גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הפולרואיד, הווקמן, והפאלם פיילוט: נפרדים מהאייפון?

האייפון מחזיק על גבו את עיקר המכירות של אפל ואת עיקר רווחיה של החברה • הביקוש למוצר הדגל של אפל מתחיל לדעוך, והמוצרים החדשים עדיין לא מפצים על כך • כעת נותר לראות מה מנכ"ל החברה טים קוק יעשה כדי לקחת את החברה לשלב הבא ● פרשנות

תצוגת אייפון / צילום: רויטרס
תצוגת אייפון / צילום: רויטרס

יש הטוענים שהאייפון הוא המוצר רב-הערך ביותר בעולם. האייפון הוא עמוד התווך של פעילות החומרה בת חצי מיליארד הדולר של אפל ומתפקד גם כבסיסה של חנות היישומים של החברה, שבה נמכרים מוצרי תוכנה. האייפון הוא מקור לקנאה בקרב יצרניות מוצרי צריכה ברחבי העולם.

אך ההיסטוריה מלמדת שגם המכשיר הנישא הפופולרי ביותר באמריקה יצטרף בסופו של דבר למצלמה הדיגיטלית, המחשבון, הביפר, הווקמן של סוני והפאלם פיילוט - במוזיאון. למרות שקשה לדמיין שהאייפון ימות, עלול גורלם של מכשירים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות האמריקאית להשתנות במפתיע ובמהירות. באמצע שנות התשעים בתי הספר הושיבו תלמידים מול מכונות כתיבה חשמליות כדי ללמוד להקליד - היום כדי להקליד אנו משתמשים במקלדת מחשב, שהמיומנות בה שונה במקצת.

"במרוצת הזמן כל זיכיון מוצא את מותו", אמר ניק סנתנאם, מומחה טכנולוגיה במחלקת יבשות אמריקה במקינזי בעמק הסיליקון. "אתה יכול להמציא מלכודת עכברים חדשנית מדהימה, אבל אם בסופו של דבר אנשים לא מעוניינים במלכודת עכברים אז נדפקת".

מ-1 עד10 תולדות מכירות האייפון

החוזקה של אפל היא גם חולשתה הגדולה?

קודאק, פולרואיד וסירס הן דוגמאות מהעבר הקרוב של חברות שנצמדו יותר מדי לרעיון ישן. ענקיות הטכנולוגיה של ימינו - החל מנטפליקס (שכבר המציאה את עצמה מחדש כחברת הזרמות וידיאו נטולת פרסומות) וכלה בחברה האם של גוגל, אלפבית (שהפרסומות מניבות 86% מהכנסותיה) - צריכות לקחת לתשומת לבן את מקרי המוות המכאיבים האלה כדי לחמוק מגורל דומה.

מלכודת העכברים של אפל רחוקה מלהיות שבורה. מכירות האייפון, שמניב 60% מהכנסות אפל, עולות על מכירותיהן של 96% מהחברות הכלולות בפורצ'ן 500. האייפון נושא על גבו את חלק הארי של אומדן השווי בסך 545 מיליארד דולר שהעניק מורגן סטנלי לכל פעילות החומרה של אפל.

מתחילת המאה ה-21 הייתה אפל אשפית הדבר הגדול הבא: האייפוד, המקבוק אייר, האייפד, האייפון. לא תמיד הייתה אפל הראשונה, אך מוצריה קלים יותר לשימוש, דקים יותר ומגניבים יותר. אך מאז השקתו, האייפון מקשה על אפל להמציא מחדש תחומים אחרים: אפל לא רשמה שום פריצת דרך בתחום הטלוויזיה, היא נחלה הצלחה צנועה עם השעון שלה וכשלה בתחום המוזיקה. יש המון ספקולציות לגבי כוונותיה בתחום המכוניות האוטונומיות או יצירת תכנות מקורי. כמו בסרט קומיקס, כל מה שנותר לנו לעשות כעת הוא לתהות אם החוזק הגדול ביותר של אפל יהפוך גם לחולשה הגדולה ביותר שלה.

מנכ"ל אפל טים קוק מודה שמגמות המסירה האחרונות של אפל מצביעות על כך שהחברה ניצבת בפני צומת פוטנציאלי. "אפל תמיד השתמשה בתקופות גרועות כבהזדמנות לבחון מחדש את הגישה שלנו", אמר קוק במכתב למשקיעים מתאריך 2 בינואר. לדבריו, לאפל יש מסורת של המצאות. בראיון שהעניק ל-CNBC, ציין קוק את הצמיחה המהירה בשירותים וב"מוצרים לבישים", כמו שעונים ואוזניות, כסיבה לאופטימיות. לדברי קוק, ביום מן הימים תהיה אפל ידועה יותר בזכות תרומתה לשירותי הבריאות מאשר בזכות הגאדג'טים האלגנטיים שלה.

מה שלא יהיה גלגולה החדש של אפל, הוא יזכה למעקב צמוד ולו רק בגלל שקשה מאוד לחברה להמציא את עצמה מחדש. לפני עשר שנים התפוגגה הדומיננטיות של נוקיה בתחום המכשירים הנישאים, לאחר שמנהליה לא הצליחו ליצור מערכת הפעלה מעולה שהפוך את הסמארטפונים היקרים של החברה לידידותיים יותר למשתמש. מנהלים פינים אמרו בכמה הזדמנויות שנוקיה ידעה שעליה להשתנות במהירות, אבל לא היתה לה את תחושת הדחיפות ואת המשאבים לבצע שינוי כזה.

כמה טריקים יש לאפל בשרוול?

עם זאת, ישנם גם סיפורי הצלחה. דגם T היה כמעט הבסיס היחיד לעלייתה של פורד מוטור לפני מאה שנה, כשיצרנית הרכב מדטרויט חלשה על כמחצית משוק המכוניות בארה"ב. קרוב לוודאי שללא "המכונית האוניברסלית" היה הנרי פורד נעלם בתהומות השכחה.

מיקרוסופט היא מקרה דומה מאוד לאפל. המוצר הידוע ביותר שלה, "ווינדוס", היה כל כך דומיננטי שהוא זכה לביקורת קפדנית מצד הרגולטורים בעודו מזניק את חברת התוכנה מסיאטל לצמרת שוק המחשבים האישיים לפני המצאת מחשוב הענן.

גם פורד וגם מיקרוסופט הסתגלו למצב החדש ושרדו: כלי רכב אייקוניים כמו המוסטנג או טנדר F-150 של פורד מוכיחים שחברות יכולות להמשיך בקריירה היצרנית שלהן גם לאחר דעיכתו של המוצר הלהיט הראשוני. מעברה של מיקרוסופט למחשוב ענן ומוצר Azure שלה הזניקו אותה חזרה לראש המרוץ לתואר החברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בעולם, אך מדובר בעבודה מפרכת.

"קשה להיות מישהו שמסוגל לעשות טריק אחד בלבד", אמר מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר, סטיב באלמר. "זה מדהים בהחלט שיש לך שני טריקים. שלושה טריקים? יש לי המון כבוד לחברה שיכולה לעשות שלושה טריקים... זה פשוט קשה ליצור קונספטים שיכולים להפוך את זה למציאות". הוא הוסיף שקו מוצרי מק של אפל הוא טריק אחד, ושקו מוצרי ה"איי" (אייפון, אייפוד) הוא הטריק השני. "לו הם היו עוצרים באייפוד, איפה הם היו היום? הם הצליחו בגלל שהם התקדמו מעבר לו באמצעות טלפון".

על פי כל הקריטריונים רשם האייפון - שמתקרב ליום הולדתו ה-12 - ביצועים מרשימים, בפרט כשלוקחים בחשבון שהחברה הממוצעת במדד S&P 500 כלולה במדד במשך 15 שנים בלבד. מורשתו של קוק תלויה במידת הצלחתו בכתיבת הפרק הבא של אפל. 

עוד כתבות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב