גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדים שממש אוהבים ביקורת שלילית - מי האנשים האלה?

מחקרים מהשנים האחרונות משרטטים את המאפיינים של עובדים שדוחקים במנהלים שלהם לומר להם דברי ביקורת: שאפתניים, ידידותיים ולא טירונים

מי אתם, עובדים שרוצים לשמוע ביקורת שלילית? / אילוסטרציה: Shutterstock
מי אתם, עובדים שרוצים לשמוע ביקורת שלילית? / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים רבים לא אוהבים לקבל פידבק שלילי, ואף נמנעים בעצמם ממתן פידבק כזה לאחרים מחשש שהוא יעורר כעס, דכדוך ואפילו דמעות. אבל יש אנשים שממש רוצים - ואפילו מבקשים - ביקורת בעבודה. מי האנשים האלה?

מחקר שנעשה לאחרונה שופך אור על הלך הרוח שלהם. עובדים המשגשגים על מצע של פידבק שלילי נוטים להיות אנשים שאפתנים שמאמינים ביכולתם לשפר את מיומנויותיהם ואת יכולותיהם. היעדים האישיים שהם מציבים לעצמם קוסמים להם כל כך, עד שהם רואים בביקורת כלי המסייע להם להגיע אל היעדים האלה, במקום לראות בה מכשול. אנשים כאלה יוצרים קשרים קרובים בעבודה, ובדרך כלל הם חזקים גם בשליטה עצמית וגם במודעות עצמית.

צ'רי ספטס פרמר, מומחית בהכשרת אנשי מכירות, אומרת שהיא הבינה לפני שנים שהקולגות שלה מבחינים במגרעותיה עוד לפני שהיא עצמה מבחינה בהן. היא מספרת שבעבר, כשהתקשתה בעבודת מכירות חדשה, היא שאלה קולגה, "מה את חושבת שאני עושה לא נכון?". פרמר הופתעה כשהקולגה השיבה מיד, בלי לחשוב הרבה, שעליה להתמקד יותר במכירת המבצעים המיוחדים של החברה.

"זה היה רגע של הארה", אומרת פרמר, שמחזיקה כעת בבעלות על חברת ייעוץ בתחום הכשרת מכירות. היא הבינה שאם לא תשאל, ייתכן שתהיה האחרון שיבחין בחולשות שלך. מאז היא נוהגת לבקש דברי ביקורת מקולגות ומלקוחות.

טבעי להתנגד לביקורת. יש אנשים שחשים כה מאוימים ממנה, עד שהם מתחילים לחמוק מהקולגה שמתח עליהם ביקורת, על פי דוח שפרסם לאחרונה בית הספר לעסקים הרווארד.

"ההבדל בין אנשים שמודעים לעצמם מאוד לבין כולנו הוא שהם מתגברים על תחושת חוסר הנוחות ובכל זאת מבקשים פידבק", אומרת טאשה יוריץ', פסיכולוגית ארגונית ומחברת הספר "תובנה", שעוסק במודעות עצמית.

במקרים רבים, אנשים שמגיבים היטב לביקורת מחזקים את עצמם באמצעות האמונה שהם מסוגלים להיות חכמים וטובים יותר בעבודתם אם יתאמצו. כך עולה ממחקר מ-2017 שערכה קריס ביירון, פרופסור למדעי הניהול באוניברסיטת ג'ורג'יה. לעומת זאת, אנשים התופסים אינטליגנציה כמרכיב קבוע שאין ביכולתם לשנות חשים מאוימים אם המנהל שלהם אינו מספק את החיזוק שאליו הם משתוקקים.

"מאתגרים זה את זה לשפר ביצועים"

כריסטופר מוליבדס, מנהל שיווק אזורי בוושינגטון די.סי, נוהג לשאול לעתים קרובות את הבוסים שלו מה הוא יכול לשפר. אם הם עונים שהוא בסדר, הוא לוחץ עליהם לפרט. "אתה חייב ממש ללחוץ כדי לקבל פידבק ולגרום להם להבין שאתה מקדם אותו בברכה", הוא אומר.

אחרי שנאמר לו בשלב מסוים שהוא מתמקד יתר על המידה בפרטים ואינו מקדיש מספיק זמן למחשבה על התמונה המלאה, הוא התחיל ללמוד חשיבה אסטרטגית. הוא קרא ספרים, ביקש פידבק מכפיפים, ועבד עם מאמן בשם טים אלארד.

"הבחור הזה הוא מכונת למידה", אומר אלארד, הבעלים המשותפים של חברת הייעוץ העסקי והניהולי Odyssey. "אנשים שמבקשים פידבק שלילי רוצים להפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמם. יש להם מוטיבציה פנימית לצמוח".

אנשים שיש להם קשרים הדוקים עם עובדים אחרים נוטים לחפש ביקורות קשות יותר ולבצע שינויים בעקבותיהן, על פי מחקר מ-2017 שערכה סטייסי פינקלסטין, פרופסור לשיווק באוניברסיטת סטוני ברוק בניו יורק.

בריאן בינק, נשיא ומנכ"ל חברת השמת הבכירים Birmingham Group מברקלי, מישיגן, יצר קשרי ידידות ממושכים עם כמה בעלים של חברות השמת כוח אדם אחרות. "אנחנו מאתגרים זה את זה לשפר ביצועים", אומר בינק. כשהוא ביקש לאחרונה פידבק על האופן שבו הוא מנהל עלויות, הובילה אותו הביקורת של עמיתיו לשנות את האופן שבו הוא מקצה מטלות לחלק מעובדיו.

בינק רואה את הביקורת לא כעלבון, אלא כהצבעת אמון - כאילו ידידיו אומרים לו: "אני יודע שאם רק תרצה, אתה תוכל לתקן את זה", לדברי בינק.

מומחים לתחומים מסוימים נוטים לשאוב מוטיבציה מדברי ביקורת, ולהחשיב את הביקורת אינדיקציה להתקדמות שעשו לקראת השגת היעדים שלהם, על פי דוח מחקר מ-2011 שבהכנתו השתתפה פינקלסטין. טירונים בתחום נוטים יותר לחפש דברי שבח ולראות בהם איתות לכך שעליהם להתמיד במחויבותם ליעדים שקבעו לעצמם.

רובין קמרוט, מחברת הספר Flock, שעוסק במנהיגות, ויועצת תקשורת ושינוי ארגוני, נפגעה לאחרונה מביקורת חריפה שמתח שותף פוטנציאלי על הצעה שהציגה, אבל זה גם הפיח בה מוטיבציה להגביר את מאמציה ואת המיקוד שלה. "יש את הדקירה הקטנה הזאת, התחושה הזאת של 'אני אראה לכם''', היא אומרת. אבל לאחר מכן, כשקיבלה ממנטור פידבק חיובי על ההצעה, היא הבינה שהביקורת הייתה יותר מועילה.

לוני פרימן, סגנית נשיא למשאבי אנוש בחברת יחסי הציבור SSPR, מספרת שלפני שנים, במקום העבודה הראשון אחרי סיום לימודיה בקולג', היא נדהמה כשהבוס שלה אמר לה שהיא נוהגת לעתים קרובות לקטוע אנשים אחרים ולסיים עבורם את המשפט. היא הכחישה שהיא נוהגת כך, אבל כשסיפרה על דברי הביקורת של הבוס לאחד מידידיה והוא הסכים עמו, היא החליטה להתחיל להיות קשובה יותר לאחרים. "זו הייתה נקודת מפנה מבחינתי", אומרת פרימן, "זה היה קצת ברוטלי, אבל ראית גם כמה צמחתי".

עדיף להעביר ביקורת בבוקר

מנהלים יכולים לעזור לעובדים גם באמצעות הצגת דוגמה אישית, וגם באמצעות בקשת פידבק מהעובדים, לדברי רייצ'ל ארנסט, סגנית נשיא ב-Reflektive, חברת ניהול ביצועים בסן פרנסיסקו.

משוב על ביצועי העובדים בשעות המוקדמות של היום, כשהשליטה העצמית של העובדים עדיין לא נשחקה מעייפות או ממתח, עשויה להגביר את הסיכוי שהעובדים יתייחסו אליו באופן חיובי, על פי מחקר מ-2016 שערכה רייצ'ל רטאן, פרופסור להתנהגות ארגונית באוניברסיטת טורונטו.

אבל מנהלים צריכים להדגיש את יכולת העובדים ללמוד ולהשתנות, על פי מחקר מ-2019 שערכה אליסה אדם, פרופסור באוניברסיטת מדינת אריזונה. במקום לומר לעובדים לא לעשות שגיאות נוספות, עדיף לומר: "אני אומר לך את ההערות האלה בגלל שיש לי ציפיות גבוהות ממך, ואני יודע שאתה יכול לעמוד בהן".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון