גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מיישרת קו בתחום הלבנת ההון: עורכי הדין ורואי החשבון צריכים להתחיל לחשוש

לפני 16 שנה דורגה ישראל ברשימה השחורה של ארגון ה-FATF, ואילו אתמול, בתום ביקורת מקיפה, החליט הארגון על צירופה אליו ● עם זאת, הצעדים הנוספים שנדרש מישראל לנקוט, בהם החלת חובות דיווח על רו"ח ועו"ד בנוגע לחשדות כלפי לקוחותיהם, צפויים לעורר סערה

איילת שקד ושלומית ווגמן-רטנר  / צילום: כדיה לוי
איילת שקד ושלומית ווגמן-רטנר / צילום: כדיה לוי

ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בתחום המאבק במימון טרור והלבנת הון, בשורה אחת עם מדינות דוגמת ארה"ב ובריטניה - כך קובע דוח של ארגון ה-FATF - כוח המשימה הבינלאומי המוביל את המאבק הגלובלי בהלבנת הון ומימון טרור. בעקבות ממצאי הדוח, שנערך בתום ביקורת מקיפה שערך הארגון בישראל בשנה האחרונה, החליט הארגון על צירופה של מדינת ישראל לשורותיו. ההישג מקבל משנה תוקף בהתחשב בעובדה שלפני כ-16 שנה בלבד דורגה ישראל ברשימה השחורה של הארגון.

מה המשמעות של דירוג ישראל בדוח FATF ל"אזרח הקטן"? כל התשובות לשאלות החשובות

מדובר בארגון בינלאומי יוקרתי המונה 35 מדינות חברות בלבד, מרביתן מדינות ה-G20 , שקובע את הכללים הבינלאומיים בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור. ההודעה על ההצטרפות אל שורותיו נמסרה אתמול (ב') במסיבת עיתונאים חגיגית שכינסו שרת המשפטים, איילת שקד; ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר; ומנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור.

ההצטרפות לארגון תאפשר למדינת ישראל לקחת חלק פעיל בעיצוב המדיניות העולמית בתחום המאבק הבינלאומי בהלבנת הון ומימון טרור, תשפר את מעמדה הבינלאומי של המדינה, תשפר יכולתו של הסקטור הפיננסי לפעול בזירה הבינלאומית, תתרום לחיזוק הכלכלה ולסקטור העסקי בישראל, ולמיצוב ישראל כמקום אטרקטיבי להשקעות. כמו-כן, ההצטרפות לארגון תשפר את שיתוף-הפעולה בין ישראל לבין מדינות אחרות במישור הפיננסי, המודיעיני ובמישור שיתוף-הפעולה הכלכלי והמשפטי.

עם זאת, בדוח נמתחה ביקורת על כך שישראל טרם החילה את משטר איסור הלבנת ההון ומימון טרור על מתווכי נדל"ן, סוחרים במתכות יקרות ונותני שירותים לחברות ולנאמנויות, וכן על כך שלא הטילה חובות דיווח על פעולות חשודות על עורכי דין ורואי חשבון, כנדרש בסטנדרטים הבינלאומיים. בנוסף, נקבע שהרגולטורים הפיננסיים טרם השלימו יישומו של מודל פיקוח מבוסס סיכון.

כל הנוכחים הכתירו את ההצטרפות כהישג לאומי, וציינו כי מדובר במהלך שיסייע לכלכלה הישראלית, כמו גם לחיזוק הכלים שיש לה במסגרת המאבק הבינלאומי בהון השחור. שרת המשפטים שקד אמרה  כי "ההצטרפות לארגון היא הישג לאומי ברמה המדינית, התורם ליכולתה של ישראל להיאבק במימון טרור בזירה הבינלאומית, ומחזק את הכלכלה הישראלית".

גם ברשות לאיסור הלבנת הון, בראשות ד"ר שלומית וגמן-רטנר, בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, בפרקליטות וברשות המסים מביעים סיפוק רב ממצאי הדוח, ובעיקר מקבלתה של מדינת ישראל כחברה בארגון ה- FATF.

העו"דים והרו"חים על הכוונת

איך הפכה ישראל ממדינה שמככבת ב"רשימה השחורה" ומסומנת כמי שאינה מטפלת כנדרש בהלבנת הון ומימון טרור בין גבולותיה, לאחת משלוש המדינות המובילות במאבק בתחום? התשובה טמונה בפעילות חקיקתית אינטנסיבית בשנים האחרונות, והגברת האכיפה בתחום. לא כל התיקונים הללו נשאו חן בעיני השוק; אבל מה שעוד עתיד לבוא כנראה יעורר סערות גדולות אפילו יותר.

הדוח המחמיא בעליל של ה-FATF כולל גם כמה כוכביות שיכולות להטריד מאוד את המשק. בכוכביות הללו טמון העתיד - הן כוללות את "המשימות" הבאות של מדינת ישראל בתחום הפיקוח, החקיקה והאכיפה - כל הזירות שעדיין לא טופלו כנדרש, לפי הארגון.

אחת הזירות הללו היא זירת הנדל"ן ותחום מתווכי הנדל"ן - הנותנים שירות עסקי ללקוחותיהם. מבחינת הארגון הבינלאומי, אחד התחומים המשמעותיים שמדינת ישראל צריכה להחיל בו את המשטר איסור הלבנת הון הוא בתחום הנדל"ן. הבסיס יהיה, כך נראה, החלת כללי דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון על מתווכי נדל"ן כשיש חשש שלקוחותיהם מלבינים הון.

עוד נותני שירותים שנמצאים על הכוונת הן חברות למתן שירותי נאמנות וחברות שנותנות שירותי הקמת חברות; אבל מי שבאמת צריך להתחיל לחשוש, וכנראה להתכונן למאבק כנגד חקיקה מתוכננת, אלה - שוב - עורכי הדין ורואי החשבון המעניקים ללקוחותיהם שירות עסקי. רק לאחרונה החלו אלה להתרגל לחובות החדשות החלות עליהם "לזהות" את לקוחותיהם, לשמור את התיעוד של הליך הזיהוי ולהיות ערוכים לביקורת של המדינה על הטפסים הללו או להיות חשופים לקנסות גבוהים.

כעת, בין המלצות הארגון גם המלצה להציב דרישות גבוהות יותר בפני עוה"ד ורוה"ח, ובין היתר להחיל עליהם חובות דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון כשהם חושדים שלקוחותיהם מתכוונים לבצע עבירות הלבנת הון. מדובר בחובות המוטלים כיום בעיקר על גופים פיננסיים, בנקים ונותני שירותי מטבע. אולם לטענת גורמים במשרד המשפטים הכוונה היא לקדם חקיקה בהתאם לדרישות הארגון הבינלאומי. לדבריהם, הטיפול עדיין מתחת לרף העולמי, שבו הדרישות מעוה"ד ורוה"ח גבוהות מאוד, ושוות לדרישות מהגופים הפיננסים.

"המלצה" נוספת של הארגון הבינלאומי לישראל הנה לפעול לקצר את משך הזמן של ההליכים המשפטיים בתחומי הלבנת ההון. מדובר בחלק מתיקי הדגל של המדינה בפרשות הכי משמעותיות שנחקרות ומגיעות לביהמ"ש, ובהם גם פרשות כמו פרשת הצוללות (תיק 3000), החקירות השונות נגד ראש הממשלה בינימין נתניהו, פרשות שוחד לעובדי ציבור זרים (החשדות נגד חברת שיכון ובינוי ובכירים במספנות ישראל ועוד). הארגון ממליץ לפעול לסיום בירור ההליכים בתיקים דומים בהקדם, ובין היתר מציע להקים ביהמ"ש שיעסוק במשפט פלילי-כלכלי, בדגש עבירות הלבנת הון. כל הנושאים הללו נמצאים כיום בבחינה של משרד המשפטים והרשויות הרלבנטיות. 

שת"פ לאומי מקיף וכולל

 דוח הביקורת המקיף, הנלווה להודעת ההצטרפות לארגון, ופרוש על פני כ-300 עמודים, ממקם את ישראל כאחת משלוש המדינות המובילות בעולם מבחינת אפקטיביות משטר איסור הלבנת ההון ומימון הטרור, ומעניק ציוני הצטיינות לישראל בשלושה נושאים מרכזיים: מאבק במימון טרור, אפקטיביות פעילותה של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, מדיניות חילוט כספים שמקורם בפשיעה.

על-פי הדוח, במדינת ישראל בוצעה הערכת סיכונים מהמעמיקות ומהיסודיות בעולם, קיימת הבנה טובה של סיכוני הלבנת הון ומימון טרור הניצבים בפניה, ופעילות הרשויות והמדיניות שלהן תואמות את הסיכונים שזוהו. עוד קובע הדוח, כי שיתוף-הפעולה הלאומי בישראל בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור הוא מקיף וכולל את כלל הרשויות הרלבנטיות, שיוצרות יחד פלטפורמה יעילה לפיתוח אסטרטגיה למניעת הלבנת הון ומימון טרור.

הדוח מתייחס למאבק הכלכלי המשולב של רשויות האכיפה נגד עבריינות כלכלית, משפחות וארגוני הפשיעה. גופי האכיפה - המשטרה, הפרקליטות, הרשות להלבנת הון ורשות המסים - הכריזו לפני מספר שנים על מאבק משותף בפשיעה באמצעות כלים כלכליים - מאבק שאת תוצאותיו ניתן לראות בכתבי אישום רבים שהוגשו בשנים האחרונות, וכן בהיקף העולה של התפיסות והחילוטים שמבוצעים בפרשות פליליות על בסיס חוק איסור הלבנת הון. בדוח צוין, כי צוות העל - בראשות היועץ המשפטי לממשלה - מתווה בהצלחה את המדיניות ושיתופי-הפעולה של גופי האכיפה.

עוד קובע הדוח, כי פעילות הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור היא מהאפקטיביות ביותר בעולם (בין שתי הרשויות המובילות בעולם). גופי האכיפה מבצעים שימוש אפקטיבי במודיעין הפיננסי שמתקבל מהרשות וממקורות נוספים, וחוקרים באופן אפקטיבי עבירות הלבנת הון. כך, צוין בדוח, כי בין השנים 2017-2014 הוגשו בממוצע לשנה 50 כתבי אישום בעבירות הלבנת הון, כאשר 34 מתוכם הסתיימו בהרשעה, וזאת בהתאם לסיכונים הלאומיים.

מחמאות למדיניות החילוטים

הדוח ממשיך ומציין, כי הרשויות בישראל פועלות ביעילות על-מנת לחלט את ההכנסות הנובעות מפשיעה ואת תוצרי הפשיעה בהצלחה גבוהה מאוד; ישראל תיעדפה את נושא החילוט, ועל כן התוצאות עולות בקנה אחד עם פרופיל סיכון הלבנת ההון במדינה. בין השנים 2017-2013, חילטה ישראל כ- 24.6 מיליון אירו בממוצע בשנה.

על מדיניות זו, של הגברת התפיסות והחילוטים של רכוש במסגרת הליכים פליליים, יצוין, נמתחה גם לא מעט ביקורת, כאשר המבקרים טוענים כי המדינה עושה שימוש רב מדי בכלי החזק שמעניק לה חוק איסור הלבנת הון, ולמעשה משתמשת בו ככלי ענישה בשלבים מוקדמים של ההליכים (בעת תפיסת כל רכושו של חשוד בעבירות הלבנת הון). בדוח ישראל דווקא זוכה למחמאות על המדיניות הנחרצת ומגמת העלייה המתמדת בשימוש בכלי התפיסה וחילוט הרכוש.

עוד על פי הדוח, ישראל פיתחה מגוון רחב של מנגנונים יעילים למאבק בטרור ובמימון טרור; המדינה נוקטת פעולות אכיפה יעילות ביותר בטיפול בעבירות מימון טרור, בהתאם לסיכוני מימון טרור במדינה; מאמציהם הפרו-אקטיביים של רשויות הביטחון יעילים במניעת פעילות טרור עוד בשלביה המוקדמים. כך, צוין, כי בין השנים 2017-2013, 37 תיקים הגיעו לכדי הרשעות בגין עבירה אחת או יותר של מימון טרור, בנוגע ל-26 בני אדם ויישויות משפטיות. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות