גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אב בית הדין הרבני: "ת"א היא עיר נטולת שיפוט מוסרי, צריך לתת מקום לשיקולי אשם בפסקי דין רכושיים"

הדברים נאמרו בכנס "בג"ץ הבגידה – דיני המשפחה לאן?" שקיים בשבוע שעבר הפורום הארצי לדיני משפחה בלשכת עורכי הדין

דיני משפחה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
דיני משפחה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

"אני יושב כדיין בתל-אביב. תל-אביב היא עיר ליברלית. עיר נטולת שיפוט מוסרי. צריך וראוי לתת מקום לשיקולי צדק ומוסר בפסקי הדין בנושאים רכושיים. יש צורך בהסדרה של נושא השיתוף הספציפי, שהוא באמת לא מספיק ברור" - כך אמר בשבוע שעבר הרב שלמה שטסמן, אב בית הדין הרבני בתל-אביב, בכנס "בג"ץ הבגידה - דיני המשפחה לאן?" שקיים בשבוע שעבר הפורום הארצי לדיני משפחה, בבית לשכת עורכי הדין בתל-אביב. 

הכנס התקיים על רקע פסק דינו של בית המשפט העליון שהשיב בשלילה לשאלה האם יש מקום להתערבותו בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול ששלל מאישה את זכאותה לשיתוף בדירת מגורים, בין היתר עקב מתן משקל לבגידה שלה בבעלה. על פסק הדין כבר הוגשה בקשה לקיום דיון נוסף לעליון, אשר טרם הוכרע אם תידון, אך בינתיים הוא ממשיך לעורר סערה בתחום דיני המשפחה.

במושב שהתקיים תחת הכותרת "כוונת שיתוף, בגידה ומה שביניהם - האם יש להביא שיקולי אשמה בפירוק הנישואין בחשבון בעת האיזון הרכושי בין בני הזוג?', השתתפו בכירים בתחום דיני המשפחה כדי לדון בהשלכות של הבג"ץ - או בכינוי שניתן לו "בג"ץ הבגידה". את הפאנל הנחה עו"ד שמואל מורן, אשר פתח ואמר כי פסק הדין הכניס ספקות נוספים אל דיני המשפחה, אך יש לזכור כי כדברי השופט חשין ז"ל, הספק הוא הדלק של המשפט, ומשם צריך לבוא השינוי.

במענה על השאלה מה מעמדה של בוגדת בהקשר הרכושי לפי בית הדין הרבני - האם מותר לדיין להפעיל ערכים הלכתיים והאם ניתן להפעיל שיקולי מוסר בחלוקת רכוש - אמר אב בית הדין הרבני בתל-אביב, הרב שלמה שטסמן, כי התשובה לשאלה האם שיטת משפט הלכתית לוקחת בחשבון שיקולי מוסר היא חיובית. בין היתר הדגים שטסמן באמצעות מקרה שבו גבר עוזב את אשתו לטובת אישה צעירה, ועל האופן שבו בית הדין יעזור לאישה בענייני מדור. הרב שטסמן ציין כי גם בית המשפט העליון מפעיל שיקולי מוסר וצדק בפסיקות הקשורות לרכוש. ל"בג"ץ הבוגדת" התייחס הרב באופן כללי, תוך שהוא מציין כי "בתי הדין לא מורדים במלכות", אך יפסקו על-פי ההלכה, גם אם זה אומר ללכת בהתאם לחוקים האזרחיים.

בפאנל השתתפו גם שופט בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב יהורם שקד; שופטת בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, תמר סנונית-פורר; פרופ' שחר ליפשיץ מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן; עו"ד רונן דליהו, יו"ר (משותף) פורום משפחה בלשכת עורכי הדין; ועו"ד יהודית מייזלס.

"תוצאה מעוותת"

השופטת תמר סנונית-פורר העדיפה שלא להתייחס לבג"ץ עצמו' היות והדיון הנוסף בעניינו תלוי ועומד, אך אמרה כי "ההליך המשפטי הוא לא תרופה לכל מכאוב", וכי יש דברים שלא נכון שהמשפט יעסוק בהם. כך למשל' הסבירה, "כאשר בני זוג מגיעים לבית המשפט לאשר הסכם שקובע סנקציות כלכליות במקרה שבן זוג אחד יבגוד בשני, לא ראוי שבית המשפט יאשר הסכם כזה. לא הכול שפיט - יש נושאים שהם במסגרת החופש האישי של האדם' ואל לו למשפט לחדור אליהם. לא נכון לקבוע שיש תא משפחתי ששווה יותר ותא משפחתי ששווה פחות. שיקולי צדק זה עניין בעייתי, כי צדק הוא בעיני המתבונן".

גם השופט יהורם שקד נמנע מלדבר על פסק הדין התלוי ועומד בפני בית המשפט העליון, אך אמר כי שיתוף ספציפי ברכוש "יכול להיבחן במשקפיים של עילות חוזיות בלבד, על מודל הסכמי, למשל בעל-פה, בכתב או בהתנהגות". לדברי השופט שקד, השאלה אם כוונת שיתוף תחול או לא, הוא עניין הסכמי בלבד ודורש ראיות לכל תיק ותיק בנסיבותיו. עוד לדבריו, ראוי שייקבעו נורמות קבועות בנוגע לכוונת שיתוף ספציפי ברכוש, כי "כששוקלים שיקולים שאינן מין העניין, יוצאת תוצאה מעוותת".

פרופ' שחר ליפשיץ התייחס ל"בג"ץ הבוגדת" בהרחבה, תוך שהוא מותח ביקורת על פסק דינו של השופט אלכס שטיין, שקבע בדעת רוב כי אין להתערב בפסק דינו של בית הדין הרבני, הגם ששקל את הבגידה הנטענת של האישה כשיקול לשלילת הרכוש. "אם פסק דינו באמת בנוי על האוטונומיה של שני בני הזוג, צריך היה להגיע לתוצאה ההפוכה ולא לזו", אמר פרופ' ליפשיץ.

ליפשיץ התייחס גם למחלוקת שנתגלעה בין השופט שנותר בדעת מיעוט בפסק הדין - השופט יצחק עמית - שסבר כי יש לבטל את הכרעת הרבני, היות שהיא מבוססת לחלוטין על התפיסה כי הבגידה הנטענת שוללת את הזכאות לרכוש. "שטיין לא מסכים שבגידה לא יכולה להיות שיקול בחלוקת הנכסים בכל הנוגע לשיתוף הספציפי, בניגוד לחלוקת נכסים על-פי חוק יחסי ממון, מאחר שלטענתו השיתוף הספציפי מבוסס על חוזה, וכחלק מהחוזה ניתן לכלול תנאי שלבגידה תהיינה השלכות כלכליות. לטענת שטיין, זו חלק מהאוטונומיה של הצדדים, אך הוא טועה".

לדברי ליפשיץ, "מקריאת פסק הדין של שטיין, ניתן לטעות שמדובר בפסק דין שערך בדיקה מעמיקה של מה היה אומד דעת הצדדים הספציפיים, ובחן את ההסכם שנוצר ביניהם, שכלל גם שיקולי אשמה. שטיין אומר לעמית 'תהיה ניטרלי ותן להם חירות'. אולם הערכאה היחידה שראתה את הצדדים ובחנה את אומד דעתם הייתה בית הדין האזורי, שדווקא קבע כי היה שיתוף".

השורש ב.ג.ד, נ.א.ף, ז.נ.ה מופיע 15 פעם בפסק הדין

עו"ד רונן דליהו דווקא הציג גישה הפוכה, שלפיה פסק הדין אינו כצעקתה. "בסך-הכול בית הדין יישם את הלכת כוונת השיתוף הספציפי. גם אם הם טעו במקרה הזה, זה לא בהכרח מצדיק את התערבות בג"ץ", אמר דליהו.

עו"ד יהודית מייזלס לא הסכימה עם גישה זו וטענה כי "אם שם הכנס היום הוא דיני המשפחה לאן, אז יש לי על זה שתי תשובות: דיני המשפחה בישראל צועדים לאחור ולתוך חדר המיטות. אני רוצה להשיב לכל מי שטוען שלא הבגידה היא שהכריעה את הכף בפסיקת הרבני הגדול. חברים, אני ספרתי: הווריאנטים של המילה 'בגידה', היינו, השורש ב.ג.ד, נ.א.ף, ז.נ.ה מופיע 15 פעמים בפסק הדין, כלומר אין עמוד שזה לא מופיע בו. פסק הדין מחזיר אותנו לימים של חוקרים פרטיים, חקירות על נושאים שהשתיקה יפה להם".

עוד לטענת עו"ד מייזלס, החלק המסוכן ביותר בפסק הדין הוא התוצאה הקשה, שלפיה אותה אישה, עם אותן נסיבות ממש, אילו הייתה מגיעה להתדיינות בבית המשפט האזרחי, הייתה מקבלת את מחצית הבית: "פסק הדין הזה ממחיש יותר מכל את המציאות הבלתי נסבלת שבה שתי ערכאות שיפוט במדינה אחת, עלולות להגיע לתוצאות סותרות, והמשמעות היא החרפת מרוץ הסמכויות בין ערכאות השיפוט. בעידן של חוק הסדר התדיינות, של ניסיון ליישב סכסוכים בדרכי שלום, התוצאה הזו מחזירה אותנו עשרות שנים אחורנית, מבטלת את כל ההישגים של הנמכת הלהבות בדיני משפחה ולוקחת אותנו למקום חדש ולא טוב. זה מחזיר אותנו לתקופה שבה הדין הולך אחרי הדיין. אם בית המשפט העליון חלילה לא יאשר את הדיון הנוסף, יינתן אור ירוק לבתי הדין לפעול בניגוד להלכת בבלי ולהכניס את הדין העברי לתוך סכסוכי רכוש שהם סכסוכים אזרחיים".

עורך דינה של האישה "פוטר" במהלך הדיון על-ידי בית הדין הרבני

במהלך הכנס, עו"ד אייל מנחם, שייצג בבג"ץ הבוגדת את האישה בבית הדין הרבני, סיפר על אירוע שהותיר את באי הכנס בתדהמה: באחד הדיונים בתיק, בית הדין הרבני "פיטר" אותו והוציאו מן האולם, וזאת מכוח תקנה אשר מאפשרת לבית הדין "להפסיק את הופעתו של כל מורשה".

התוצאה הייתה שבחלק מהדיון, האישה נאלצה לעמוד לבדה באולם הדיונים מול כל יתר הנוכחים. עו"ד מנחם סיפר כי כאשר ניסה לחזור לאולם, פסקו נגדו הוצאות בסך 15,000 שקל.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה