גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

השבתת הממשל בארה"ב מונעת ממשקיעי נדל"ן ליהנות מהקלות מס

חוסר ההצלחה של נשיא ארה"ב להעביר את תקציב 2019 בקונגרס שנשלט ע"י המפלגה הדמוקרטית, מונע ממשרד האוצר האמריקאי המושבת לנסח הנחיות לקבלת ההטבות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

ההשבתה החלקית של הממשל האמריקאי בלמה עשרות משקיעי נדל"ן וקבלנים שגייסו מאות מיליוני דולרים לניצול מה שהסתמן כאחת מהקלות המס האטרקטיביות ביותר מזה שנים בארה"ב.

העסקים קיוו לנצל את סעיפי "אזורי ההזדמנות" בחוק הרפורמה במס של 2017. הסעיפים הללו מגדירים כ-9,000 אזורים של הכנסה נמוכה ברחבי המדינה בהם תינתן דחייה בתשלום מיסי רווח הון וגם פטור ממסים על רווחים מהשקעות שמוחזקים במשך עשר שנים לפחות.

המשקיעים אומרים שכדי להמשיך בתוכניותיהם, הם זקוקים למשרד האוצר שיסיים לנסח את ההנחיות איך בדיוק יעבדו הקלות המס החדשות. זה לא צפוי לקרות כל עוד מרבית הממשל נשאר מושבת.

בשבוע שעבר ביטל מס ההכנסה הפדרלי, IRS, את השימוע הפומבי שכולם המתינו לו בנושא זה. "תאריך לשימוע חדש על הרגולציות הללו יוכרז כאשר התקציבים למשרד האוצר יוחזרו לקדמותם", מסר מנהל מס ההכנסה.

הקלת המס של "אזורי ההזדמנות" נועדה למשוך קשת רחבה של עסקים לאזורי דיור פחות אמידים. חברות בנייה ונדל"ן שמתכננות פרויקטים חדשים או שיפוץ של מבנים קיימים, היו אמורות להיות בין הראשונות שמנצלות את הרגולציה החדשה.

באזורים הללו נרשמה כבר בשנה שעברה גאות ברכישת קרקעות ונכסים, כאשר הקבלנים תכננו להגדיל את ההשקעות בהם. ברבעון השלישי של 2018 היו 58% יותר עסקאות קרקע ונכסים באזורי פיתוח הללו בהשוואה לרבעון המקביל ב-2017. הגידול ביתר חלקי ארה"ב הוא 11% בלבד, לפי Real Capital Analytics.

בסתיו שעבר, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין העריך שאזורי הפיתוח ימשכו הון פרטי בסך של מעל 100 מיליארד דולר. כמה עשרות חברות, כמו Youngwoo, Fundrise מוושינגטון די.סי. ו-Sikari מטאמפה (פלורידה), כבר החלו לגייס כספים בסכומים של 100 מיליון עד 500 מיליון דולר כדי להשקיע בפרויקטים כאלו.

העיכוב בעבודת משרד האוצר מתסכל במיוחד את תומכי ההשקעה באזורי ההזדמנות מפני שההטבה של החלק הדחוי של תשלומי המס מאבדת ערך במרוצת הזמן.

משרד האוצר החל לפרסם טיוטת הנחיות על "אזורי ההזדמנות" באוקטובר. בכמה היבטים בתמונה הובהרו, אך בהיבטים אחרים נשארו מורכבים, בייחוד בנושא של איך להשקיע בתפעול עסקים באותם אזורים.

לדוגמה, טיוטת ההנחיות מגדירה עסקים תפעוליים שזכאים להטבות כעסקים שמקבלים את רוב ההכנסה ברוטו שלהם "מאזור ההזדמנות". ההגדרה "לא נכונה בצורה מזוויעה", אומר מנכ"ל Economic Innovation Group ג'ון לטיירי, "בין היתר מפני שהיא תוציא מהתמונה עסקים רבים שאמנם מייצרים ב'אזור ההזדמנות', אך מוכרים את תוצרתם בכל העולם".

לטיירי מעריך שההנחיה הסופית, שתתפרסם אחרי עוד דיונים ושמיעת תגובות הציבור, תכלול הגדרות טובות יותר. "זה רגיל להתחיל בהגדרה צרה מדי. זהו אופי התהליך. זה אמור להיות דיאלוג", הוא מסביר. 

בארץ: סימן שאלה סביב הוראת שעה על הפחתת מס שבח / עו"ד מאיר מזרחי

במסגרת הניסיונות של משרד האוצר להקל על מצוקת הדיור ולעודד מכירת דירות שנמצאות בידי משקיעים, נקבעה ב-2015 הוראת שעה שהעניקה הטבות מס למי שימכור בשנים 2016-2018 קרקע המיועדת לבנייה למגורים של שמונה דירות לפחות. ההטבה כללה הפחתה בשיעור מס השבח הראלי ל-25% על הקרקע שנרכשה בין שנת 1961 ועד 6.11.2001. 

תוקפה של הוראת השעה פג בסוף חודש דצמבר 2018, אך בעקבות פיזור הכנסת, קיימת אפשרות כי תוקפה של הוראת השעה יוארך, לנוכח הוראות סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת.

הסעיף קובע כי "כל חיקוק שתוקפו היה פוקע תוך שני החודשים האחרונים לתקופת כהונתה של הכנסת היוצאת, או תוך ארבעה חודשים לאחר שהכנסת החליטה להתפזר, או תוך שלושת החודשים הראשונים לתקופת כהונתה של הכנסת הנכנסת - יעמוד בתקפו עד תום שלושת החודשים האמורים".

בהתאם להוראות סעיף זה, תיתכן הארכת תוקף של הוראת השעה עד לתום שלושה חדשים מתחילת כהונתה של הכנסת החדשה שתיבחר.

עוד כתבות

רה''מ נתניהו והנשיא טראמפ במאר־א־לאגו בדצמבר האחרון / צילום: ap, Alex Brandon

מחשש לסחבת בגיבוש הסכם הסיוע משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון תצא לוושינגטון

לגלובס נודע כי משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם תצא בשבוע הבא לוושינגטון כדי להתניע את המגעים למזכר ההבנות הבא שיחל ב־2029 ● הפעם, נראה שישראל מוותרת על רכיב הרכש ומציעה מודל של השקעה הדדית ● האם ארה"ב בכלל מעוניינת בהסכם חדש, ומה רוצה נתניהו?

מוטי קופרלי / צילום: יחצ

האיש החזק ברשת חצי חינם נחשף לראשונה, והוא לא אוהב את זה בכלל

סכסוך שפרץ בין בעלי רשת הקמעונאות המצליחה חצי חינם חושף מערכת יחסים עכורה ורוויית אמוציות בין מוטי קופרלי, בעל השליטה והאיש החזק ברשת, לבתו של זקי שלום ז"ל, שותפו להקמתה ● גורם בשוק: "חבל שזה יקלקל, כי חצי חינם היא אווזה שמטילה ביצי זהב"

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

הדרך של צחי אבו לחמש חברות ציבוריות ב-6 שנים בלבד

איש העסקים מאשדוד צפוי לרכוש את השליטה בחברת ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן, ויהפוך לאיש החזק בחברת הנדל"ן הגלובלית, שנוסדה לפני כ־35 שנה ● כך נראתה הדרך שלו לעסקת הענק ומה התוכניות ליום שאחרי

רחפן מדגם ''ינשוף ירוק''. ללא GPS וללא יכולת אוטונומית / צילום: אקדמיית קומה

המדינה שמכינה את אזרחיה למלחמה - עם רחפן ששוקל פחות מ־100 גרם

בטייוואן נערכים לתקיפה סינית ב-2027, ומאות אזרחי המדינה כבר נכנסו לקורס הכשרה ראשון מסוגו - להטסת רחפנים למטרות הגנה אזרחית ● אזרחים ידווחו למרכזי חירום מקומיים: "כשלכל שכונה יש יכולות משלה, המדינה מתפקדת כאורגניזם עם אינספור תאים"

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה

מחסור במוצרי חלב של תנובה על מדפי הסופר, בתחילת החודש / צילום: טלי בוגדנובסקי

קודם החלב, ואז הקוטג' והיוגורט: למה מוצרי החלב נעלמים מהמדפים?

בניגוד למחסורים קודמים, שהתמקדו בעיקר במוצרים שבפיקוח, כעת התמונה רחבה יותר ● גורם בכיר בענף הקמעונאות מסביר כי "הפעם אנחנו רואים מחסורים גם במוצרים רווחיים יותר לחברות, כמו משקאות פרו של המחלבות הגדולות - תנובה, טרה ושטראוס, אבל המחסור העיקרי מורגש בעיקר בקוטג'"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

עולה מדרגה: הממשלה אישרה את מיזוג אלתא בתעשייה האווירית

התעשייה האווירית תמזג לתוכה את החברה בת אלתא - כך אישרה היום הממשלה ● במסגרת המהלך כלל הפעילות תעבור ללא תמורה ● עפ"י ההערכות, המטרה היא להגדיל את השווי המצרפי של החברה לקראת הנפקה

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

הנחות בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האוצר: הרפורמה בהנחות בארנונה פוגעת משמעותית בהכנסות הרשויות, בעיקר החלשות

ניתוח של מבנה ההנחות החדש מראה כי התווספו יותר משקי בית זכאים, וכי היקף ההנחות כמעט הוכפל – בעוד הרשויות ייאלצו להתמודד עם פגיעה של ממש בהכנסות ● אגף הכלכלן הראשי באוצר: "קיימת השפעה משמעותית על איתנותן הפיננסית של הרשויות המקומיות אשר יסבלו מאובדן הכנסות כתוצאה מיישומן של התקנות"

הדירה וסיבוב הפרסה: כך ניצחה אם את בתה בבית המשפט

קומת מרתף של עמותה ששימש כבית לחיילים בודדים בת"א סווג כמגורים - והארנונה הופחתה ב־230 אלף שקל בשנה • העליון אישר לרכבת ישראל לחלט ערבויות של כ־50 מיליון שקל • וביהמ"ש קבע: בת יחידה שוויתרה על ירושת אביה לא תוכל לחזור בה בחלוף חמש שנים ● 3 פסקי דין בשבוע

''ישראל הולכת לחיות עם שקל חזק לאורך זמן'' / צילום: Shutterstock

הוא חקר את המטבע החזק בעולם ובטוח: כך יקרה גם לשקל

"מה שקורה לשקל הוא סימן להצלחה, אבל זה מצריך שינוי. אנחנו הבנו מזמן איך לנהל את הדינמיקה הזאת הגיע הזמן שגם אתם תבינו" ● קוסטה ואיינס, מחבר הספר "הפרנק השוויצרי", שחקר את אחד המטבעות החשובים בעולם, משוכנע בדמיון לעליית ערך השקל ● מה צפוי לנו, ואילו צעדים יאפשרו לשמור על כלכלה משגשגת?

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ארבעה חודשים לבחירות: האם ישראל בדרך לאירוע של פעם ב-38 שנה?

החוק מעניק לכנסת יד חופשית להקדים את הבחירות, אבל הדחייה הרבה יותר בעייתית, וייתכן שלוח השנה העברי יביא את ישראל למצב שכמותו לא היה 38 שנים ● המשרוקית עושה סדר בקביעת מועד הבחירות

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח בלבנון: צה"ל תוקף בדרום המדינה

דיווחים בלבנון: צה"ל תוקף בכפר נבטיה אל-פוקא שבדרום המדינה ● מוג'תבא חמינאי אינו מצליח להשתלט על סערת המחלוקת בצמרת ● כבר בימים הקרובים עשוי חמינאי לאותת על הכיוון שאליו הוא הולך ● דיווחים ערביים: צה"ל תוקף בארטילריה בדרום רצועת עזה ● בכירים במערכת הביטחון: להימנע מהסלמה בעזה - "מעדיפים להתמקד באיראן" ● עדכונים שוטפים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

אחרי שדחתה ארבע הצעות: איזיג'ט בדרך להימכר לקרן האמריקאית

איזיג'ט הודיעה כי הגיעה להסכם עקרוני עם קאסל־לייק, המעניק לחברת התעופה שווי של 5.23 מיליארד ליש"ט ● השלמת העסקה תלויה באישורים רגולטוריים ובהצגת הצעה מחייבת

יהודה אליהו, מנכ''ל רמ''י החדש / צילום: תמונה פרטית

שופטי בג"ץ המליצו לבטל את מינוי יהודה אליהו למנהל רמ"י

בג"ץ דן היום בשידור חי בעתירות נגד מינויו של יהודה אליהו למנהל רשות מקרקעי ישראל ● בין היתר נטען בעתירות כי המינוי נגוע בניגוד עניינים בשל קשריו של אליהו עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● בתום הדיון השופטים המליצו לבטל את מינויו של אליהו ולהשיב את ההחלטה לוועדת האיתור לאחר החלפת שניים מחבריה

תלושים מזויפים הועברו לחברה / אילוסטרציה: Shutterstock, Atstock Productions

זייפו חתימות של נושאי משרה בעיריית ת"א, וחברת הנדל"ן נפלה קורבן למרמה

חברת מגדל טופ נדל"ן מבקשת מביהמ"ש להורות לבנק לאומי למסור פרטי זיהוי של חשבון שהעבירה אליו 3.8 מיליון שקל, וזאת בטענה למרמה ותלושים מזויפים שהועברו אליה במסווה שמדובר בעיריית ת"א ● לטענת החברה, משגילתה שהשוברים מזויפים, וכשביקשה מלאומי פרטים על בעל החשבון, היא סורבה בטענה שמדובר בחיסיון בנקאי ● בנק לאומי: החברה התובעת התרשלה התרשלות חמורה לאחר שקיבלה הודעה ממקור לא מאומת

מבעבע של יקב ספרה. המשך טבעי לעיסוק בלבנים / צילום: אלעד ברמי

לא סתם חיקוי חיוור: הייננים המקומיים הבינו את הפוטנציאל המבעבע בישראל

החום הישראלי נשמע כמו סתירה לייצור יין מבעבע בשיטה המסורתית ● למרות זאת, החיפוש אחר שפה שתבטא את הכרמים והאקלים המקומיים הניבו בועות מסקרנות שמתאימות מאין כמותן ללוות ארוחה קיצית

בני ברק (ארכיון) / צילום: Shutterstock

בני ברק: התוכנית ש"חוזרת לחיים" אחרי כמעט 20 שנה – ומציעה פי עשרה יותר דירות

תוכנית "מתחם הציפור" בצפון בני ברק אושרה כבר ב־2009 אך לא התממשה • רמ"י מקדמת תוכנית חדשה במתחם ● פרסמה מכרז ייזום לקרקע עם כמעט אלף יח"ד

 

 

אזור תעשיה ברקן. בעיגול: מוסטפא דניזר / צילום: עינת לברון, איור: גיל ג'יבלי

הטייקון הטורקי, חברת הטקסטיל בישראל והחקירה של רשות המסים

אחד מיצואני הטקסטיל הבולטים בטורקיה פתח חברה בישראל על אף אמברגו הסחר שהטיל ארדואן ● כעת, נחשף כי אותה החברה נחקרת במסגרת פרשת הברחות ומרמת מס בהיקף של 27 מיליון שקל - תוך ניצול הסכם סחר בינלאומי