גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נבנה אחד ממיזמי התחבורה הנועזים בעולם בזמן מונסונים

יותר מ-8,000 איש עובדים 24 שעות ביממה כדי לסיים עד 2021 את קו הרכבת התחתית של מומבאי, שישנע 1.6 מיליון נוסעים ביום על פני 34 ק"מ מתחת לאחת הערים הצפופות בעולם ● מנהלת המגה-פרויקט: "צריך למעשה לפתוח את הבטן של העיר בכל-כך הרבה מקומות ואז להתחיל לבנות"

עובדים באתר בנייה של הרכבת התחתית/ צילום: רויטרס Danish Siddiqui
עובדים באתר בנייה של הרכבת התחתית/ צילום: רויטרס Danish Siddiqui

אחד הפרויקטים המאתגרים ביותר בעולם נחפר כעת מתחת לאחת הערים הצפופות ביותר בעולם. אם הא יצליח, מומביי תהיה העיר המאוכלסת ביותר בעולם עם רכבת תחתית.

יותר מ-8,000 עובדים וצי של מכונות כרייה באורך 130 מטר עובדים 24 שעות ביממה, גם במהלך סופות מונסון, כדי לסיים את הרכבת התחתית שיהיו לה 27 תחנות לאורך 34 ק"מ באחד אזוריים העירוניים הצפופים ביותר בעולם במונחי אוכלוסייה, קרוב לאחת משכונות העוני הגדולות ביתר באסיה, מתחת לנמל תעופה, מקדשים ובניינים מהתקופה הקולוניאלית. הקו יסתיים באזור ירוק שבו עדיין מסתובבים טיגריסים.

הרכבת חוצה גם את המסורות הדתיות של הודו, את מערכת בתי המשפט וכל שכבה חברתית בעיר, עם אתגרים בכל תחנת עצירה.

חברת מומביי מטרו רייל בע"מ, מיזם משותף בין מדינת המחוז לממשלה המרכזית, נדרשה להתדיין עם אלפי משפחות ועסקים כדי לקבל את אישורם לעקור ממקומם, ונלחמה עם תושבים בבתי משפט בנושאי רעש, זכויות קרקע ואפילו קדושת האדמה.

למרות הקשיים, הסאבוויי הזו, שבנייתה החלה ב-2016, נבנית כעת בקצב של כ-1.7 ק"מ בחודש. עד כה הושלמו 15 ק"מ. "מטרו קו 3", בהשקעה של 3.3 מיליארד דולר, היא הרכבת התחתית הראשונה של מומביי, והיא צפויה לעמוד ביעד הסיום בסוף 2021.

עבודה קשה

הבטחת הבחירות של נרנדרה מודי

עם בחירות כלליות במאי השנה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי להוט להפגין שהוא יכול להביא פרויקט תשתית קשה להפליא למדינה הזו של 1.3 מיליארד אזרחים.

מודי אמר בנאום בחודש שעבר שעד 2024 יהיו למומביי 270 ק"מ של קווי מטרו מתחת ומעל הקרקע. הממשלה "מקילה ומשפרת את החיים שלכם" עם תוכנית הרכבות התחתיות שלה, הוא אמר בנאומו.

יותר משבעה מיליון נוסעים נדחסים מדי בוקר על רשת רכבות הפרברים המיושנת של מומביי בדרך לעבודה. הצפיפות קיצונית עד כדי כך שהרשויות מגדירות אותה כ"צפיפות-על קיצונית", מה שאומר שהרכבות נושאות במקרים רבים כמעט פי שלושה ממגבלת נשיאת הנוסעים שלהן. כשמונה בני אדם מתים בכל יום ברכבת הזו, לפי פקידי חברת הרכבות. ב-11 החודשים הראשונים של 2018, 650 נוסעים מתו מנפילה מהרכבות, ועוד יותר נהרגו מחציית הפסים.

הרכבת החדשה תהיה הראשונה שתחצה את מרכז העיר, עם קרונות ממוזגי אוויר שינועו בעומק של כ-28 מטר בקרקע, ואומדן של 1.6 מיליון נוסעים ביום.

האישה שעומדת בראש המיזם

המנהלת המפתיעה של המגה-מיזם הזה היא אישה בת 48 שגדלה בעיירה קטנה במרחק 300 ק"מ ממומביי. אשוויני בהידה הצטיינה בבחינות הכניסה הידועות לשמצה לשירות הציבורי ב-1995, ועלתה מאז בסולם הקריירה כדי להפוך לאחת הנשים ההודיות הבודדות בצמרת.

"צריך למעשה לפתוח את הבטן של מומביי בכל-כך הרבה אתרים, ואז להתחיל לבנות", אמרה בהידה, מנכ"לית מומביי מטרו ליין קורפוריישן, MMRC.

"יש ייאוש", היא אומרת. "אנחנו באמת חייבים לעשות את זה. היה צריך לעשות את זה כבר מזמן".

העיר שנודעה בעבר כבומביי הייתה תמיד אחת הערים הקוסמופוליטניות והמגוונות ביותר בהודו. עם אוכלוסייה של 18.4 מיליון תושבים בעיר המורחבת, כמעט כל קהילה דתית, אתנית וקסטה מיוצגת כאן היכן שהוא. הבורסה של מומביי, BSE, נסגרת לרגל 12 חגים דתיים שונים, כולל של הינדים, מוסלמים ונוצרים.

הקהילה הפרסית הביעה התנגדות

הקהילה הפרסית הקטנה, 57,000 בני אדם, שהם צאצאי המיעוט הדתי הזורואסטרי שהגיע מפרס לפני מאות שנים, היא רבת עוצמה מבחינה כלכלית, עם נכסים ומקדשים ברחבי העיר. במרכז כל מקדש של הקהילה הזו שהיא בת 3,500 שנה ניצבת מדורה קדושה שלעתים תכופות לא כבתה זה יותר ממאה שנים.

הרכבת התחתית החדשה אמורה לעבור מתחת לשניים מהמקדשים. רק בני הקהילה רשאים להיכנס אליהם. יש שחוששים שהסאבוויי תפריע לתפילות ותחלל את האדמה הקדושה. אם נוסעים לא פרסיים או נשים בנידה יחלפו מתחת למקדש, קדושתו תחולל. אחרים חוששים שעבודות הכרייה והקמת התחנות יפגעו במקדשים או ייבשו את הבארות באתרי המקדשים.

יותר מ-50 פרסים, כולל כוהנים בגלימות הלבנות המסורתיות ונשים עם צעיפים לראשן, הגיעו לבית המשפט העליון של מומביי לשימוע שנערך ביולי. עורך דין של MMRC הזהיר שמנהרת הרכבת עלולה לקרוס אם עבודות הכרייה ייפסקו לזמן רב מדי.

אחרי שישה חודשי עצירת עבודות סמוך למקדשים, בית המשפט העניק לחברת רכבות המטרו רשות להמשיך בעבודות בנובמבר.

MMRC טיפלה ב-65 דיונים בבתי משפט שנגעו לבניית המטרו, כמחציתם עדיין פתוחים. בין הדיונים כמה תלונות על זכויות אדמה וקניין, רעש, חופש דת והגנה על עצים לאורך מסלול המטרו.

כדי להשלים את הקו מהר ככל האפשר, 17 מכונות כרייה, כל אחת מהן באורך מגרש כדורגל, חופרות בו זמנית את המנהרות דרך שכבת סלע שמתחת לעיר.

צפופה פי 3 יותר מניו יורק

רק דאקה בירת בנגלדש צפופה יותר ממומביי, לפי נתוני האו"ם. דאקה בונה מטרו על-קרקעי. למומביי יש ממוצע של 82,000 תושבים למייל רבוע, פי שלושה מהצפיפות של ניו יורק סיטי.

רחובות דרום מומביי מתאפיינים בבניינים עם תחזוקה גרועה שהוקמו בתקופה הקולוניאלית. MMRC בדקה אלפי בניינים כאלו לפני תחילת הכרייה, וחיזקה חלק מהם שהיו בסכנת קריסה.

כשחלק מבניין מט ליפול קרס באפריל, ודייר שישן נפל מגובה שתי קומות, תושבי הסביבה, פוליטיקאים והתקשורת מיהרו להאשים את MMRC. החברה טענה שהבנייה שלה הייתה רחוקה מכדי להשפיע על הבניין. היא שיגרה צוותים כדי לשכנע את התושבים שבניית המטרו אינה הבעיה, וחיזקה בניינים אחרים באזור.

המנכ"לית בהידה לוקחת עיתונאים לאתרי הבנייה, מפרסמת מודעות בעיתונים וכותבת במגזינים טורים שמסבירים למה העיר זקוקה לקו המטרו. יש לה פגישות עם תושבים ועם ארגונים דתיים והופעות בטלוויזיה, בדיונים על המטרו, כמובן.

היא שומעת את אותן השאלות שוב ושוב מהתושבים שהיא פוגשת: "איך זה לא יוצף במהלך המונסון?" "האם הבנייה תפגע בבניינים שלנו?", "למה את לא יכולה לבנות במסלול אחר?". היא מגיבה בתשובות מפורטות, בדיבור איטי.

גשומה הרבה יותר מלונדון

בעונת המונסון, מומביי מקבלת בארבעה חודשים יותר גשם מאשר לונדון מקבלת בשלוש שנים. הגשמים של יוני-ספטמבר הופכים את הכבישים ואת מסילות הרכבת לנהרות, ומשביתים תחבורה, בתי ספר ועסקים לכמה ימים.

עצירת בנייה בגלל גשם כבד היא הנורמה, אבל MMRC רוצה לעמוד בלוח הזמנים שלה, ולכן היא הציבה יותר מ-200 משאבות מים.

כאשר הגשם היכה בקיץ האחרון, עובדים החברה המשיכו לעבוד תחת עדכונים מדי שעה של המצב שסיפקו להם מנהלי אתרי הבנייה שהיו מקושרים באמצעות ווטסאפ. המטרו אפילו השאיל משאבות מים לרשויות מקומיות כדי להוריד את מפלס המים במקומות אחרים. העבודה בקו המטרו עצמו הופסקה לכל היותר לכמה שעות.

עיר של עניים ומיליארדרים

כמחצית מתושבי העיר חיים בסלאמס, שכונות העוני, אבל במומביי קיים גם אחד הריכוזים הגבוהים בעולם של מיליארדרים.

התחנה הראשונה של המטרו היא באחת משכונות היוקרה בעיר, Cuffe Parade, שבה דירת ארבעה חדרים יכולה לעלות מיליון דולר. בשכונה הזו קיימים ביתני ענק קולוניאליים מפוארים שמשקיפים על הים הערבי.

הדירה של עורך הדין רובין יסינגאני משקיפה על מכתש תחנת המטרו והוא אומר שהבנייה שנמשכת 24 שעות מחזיקה את בנותיו ערות בלילה. יותר מפעם אחת הוא ביקר באתר בשעות בוקר מוקדמות כדי לבקש להפסיק את העבודות.

בתי משפט הכריעו באוגוסט שבניית התשתית החיונית חשובה יותר מהנוחות של התושבים. העבודות חזרו להתנהל בכל שעות היממה.

כ-42% מתושבי מומביי חיים בשכונות עוני, לפי סקר אוכלוסין מ-2011, המעודכן ביותר. הם אינם בעלי האדמה ולעתים הם מקימים למשפחותיהם מעין מגדלים זעירים. העברת תושבים שם היא עניין מסובך.

MMRC העבירה יותר מ-2,800 משפחות ועסקים לאורך קו המטרו. כל ההעברות הללו הן "באופן חוקי בפיקוח הרשויות הרלבנטיות, וכאשר מגורים חלופיים מובטחים". החברה גם מסייעת למשפחות להסתגל לסביבתן החדשה, מלמדת אותן לשלם חשבונות ומתחזקת את הדירות שלהן. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות