גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שער האירו: איך ייראו 20 השנים הבאות של המטבע המשותף?

עמידותו של המטבע האירופי מרשימה לנוכח הדרישות שמציב האיחוד האירופי למדינות החברות בו בתמורה להבטחה שהוגשמה באופן חלקי בלבד ● ואולם הבעיות שצצו לאורך כל 20 שנותיו הראשונות של המטבע, עדיין עלולות לפלג את האיחוד ● פרשנות

שטרות ומטבעות אירו / צילום: Shutterstock
שטרות ומטבעות אירו / צילום: Shutterstock

היום (ג') יחגוג מטבע האירו את יום הולדתו ה-20. אבן דרך זו, יותר מרוב אבני הדרך הדומות, היא הישג חשוב. יצירת האיחוד המוניטרי היא אחד האירועים המשמעותיים באירופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, לצד הקמת השוק המשותף, קריסת הגוש הסובייטי ואיחודה מחדש של גרמניה.

עמידותו של האירו  מרשימה עוד יותר לנוכח הדרישות שמציב האיחוד האירופי למדינות החברות בו בתמורה להבטחה שהוגשמה באופן חלקי בלבד - עובדה שיצרה בעיות לאורך 20 שנותיו הראשונות של המטבע, ושעדיין עלולה לפלג את האיחוד.

קל לשכוח את ההבטחה לנוכח הטראומות שטלטלו את גוש האירו. במיטבו, היה האירו מכשיר לסחר חופשי. כשדווח על ההסכמים שיצרו את המטבע ב-1998, נכתב תחילה כי איחוד המטבע "יקדם סחר חופשי ויעיל בכל מקום" - ולא רק בתוך אירופה. רוברט מונדל, הכלכלן חתן פרס נובל, שזכה להכרה רחבה כאבי האירו, כתב אז ב"וול סטריט ג'ורנל" כי "התועלות ינבעו משקיפות התמחור, יציבות הציפיות והעלויות הנמוכות של עשיית עסקאות".

יעדים אלה הושגו בעיקרם. כמו כן, הושג היעד שציין מונדל בסוף מאמרו - שתועלת נוספת של האירו תהיה מדיניות מוניטרית כלל-אירופית, "שתופעל בידי המוחות הטובים ביותר שיכולה אירופה לגייס".

ליוונים סיבות טובות להתמרמר

למרות הדיון הציבורי בהתערבויותיו של מריו דראגי בתגובה לפאניקה בשווקים, סיפק הבנק האירופי המרכזי (ECB) מדיניות מוניטרית אחראית יותר משהיו אירופאים רבים מקבלים מהבנקים המרכזיים שלהם בתקופה שלפני עידן האירו.

האירו גם בלם את יישומם של כמה מהרעיונות הגרועים ביותר של הכלכלנים. מונדל וקומץ כלכלנים אחרים טענו מלכתחילה שהאירו ימנע את הפיחותים שבאמצעותם מבקשים כלכלנים קיינסיאניים לטייח את כישלונותיהם על חשבון החוסכים והעניים. כלכלנים ופרשנים, שצריכים היו לדעת טוב יותר, עדיין טוענים שליקויו הפטאלי של האירו הוא שכלכלות במצוקה אינן יכולות לחדש את שגשוגן באמצעות פיחותי מטבע.

המצביעים במדינות בעלות הכלכלות הרעועות ביותר באירופה מבינים שזה יתרון, ולא תועלת. ליוונים יש סיבות טובות להתמרמר על הניהול הכלכלי הכושל בהנחיית בריסל, אבל בעומק המשבר של יוון ב-2015 הם היו להוטים להעביר את חסכונותיהם נקובי האירו לחו"ל כדי להגן עליהם מפני איום השקתה המחודשת של הדרכמה היוונית.

אף אחד לא הצליח לגבש קונצנזוס פוליטי לפרישה מהאירו - גם לא על רקע עלייתם של כוחות פופוליסטיים ולאומניים. בסקר Eurobarometer של נציבות האיחוד האירופי בנובמבר האחרון, אמרו כ-85% מהאירים, 64% מהפורטוגלים, 62% מהספרדים ו-60% מהיוונים שהאירו טוב למדינה שלהם.

זוהי רמת תמיכה מדהימה במדינות שסבלו כל כך הרבה כדי לשמור על האירו, וגם במדינות שמשלמי המס בהן כורעים תחת הנטל כדי לתמוך באיחוד המטבע שוררת תמיכה חזקה כזו באירו. 70% מהגרמנים חושבים שהאירו טוב לגרמניה, ו-69% מההולנדים אומרים שהוא טוב להולנד. התמיכה באירו חזקה במיוחד בקרב אירופים צעירים.

הכלכלה צומחת לאט מדי

ואולם הפוליטיקה של האירו ממשיכה להיות סבוכה. רבים ממייסדי האירו קיוו ששותפות המטבע תעודד את האירופאים לחשוב על עצמם כעל אנשים שחולקים משטר פוליטי אירופי משותף. האינטגרציה הכלכלית תדרוש איחוד פוליטי מתהדק והולך, ושניהם יקדמו את עוצמתה ויוקרתה העולמיים של אירופה. תומכי אירו אחרים מקווים שהמטבע המשותף ימריץ רפורמות בצד ההיצע, שהיו צריכות להתבצע כבר לפני 20 שנה.

אף אחד מהמחנות אינו צודק לחלוטין. ב"וול סטריט ג'ורנל" מקווים שמכיוון שהפיחות התחרותי כבר חדל מלהיות אופציה, ייאלצו הממשלות לבצע דה-רגולציה, לקצץ מסים ולצמצם את ההוצאות כדי לאפשר לפריון העבודה המקומי להתמזג עם הפריון של המדינות החזקות בגוש האירו. תחילה נראה שזה עובד, בייחוד כשגרמניה יישמה רפורמות בשוק העבודה בשנים 2003-2004, ונפטרה מתדמית "האיש החולה" של אירופה.

ואולם אופטימיות זו התעלמה מפוטנציאל עוצמת הרתיעה מפני רפורמות באירופה. חלק מהמדינות כיבדו את יעדי גירעון התקציב הלאומי, בעוד שמדינות פחות תחרותיות מהבחינה הכלכלית ניצלו את הריבית הנמוכה על הלוואות נקובות אירו כדי לחיות מעל לאמצעיהן.

גם בריסל וגם ממשלותיהן של מרבית מדינות הלאום באירופה לא ביצעו לאחר פרוץ משבר גוש האירו באתונה בסוף 2009 את הרפורמות שעליהן לבצע כדי לחדש את השגשוג ששרר קום למשבר.

התוצאה היא גוש אירו שכלכלתו צומחת לאט מדי בתקופות של גאות עולמית, ושחוסנו נראה רעוע יותר במהלכה של כל האטה עולמית חדשה. הניסויים המוניטריים יוצאי דופן שביצעECB ב-10 השנים האחרונות הרוויחו יותר זמן למדינות החלשות בגוש האירו, אך קריאותיו החוזרות ונשנות של דראגי לרפורמות בצד ההיצע שיציבו את גוש האירו על בסיס יציב יותר, נפלו בעיקרן על אוזניים ערלות - למעט, באיחור, אוזניה של צרפת בהנהגת עמנואל מקרון. הרפורמות של מקרון נתונות כעת בסכנה בשל ההתקוממות העממית נגד מס הדלק שלו.

הגרמנים זועמים על היוונים

החלוקה הלא-שווה של עלויות הרפורמה מחריפה את המתח הפוליטי בין חברות גוש האירו. הגרמנים שהשלימו עם צמצום שירותי הרווחה והעלאות שכר מתונות בלבד כמחיר שעליהם לשלם עבור תחרותיות ארוכת טווח, זועמים על היוונים שמנסים להשתמש בסובסידיות הגרמניות כדי להימנע מתשלום מחיר כזה בעצמם. האיטלקים, שרואים כיצד סולחים למקרון על קיצוצי המס שנועדו להמריץ את צמיחתה של כלכלת צרפת, תוך הפרת התקנות הפיסקאליות של גוש האירו - מסרבים להשלים עם כך שהם עצמם אינם ראויים לסלחנות דומה על חגיגת הטבות הרווחה החדשה שלהם.

ניתן להתפתות ולהחשיב זאת כבעיה מוסדית, שניתנת אולי לפתרון באמצעות יצירת משרה של שר אוצר לגוש האירו, או הגברת המאמצים ליצירת אינטגרציה פוליטית חפוזה. מקרון הפך סוגיה זו למרכז האג'נדה האירופית שלו, ואפילו מספר גדל והולך של כלכלנים גרמנים טוענים שאין מנוס מביצוע סוג כלשהו של איחוד פיסקאלי. פוליטיקאים רבים רוצים גם סיוע חירום נוסף או מנגנוני העברה פיסקאלית חדשים.

ואולם אירופה עדיין מורכבת ממדינות לאום עם מסורות ופוליטיקה אינדיבידואליות, ואין שום קונצנזוס על אינטגרציה פוליטית כזו. בכל מקרה, ההבטחה העיקרית של האירו תמיד היתה כלכלית - לקדם את הסחר החופשי ולאכוף משמעת בתחום המדיניות הכלכלית.

הלקח מ-20 שנותיו הראשונות של האירו הוא שרק רפורמה כלכלית לעידוד הצמיחה והפריון במדינות החלשות תאפשר לאירו להגשים את הפוטנציאל המלא שלו.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה