גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להעלות או לא להעלות? ארבעת בכירי הפד שעומדים להשפיע על כיוון הריבית בשנה הבאה

הארבעה מצטרפים לוועדה שקובעת את המדיניות בעיתוי של אי ודאות לבנק המרכזי מבחינת שיעור וקצב ההעלאות

בניין הפדרל ריזרב / צילום:רויטרס, Chris Wattie
בניין הפדרל ריזרב / צילום:רויטרס, Chris Wattie

ארבעה בכירים בפדרל ריזרב, שרובם אותתו על תמיכה בעוד העלאות ריבית, יצטרפו לוועדת קביעת הריבית של הבנק המרכזי בתחילת השנה הבאה. עמדותיהם של הארבעה הללו יזכו מעתה לתשומת לב רבה, מאחר שהם יצביעו על המדיניות המוניטרית וישמיעו התבטאויות פומביות. תהיה להם גם ההזדמנות להצביע נגד העמדה המקובלת בוועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי (FOMC).

המפנה הזה מגיע בעיתוי של אי ודאות לבנק המרכזי, שבכיריו צופים עוד העלאות ריבית בשנה הבאה, אך הם אינם בטוחים בכמה להעלותה ובאיזו מהירות. הם מעריכים שהכלכלה האמריקאית תישאר בריאה אך תצטנן במקצת, אך גם רושמים לפניהם את הסיכונים שנובעים מהתנודות בשוקי ההון ומההאטה הכלכלית העולמית. הבנק המרכזי והעומד בראשו, ג'רום פאואל, הפכו באחרונה יעד למתקפה מתמדת וחסרת תקדים מצד הנשיא טראמפ שתולה את החולשה בשוקי ההון בהעלאות הריבית של הפד.

הקבוצה החדשה כוללת את נשיאת הפד בקנזס סיטי, אסתר ג'ורג', שנחשבת ל"ניצית" ביותר בהנהלת הבנק המרכזי מפני שהיא תומכת בעקביות בהעלאות ריבית מחשש שעלויות הכסף הנמוכות עלולות ללבות אי יציבות פיננסית וליצור סיכוני אינפלציה.

בקצה השני של מגוון העמדות בפד נמצא נשיא הפד בסנט לואיס, ג'יימס בלארד, שהוא ה"יוני" ביותר מפני הוא מתנגד לעוד העלאות ריבית בנימוק שהן לא נחוצות, ומסכנות את הצמיחה הכלכלית.

בתווך, אבל עם נטייה ניצית, מצויים נשיא הפד בשיקאגו, צ'רלס אבאנס, ונשיא הפד בבוסטון, אריק רוזנגרן. שניהם תמכו לאחרונה בהעלאת הריבית כדי למנוע התחממות יתר כלכלית וליבוי אפשרי של אינפלציה ובועות מחירי נכסים.

אך שלושה מבין המצטרפים - בלארד, אבאנס ורוזנגרן - כבר שינו את עמדותיהם בעבר על סמך התפתחויות כלכליות, והם עשויים לעשות זאת שוב ב-2019.

בכל שנה, ועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי מחליפה ארבע זכויות הצבעה בקרב 11 מ-12 נשיאי השלוחות האזוריות של הפד.

הפד בניו יורק, שאחראי ליישום המדיניות המוניטרית ומטפל ישירות בוול סטריט, מחזיק מושב קבוע בוועדת השוק הפתוח. גם שבעת נגידי הבנק שאינם נשיאי שלוחות הם בעלי זכות הצבעה קבועה. כרגע לא מאוישים שני מושבים שלהם.

זכייה בהצבעה או הפסד בה אינם משנים את מידת השפעת נשיא בבנק על דיוני המדיניות. ארבעת הנשיאים שמוותרים על זכות ההצבעה ב-2019, תומאס ברקין מריצ'מונד, רפאל בוסטיק מאטלנטה, לורטה מסטר מקליבלנד ומרי דאלי מסאן פרנסיסקו, ימשיכו להשתתף בישיבות FOMC, כמו כל נשיאי הפד.

כל העלאות הריבית ב-2018 נתמכו פה אחד על ידי חברי FOMC.

יו"ר הפד, ג'רום פאואל, ובכירים רבים אחרים אותתו שהם מצפים להמשיך להעלות את ריבית הקרנות הפדרליות קצרת המועד, שקובעת את הריבית הבין-בנקאית, בשנה הקרובה, אך הם אינם בטוחים בכמה ובאיזה קצב. FOMC העלתה החודש את הריבית לטווח של 2.25%-2.50% בשנה וצפתה עוד שתי העלאות בשנה הבאה.

פאואל ואחרים הדגישו, עם זאת, שהם יקבלו החלטות בהתבסס על הנתונים הכלכליים הטריים ביותר. לכן הם צפויים לספק פחות הנחיה מילולית על התוואי הצפוי של הריבית בחודשים ובשנים הבאות, ובכך תפחת אולי תשומת הלב שיקבלו העמדות של המצטרפים החדשים לוועדה.

הפד צופה באופן כללי התמתנות בצמיחה הכלכלית בארה"ב, אך הוא אינו בטוח בכמה. לפי התחזיות האחרונות של הוועדה, האבטלה צפויה להמשיך לרדת והאינפלציה תישאר קרובה ליעד של 2%.

כמה מהבכירים אמרו בעבר שריבית הקרנות הפדרליות עדיין נמוכה דייה כדי לעודד פעילות כלכלית, והם רוצים להעלות אותה לפחות עד נקודה נייטרלית, שלא תומכת בצמיחה ולא מדכאת אותה. אבל הם אינם בטוחים היכן נמצאת הרמה הנייטרלית הזו, וההערכות נעות בין 2.5% ו-3.5%.

רוזנגרן אמר במשך רוב 2018 שהוא נוטה להעלות את הריבית מעל הנקודה הנייטרלית, לרמה שתהיה גבוהה מספיק כדי לרסן את הצמיחה. הוא גם לא הסתיר את הערכתו שהבנק המרכזי יצטרך להעלות את הריבית ביותר מכפי שרבים מעמיתיו מניחים.

אבאנס טען בחודשים האחרונים של השנה טיעונים דומים. "שניהם הציגו נימוקים הגיוניים למדי בעוד העלאה מעבר לרמה הנייטרלי, וזהו דיון-המפתח בפד בשנת 2019", אמר מייקל הנסון, כלכלן בחברת TD Securities.

ג'ורג' צפויה לתמוך בעוד העלאת ריבית, והיא עשויה להיות קול מוביל בעד העלאות כאשר עמיתיה יהססו יותר. היא טוענת בזכות העלאות ריבית זה כמה שנים.

בלארד צפוי יותר מרוב עמיתיו להיות הקול הנגדי אם חבריו יצדדו בהעלאות ריבית. הוא טוען שעם אינפלציה נמוכה ויציבה, אין שום דבר שדוחף את הפד להידוק מוניטרי. הוא גם חושש מפני מיתון במשק בשלב מסוים.

"הפוטנציאל לשינוי בנתוני המקרו הוא שיניע את הכיוון של מדיניות הפד בשנה הבאה", והקולות החדשים ב-FOMC ישקפו זאת, אמר טים דאי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת אורגון. אם האינפלציה תישאר רכה, אפילו הבכירים הניציים כעת יצטרכו לנוע לכיוון היוני, לדבריו. 

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב