גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

והרי התחזית ל-2019-2020: הקבלנים יסתערו על תל אביב, רמת גן, גבעתיים והרצליה

נתוני הלמ"ס לשנת 2018 משרטטים את מפת הבנייה לשנים הקרובות בישראל ומלמדים על ירידה כוללת בהיקף הבנייה ● במקביל, נתוני היתרי הבנייה מראים כי הטרקטורים ינטשו את המקומות המרוחקים וימקדו בלב אזורי הביקוש שבמרכז ● "גלובס" מנתח את המגמות העתידיות בשוק הנדל"ן

תל אביב מבט על / צילום: shutterstock
תל אביב מבט על / צילום: shutterstock

והנה החדשות לתקופה הקרובה: פחות בנייה, פחות בנייה בפריפריה ונהירה של הקבלנים לערים החזקות והמבוקשות. מגמות אלה עולות בבירור מניתוח שערך "גלובס" של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שפורסמו בשבוע שעבר ושמתייחסים להוצאת היתרי הבנייה על ידי הקבלנים.

לפי הנתונים, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 יצאו היתרי בנייה לבניית 35,991 דירות, לעומת 41,139 היתרי בנייה בתקופה המקבילה בשנת 2017 - ירידה של 13% בכמות היתרי הבנייה בין שתי התקופות. היתר בנייה הם הנתון שמשקף בצורה מהימנה את מצב השוק - הם האישור הסופי של ועדות התכנון והבנייה ליזמים להתחיל בהקמת הפרויקטים, ומונפקים לאחר שהרשויות בדקו ומצאו שתוכניות הבינוי תואמות את התוכניות התקפות ואת הדרישות והתקנות הרלבנטיות. לאחר הנפקת ההיתר, היזם מורשה להתחיל בבניית הפרויקט.

הנתונים הנוכחיים מבטיחים שהירידה בהיקפי הבנייה - שקיימת כבר כיום - תלווה את הענף גם בעתיד הקרוב. ובתוך התמונה הכוללת של צמצום הבנייה, בולטת מאוד חזרת יזמי הבנייה ללב אזורי הביקוש: תל אביב וערי המעגל הראשון - רמת גן, גבעתיים, והרצליה. מנגד, הנתונים מלמדים שהקבלנים מדירים את רגליהם ממקומות שנהנו בשנים האחרונות מבנייה מרובה, כגון חיפה והקריות, אזור הדרום, נתניה, ראש העין, ומודיעין. וגם ירושלים בדרך למטה.

רבעון 3 של 2018: החלש מזה עשור

הליך קבלת ההיתרים מתחיל ביזם שמעוניין להקים פרויקט. הוא מקדם עליו תכנית (תב"ע), או שפועל בהתאם לתב"ע קיימת, ומגיש בקשה להיתרי בנייה מהוועדה לתכנון ובנייה. זו בוחנת, כאמור, את התאמתה לתכנית ולדרישות מוניציפליות ותקניות שונות, ובתוך תקופה שנמשכת בדרך כלל בין מספר חודשים לשנתיים, מוציאה את ההיתר. על כן נתוני הנפקת ההיתרים יכולים לצפות בצורה חד משמעית את המגמות העתידיות בענף.

מספר היתרי הבנייה שיצאו ברבעון 3

מהנתונים שנבדקו נמצא שהרבעון השלישי של 2018 היה החלש ביותר לעומת כל הרבעונים המקבילים בעשור הנוכחי. מדובר בתמרור אזהרה כלפי הענף, שכן בדרך כלל רבעונים שלישיים מ-2010 ואילך התאפיינו בכמויות גבוהות יחסית של דירות שלהן הונפקו היתרים. אפילו ברבעון השלישי של 2011, שבו התחוללה המחאה החברתית, והרבעון השלישי של 2014, שבה קידם שר האוצר יאיר לפיד את חוק מע"מ אפס, הוצאו יותר היתרי בנייה מברבעון השלישי של 2018.

מחוז הדרום הוא המחוז שסובל במידה הרבה ביותר מירידות בהיקפי ההיתרים. ברבעון השלישי של השנה הונפקו היתרים ל-921 דירות, המספר הנמוך ביותר בשנים האחרונות. מדובר בירידה של כ-54% לעומת הרבעון השני של השנה וגם לעומת הרבעון השלישי אשתקד. במחוז חיפה הונפקו אמנם יותר היתרי בנייה ממחוז הדרום, ובסך הכל 1,446 היתרים, אלא שכאן הקריסה גדולה אף יותר: מדובר בירידה של 75% בהשוואה לרבעון השני של השנה, וירידה של 55% לעומת הרבעון השלישי של 2017.

גם במחוז ירושלים אנו צפויים לראות פחות פועלי בנייה וטרקטורים. ברבעון השלישי הונפקו בו היתרים ל־739 דירות - נתון המשקף ירידה של 32% לעומת הרבעון השלישי אשתקד, ושל 34% לעומת הרבעון השני של השנה.

שיאניות הבנייה של התקופה הקרובה

חגיגת בנייה בתל אביב

ואולם הסיפור החזק חבוי בנתוני שני המחוזות הפוריים ביותר מבחינת בנייה - מרכז ותל אביב. מחוז מרכז הוביל באופן מסורתי את הבנייה למגורים בישראל. ואולם ברבעון השלישי של 2018 חל מהפך, כשמחוז תל אביב תפס את הבכורה, עם 3,807 דירות, שהוצאו להן היתרי בנייה (עלייה של 27% לעומת הרבעון השלישי של 2017, וירידה של 4% לעומת הרבעון הקודם). מחוז המרכז הוצאו ברבעון השלישי היתרים ל-2,463 דירות, מה שמצביע על ירידה של 41% לעומת הרבעון השלישי של 2017, וירידה של 1% לעומת הרבעון השני של השנה.

כשבוחנים את הנתונים ברזולוציה של ערים, התמונה מתגבשת למציאות שבה יזמים נוטשים מקומות שאופיינו בבנייה מרובה בשנים האחרונות, אך לא תמיד נתקלו בביקושים תואמים. כאן למשל בולטת ראש העין, שבשנה שעברה הגיעה למקום השלישי בארץ מבחינת היתרי בנייה אחרי תל אביב וירושלים, עם 2,808 היתרי בנייה בשלושת הרבעונים הראשונים. ואילו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 הוצאו בעיר היתרים ל־280 דירות בלבד.

בקריות מוצקין וביאליק, שבהן מתקיימת בנייה רבה עבור משתתפי מחיר למשתכן, נרשמו בשלושת הרבעונים הראשונים בשנה שעברה בסך הכל כ־3,400 היתרי בנייה. השנה מספרם צנח לפחות מ-300. עוד ערים שרשמו ירידות מתחילת 2018 לעומת השנה שעברה הן חריש, חיפה, אשקלון ונתניה - מה שמצביע על כך שיזמי הנדל"ן בתהליך יציאה מהמקומות הללו.

נתוני הוצאת היתרי הבנייה מלמדים שגם בירושלים הבנייה עומדת להתמעט. אם ברבעון האחרון של השנה לא נראה קפיצה משמעותית בהוצאת היתרי בנייה, הרי ש־2018 תירשם כאחת מהשנים הדלות ביותר בתחום הזה. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה קיבלו הקבלנים היתרים לבניית 2,152 דירות, לעומת 3,137 יחידות דיור ב־2017. הסיבה לכך ייחודית לעיר, והיא נטישת תושבי החוץ את שוק היוקרה הירושלמי. חלק גדול מהפרויקטים שהוקמו בעיר בעשור האחרון הופנו לציבור זה, ועדיין נותרו בפרויקטים רבים דירות למכירה - אך היזמים מתקשים במכירתן.

בתל אביב, ובסביבתה, כאמור - חגיגת היתרים ובנייה עתידית. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הוצאו בעיר היתרים ל-3,375 דירות, יותר מאשר כל אחת מ-5 השנים שקדמו ל־2018. גם השכנות רמת גן וגבעתיים עומדות להתרחב בכמות הדירות. ברמת גן הוצאו היתרים ל־1,705 דירות, שיא של עשור לפחות, וכנ"ל גם גבעתיים, עם 980 היתרים. עיר מבוקשת ו"עשירה" נוספת שהקבלנים נוהרים אליה היא הרצליה. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 הוצאו 1,587 לדירות שעתידות להיבנות בה בעתיד הקרוב. בראשל"צ הוצאו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 היתרים לבניית 1,610 דירות. הנתונים הללו מצביעים על כך שתנופת הבנייה במזרח העיר, בעיקר במסגרת מחיר למשתכן, תימשך.

הנטישה למרכז כבר החלה

הנתונים אינם מקריים ואינם מפתיעים. הירידה המשמעותית בהוצאת היתרי הבנייה תואמת במידה משמעותית נתונים אחרים שפורסמו על ידי הלמ"ס בשבוע שעבר, ושמצביעים על ירידה בהיקפי הבנייה כבר כיום.

הנתון שמתייחס להתחלות הבנייה מצביע על בנייה בפועל, לעומת נתוני הוצאת היתרי בנייה שמצביעים על המגמה לעתיד הקרוב. לפי נתוני התחלות הבנייה בתקופה שבין אוקטובר 2017 ועד 2018 החלה בנייתן של כ-44,510 דירות בכל הארץ, ירידה של 17% בקצב התחלות הבנייה לעומת 12 החודשים שקדמו להם.

פילוח נתוני התחלות הבנייה לפי איזורים בארץ, תואם במידה רבה אף הוא את המגמה העתידית שכאמור נובעת מהוצאת היתרי הבנייה. ומוכיח שהתפנית הגיאוגרפית של הקבלנים לא החלה עכשיו. עיקר הירידה בתקופה זו התחוללה באיזורי הפריפריה ובראשם במחוז חיפה שרשם קריסה של 50%. במחוז הדרום ירדו היקפי התחלות הבנייה ב-26%, ובמחוז הצפון במספר דומה. 

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר