גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראפרים תובעים את יצרנית המשחק פורטנייט: "העתיקה צעדי ריקוד"

תביעה שהוגשה נגד יצרנית משחק הווידאו פורטנייט ע"י Milly 2, ראפר מניו-יורק, מכוונת נגד אחד ההיבטים הצבעוניים והמצליחים של תעשיית משחקי הווידאו – ריקודים של סלבריטאים שהגיימרים יכולים לקנות בכמה דולרים

אישה מחופשת לשחקנית פורטנייט / צילום: רויטרס
אישה מחופשת לשחקנית פורטנייט / צילום: רויטרס

תביעה שהוגשה נגד יצרנית משחק הווידאו פורטנייט על-ידי Milly 2, ראפר מניו-יורק, מכוונת נגד אחד ההיבטים הצבעוניים והמצליחים של תעשיית משחקי הווידאו - ריקודים של סלבריטאים ששחקני הווידאו יכולים לקנות בכמה דולרים.

פורטנייט נמנה עם קומץ של משחקי ירי שבהם השחקנים יכולים לקחת הפסקה מאש הקרב לטובת הרקדה של הדמויות שלהם. צעדים רבים מהריקודים, שמכונים "אימוטים", מחקים ריקודים מהחיים האמיתיים כמו "האיש הרץ" ו"the floss".

הריקודים הללו הם מקורות רווח. בעוד שגרסת "מי שנשאר לעמוד אחרון" של פורטנייט היא בחינם - מכירות אימוטים, תלבושות ועוד תוספות הכניסו לחברת Epic Games יותר מ-2 מיליארד דולר מאז שהיא הושקה במחצית 2017, לפי חברת נתוני המעקב SuperData.

כעת תובע 2 Milly את החברה הזו כדי לקבל חלק לא ידוע מהרווחים. הוא ואמן נוסף, צ'אנס דה ראפר, אומרים כי Epic משלבת צעדי ריקוד ללא קבלת רשות מהממציאים שלהם, ובייחוד עבודות של אמנים אפרו-אמריקאים. ההאשמה הזו הציתה ויכוח בקהילת הגיימרים, בשאלה אילו צעדי ריקוד מותר להעתיק ואילו מהם מחייבים את הסכמת הממציאים. המקורות של צעדי ריקוד רבים אינם ברורים כלל.

דובר של Epic מסר כי החברה אינה מגיבה על התדיינות משפטית בהליכים. Epic, שהמשקיעים בה כוללים את חברת טנסנט הסינית הענקית ואת וולט דיסני, גייסה לאחרונה כסף לפי שווי ל קרוב ל-15 מיליארד דולר, והיא אינה חושפת את ביצועיה הכספיים.

התביעה, שהוגשה ב-5 בדצמבר בבית משפט מחוזי בקליפורניה, היא המאבק המשפטי העדכני ביותר של מפתחי המשחקים שמתאמצים לשמור על הרלוונטיות התרבותית של יצירותיהם. אקטיוויז'ן בליזרד נתבעה בשנה שעברה על-ידי יצרנית Humvee (משאית-ג'יפ צבאי רב-תכליתי) על הכללת כלי רכב כאלה במשחק שלה "Call of Duty". מפתחת אחרת, טייק טו אינטראקטיב סופטוור, נתבעה ב-2016 על-ידי עסק קעקועים (טאטו) שטען כי החברה העתיקה קעקועים שלו בסדרת משחקי NBA 2K. שתי התביעות עדיין מתנהלות.

2 Milly, ששמו האמיתי טרנס פרגוסון, תובע את Epic על מכירת Milly Rock, ריקוד שהוא טוען שהמציא ב-2011. Epic כינתה את הריקוד "Swipe It" ומכרה אותו לשחקנים במחיר של 10 דולר, בתוספת חבילת מוצרים וירטואליים נוספים בקיץ האחרון.

לטענת התביעה, פורטנייט גונב ריקודים גם מיוצרים נוספים. התביעה מזכירה את מראפר קלווין קורדוזר ברודוס, שידוע יותר כסנופ דוג, וגם את וויל סמית, אלפונסו ריברו שביצע את "ריקוד קרלטון" בקומדיית המצבים "הנסיך הטרי מבל אייר" ואת דונלד פייזון שכיכב ב-"Scrubs".

פרגוסון טוען גם כי החברה הפרה את זכותו על-פי חוקי קליפורניה לשלוט בהפצה המסחרית של דמויות שמבוססות עליו.

חוק זכויות יוצרים האמריקאי מ-1976 מכסה ריקודים. הוא מגביל את ההגנה לעבודות כוריאוגרפיה מקוריות, שמוגדרות כסדרה של תנועות ריקוד מאורגנות. בשנה עברה הנפיק משרד ההגנה על זכויות יוצרים (ופטנטים) בממשל האמריקאי הנחיה חדשה, לפיה הוא "אינו יכול לרשום ריקודים קצרים שמורכבים רק מכמה תנועות או צעדים עם התפתחות לינארית או מרחבית מינורית, גם אם הרוטינה הזו חדשה או מיוחדת".

למרות ההנחיה הזו, בית משפט עשוי להחליט לתמוך בפרגוסון, כך מעריך ארון פז'נובסקי, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת קייס ווסטרן. "ההנחיה של המשרד לזכויות יוצרים אינה מחייבת", הוא אמר. "בתי משפט יכולים לקבוע פסיקה משלהם על יצירה כזו".

אנליסטים אומרים כי התייחסויות לתרבות פופ במשחקי וידאו הופכת אותם למעניינים יותר לגיימרים ומעלה את ההוצאות על פריטים וירטואליים שהם קונים. גיימרים בכל העולם ובכל הפלטפורמות הוציאו בשנה שעברה 78 מיליארד דולר על קניות כאלה, עלייה של 10% מ-2016.

פורטנייט רוכב על טרנדים תרבותיים כאלה באופן קבוע. הוא הוסיף צעדי ריקוד מסרט החדש של דיסני, "ראלף שובר את האינטרנט". בחודש שעבר פורטנייט מכר חולצות של ליגת הפוטבול הלאומית, NFL, לדמויות של השחקנים. בשני המקרים זו הייתה שותפות עם דיסני ועם ליגת הפוטבול.

קול וולש, תלמיד תיכון בקורטה מדירה, קליפורניה, אמר שהוא הוציא בערך 70 דולר על כמה עשרות צעדי ריקוד בפורטנייט בשנה האחרונה, כדי להצחיק את חבריו כשהוא הורג את הדמויות שלהם במשחק.

"זה רגע קומי שהוא אתנחתא מהסגנון ההיפר-תחרותי של המשחק", הוא אמר. "אני לא חושב שהמשחק היה פופולרי כזה בלי הריקודים". 

עוד כתבות

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

סמי סגול, בעל השליטה לשעבר בכתר / צילום: יח''צ

ההכנסה הפסיבית של התעשיין הוותיק: מאחורי האקזיט הנדל"ני של סמי סגול

כמו משפחת ורטהיימר לפניו, גם סגול שמר בידיו נכסי נדל"ן פרטיים, המושכרים לפעילות התעשייתית שמכר שנים קודם לכן ● כעת הוא מוכר אותם ביותר מחצי מיליארד שקל לוילאר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

גורם ישראלי בכיר: "גם אם ייקח זמן - הסיפור של המשטר האיראני גמור"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הקיצוצים במערכות החדשות: פיטורים בידיעות אחרונות, 46 פורשים מרצון ב-i24NEWS

בידיעות אחרונות עוברים לשלב השני בהסכם שנחתם לפני כשנה וחצי ומתכוונים לקצץ כ-18 עובדים ● 46 עובדים ב-i24NEWS החליטו לפרוש מרצון לאחר שבערוץ הודיעו על החלפת הבעלים ● האירועים האחרונים מעידים: שינויים עמוקים עוברים על שוק התקשורת בישראל

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר