גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שער האירו: איך ייראו 20 השנים הבאות של המטבע המשותף?

עמידותו של המטבע האירופי מרשימה לנוכח הדרישות שמציב האיחוד האירופי למדינות החברות בו בתמורה להבטחה שהוגשמה באופן חלקי בלבד ● ואולם הבעיות שצצו לאורך כל 20 שנותיו הראשונות של המטבע, עדיין עלולות לפלג את האיחוד ● פרשנות

שטרות ומטבעות אירו / צילום: Shutterstock
שטרות ומטבעות אירו / צילום: Shutterstock

היום (ג') יחגוג מטבע האירו את יום הולדתו ה-20. אבן דרך זו, יותר מרוב אבני הדרך הדומות, היא הישג חשוב. יצירת האיחוד המוניטרי היא אחד האירועים המשמעותיים באירופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, לצד הקמת השוק המשותף, קריסת הגוש הסובייטי ואיחודה מחדש של גרמניה.

עמידותו של האירו  מרשימה עוד יותר לנוכח הדרישות שמציב האיחוד האירופי למדינות החברות בו בתמורה להבטחה שהוגשמה באופן חלקי בלבד - עובדה שיצרה בעיות לאורך 20 שנותיו הראשונות של המטבע, ושעדיין עלולה לפלג את האיחוד.

קל לשכוח את ההבטחה לנוכח הטראומות שטלטלו את גוש האירו. במיטבו, היה האירו מכשיר לסחר חופשי. כשדווח על ההסכמים שיצרו את המטבע ב-1998, נכתב תחילה כי איחוד המטבע "יקדם סחר חופשי ויעיל בכל מקום" - ולא רק בתוך אירופה. רוברט מונדל, הכלכלן חתן פרס נובל, שזכה להכרה רחבה כאבי האירו, כתב אז ב"וול סטריט ג'ורנל" כי "התועלות ינבעו משקיפות התמחור, יציבות הציפיות והעלויות הנמוכות של עשיית עסקאות".

יעדים אלה הושגו בעיקרם. כמו כן, הושג היעד שציין מונדל בסוף מאמרו - שתועלת נוספת של האירו תהיה מדיניות מוניטרית כלל-אירופית, "שתופעל בידי המוחות הטובים ביותר שיכולה אירופה לגייס".

ליוונים סיבות טובות להתמרמר

למרות הדיון הציבורי בהתערבויותיו של מריו דראגי בתגובה לפאניקה בשווקים, סיפק הבנק האירופי המרכזי (ECB) מדיניות מוניטרית אחראית יותר משהיו אירופאים רבים מקבלים מהבנקים המרכזיים שלהם בתקופה שלפני עידן האירו.

האירו גם בלם את יישומם של כמה מהרעיונות הגרועים ביותר של הכלכלנים. מונדל וקומץ כלכלנים אחרים טענו מלכתחילה שהאירו ימנע את הפיחותים שבאמצעותם מבקשים כלכלנים קיינסיאניים לטייח את כישלונותיהם על חשבון החוסכים והעניים. כלכלנים ופרשנים, שצריכים היו לדעת טוב יותר, עדיין טוענים שליקויו הפטאלי של האירו הוא שכלכלות במצוקה אינן יכולות לחדש את שגשוגן באמצעות פיחותי מטבע.

המצביעים במדינות בעלות הכלכלות הרעועות ביותר באירופה מבינים שזה יתרון, ולא תועלת. ליוונים יש סיבות טובות להתמרמר על הניהול הכלכלי הכושל בהנחיית בריסל, אבל בעומק המשבר של יוון ב-2015 הם היו להוטים להעביר את חסכונותיהם נקובי האירו לחו"ל כדי להגן עליהם מפני איום השקתה המחודשת של הדרכמה היוונית.

אף אחד לא הצליח לגבש קונצנזוס פוליטי לפרישה מהאירו - גם לא על רקע עלייתם של כוחות פופוליסטיים ולאומניים. בסקר Eurobarometer של נציבות האיחוד האירופי בנובמבר האחרון, אמרו כ-85% מהאירים, 64% מהפורטוגלים, 62% מהספרדים ו-60% מהיוונים שהאירו טוב למדינה שלהם.

זוהי רמת תמיכה מדהימה במדינות שסבלו כל כך הרבה כדי לשמור על האירו, וגם במדינות שמשלמי המס בהן כורעים תחת הנטל כדי לתמוך באיחוד המטבע שוררת תמיכה חזקה כזו באירו. 70% מהגרמנים חושבים שהאירו טוב לגרמניה, ו-69% מההולנדים אומרים שהוא טוב להולנד. התמיכה באירו חזקה במיוחד בקרב אירופים צעירים.

הכלכלה צומחת לאט מדי

ואולם הפוליטיקה של האירו ממשיכה להיות סבוכה. רבים ממייסדי האירו קיוו ששותפות המטבע תעודד את האירופאים לחשוב על עצמם כעל אנשים שחולקים משטר פוליטי אירופי משותף. האינטגרציה הכלכלית תדרוש איחוד פוליטי מתהדק והולך, ושניהם יקדמו את עוצמתה ויוקרתה העולמיים של אירופה. תומכי אירו אחרים מקווים שהמטבע המשותף ימריץ רפורמות בצד ההיצע, שהיו צריכות להתבצע כבר לפני 20 שנה.

אף אחד מהמחנות אינו צודק לחלוטין. ב"וול סטריט ג'ורנל" מקווים שמכיוון שהפיחות התחרותי כבר חדל מלהיות אופציה, ייאלצו הממשלות לבצע דה-רגולציה, לקצץ מסים ולצמצם את ההוצאות כדי לאפשר לפריון העבודה המקומי להתמזג עם הפריון של המדינות החזקות בגוש האירו. תחילה נראה שזה עובד, בייחוד כשגרמניה יישמה רפורמות בשוק העבודה בשנים 2003-2004, ונפטרה מתדמית "האיש החולה" של אירופה.

ואולם אופטימיות זו התעלמה מפוטנציאל עוצמת הרתיעה מפני רפורמות באירופה. חלק מהמדינות כיבדו את יעדי גירעון התקציב הלאומי, בעוד שמדינות פחות תחרותיות מהבחינה הכלכלית ניצלו את הריבית הנמוכה על הלוואות נקובות אירו כדי לחיות מעל לאמצעיהן.

גם בריסל וגם ממשלותיהן של מרבית מדינות הלאום באירופה לא ביצעו לאחר פרוץ משבר גוש האירו באתונה בסוף 2009 את הרפורמות שעליהן לבצע כדי לחדש את השגשוג ששרר קום למשבר.

התוצאה היא גוש אירו שכלכלתו צומחת לאט מדי בתקופות של גאות עולמית, ושחוסנו נראה רעוע יותר במהלכה של כל האטה עולמית חדשה. הניסויים המוניטריים יוצאי דופן שביצעECB ב-10 השנים האחרונות הרוויחו יותר זמן למדינות החלשות בגוש האירו, אך קריאותיו החוזרות ונשנות של דראגי לרפורמות בצד ההיצע שיציבו את גוש האירו על בסיס יציב יותר, נפלו בעיקרן על אוזניים ערלות - למעט, באיחור, אוזניה של צרפת בהנהגת עמנואל מקרון. הרפורמות של מקרון נתונות כעת בסכנה בשל ההתקוממות העממית נגד מס הדלק שלו.

הגרמנים זועמים על היוונים

החלוקה הלא-שווה של עלויות הרפורמה מחריפה את המתח הפוליטי בין חברות גוש האירו. הגרמנים שהשלימו עם צמצום שירותי הרווחה והעלאות שכר מתונות בלבד כמחיר שעליהם לשלם עבור תחרותיות ארוכת טווח, זועמים על היוונים שמנסים להשתמש בסובסידיות הגרמניות כדי להימנע מתשלום מחיר כזה בעצמם. האיטלקים, שרואים כיצד סולחים למקרון על קיצוצי המס שנועדו להמריץ את צמיחתה של כלכלת צרפת, תוך הפרת התקנות הפיסקאליות של גוש האירו - מסרבים להשלים עם כך שהם עצמם אינם ראויים לסלחנות דומה על חגיגת הטבות הרווחה החדשה שלהם.

ניתן להתפתות ולהחשיב זאת כבעיה מוסדית, שניתנת אולי לפתרון באמצעות יצירת משרה של שר אוצר לגוש האירו, או הגברת המאמצים ליצירת אינטגרציה פוליטית חפוזה. מקרון הפך סוגיה זו למרכז האג'נדה האירופית שלו, ואפילו מספר גדל והולך של כלכלנים גרמנים טוענים שאין מנוס מביצוע סוג כלשהו של איחוד פיסקאלי. פוליטיקאים רבים רוצים גם סיוע חירום נוסף או מנגנוני העברה פיסקאלית חדשים.

ואולם אירופה עדיין מורכבת ממדינות לאום עם מסורות ופוליטיקה אינדיבידואליות, ואין שום קונצנזוס על אינטגרציה פוליטית כזו. בכל מקרה, ההבטחה העיקרית של האירו תמיד היתה כלכלית - לקדם את הסחר החופשי ולאכוף משמעת בתחום המדיניות הכלכלית.

הלקח מ-20 שנותיו הראשונות של האירו הוא שרק רפורמה כלכלית לעידוד הצמיחה והפריון במדינות החלשות תאפשר לאירו להגשים את הפוטנציאל המלא שלו.

עוד כתבות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם