גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפעל הפלדה הסיני שמטלטל את המסחר העולמי

ביקושים גלובליים ערים וסובסידיות ממשלתיות הפכו את באוסטיל הסינית ליצרנית הפלדה השנייה בגודלה בעולם ולסמן מוביל של מלחמת הסחר עם ארה"ב

מפעל פלדה, סין / צילום: רויטרס
מפעל פלדה, סין / צילום: רויטרס

סין השאירה מאחור עשרות שנות עוני כשסגן ראש הממשלה, דנג שיאופינג, טס ליפן ב-1978 לחתום על הסכם שלום היסטורי בין שתי המדינות. מסעותיו של דנג ביפן כללו ביקור מוצנע במפעל ייצור פלדה שפעל בטכנולוגיות העדכניות ביותר.

מפעל הפלדה היפני ההוא נחשב למודל שעליו התבסס מפעל הייצור הראשון, באוסטיל (Baosteel) שממשלת סין רצתה לבנות בשנחאי כאחד מעמודי התווך של תוכניתה להפוך את כלכלתה החקלאית של המדינה לכלכלה תעשייתית רבת עוצמה.

תג המחיר הראשוני של באוסטיל היה גבוה: 6 מיליארד דולר, או פי 36 מיתרות המט"ח של סין באותה העת. תגובתו של דנג הפכה לחלק מהפולקלור הלאומי: "אם אנחנו כבר עושים את זה, בואו נעשה את זה בגדול".

דנג, שנפטר ב-1997, לא זכה לראות לאיזה גודל הגיע הפרויקט. בעת ביקורו ביפן, ייצרה סין 4% בלבד מהפלדה בעולם. השנה עומדת סין לייצר יותר מ-50% מהפלדה בעולם - כמות שיא של 923 מיליון טונות, על פי אומדן הממשלה. ב-1993 ייצרה סין לראשונה יותר פלדה מארה"ב, וב-1996 יותר מיפן, ואשתקד היא ייצרה פי שלושה מכמות הפלדה שייצרו ארה"ב, רוסיה ויפן ביחד. הפלדה הפכה את תעשיות בניית כלי השיט והרכב של סין לגדולות ביותר בעולם.

בארה"ב משמשת הפלדה הסינית לייצור כל פריט שהוא - החל בגשרים וצינורות נפט וכלה במכשירי חשמל לבית וסכו"ם.

בתוך ארבעים שנים של מאמצים חסרי לאות הפכה סין למעצמת פלדה. הודות לביקוש העולמי, הסובסידיות הממשלתיות, ההלוואות הזולות והטבות המס, הפכה כלכלת המדינה מאחת העניות ביותר בעולם לכלכלה השנייה בגודלה. זוהי אחת הסיבות העיקריות למתח הנוכחי ביחסי הסחר בכלכלה העולמית.

במארס הטיל הנשיא טראמפ, מטעמי בטחון לאומי לדבריו, מכס מגן בסך 25% על כל יבוא הפלדה. משרד האוצר אמר שיבוא הפלדה - בייחוד מסין - הוא שגרם לסגירת מחצית ממפעלי פלדה בארה"ב מאז 2001, ולצניחה של 35% במספר עובדי תעשיית הפלדה.

"השווקים החופשיים ברחבי העולם נפגעים מעודפי הפלדה הגדולים והכרוניים, וסין היא הסיבה העיקרית לכך", אמר משרד המסחר האמריקאי. המתח ביחסי הסחר בין ארה"ב לסין ממשיך לבעבע באיטיות. ההסכם שהשיגו החודש טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג מהווה הפוגה זמנית במקביל להימשכות המו"מ.

עימות רב שנים עם המערב

מי שרוצה להבין כיצד הפכה סין לשחקנית דומיננטית בתחום הפלדה, ומה עלולות להיות ההשלכות העולמיות של הדבר, יוכל למצוא תשובות בסיפורה של באוסטיל, שהיא היום יצרנית הפלדה השנייה בגודלה בעולם אחרי ארסלור מיטל. החברה הפכה ליעד מוכר בעימות רב-השנים שלה עם מתחרות ורגולטורים באירופה ובארה"ב, וכן במסגרת ארגון הסחר העולמי.

כמה חודשים לאחר ביקורו ביפן הפך דנג למנהיג העליון של סין, ובאוסטיל פרצה את הדרך במצעד עטור בלונים באזור ששמו באושן - "הר האוצר" - ששטחו גדול פי שבעה משטחה של מנהטן.

"בסופו של דבר סין תוכל לפתח תעשיית פלדה שווה בגודלה לתעשיות הפלדה של ארה"ב, ברית המועצות ויפן", העריך ה-CIA ב-1979, בדוח ששוחרר לציבור לאחר עשרות שנים. הערכה זו התגלתה כאומדן חסר.

תחילה הגבילה סין את יצוא הפלדה שלה ל-10% מתפוקת באוסטיל, במטרה להבטיח אספקה לשוק הביתי, אבל אז גילתה המדינה שהיצוא מסייע לה לצבור מט"ח, ומגבלת היצוא הוסרה בסוף שנות התשעים. התפשטות מפעלי הפלדה הממשלתיים לכל 23 המחוזות בסין התפיחה את יצוא הפלדה הסיני לרמה של 25% מסך יצוא הפלדה העולמי.

זמן קצר לאחר שסין החליטה לבסס את עתידה הכלכלי על הסחר, החלו מדינות אחרות להטיח בה האשמות שהיא מציפה את השוק, כלומר מוכרת בחו"ל מוצרים במחיר נמוך מעלות ייצורם. מדובר במגוון של מוצרים, החל בחומרי ניקוי וכלה בקולטי שמש ובקרשי גיהוץ. שליש מתלונות הסחר שהגישו המדינות בעלות הכלכלות הגדולות בעולם - 20G - נגד סין מתחילת 2001 מתייחסות להצפת מוצרי פלדה.

ב-2016 העסיקה תעשיית הפלדה הסינית כ-5 מיליון עובדים. תעסוקה זו חילצה את העובדים מהתנודות הברוטליות בענף החקלאות והעניקה להם את הביטחון הכרוך בעבודה במפעלים ממשלתיים שסיפקו לעתים קרובות דיור חינמי או מסובסד וכן גישה לבתי חולים ובתי ספר.

תעשיית הפלדה בנתה אימפריות ספנות כדי להבטיח גישה לפחם האוסטרלי ולעפרות הברזל הברזילאיות המשמשות בייצור הפלדה, ואף שילשה את רשת פסי הרכבת בסין בשנים 1975-2017 - מה שהאיץ את הגאות התעשייתית בסין.

הזינוק בייצור הפיל את המחירים

הזינוק בייצור הפלדה הסיני הפיל את המחירים בעולם בשיעור מדהים של 57% בשנים 2011-2015, והוביל לפיטוריהם של עשרות אלפי עובדים ברחבי העולם. ב-2016 כיתרו עובדי פלדה את מטה האיחוד האירופי בבריסל ודרשו לנקוט צעדים לבלימת ההצפה הסינית.

בערך באותה העת, במהלך המרוץ לבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016, הבטיח טראמפ להטיל מכסי מגן גבוהים על היבוא "הדורסני" לארה"ב של מוצרי פלדה סיניים.

בייג'ין טענה כי ארה"ב תומכת בפרוטקציוניזם בתחום הסחר, וכי סין היא שמגינה על השווקים החופשיים.

במשך עשרות שנים נראו מפעלי הפלדה בסין כמקשה אחת עם ממשלת סין, והם הופעלו בידי המתכננים המרכזיים ונתמכו באמצעות הענקת קרקע חינמית, אנרגיה זולה, הון ממשלתי והלוואות בריבית נמוכה.

במשך שנים לא עורר הסדר זה עניין מחוץ לסין, אך הדברים השתנו כשסין הצטרפה ב-2001 לארגון הסחר הבינלאומי, ונהנתה ממכסי מגן נמוכים משמעותית למוצריה. בחמש השנים שלאחר מכן, זינק היבוא של סין לרמה של 8% מהתמ"ג, לעומת רמה קודמת של 2%, על פי נתונים רשמיים. עובדים בעלי הכנסה נמוכה נהרו בהמוניהם מהחוות החקלאיות למפעלים בערים המתועשות של המדינה.

תפריט הסובסידיות העשיר סייע ליצרניות הפלדה הסיניות למכור את מוצריהן במחירים נמוכים ב-20%-40% ממחיריהן של היצרניות האמריקאיות. ב-2006 ביצעו הרגולטורים האמריקאים את המהלך הראשון שלהם נגד יבוא הפלדה הסיני, ופתחו בחקירה שהעלתה כי בייג'ין סיפקה סובסידיות לייצור צינורות בשיעור של 30%-45% מעלות המוצר.

משרד המסחר הסיני הכחיש את הטענה, ואמר כי הפך ל"שעיר לעזאזל של הפרוטקציוניזם בתחום הסחר".

עם הצטרפותה לארגון הסחר העולמי הסכימה סין לחשוף את הסובסידיות באופן מלא. היא נדרשה לדווח מדי שנתיים על הסובסידיות, אך רק ב-2016 - באיחוד של 15 שנים, - סיפקה בייג'ין דין וחשבון על הסובסידיות שמעניקות הממשלות המקומיות. המספרים שבהם נקבה גרמו לאנליסטים להעריך שהסובסידיות גדולות בהרבה, וקרוב לוודאי שמשנת 2000 הן הסתכמו ב"מאות מיליארדי דולרים".

ב-2016 ערכו פקידים אמריקאים חקירה בת שישה חודשים בתגובה לתלונות מצדה של תעשיית הפלדה האמריקאית. הפקידים הגיעו למסקנה שסין סיפקה סובסידיות למוצרים מפלדה עמידה לחלודה, כולל מוצרים של באוסטיל, בשווי של כ-40% מסכומי המכירה.

מי שפוסק בתלונות כאלה הם רגולטורים בוועדת הסחר הבינלאומית של ארה"ב. הם מחשבים את ההשפעה על בסיס ראיונות עם נציגי חברות שנפגעו, ומנתחים גורמים כמו מחירי חומרי הגלם בעולם ותעריפי הובלת המטענים.

באוסטיל הכחישה את הטענות, וטענה שפעילויותיה מבוססות על "כוחות השוק".

מלבד הסובסידיות, זכתה ענקית הפלדה לתמיכה נוספת מבית. בייג'ין - שמתמודדת עם היחלשות המחירים בעולם ועם חוב תופח - אילצה מפעלים קטנים להיסגר. הממשלה סייעה לבאוסטיל באמצעות קידום מיזוגה עם יריבתה הגדולה ביותר ב-2016, במהלך שכמעט הכפיל את יכולת הייצור של באוסטיל.

מבול של מזלגות וסכינים

בינתיים, באוסטיל, שמייצאת ל-40 מדינות, מספקת פלדה לרבות מהחברות הסיניות שחולשות על תשתיות הסחר העולמי. בין היתר היא הספקית הגדולה ביותר של CIMC, החברה הסינית הממשלתית שמייצרת מחצית ממכולות המטען בעולם.

"החברה שלנו הייתה מעורבת למעשה בפריצת הדרך בתחום המכולות ופלטפורמות המכולות בשנות השבעים", אמר פרנק כץ, יו"ר Cheetah Chassis, הפועלת מפנסילבניה. "כיום אף אחד לא בונה מכולות בארה"ב. כולן נבנות בידיCIMC בסין. ולאחרונה החליטה CIMC שהיא הולכת להשתלט גם על עסקי פלטפורמות המכולות".

באוסטיל מספקת פלדה גם לחברה סינית ממשלתית שמייצרת 70% מעגורני נמלי הים בעולם.

ג'ון וולף, מנכ"ל The Northwest Seaport Alliance, שמנהלת פעילויות מטען בכל נמלי הים בסיאטל וטקומה, וושינגטון, אמר כי "אין יצרנית אמריקאית מקבילה של עגורני נמל, ויש מעט מאוד חלופות בעולם ליצרניות הסיניות".

באוסטיל המטירה על ארה"ב גם מבול של מזלגות, סכינים וכפות. ב-1996 סיפקה סין 20% מהסכו"ם המיובא בארה"ב, ואשתקד היא סיפקה 67% ממנו. חנויות כולבו שנהגו להציע מותגי סכו"ם אמריקאיים מציעות יותר ויותר סכו"ם גנרי מתוצרת סין.

בתערוכות של התעשייה ראה מנכ"ל יצרנית הסכו"ם האמריקאית Sherrill Manufacturing, גרגורי אוונס, כיצד הסינים מתפתחים במרוצת השנים ממוכרים לא-מתוחכמים שהציעו את מרכולתם בדוכנים קטנים לבעלים של מותגים מובילים באולם המרכזי.

"נאלצנו להמציא את עצמנו לגמרי מחדש", אמר אוונס. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב