גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיכרונות מהאביב הערבי: במצרים, ירדן וטוניס מהדקים חגורות

גל של אמצעי צנע, שהופעלו במדינות הערביות, מקשה על בני מעמד הביניים ומלבה תסיסה חברתית מחודשת

שוק בקהיר /  צילום: Mohamed Abd El Ghany
שוק בקהיר / צילום: Mohamed Abd El Ghany

צנע כלכלי מעיק על מעמד הביניים בעולם הערבי, וכופה עליו ירידה ברמת החיים, תוך ליבוי תסיסה חברתית מחודשת.

המצרים לוקחים על עצמם עבודות נוספות ואוכלים מחוץ לבית לעתים נדירות יותר. הירדנים מוציאים את ילדיהם מבתי ספר פרטיים. בטוניסיה שבתו מאת אלפי עובדים במגזר הציבורי למשך שעה בחודש שעבר, בתביעה להעלאת שכר.

"הייתי מעמד ביניים גבוה, היום אני מעמד ביניים נמוך", אמר טאופיק אקלינדוס, מדען מדינה והיסטוריון באוניברסיטת קהיר. לדבריו, שכרו כעובד מדינה לא השתנה גם כשהלירה המצרית איבדה כמחצית מערכה מאז שהממשלה השיקה תוכנית לסגירת הגירעון התקציבי. כדי לחסוך, הוא אוכל פחות בשר והפסיק לשתות קפה נמס. "זה לא יכול להימשך כך עוד זמן רב", הוא אומר.

סערות כלכליות

המזרח התיכון עומד בפני שפע של אתגרים כלכליים, החל בצמצומים שנדרשים על ידי קרן המטבע הבינלאומית, שהעניקה לאזור הלוואות חילוץ בסך 57 מיליארד דולר בשנים האחרונות, כדי לייצב את הכלכלות המקומיות אחרי אירועי האביב הערבי. הקרן מחייבת את המדינות הלוות לצמצם את ההוצאה הציבורית ולאזן תקציבים, מה שמוביל לפיטורי עובדי ציבור ולצמצום סובסידיות על מחירי מזון, אנרגיה ויתר צורכי יומיום.

אמצעי הצנע מעוררים תסיסה ומחאות פזורות, ותורמים למשברים הפוליטיים שהיו השנה בירדן ובטוניסיה, שבהם מילא מעמד הביניים תפקיד מרכזי.

המחאות עוררו את זיכרונות ההתקוממות בימי האביב הערבי, שהדיחה מהשלטון כמה ממשלות ואיחדה את העניים ואת מעמד הביניים נגד הממסד. תרעומת במעמד הביניים צריכה להדאיג את המנהיגים הערבים, אמר מסעוד רומדהאני, נשיא הפורום הטוניסאי לזכויות כלכליות ואזרחיות.

"במשך עשרות שנים, מעמד הביניים שמר על השקט החברתי", אמר רומדהאני. "כעת הם בנסיגה. עובדי שירותים רפואיים ועובדי ציבור מתקרבים למעמד העניים. יש תחושה של התערערות".

ההפגנות יתחדשו?

מעטים צופים את שובן של הפגנות הרחוב ההמוניות והאלימות שהובילו למהפכות הפוליטיות באזור ב-2011. רבים מאלו שעברו את ההתקוממויות ההן חוששים מסבב נוסף כזה.

האתגרים שבפני האזור אינם מתמצים במעמד הביניים. עוני עמוק נפוץ מאוד במזרח התיכון, והמלחמות ברוסיה, בתימן ובעיראק הבריחו אנשים רבים מבתיהם, והלחיצו את המדינות השכנות.

התסיסה הכלכלית משנה ללא ספק את הנוף הפוליטי באזור, אמר איסנדר אל עמרני, המנהל המרוקאי של הפרויקט הצפון אפריקאי ב"קבוצת המשבר הבינלאומית". "לאנשים באמת כבר נמאס", הוא אמר. "יש התמקדות אמיתית בענייני הלחם והחמאה הללו, ולא בעניינים האידיאולוגיים של לפני כמה שנים".

ההלם הכלכלי גדול במיוחד במצרים, המדינה הערבית המאוכלסת ביותר, שההתקוממות בה ב-2011 הובילה להדחת חוסני מובארק מ-30 שנות נשיאות, וכעבר שנתיים להפיכה צבאית שבה הודח נשיא מכהן ועלה לשלטון הנשיא הנוכחי, עבדל פתאח א-סיסי.

א-סיסי אחראי כעת לרפורמות הכלכליות שנדרשות על ידי קרן המטבע בתמורה להלוואה של 12 מיליארד דולר ב-2016. כדי למנוע התקוממות חוזרת בנוסח 2011, הממשלה פועלת נגד גילויי המחאה, והיא עצרה כבר עשרות אלפי בני אדם.

במסגרת תוכנית ההלוואות, הממשלה הודיעה גם על ניוד מלא של הלירה המצרית, והיא אכן צנחה. במקביל, הופחתו הסובסידיות והועלו העמלות על שירותים בסיסיים.

התוצאה היא התייקרויות של חשמל, ירקות ודמי נסיעה ברכבת התחתית, בין היתר. האינפלציה הנוכחית היא 18%, ירידה מ-30% ויותר ביוני 2017.

"מה שעלה 50 לירות עולה כעת יותר מ-200 לירות", אמרה ראני אל-נאדים, עקרת בית מקהיר, שלדבריה משפחתה צמצמה את האכילה מחוץ לבית ואת קניית ההלבשה שלה.

אנאס גאבר, עקרת בית מאלכסנדריה, אומרת שהיא ובעלה, עובד ממשלתי, התחילו לצאת לארוחה ובילוי רק פעם בחודש, במקום פעם בשבוע. שכרו של הבעל, 279 דולר בחודש, אומר שמצבם הכלכלי טוב מזה של מצרים רבים.

השינוי יחלחל?

דוברים ממשלתיים מצביעים על קצב הצמיחה של 5.4% בשנת התקציב שהסתיימה ביוני, ואומרים שהשינוי החיובי הזה יחלחל לאוכלוסייה הרחבה. מצרים מתנהלת כעת עם עודף תקציבי לראשונה זה 15 שנים, ואיננה מתכוונת להאריך את פירעון ההלוואות שהיא לקחה מקרן המטבע.

"כל האשראי על זה נזקף לזכות הציבור", אמר אחמד קאושוק, סגן שר האוצר המצרי.

בירדן, המחאות הרחבות ביותר מאז 2011 הביאו להתפטרות ראש הממשלה ביוני. הן היו בתגובה לתוכנית צנע שהייתה צמודה להלוואה בסך 723 מיליון דולר שירדן קיבלה מקרן המטבע ב-2016.

"אנשים מתוסכלים, והם לא רואים את הסוף של הבעיות הכלכליות", אמר עומאר אטוט, עורך דין ופעיל פוליטי ירדני.

כ-50,000 תלמידים שלמדו במוסדות חינוך פרטיים בירדן הועברו לבתי ספר ציבוריים עד מחצית ספטמבר, לפי דיווחי חדשות מקומיים. הסיבה העיקרית למעבר היא קשיים כלכליים של המשפחות.

בטוניסיה, ערש הולדתו של האביב הערבי, הממשלה צמצמה תקציבים וסובסידיות כתנאי להלוואה של 2.9 מיליארד דולר מקרן המטבע. כלכלת המדינה צומחת ב-2.6% בשנה, קצב איטי ביחס לימים שלפני המהפכה שבה הודח הנשיא זיין אל אבידין בן עלי ב-2011.

מפגינים הרגו לפחות אדם אחד ו-800 מהם נעצרו בינואר. בתגובה, ממשלת טוניסיה הגדילה את הסיוע הכספי למשפחות עניות. הממשלה גם הדגישה שצעדי הצנע שדורשת קרן המטבע יועילו לכלכלה כולה.

השביתה לשעה של עובדי המדינה בחודש שעבר הקיפה כ-650,000 עובדים, ובאה אחרי מבוי סתום בדיונים עם הממשלה על העלאת שכר. הדינר הטוניסאי איבד 21% מערכו בשנת 2017. השביתה הובילה להפגנות גדולות מחוץ לפרלמנט הטוניסאי. המפגינים זעקו "בושה של ממשלה". 

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?