גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיקור מוטה יכול להיות שוחד, בסימן קריאה

חשיפה חיובית בתקשורת יכולה להיות שוות-ערך להרבה מאוד כסף

רז נזרי, איילת שקד / צילומים: איל יצהר
רז נזרי, איילת שקד / צילומים: איל יצהר

1. ה"מתת" - פנים רבות לו 

משפטנים מדופלמים מתחבטים לאחרונה בפומבי (גם על גבי עיתון זה) בסוגיה המשפטית שכאילו צצה ועולה בתיקי ראש הממשלה, בנימין נתניהו - האם סיקור תקשורתי מוטה יכול להיחשב כשוחד? עכשיו, על כל דבר בעולם אפשר להתפלפל, וכידוע, בכל מקום שבו יש שני יהודים, יש שלוש דעות. אבל דווקא כאן לא מדובר בשאלה משפטית מסובכת או מורכבת. התשובה לשאלה האם סיקור תקשורתי מוטה יכול להיחשב כשוחד, היא ברורה, פשוטה וחד-משמעית - כן.

גם פרשנות תכליתית של הסעיפים הרלוונטיים בחוק העונשין וגם פרשנות לשונית שלהם מביאים למסקנה הזאת שכן סיקור מוטה הוא "מתת", כלומר, טובת הנאה, כמו כל טובת הנאה אחרת. הרציונל מאחורי איסור השוחד בחוק העונשין הוא למנוע מנבחרי ציבור לקבל החלטות שאינן נקיות ושאינן לטובת האינטרס הציבורי בזכות טובת הנאה שקיבלו בתמורה. בעולם שבו הקריירה ועתידו של נבחר הציבור תלויים במידה רבה באופן שבו דמותו ופועלו ישוקפו לציבור באמצעות התקשורת, רק טיפש יתעלם מכך שסיקור תקשורתי מוטה לטובתו שווה-ערך עבורו להרבה מאוד כסף.

עכשיו, זה שלא יכולה להיות מחלוקת על כך שסיקור מוטה לטובת נבחר ציבור כמוהו ככל טובת הנאה אחרת, והוא מהווה כהגדרת החוק "מתת", לא אומר שנתניהו יואשם בקבלת שוחד בתיק 4000. אם נתניהו יוכיח שהוא כלל לא קיבל סיקור אוהד ומוטה באתר וואלה שבבעלות שאול אלוביץ, אלא להפך, כטענתו, שהסיקור היה "עוין" (או לכל הפחות יעלה ספק סביר בחשד הזה), או שכלל לא הובטח לו סיקור כזה - הוא לא יואשם בשוחד בתיק 4000 (אני בספק אם הוא יצליח בכך).

לחלופין, אם נתניהו יוכיח כי אף אם היה סיקור מוטה לטובתו בוואלה, הוא ניתן לו ללא קשר להחלטות שהוא נתן בקשר לקבוצת בזק של אלוביץ, וההחלטות היו ענייניות - הוא לא יואשם בשוחד בתיק 4000 (אני בספק אם הוא יצליח בכך).

2. נזרי משטיח את הדיון על תיקי נתניהו

אחרי שספג בשבועות האחרונים ביקורת מרומזת יותר ומרומזת פחות על עבודתו, עשה ביום רביעי האחרון המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי, "מעשה דינה זילבר", ותקף את התנהלות הממשלה. "יש המציגים את הדמוקרטיה כשלטון הרוב בלבד, וזו אמירה פופוליסטית. ברור שדמוקרטיה היא גם שמירה על זכויות אדם, מתן זכויות למיעוטים ועצמאות של שומרי הסף מול השלטון", אמר נזרי, שביקר בחריפות יחסית גם את החלטת הממשלה והכנסת שלא לכלול את סעיף השוויון בחוק יסוד: הלאום.

בהתייחסו לחקירות ראש הממשלה, אמר נזרי: "אנחנו רואים שיח קצוות: קבוצה אחת של 'שונאי נתניהו' גורסת שגם אם יזכו אותו, הוא אשם, ותוקפת את היועץ המשפטי לממשלה שכביכול מגן עליו; קבוצה שנייה של 'סוגדי נתניהו', שברור שגם אם יוגש נגדו כתב אישום, והוא יורשע ב-3 ערכאות, עדיין יראו אותו כזכאי. המצב בו יש אמירות בוטות כל-כך משני הצדדים, פוגע בדמוקרטיה".

עם החלק הראשון של דברי נזרי אני מאוד מזדהה, אבל כשנזרי מדבר על שתי קבוצות - של "שונאי נתניהו, ושל סוגדי נתניהו", הוא בעיניי משטיח את הדיון ומשתף פעולה, גם אם לא במתכוון, עם כל אלה שמנסים להסיט את הדיון על השחיתות לכאורה של נתניהו למחוזות אחרים. כשנזרי מדבר רק על "שיח קצוות" הוא נותן לגיטימציה לדמגוגיה של נתניהו שחוזר וטוען שהוא נרדף על-ידי עיתונאים ואנשים אחרים שמבקרים אותו אך ורק בשל הרצון להפילו מהשלטון, ולא מטעמים ענייניים.

כשנזרי מדבר על שיח של "שונאי נתניהו וסוגדי נתניהו", הוא מתעלם מכך שחלק גדול מהשיח הוא ענייני ולעתים עמוק וגם חשוב. שמדובר בפרשות חמורות שחושפות, לראשונה בעוצמה כזאת, את היחסים שלטון-הון-עיתון. וזה עובד גם בכיוון השני - בניגוד למה שיותר מרומז נזרי, חלק גדול מהאנשים שיוצאים להגנת נתניהו לא עושים זאת מטעמים של "סגידה" למנהיג, אלא כי הם באמת חושבים שמעשיו של נתניהו לא חמורים כפי שרואה אותם המשטרה.

3. הנשמה של שקד נעצרת במבקשי המקלט 

הנשמה הסנגוריאלית של שרת המשפטים, איילת שקד, באה לביטוי פעם נוספת בימים האחרונים. אחרי ששקד הכריזה בחודש מאי על רפורמת ההליך ההוגן והקמת ועדה לבחינת הרשעות-שווא, ואחרי ששקד יצאה ביוזמה חשובה למחיקת מרשם פלילי ליוצאי אתיופיה, השבוע היא הלכה צעד אחד נוסף לקידום זכויות של חשודים בפלילים. בשיתוף עם השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, הודיעה שקד על הקמת ועדה ציבורית לבחינת המעצרים לצורכי חקירה ("מעצרי ימים"). תפקיד הוועדה הוא לבדוק כי מתקיים האיזון הנדרש בין הצורך להגיע לחקר האמת בחקירות חשודים לבין ההגנה על זכויות העצורים אשר קיימת להם מ"חזקת החפות".

במידה מסוימת של אירוניה, דווקא שקד, שמתנגדת עקרונית למהפכה החוקתית ויוצאת פעם אחר פעם נגד סמכות בג"ץ לבצע ביקורת חוקתית על חקיקת הכנסת, מגשימה במהלכים הללו שהיא מקדמת את ההלכה שנתן ביהמ"ש העליון באמצע שנות ה-90 ולפיהם את דיני המעצרים יש לפרש לאורו של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

ב-1995 פסק העליון (בעניין גנימאת) כי "במדינה דמוקרטית, שהציבה בראש חוקתה את הצו כי 'זכויות היסוד של האדם בישראל מושתתות על ההכרה בערך האדם, בקדושת חייו ובהיותו בן-חורין', מעצר ללא משפט צריך להתקיים רק במקרים חריגים ומיוחדים. הכלל הוא החירות, המעצר הוא החריג... מעצר לצורכי חקירה צריך להתקיים רק במקרים חריגים של חקירה. מעצר אינו אמצעי חקירה".

שקד ראויה לכל שבח על הרפורמות הללו שהיא מקדמת. חבל רק שכשמדובר היה בזכויות אדם של מבקשי מקלט מאפריקה - להבדיל מזכויות אדם של אזרחי ישראל - איך לומר זאת בעדינות, שקד הייתה הרבה פחות סנגוריאלית בגישתה. היא תמכה בפגיעה בלתי מידתית ובלתי חוקתית במבקשי המקלט באמצעות כליאה שלהם ללא משפט במתקנים שהוקמו לשם כך בדרום הארץ למשך 3 שנים, ואחר-כך למשך שנתיים. אולי היום שקד מתחרטת על כך.

4. רקפת רוסק-עמינח נגד ברק כהן - סיבוב נוסף

בעיצומה של המחאה החברתית הגדולה באוגוסט 2011, פורסם ב"גלובס" ראיון עם עו"ד ברק כהן, שאותו ערך הח"מ במאהל שהוקם בשדרות רוטשילד בתל-אביב. כהן סיפר באותו ראיון כי הוא החליט "לזנוח ב'צו 8 אזרחי'" את משרד עורכי הדין שלו ולהצטרף למחאה. באותו ראיון אמר כהן כי "המחאה החברתית היא 'מהפכה של אהבה'", אבל באותה נשימה הוא הזהיר, "אם המחאה תיכשל - אז בעוד 5 שנים היא תהפוך ל'מהפכה של קליעים'".

7.5 שנים חלפו מאז, למרבה המזל, המחאה הכוללת לא הפכה לאלימה. עם זאת, המחאה של כהן וחבריו היא כבר מזמן לא מהפכה של אהבה. רחוק משם. סתיו שפיר ואיציק שמולי הלכו לכנסת. כהן פנה לדרך רדיקלית וכמעט אנרכיסטית. הפה המלוכלך והזועם הוא כלי הנשק העיקרי שלו.

בימים האחרונים שוב מתחילה מחאה נגד העלייה ביוקר המחיה. ודווקא בעיתוי הזה, מחר (א'), תתייצב מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, בבית משפט השלום בתל-אביב כדי למסור עדות מטעם התביעה שמאשימה את ברק כהן ושותפיו בתנועת "באים לבנקאים", בשורת עבירות שביצעו כלפי רוסק-עמינח ואחרים במסגרת המחאה שלהם. כהן, כמו כהן, ינסה לנצל את ההזדמנות כדי להמשיך ולתקוף את רוסק-עמינח ולהטיף את משנתו. פסיקת בית המשפט בתיק הזה תעצב במידה רבה את גבולות המותר והאסור של מחאה חברתית במדינת ישראל של 2018.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו