גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מטלטלת את הכלכלה העולמית, אבל לא רעה לצופים מהצד

למרות השאיפה ליציבות בסחר העולמי, מדינות רבות רואות פוטנציאל לרווח מהסכסוך הנמשך בין שתי המעצמות ● מגדלי הסויה בברזיל, למשל

ספינת משא ברזילאית מעמיסה פולי סויה ליצוא/ צילום: רויטרס, Paulo Whitaker
ספינת משא ברזילאית מעמיסה פולי סויה ליצוא/ צילום: רויטרס, Paulo Whitaker

מדינות שצופות מהצד במו"מ הסחר האמריקאי-סיני להוטות לכך ששני הצדדים ישיגו עסקה ויימנעו ממלחמת סחר ממושכת שתשפיע לרעה על הכלכלה העולמית - אך רבות מהן רואות פוטנציאל לרווח מסכסוך הסחר הזה.

ממקסיקו עד דרום-מזרח אסיה, מדינות רואות הזדמנות למשוך יצואנים במגזר הייצור שמנסים להימנע מהמכסים האמריקאיים על המוצרים הסיניים. יצרני הרכב ביפן ירוויחו אם שתי המעצמות יטילו מכסים הדדיים, ומגדלי פולי הסויה בברזיל ובקנדה יוכלו לספק יותר סחורה לעדרי החזירים הענקיים של סין.

"אם וייטנאם פורחת בגלל העברת ייצור מסין, גם אנחנו יכולים", אמר סגן נשיא אינדונזיה, יוסוף קאלה.

אבל האיום במלחמת סחר פוגע בשווקים עולמיים ובתוכניות עסקיות. למרות הרווחים קצרי הטווח מהסכסוך, רוב המדינות באגן האסיאני-פאציפי תומכות בהסרת חסמי סחר באופן כללי, וחסמי סחר עם סין בפרט.

הנשיא טראמפ ועמיתו הסיני שי ג'ינפינג הודיעו על הפסקת אש זמנית במלחמת המכסים ב-1 בדצמבר, ונציגים בדרג בינוני משתי המדינות נועדו בשבוע שעבר, והצליחו לצמצם כמה פערים בעמדות ולהכשיר את הקרקע לדיונים ברמת ייצוג גבוהה יותר.

מדינות רבות שסוחרות עם סין שותפות לתלונותיה של וושינגטון על ההתנהלות של בייג'ין, כולל סבסוד חברות סיניות, הגבלת גישה לשוק של חברות זרות וחיוב חברות זרות לחלוק את הטכנולוגיה שלהן.

נזק משני

מסתדרות לבד

כמה מדינות מגיעות להסדרי סחר ללא השתתפות המעצמות הכלכליות. כאשר טראמפ הוציא את ארה"ב לפני שנתיים מהשיחות על עסקת סחר טראנס-פאציפית, יתר 11 המדינות - ביניהן יפן, אוסטרליה, קנדה, מקסיקו ו-וייטנאם - הגיעו להסכם משלהן, שידוע כ-11-TPP, ונכנס לתוקף ב-30 בדצמבר. עסקת סחר בין יפן לאיחוד האירופי תיכנס לתוקף ב-1 בפברואר.

אבל בסופו של דבר, ארה"ב וסין חיוניות למדינות רבות.

"אין מנצחים במלחמת סחר מתמשכת", אמר שר המסחר האוסטרלי סיימון ברמינגהם. הוא הזהיר שהסכסוך בין בייג'ין לוושינגטון עלול לפגוע ברצינות בצמיחה הכלכלית העולמית, למרות שהסכם TPP-11 יוצר הזדמנויות לחמוק מהמתיחות בין סין וארה"ב.

בדרום-מזרח אסיה, שהיא מוקד ייצור וסחר שנשען על הסחר בין ארה"ב לסין, המדינות חוששות מפגיעה בשרשרת הרכש ומהאטה בצמיחה העולמית. ההתרחבות המהירה של תנועת המכולות בעשור האחרון הפכה אפילו את המעבר של סחר דרך המדינות הללו לחשוב לכלכלה האזורית.

"הדעה הציבורית היא שעימות מסחרי הוא רע, וצריך להיפתר מוקדם ככל האפשר", אמרה דבורה אלמס, מנהלת מרכז הסחר האסיאני, מוסד מחקר מסינגפור. "באופן פרטי, הדעות אולי מגוונות יותר. כמה גורמים רשמיים בטוחים למדי שעימות סחר ממושך יבריח מסין חברות ועסקים".

התייקרות עלויות העבודה בסין כבר דוחפת יצרנים זוטרים יחסית למקומות כמו וייטנאם, קמבודיה ובנגלדש. מלחמת הסחר, שמגלמת פוטנציאל למכסים ממושכים, מאיצה את המגמה הזו.

סטיב מאדן העביר

בית האופנה סטיב מאדן, שרוכש את מרבית מוצריו בסין, אומר שהוא העביר כ-15% מייצור תיקי היד שלו לקמבודיה, ומקווה להכפיל את השיעור הזה ב-2019. "זה נותן לנו יתרון של שלוש שנים על פני המתחרים שלנו, מפני שרבים מהם רק מנסים לבצע את השינוי הזה כעת, בגלל המכסים", אמר המנכ"ל אדוארד רוזנפלד בשנה שעברה.

GoPro הודיעה בדצמבר שהיא תעביר את רוב ייצור המצלמות שלה המיועדות לשוק האמריקאי אל מחוץ לסין עד מחצית 2019 "כדי לרכך את ההשלכה הפוטנציאלית של רשימות מכס חדשות". החברה מקליפורניה לא מסרה לאן היא מעבירה את הייצור.me

אינדונזיה, תאילנד והפיליפינים הביעו עניין בהצטרפות לגוש מדינות TPP, אותו הסכם הסחר שממנו נסוגה ארה"ב. במקביל מתקיימים דיונים על אמנת סחר נפרדת שתקיף 16 כלכלות, ביניהן סין, הודו וכל דרום-מזרח אסיה.

סכסוך הסחר האמריקאי-סיני היה אמור לסייע למגזר החקלאי במדינות באזורים אחרים, כמו ברזיל וקנדה, אחרי שסין הטילה מכסי גומלין על מוצרים חקלאיים מארה"ב, אבל במקרים רבים, שיבושים בשוקים חקלאיים קיזזו את ההטבה הזו.

"היו שאמרו שיש הזדמנויות לחקלאים קנדיים למלא את החלל בשוק הסיני", אמר מארק אגניו, סמנכ"ל למדיניות בינלאומית בלשכת המסחר הקנדית. הבעיה, הוא אמר, היא שעודפים חקלאיים מארה"ב נמכרים בשווקים אחרים, מה שמדכא את מחירי התוצרת החקלאית, ופוגע גם בעסקים הקנדיים.

מגדלי הסויה בברזיל ייצאו בשנה שעברה תוספת של 10 מיליון טון פולי סויה לעומת התחזית המוקדמת, אבל החקלאים והיצואנים אומרים שהם מעדיפים יציבות על פני רווח חד-פעמי, ולהוטים לראות את סכסוך הסחר מסתיים.

"כל סיטואציה חדשה יוצרת אי ודאות, וזה מה שאנחנו לא אוהבים במגזר שלנו", אמר סרג'יו מנדס, מנכ"ל התאחדות יצואני הדגנים הלאומית הברזילאית.

עמדה לא נוחה

מבחינת כמה בעלות ברית של ארה"ב, סכסוך הסחר מציב אותן בעמדה לא נוחה מול בעלת הברית הביטחונית, ארה"ב, ובעלת הברית המסחרית סין.

"גם סין וגם ארה"ב הן שווקים חשובים של יפן", אמר אקיהיקו יאוי, מנהל המחקר על אירופה ואמריקה במכון המחקר מיזוהו בטוקיו. "לא יהיה טוב אם יפן תהיה במצב שבו היא תצטרך לבחור צד".

עסקים בדרום קוריאה, בעלת ברית של ארה"ב שמשגרת כרבע מהיצוא שלה לסין, ירוויחו מכך שארה"ב תאלץ את סין לפתוח את שוקיה בפני עסקים זרים. עם זאת, סין עלולה להגיב בצעדי גומלין על חברה קוריאנית שתבחר לצדד בארה"ב.

חברות כולל סמסונג הנמיכו לאחרונה את נוכחותן בסין, והעבירו עסקים למקומות אחרים כדי לגדר סיכונים. אי הוודאות המסחרית, התייקרות עלויות העבודה וירידה בנתחי השוק בסין היו הגורמים ששכנעו את סמסונג להקים את מפעל הטלפונים החכמים הגדול ביותר בעולם בהודו.

רשת השיווק הקוריאנית Lotte ספגה כמה תקופות של חרם סיני עליה אחרי שהחברה האם שלה הציעה ב-2017 שטח אדמה למערכות הגנה מפני טילי של ארה"ב שסין התנגדה להן. ירידה פתאומית בתיירות מסין פגעה במכירות חנויות הרשת. החברה נסוגה כעת מסין ומרחיבה את ההשקעה שלה בווייטנאם.

באירופה, הפוליטיקאים שותפים לתלונות רבות על פרקטיקות המסחר של סין, אך הם אינם מסכימים לאמצעי הנגד של ארה"ב. כאשר הבית הלבן בחר במלחמת מכסים עם בייג'ין, האירופים קראו למו"מ. בריסל טענה שחיזוק המערכת הבינלאומית מבוססת החוקים היא הדרך הטובה ביותר לריסון עיוותי השוק של סין.

יש גם מי שרואים סיכונים פוליטיים בגישה של ממשל טראמפ. קובעי מדיניות בהודו, הכלכלה הגדולה הצומחת במהירות הגבוהה ביותר כעת, רוצים הנמכה של חסמי הסחר עם סין, אבל הם יודעים שאם בייג'ין תצטרך להיכנע ללחץ, גם על הודו יופעל בהמשך לחץ דומה. 

עוד כתבות

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"