גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

השבתת הממשל בארה"ב מונעת ממשקיעי נדל"ן ליהנות מהקלות מס

חוסר ההצלחה של נשיא ארה"ב להעביר את תקציב 2019 בקונגרס שנשלט ע"י המפלגה הדמוקרטית, מונע ממשרד האוצר האמריקאי המושבת לנסח הנחיות לקבלת ההטבות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

ההשבתה החלקית של הממשל האמריקאי בלמה עשרות משקיעי נדל"ן וקבלנים שגייסו מאות מיליוני דולרים לניצול מה שהסתמן כאחת מהקלות המס האטרקטיביות ביותר מזה שנים בארה"ב.

העסקים קיוו לנצל את סעיפי "אזורי ההזדמנות" בחוק הרפורמה במס של 2017. הסעיפים הללו מגדירים כ-9,000 אזורים של הכנסה נמוכה ברחבי המדינה בהם תינתן דחייה בתשלום מיסי רווח הון וגם פטור ממסים על רווחים מהשקעות שמוחזקים במשך עשר שנים לפחות.

המשקיעים אומרים שכדי להמשיך בתוכניותיהם, הם זקוקים למשרד האוצר שיסיים לנסח את ההנחיות איך בדיוק יעבדו הקלות המס החדשות. זה לא צפוי לקרות כל עוד מרבית הממשל נשאר מושבת.

בשבוע שעבר ביטל מס ההכנסה הפדרלי, IRS, את השימוע הפומבי שכולם המתינו לו בנושא זה. "תאריך לשימוע חדש על הרגולציות הללו יוכרז כאשר התקציבים למשרד האוצר יוחזרו לקדמותם", מסר מנהל מס ההכנסה.

הקלת המס של "אזורי ההזדמנות" נועדה למשוך קשת רחבה של עסקים לאזורי דיור פחות אמידים. חברות בנייה ונדל"ן שמתכננות פרויקטים חדשים או שיפוץ של מבנים קיימים, היו אמורות להיות בין הראשונות שמנצלות את הרגולציה החדשה.

באזורים הללו נרשמה כבר בשנה שעברה גאות ברכישת קרקעות ונכסים, כאשר הקבלנים תכננו להגדיל את ההשקעות בהם. ברבעון השלישי של 2018 היו 58% יותר עסקאות קרקע ונכסים באזורי פיתוח הללו בהשוואה לרבעון המקביל ב-2017. הגידול ביתר חלקי ארה"ב הוא 11% בלבד, לפי Real Capital Analytics.

בסתיו שעבר, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין העריך שאזורי הפיתוח ימשכו הון פרטי בסך של מעל 100 מיליארד דולר. כמה עשרות חברות, כמו Youngwoo, Fundrise מוושינגטון די.סי. ו-Sikari מטאמפה (פלורידה), כבר החלו לגייס כספים בסכומים של 100 מיליון עד 500 מיליון דולר כדי להשקיע בפרויקטים כאלו.

העיכוב בעבודת משרד האוצר מתסכל במיוחד את תומכי ההשקעה באזורי ההזדמנות מפני שההטבה של החלק הדחוי של תשלומי המס מאבדת ערך במרוצת הזמן.

משרד האוצר החל לפרסם טיוטת הנחיות על "אזורי ההזדמנות" באוקטובר. בכמה היבטים בתמונה הובהרו, אך בהיבטים אחרים נשארו מורכבים, בייחוד בנושא של איך להשקיע בתפעול עסקים באותם אזורים.

לדוגמה, טיוטת ההנחיות מגדירה עסקים תפעוליים שזכאים להטבות כעסקים שמקבלים את רוב ההכנסה ברוטו שלהם "מאזור ההזדמנות". ההגדרה "לא נכונה בצורה מזוויעה", אומר מנכ"ל Economic Innovation Group ג'ון לטיירי, "בין היתר מפני שהיא תוציא מהתמונה עסקים רבים שאמנם מייצרים ב'אזור ההזדמנות', אך מוכרים את תוצרתם בכל העולם".

לטיירי מעריך שההנחיה הסופית, שתתפרסם אחרי עוד דיונים ושמיעת תגובות הציבור, תכלול הגדרות טובות יותר. "זה רגיל להתחיל בהגדרה צרה מדי. זהו אופי התהליך. זה אמור להיות דיאלוג", הוא מסביר. 

בארץ: סימן שאלה סביב הוראת שעה על הפחתת מס שבח / עו"ד מאיר מזרחי

במסגרת הניסיונות של משרד האוצר להקל על מצוקת הדיור ולעודד מכירת דירות שנמצאות בידי משקיעים, נקבעה ב-2015 הוראת שעה שהעניקה הטבות מס למי שימכור בשנים 2016-2018 קרקע המיועדת לבנייה למגורים של שמונה דירות לפחות. ההטבה כללה הפחתה בשיעור מס השבח הראלי ל-25% על הקרקע שנרכשה בין שנת 1961 ועד 6.11.2001. 

תוקפה של הוראת השעה פג בסוף חודש דצמבר 2018, אך בעקבות פיזור הכנסת, קיימת אפשרות כי תוקפה של הוראת השעה יוארך, לנוכח הוראות סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת.

הסעיף קובע כי "כל חיקוק שתוקפו היה פוקע תוך שני החודשים האחרונים לתקופת כהונתה של הכנסת היוצאת, או תוך ארבעה חודשים לאחר שהכנסת החליטה להתפזר, או תוך שלושת החודשים הראשונים לתקופת כהונתה של הכנסת הנכנסת - יעמוד בתקפו עד תום שלושת החודשים האמורים".

בהתאם להוראות סעיף זה, תיתכן הארכת תוקף של הוראת השעה עד לתום שלושה חדשים מתחילת כהונתה של הכנסת החדשה שתיבחר.

עוד כתבות

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

בהשקעה של עד מיליארד שקל: דוראל מרחיבה את הפרויקט הסולארי הגדול בישראל

חברת האנרגיות המתחדשות מתחילה בהקמת שלב ב' של פרויקט 'הדרי שאן' בעמק המעיינות ● ההרחבה תבוצע בטכנולוגיה אגרו-וולטאית המשלבת ייצור חשמל מעל שדות חקלאיים, ותשתרע על פני 1,700 דונם בשטחי 11 קיבוצים ● המתחם כולו ייצר חשמל בהיקף המקביל לחצי מתחנת כוח קונבנציונלית ● שלב ב' לבדו צפוי להניב לדוראל הכנסות שנתיות של כ-150 מיליון שקל

קופות החולים / אילוסטרציה: איל יצהר

4.6 מיליארד שקל מהמדינה: מה חושף הדוח של קופות החולים?

הגירעון של כללית הצטמצם בשליש ל־364 מיליון שקל, בעוד שהעודף של מכבי צנח מ־189 מיליון שקל ל־11 מיליון שקל ● למרות השיפור במצבן של חלק מהקופות, ללא התמיכה הממשלתית כולן היו מסיימות את השנה בגירעון ● במשרד הבריאות מזהירים מפני התייקרות התרופות וקוראים להגדלת התקציבים

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

הזיהום החריג עלה לבזן כמעט חצי מיליארד שקל ביום

המדידה החריגה של פי 3 מהרף המותר בסביבת בתי הזיקוק בחיפה הובילה לפינוי בתי ספר והרחקת תושבים מהאזור ● מה העלה התחקור עד כה וכיצד ישפיע על התוכנית לפינוי המתחם עד 2030?

מימיןi: נעם ארז ובעז גורודיסקי. מייסדי XM Cyber / צילום: יורם רשף

אקזיט שני תוך 5 שנים: חברת הסייבר שהקימו בכירי המוסד לשעבר נמכרת ב-600 מיליון דולר

אקס אם סייבר, שבין מקימיה ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, נמכרת בפעם השנייה - הפעם לקראודסטרייק האמריקאית, לאחר שנמכרה לפני 5 שנים ב-700 מיליון דולר לשוורץ גרופ הגרמנית ● מדובר ברכישת הקניין הרוחני בלבד, כאשר הלקוחות וההכנסות יישארו בידי אקס אם סייבר ● בקרוב צפויים פיטורים בחברה, אך כל העובדים ייהנו מהאקזיט בהתאם לאופציות שבידיהם

מנכ''ל ומייסד חברת התקשורת bird, רוברט ויס / צילום: ap, Business Wire

המנכ”ל שפיטר 90% מהעובדים שלו. ומה הוא בכל זאת מגייס?

רוברט ויס, מייסד ומנכ”ל חברת התקשורת Bird, צמצם את מצבת העובדים שלה מיותר מ־1,000 ל־120 בתוך כשלוש שנים והוא מייחס חלק מהשינוי לאוטומציה ולבינה מלאכותית ● האם זה עזר לחברה להתייעל?

רפאל מציגה בסלון האווירי של מרקש / צילום: דוברות רפאל

תקציב הביטחון השני בגודלו באפריקה: המדינה שמסתערת על נשק ישראלי

המו"מ שמנהלת מרוקו לרכישת מערכת "קלע דוד" מרפאל מצטרף לשורה של שת"פים בין המדינות ● מאז הסכמי אברהם, ישראל מספקת יותר נשק למרוקו מאשר צרפת עם כרבע מהעסקאות ● בכיר באלביט: "במרוקו רוצים להעמיק את השותפות"

פגיעה באזור בתי הזיקוק ברוסיה / צילום: Reuters

משבר הדיזל פתח חזית חדשה: טראמפ מתייצב נגד אוקראינה ואירופה

הנשיא האמריקאי ביטל את הסנקציות על הדיזל הרוסי, דרש מזלנסקי להפסיק מיד את התקיפות על בתי הזיקוק ומאיים לעצור את אספקת הנשק והמודיעין לקייב ● באירופה שוב חוששים משינוי כיוון בבית הלבן - בעוד שטראמפ מאשים את המלחמה במחירי הדיזל חסרי התקדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

האינפלציה בארה"ב צפויה להאיץ - מה צפוי במדד המחירים לצרכן?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש ספטמבר צפוי לעלות ב-0.6% ולהביא את האינפלציה השנתית ל-3.7% ● מחירי האנרגיה העולים צפויים להוביל את העלייה, אך במדד הליבה דווקא מסתמנת התמתנות ● על רקע זינוק בתשואות האג"ח לשיא של כ-24 שנה, הנתונים שיפורסמו עשויים להשפיע על ציפיות הריבית ועל השווקים

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

רכישה עשירית בישראל: סיילספורס רוכשת את חברת הבינה המלאכותית Loops

ענקית התוכנה האמריקאית הודיעה על רכישת החברה הישראלית, שגייסה מאז הקמתה כ-14 מיליון דולר • סכום העסקה לא פורסם, אך לפי הערכות הוא עומד על עשרות מיליוני דולרים

לינדה כהן-רופא, סמנכ''לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, בכנס משקיעות הדור הבא / צילום: כדיה לוי

סמנכ"לית אסטרטגיה בשטראוס: "בחברה יש גם כובע עסקי וגם של אחריות חברתית ואני מאוד מגשימה את עצמי"

לינדה כהן-רופא, סמנכ"לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, התארחה היום בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס וסיפרה על תפקידה, על 18 שנותיה בשטראוס ועל העצות שהייתה נותנת לנשים בתחילת דרכן: "אנחנו נוטים להשקיע בעבודה, אבל ההשקעה הפנימית, היכולת להבין היטב מי אנחנו, היא מאוד חשובה"

בידוק ביטחוני בדובאי / צילום: Reuters, Amr Alfiky

התנאי הישראלי להחזרת פליי דובאי: הצבת עמדות בידוק ומאבטחים על אדמת דובאי

גורמים במשרד התחבורה מעריכים בפני גלובס כי החזרה של פליי דובאי לארץ תידחה עד שיוסדרו דרישות הסף הביטחוניות שיאפשרו גם את חזרת חברות התעופה הישראליות לדובאי ● על הפרק: הצבת עמדות שיקוף ומאבטחים ישראלים בנמלי התעופה באמירויות ● בשלב זה בדובאי מתנגדים למהלך, ואף נוצר נתק בין המדינות בנושא

בנין פילת רמת החייל ת''א / צילום: תמר מצפי

החברה הישראלית שבדרך לבורסה הקנדית

קבוצת פילת, שפועלת בתחום אבחון והערכת עובדים, תחל להיסחר בבורסת TSX Ventures בטורונטו באמצעות מיזוג הפוך במחצית הראשונה של 2027 ● פילת מתכננת לגייס במהלך כ-13 מיליון שקל לפי שווי כ-112 מיליון שקל

רמי שביט, מנכ''ל ובעלי המשביר / צילום: יונתן לוי

נותנת עודף מ-100 מיליון שקל: מה הוביל לצלילת מניית המשביר מתחילת השנה

בזמן שהבורסה בת"א הרקיעה שחקים, רשת בתי הכלבו של רמי שביט, שנמצאת בעיצומו של שינוי אסטרטגי נוסף, סובלת מנטישת לקוחות ותיקים ומירידה בפדיונות ● גם לאחר שאיבדה 50% מערכה מתחילת השנה, בסביבת המשביר בטוחים: "המצב יתאזן, הפוטנציאל גדול"

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

אפקט פליי דובאי: הישראלים בורחים מהחברות הזרות, והמחירים צפויים לקפוץ

לפי נתוני גוליבר, בשבוע שלפני ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, 48% מהנוסעים שהזמינו טיסות לתאילנד העדיפו חברות ישראליות - לעומת 66% בשבוע שלאחריו ● פרופ' אשר בלס: "לאל על ולחברות הישראליות יהיה עכשיו יתרון, עקב רצונם של הנוסעים ליהנות ממעטפת ביטחונית גדולה יותר. זה ישפיע גם על הטיסות למזרח וליעדים אחרים"

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

הדרישה החריגה שהפילה את עסקת ה-6 מיליארד דולר של דקארט הישראלית

לגלובס נודע כי לאחר חשיפת המו"מ עם ענקית ה-AI דרשה אנתרופיק להעביר את כל מאה עובדי דקארט לארה"ב ולסגור את פעילותה בישראל - מה שהוביל לפיצוץ המגעים ● כעת, הסטארט-אפ של יוצאי 8200 בדרך לאקזיט ענק של 7 מיליארד דולר עם ענקית הענן אמזון

ניתוח עסקה: להב אל.אר / אילוסטרציה: Shutterstock

המהפך של להב: מחברת נדל"ן קטנה לכזו שעומדת בפני שורה של הנפקות

מחברת נדל"ן הפועלת בגרמניה, התפתחה להב אל.אר לקבוצה רבת זרועות בישראל בתחומי תשתיות ואנרגיה ואף קמעונאות ● ברמת ההנהלה, הבעלים אבי לוי והמנכ"ל הוותיק איליק רוז'נסקי מחזיקים מטה מצומצם, שומרים על מאזן ומינוף שמרני ● גם מעבר לים הבחינו בצמיחה ● ניתוח חברה

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע מכרה כרטיסים ליעד הפופולרי. כעת מתברר שאין לה אישור לטוס אליו

ארקיע הודיעה על השקת טיסות ישירות לטוקיו ומכרה כרטיסים, אך לא קיבלה את כל האישורים הנדרשים להפעלתן ● הרשויות ביפן אינן מאשרות את הפעלת הטיסות באמצעות מטוס וצוות בחכירה רטובה ● החברה מבטלת ארבע טיסות שתוכננו לאוקטובר ולינואר

איריס שור, יזמת סדרתית, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

היזמת שמכרה את החברה שלה ללינקדאין: "כולם אמרו לי שאין סיכוי שאצליח"

איריס שור, יזמת סדרתית שהקימה שלושה סטארט־אפים, ששניים מהם נמכרו, סיפרה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, על ההחלטה למכור את החברה שלה דווקא בשיא גאות ההייטק ● "אפשר להגיע ליעדים מאוד גבוהים בהרבה מאוד דרכים שונות ולא מקובלות", סיפרה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה נסחרת במגמה חיובית; הטכנולוגיה מושכת את וול סטריט למטה

באירופה המגמה חיובית, למרות ש-LVMH פספסה את התחזיות ● החוזים על הנאסד"ק יורדים בהמשך למפולת השבבים באסיה ואזהרת מנכ"ל ברודקום על "קזינו ה-AI" ● מפולת השבבים מתרחבת: ASML ומיקרון תחת לחץ ● הברנט נסחר סביב 105 דולר לחבית ● מניית סיקס פלאגס צוללת במסחר המוקדם ברקע אסון ברכבת הרים ● וגם: גולדמן זאקס ממליץ על מניות ואג"ח: "צמיחת הרווחים תומכת בשווקים"

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

המיליארדר שהזהיר מ״בועה קלאסית בשווקים״ מציג - כך תיערכו לפיצוץ

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם הזהיר השבוע בסינגפור כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● ואיך הוא מציע להיערך לתקופה המסוכנת?