורת כ-75 מיליון שקל.

בסיכום רבעוני סבלה חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, מעלייה בהיקף החוב הבנקאי שלה והוצאות המימון שלה עלו בצורה ניכרת. זאת בין היתר בקשר לפעילות החברה הבת מניסה (MANISA) בטורקיה, הנמצאת בשלבי הרצה סופיים של מפעל לייצור כלים סניטריים הצפוי להתחיל בפעילות ייצור ומכירה מסחרית בתחילת 2019.

את הרווח הגולמי הרבעוני הקטן ביותר מבין החברות המדוברות הציגה חברת מוצרי האלומיניום לבית קליל, 26 מיליון שקל - ירידה של 17% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. את ההרעה ברווח הגולמי, ששיעורו מהמכירות ירד לפחות מ-28% לעומת קרוב ל-33% ברבעון המקביל, מייחסים בחברה, הנמצאת בשליטת היו"ר צורי דבוש, לשינויים שנרשמו בתמהיל המכירות. השינויים הובילו לירידה במחירי המכירה הממוצעים, וזאת נוסף לעלייה שנרשמה בעלויות הייצור, בעיקר חומרי גלם ושכר.

עוד ציינה בדוחות קליל כי "ההכרזות על שינויים אפשריים במדיניות הסחר האמריקאית, גרמו לעליית מחירי האלומיניום ברבעון השני השנה והשפיעו על עלות המכירות של החברה ברבעון השלישי".

מהנתונים שמציגה קליל, המנוהלת על ידי אריה (ריצ'י) ריטמן, עולה כי מחירו הממוצע של האלומיניום בבורסת הסחורות בלונדון (LME) עלה מתחילת השנה ועד סוף חודש ספטמבר בכ-12%. בסוף חודש ספטמבר עמד המחיר על כ-2,000 דולר לטונה - נמוך בכ-7% מהממוצע שלו עד אז.

אצל אינרום המגמה בשורה הגולמית דומה, עם ירידה של כ-14% לרווח גולמי רבעוני של כ-90 מיליון שקל. חמת לעומת זאת מציגה זינוק של 57% ברווח הגולמי הרבעוני שלה, שהצטבר ל-47 מיליון שקל וזאת כאמור בעיקר בעקבות רכישת חברת חזיבנק וצירוף תוצאותיה.

הזינוק בהכנסות חמת: בשל רכישת חזיבנק

היקף המכירות הרבעוניות שרשמה פעילות הקמעונות והקרמיקה של חזיבנק עמד על 34 מיליון שקל וסייע לחמת להציגה קפיצה של 38% בסך הכנסותיה. ללא צירוף פעילות זו ההכנסות, שהצטברו ל-114 מיליון שקל, היו רושמות שחיקה קלה.

מפילוח יתר מגזרי פעילות חמת, הכוללים מגזר ברזים; מגזר כלים סניטריים; מגזר פלסטיק ואינסטלציה; ומגזר הפצה, ניכרת חולשה בזה האחרון. המכירות הרבעוניות במגזר זה - במסגרתו חמת משווקת ומפיצה מוצרים שונים (ברזים, מוצרי אינסטלציה, אביזרי השקיה, כלים סנטיריים ועוד) ללקוחות קמעונאיים קטנים, בעיקר טמבוריות - נחלשו ב-7% ל-19 מיליון שקל.

את הירידה מייחסים בחמת בעיקר למכירות השוק המקומי של מוצרי היבוא, והשפעת עיתוי החגים. נוסף לכך הציגה החברה ירידה של 4%, ל-14.5 מיליון שקל, במגזר הכלים הסניטריים, בעיקר תחת המותג "חרסה", שם היא מציינת גם את החרפת התחרות בענף כגורם שהשפיע על הפעילות.

הכנסות מגזרי מוצרי הפלסטיק והאינסטלציה, והברזים, שמרו על יציבות רבעונית בהכנסות.

בפילוח תרומת המגזרים לרווח התפעולי של חמת, בולט לשלילה המשך הפסדי פעילות הכלים הסניטריים, שהגיעו ליותר מ-1 מיליון שקל - קצת פחות מההפסד התפעולי ברבעון המקביל.

מתחילת השנה הפסדיה של חרסה, שם כאמור סובלת חמת מהחרפת התחרות, אף גדלו. חמת מציינת בעניין הגדלת ההפסדים בין ינואר לספטמבר כי סבלה "מעלייה בעלויות כוח האדם ומקשיי הליכי ייצור איתם מתמודדת חרסה".

חרסה הוא אחד משני שמות המותג בעלי החשיבות הגדולה ביותר של חמת לפי דעת הנהלת החברה, נוסף לשם החברה (חמת), משום שהחברה "משקיעה משאבים במיצוב מוצרי חברות הקבוצה ומיתוגם תחת שמות מסחריים אלה". במסגרת הפעילות של חרסה חמת מייצרת במפעל בבאר שבע כיורים וכלים סניטריים מחרס.

עוד בסיכום רבעוני, פעילות חזיבנק תרמה 4 מיליון שקל לרווח התפעולי - והייתה שנייה רק לרווח מגזר הברזים, ששמר על יציבות ביחס לרבעון המקביל והסתכם ב-4.5 מיליון שקל.

מתחילת השנה: מגמה דומה, אך פחות חדה

בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2018 נרשמה ברווח הנקי המצרפי של שלוש החברות ירידה בשיעור של 6% והוא הסתכם בפחות מ-150 מיליון שקל. כמגמה, גם מתחילת 2018 הכיוון השלילי בדוחות דומה, גם אם באופן פחות חד מאשר ברבעון השלישי לבדו. אצל אינרום רווחי מגזר מוצרי הצבעים (נירלט) בולטים לשלילה בתקופה זו ועליית מחירי האלומיניום ושינוי תמהיל המכירות פגעו ברווחי קליל. אצל חמת, שיפור חד בהכנסות בזכות חזיבנק, שתמך גם ברווח הגולמי והתפעולי, לא הספיק לה לשיפור הרווח הנקי אחרי עלייה דרמטית בהוצאות המימון, בעיקר בשל הפעילות בטורקיה של חברת הבת מניסה.

בין ינואר לספטמבר הוצאות המימון של חמת קפצו ביותר מפי 10 והגיעו ליותר מ-10 מיליון שקל. זאת אחרי עלייה בהיקף החוב הבנקאי של מניסה בעקבות ירידת שווי הלירה הטורקית במחצית הראשונה של השנה, והוצאות מימון בהיקף של כ-8 מיליון שקל בגין הפרשי הצמדה על אשראי.

בעניינה של מניסה מעדכנת חמת, כי אחרי ההידרדרות שנרשמה בכלכלת טורקיה במחצית הראשונה של 2018 הוחלט "לצמצם משמעותית את חשיפתה לשוק הטורקי ולהגביל את מכירותיה העתידיות בטורקיה ללקוחות יציבים בעלי רקורד אשראי מוכח ושהסיכון העסקי שלהם הינו נמוך מאוד תוך הגדלת מכירותיה לשוק האירופאי".

בחמת מעריכים כי רוב מכירותיה של מניסה יושפעו ממטבע האירו. מהנתונים שהחברה הציגה עולה כי מניסה חתמה עד כה על הסכמי מימון ארוכי טווח בהיקף של כ-21 מיליון אירו, אשר יתרתם למועד הנוכחי כ-14 מיליון אירו. 

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות