גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת 2019: באילו מדינות כדאי לשים את הכסף?

לקראת תחילת השנה הבאה, מתרבות המשקולות על הכלכלה העולמית ● מתוך הרכיב המנייתי, יש לחלק את ההשקעות בין ישראל וארה"ב, לצד שווקים אחרים בשיעורים נמוכים יותר

 נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שנת 2019 ניצבת בפתח, וזה הזמן להעלות כמה תחזיות זהירות לגבי ההתפתחויות בכלכלה הגלובלית בשנה זו, לאחר ש-2018 הייתה שנה לא פשוטה, שלוותה בתנודתיות מוגברת לצד אתגרים.

אנו מעריכים כי קיימים לא מעט גורמי סיכון שעלולים להעיב על השנה הקרובה בשווקים, אך גם הזדמנויות רבות, למי שישכיל לקרוא היטב את המפה.

גורמי הסיכון: האטה וחוסר נזילות

להערכתנו, ייתכן שבשנת 2019 נראה האטה בכלכלה העולמית, יותר מזו שצופים השווקים נכון לעכשיו - כתוצאה מהחרפת מלחמת הסחר, "נחיתה כלכלית קשה" בסין וכן בשל גורמים נוספים. לצד האטה זו, יש החוזים עלייה בגירעונות ובחובות של מדינות רבות בעולם, ובכלל זה גם של ישראל. באירופה במיוחד עלול להערכתנו לפרוץ משבר. מערכת הבנקאות ביבשת שקועה בחובות וקיים חשש להידרדרות נוספת ביחסים בין איטליה לבין האיחוד האירופי, שעלולה לגרור מטה את שוק המניות העולמי.

סיכון נוסף הוא חוסר נזילות בשווקים, בשל מדיניות הצמצום המוניטרי של הבנק הפדרלי. במקביל, נרשם גידול משמעותי בחובות החברות בעשור האחרון, כאשר כ-50% מהן קיבלו דירוג אשראי של BBB ומטה. עובדה זו עלולה לגרום לפשיטות רגל של חברות ולפתיחת מרווחים משמעותית בדירוגים הנמוכים, בעקבות הנזילות הנמוכה. לכל אלה מתווסף הסיכון הקבוע של החרפה בחזית הגיאו-פוליטית, בישראל או במקום אחר בעולם; וכן עננת החששות הכבדה סביב הברקזיט, שעדיין לא ברור כיצד ייצא לפועל.

לנוכח הגורמים הללו, להערכתנו, יש פחות חשש מכך שהריביות יעלו במידה שתפתיע את השוק ויגררו עליית תשואות משמעותית בשוק האג"ח. בנקודת זמן זו אנו מעריכים שמדינות רבות נמצאות לקראת סיום "סייקל הצמיחה" העולמי שהחל בשנים האחרונות, ולכן להערכתנו הסיכון העיקרי הוא התמתנות משמעותית של הפעילות הכלכלית, ולא חששות אינפלציוניים.

ארה"ב: האטה בצמיחה ובהעלאת הריבית

אנו מעריכים שקצב צמיחת התמ"ג בארה"ב יואט לרמה של 2% עד 2.5%, וכי האינפלציה תנוע אף היא בטווח של 2% עד 2.5%. כמו כן, אנו צופים העלאת ריבית בדצמבר 2018 ומקסימום העלאת ריבית אחת נוספת ב-2019. לאחר מכן התחזית היא לעצירה במגמה של העלאת הריבית והיתכנות להורדת ריבית בהמשך.

אנו מעריכים כי קיים סיכוי קטן שהתשואה על אג"ח של ארה"ב ל-10 שנים תחזור לרמה של 3.2%, אך להערכתנו בסוף 2019 היא תהיה קרובה יותר לאזור של 2.5%, מאשר ל-3%.

אירופה: הצמיחה תמשיך להיחלש

לאור העובדה שהצמיחה במדינות אירופה החלה להיחלש כבר באמצע 2018, אנו מעריכים כי מגמה זו תימשך גם ב-2019, וכי סיום ההרחבות הכמותיות של הבנק האירופי המרכזי, המתוכנן לדצמבר, לא ילווה בהעלאות ריבית.

הסיכונים המרכזיים ביבשת, מבחינתנו, הם עדיין בכיוון הדאונסייד - בין אם כתוצאה מהשלמת ה"ברקזיט" ללא הסכם מוסדר, ובין אם בעקבות משבר חובות שעלול להתחיל באיטליה ולזלוג למדינות נוספות באיחוד.

שווקים מתעוררים ומסוכנים, למעט כמה מדינות

להערכתנו, השווקים המתעוררים כמכלול אינם השקעה אטרקטיבית ל-2019, גם בהינתן מכפילי הרווח הנמוכים היסטורית המשתקפים ב-MSCI Emerging markets. החשש העיקרי הוא מפני השלכות מלחמת הסחר על כלכלות מסוימות בשווקים המתעוררים (ובעיקר על סין), וכן מפני התחזקות הדולר בעולם, שכבר נתנה אותותיה ותמשיך להערכתנו להשפיע, לפחות בתחילת 2019.

עם זאת, בתוך קבוצת השווקים המתעוררים עשויות להיות הזדמנויות מעניינות כמו הודו, שבה אנו מוצאים מאפייני צמיחה ברי קיימא לטווח בינוני-ארוך, לצד תמחור היסטורי נוח יחסית - מה שיכול להפוך אותה ליעד אטרקטיבי.

ההתמתנות הכלכלית תגיע גם לישראל

אנחנו מעריכים שהצמיחה בישראל ב-2019 תסתכם ב-2.5% עד 3%, וכי המגמה העולמית של התמתנות בפעילות הכלכלית לא תפסח גם עלינו. למעשה, כבר בנתוני הרבעון השלישי, וכן באינדיקטורים ראשוניים לרבעון הרביעי, ניתן לראות סימנים לאותה התמתנות. העלאות הריבית צפויות להחליש את הצריכה הפרטית שהובילה את הצמיחה בשנים האחרונות.

להערכתנו, הגורם העיקרי להתמתנות בפעילות בישראל הוא הקיפאון בענף הנדל"ן, שמשליך לא רק על הפעילות בענף זה, אלא גם על התעשייה הנלווית שכוללת ענפים רבים - ממשרדי עו"ד, אדריכלים ומשפצים, ועד חברות המספקות חומרי גלם לתעשיית הנדל"ן. בנוסף, אנו מזהים היחלשות מסוימת בפעילות ההייטק המקומית, המושפעת (כמו תמיד) מהאטה מסוימת בסקטור הטכנולוגיה האמריקאי.

קצב האינפלציה בישראל נע זה תקופה ארוכה סביבה 1% לשנה ואנו מעריכים כי קצב זה יישמר ב-2019. כך שלהערכתנו, אין סיבות כלכליות "אמיתיות" להעלאת הריבית בחודשים הקרובים. עם זאת, כפי שהעידה העלאת הריבית בסוף נובמבר, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הקובעת את גובה הריבית לא תמיד פועלת אך ורק משיקולים כלכליים. להערכתנו, יש רצון מסוים, לפחות בקרב חלק מחברי הוועדה, "לנרמל" ריביות ככל האפשר, גם אם אין לכך הצדקה כלכלית. לכן ייתכן שנראה עד שתי העלאות ריבית ב-2019. כאמור, ללא הצדקה כלכלית אמיתית מנקודת המבט שלנו.

לגבי תשואות אג"ח ממשלת ישראל לעשר שנים, אנו מעריכים כי הן ינועו בטווח של 2.4%-2.6% במהלך השנה. זאת מכמה סיבות, ובהן ההאטה המסתמנת, הגורמת בתורה להאטה בגביית המיסים, והעובדה שאנחנו בשנת בחירות, מה שמעלה את ההסתברות לכך שהגירעון ב-2019 יהיה גבוה מ-3% ויקשה על ירידת תשואות בחלק הבינוני-ארוך (גם אם בניגוד למתבקש מבחינה כלכלית). הסיכון המרכזי, להערכתנו, הוא בפיחות מהיר מהחזוי של הדולר מול השקל, שעשוי לגרום לעליית תשואות חדה יותר.

ההמלצות: תיק הנכסים ל-2019

להערכתנו, מתוך הרכיב המנייתי, יש לחלק את ההשקעות בין ישראל וארה"ב, לצד שווקים אחרים בשיעורים נמוכים יותר. בכל הנוגע לישראל, מגזרי הכימיה, הבנקאות, הקמעונות והביטחון נראים כהשקעות מעניינות, נכון לעכשיו, ואילו בחו"ל, אנחנו מעדיפים להשקיע במניות ספציפיות ממגזרי הטכנולוגיה, התרופות ומוצרי צריכה ברי קיימא.

אשר לפלח התיק המושקע באג"ח, להערכתנו העדיפות היא שהוא יהיה במח"מ כולל של 4-3 שנים, חלקו באג"ח שקליות בריבית משתנה או מזומן; באג"ח דולריות (מח"מ של 5-4 שנים); באג"ח שקליות בריבית קבועה (מח"מ 5 שנים ומעלה) ובאג"ח צמודות (מח"מ 4-3 שנים).

להערכתנו, הפרש הריביות בין ישראל לארה"ב, בשילוב עם ירידה בעודף השוטף במאזן התשלומים המקומי, עלול לגרום להמשך הפיחות המתון. לכן אנו מעדיפים להקצות אחוז מסוים מהתיק לאג"ח דולריות - חלק מכך בפיקדונות לטווח של עד שנתיים, ובנוסף, השקעה באג"ח של ממשלת ארה"ב לחמש שנים ובאג"ח קונצרניות של ארה"ב, עם יכולת ייצור מזומנים מוכחת ובמח"מ קצר-בינוני.

הערכה נוספת שלנו, הנגזרת מניתוח נתוני המאקרו בישראל ובעולם, היא להעניק משקל יתר לאפיק השקלי על פני הצמוד. לכן בחלק הקונצרני של התיק בישראל אנו משלבים בין אג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים - AA ומעלה - במח"מ ארבע שנים ומעלה; לבין אג"ח המדורגות נמוך יותר, לטווח פדיון של שנתיים-שלוש. כך נוצרת "החזקה סינתטית" של החלק הקונצרני עם מח"מ קצר - בינוני של כשלוש עד ארבע שנים, ובתשואה שאמורה להיות גבוהה מהמקבילה הממשלתית. 

הכותב מצהיר כי האמור בכתבה משקף נאמנה את דעתו האישית. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. 

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?