גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

השבתת הממשל בארה"ב מונעת ממשקיעי נדל"ן ליהנות מהקלות מס

חוסר ההצלחה של נשיא ארה"ב להעביר את תקציב 2019 בקונגרס שנשלט ע"י המפלגה הדמוקרטית, מונע ממשרד האוצר האמריקאי המושבת לנסח הנחיות לקבלת ההטבות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

ההשבתה החלקית של הממשל האמריקאי בלמה עשרות משקיעי נדל"ן וקבלנים שגייסו מאות מיליוני דולרים לניצול מה שהסתמן כאחת מהקלות המס האטרקטיביות ביותר מזה שנים בארה"ב.

העסקים קיוו לנצל את סעיפי "אזורי ההזדמנות" בחוק הרפורמה במס של 2017. הסעיפים הללו מגדירים כ-9,000 אזורים של הכנסה נמוכה ברחבי המדינה בהם תינתן דחייה בתשלום מיסי רווח הון וגם פטור ממסים על רווחים מהשקעות שמוחזקים במשך עשר שנים לפחות.

המשקיעים אומרים שכדי להמשיך בתוכניותיהם, הם זקוקים למשרד האוצר שיסיים לנסח את ההנחיות איך בדיוק יעבדו הקלות המס החדשות. זה לא צפוי לקרות כל עוד מרבית הממשל נשאר מושבת.

בשבוע שעבר ביטל מס ההכנסה הפדרלי, IRS, את השימוע הפומבי שכולם המתינו לו בנושא זה. "תאריך לשימוע חדש על הרגולציות הללו יוכרז כאשר התקציבים למשרד האוצר יוחזרו לקדמותם", מסר מנהל מס ההכנסה.

הקלת המס של "אזורי ההזדמנות" נועדה למשוך קשת רחבה של עסקים לאזורי דיור פחות אמידים. חברות בנייה ונדל"ן שמתכננות פרויקטים חדשים או שיפוץ של מבנים קיימים, היו אמורות להיות בין הראשונות שמנצלות את הרגולציה החדשה.

באזורים הללו נרשמה כבר בשנה שעברה גאות ברכישת קרקעות ונכסים, כאשר הקבלנים תכננו להגדיל את ההשקעות בהם. ברבעון השלישי של 2018 היו 58% יותר עסקאות קרקע ונכסים באזורי פיתוח הללו בהשוואה לרבעון המקביל ב-2017. הגידול ביתר חלקי ארה"ב הוא 11% בלבד, לפי Real Capital Analytics.

בסתיו שעבר, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין העריך שאזורי הפיתוח ימשכו הון פרטי בסך של מעל 100 מיליארד דולר. כמה עשרות חברות, כמו Youngwoo, Fundrise מוושינגטון די.סי. ו-Sikari מטאמפה (פלורידה), כבר החלו לגייס כספים בסכומים של 100 מיליון עד 500 מיליון דולר כדי להשקיע בפרויקטים כאלו.

העיכוב בעבודת משרד האוצר מתסכל במיוחד את תומכי ההשקעה באזורי ההזדמנות מפני שההטבה של החלק הדחוי של תשלומי המס מאבדת ערך במרוצת הזמן.

משרד האוצר החל לפרסם טיוטת הנחיות על "אזורי ההזדמנות" באוקטובר. בכמה היבטים בתמונה הובהרו, אך בהיבטים אחרים נשארו מורכבים, בייחוד בנושא של איך להשקיע בתפעול עסקים באותם אזורים.

לדוגמה, טיוטת ההנחיות מגדירה עסקים תפעוליים שזכאים להטבות כעסקים שמקבלים את רוב ההכנסה ברוטו שלהם "מאזור ההזדמנות". ההגדרה "לא נכונה בצורה מזוויעה", אומר מנכ"ל Economic Innovation Group ג'ון לטיירי, "בין היתר מפני שהיא תוציא מהתמונה עסקים רבים שאמנם מייצרים ב'אזור ההזדמנות', אך מוכרים את תוצרתם בכל העולם".

לטיירי מעריך שההנחיה הסופית, שתתפרסם אחרי עוד דיונים ושמיעת תגובות הציבור, תכלול הגדרות טובות יותר. "זה רגיל להתחיל בהגדרה צרה מדי. זהו אופי התהליך. זה אמור להיות דיאלוג", הוא מסביר. 

בארץ: סימן שאלה סביב הוראת שעה על הפחתת מס שבח / עו"ד מאיר מזרחי

במסגרת הניסיונות של משרד האוצר להקל על מצוקת הדיור ולעודד מכירת דירות שנמצאות בידי משקיעים, נקבעה ב-2015 הוראת שעה שהעניקה הטבות מס למי שימכור בשנים 2016-2018 קרקע המיועדת לבנייה למגורים של שמונה דירות לפחות. ההטבה כללה הפחתה בשיעור מס השבח הראלי ל-25% על הקרקע שנרכשה בין שנת 1961 ועד 6.11.2001. 

תוקפה של הוראת השעה פג בסוף חודש דצמבר 2018, אך בעקבות פיזור הכנסת, קיימת אפשרות כי תוקפה של הוראת השעה יוארך, לנוכח הוראות סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת.

הסעיף קובע כי "כל חיקוק שתוקפו היה פוקע תוך שני החודשים האחרונים לתקופת כהונתה של הכנסת היוצאת, או תוך ארבעה חודשים לאחר שהכנסת החליטה להתפזר, או תוך שלושת החודשים הראשונים לתקופת כהונתה של הכנסת הנכנסת - יעמוד בתקפו עד תום שלושת החודשים האמורים".

בהתאם להוראות סעיף זה, תיתכן הארכת תוקף של הוראת השעה עד לתום שלושה חדשים מתחילת כהונתה של הכנסת החדשה שתיבחר.

עוד כתבות

נפילת הביטקוין מכה בחברות האוצר / צילום: Shutterstock

כולל מניה בת"א: נפילת הביטקוין מכה בחברות האוצר

שווייה של חברת זוז סטרטג'י צנח אל מתחת למטבעות ביטקוין שהיא מחזיקה, אותם רכשה במחיר כפול מזה שאליו התדרדר לאחרונה המטבע הדיגיטלי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ בן 80, והחגיגה שהוא מתכנן הפכה למחלוקת פוליטית

כלוב איגרוף במדשאה הדרומית של הבית הלבן, יציעים שיכילו אלפי צופים, ומחאות ענק ברחבי ארה"ב ● דונלד טראמפ חוגג 80 שנה, ומבטיח: "זה יהיה אירוע ייחודי מאוד, זה יהיה מדהים"

מושגים לאזרחות מיודעת. ארביטראז' / צילום: Shutterstock

זה ידוע כ"רווח חסר סיכון", אבל לא כל־כך פשוט לעשות ממנו כסף

מהם פערי הארביטראז' שמזיזים את הבורסה? ● כשלנכס אחד יש שני מחירים שונים, נוצר פוטנציאל לגרוף רווחים • אבל כשהמתחרים בשוק הם אלגוריתמים, קשה מאוד לזכות בכל הקופה • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

אחרי אנתרופיק: OpenAI הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית של סם אלטמן הודיעה כי הגישה מסמכים ראשוניים ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● OpenAI, המוערכת בכ-850 מיליארד דולר, מצטרפת לאנתרופיק שהגישה תשקיף בשבוע שעבר ● במקביל, SpaceX כבר חשפה לציבור את מסמכי ההנפקה שלה ומבקשת להנפיק לפי שווי מונומנטלי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בת"א בהובלת מניות הביטוח

מדד ת"א 35 איבד 1.1% ● המניות הדואליות מכבידות על המסחר בת"א ● מניית T&M קופצת במחזור קטן יחסית ביום הראשון שלה בת"א ● מודיעין הודיעה על כוונתה לגייס הון כחלק ממימון עסקת רכישת הזכויות בשדה נפט במפרץ מקסיקו

מערכת ה-Personal Computer של פרפלקסיטי על גבי מחשב של אפל. מריצה משימות AI מורכבות

אפל רוצה שהבינה המלאכותית תעבוד על האייפון שלכם, ולא רק בענן

בזמן שמרוץ הבינה המלאכותית מתמקד בחוות שרתים ובמרכזי נתונים מרוחקים, אפל מציגה בכנס המפתחים השנתי WWDC חזון שלפיו חלק גדל מהעיבוד יתבצע ישירות על מכשירי המשתמשים ● כך החברה מבקשת לצמצם את התלות בענן, ולהפוך את האייפון ואת ה-mac לפלטפורמות בינה מלאכותית עצמאיות

יקבי כרמל / צילום: תמר מצפי

בכפוף לשימוע: הממונה על התחרות שוקלת להכריז על יקבי כרמל כמונופול

בדיקת רשות התחרות העלתה כי יקבי כרמל מחזיקה ביותר ממחצית מהאספקה בשווקי התירוש והיין לקידוש, ולכאורה גם בכוח שוק משמעותי ● הכרזה כמונופול תכניס את החברה תחת החובות והאיסורים הקבועים בחוק המזון

שיגור של ספייס איקס / צילום: ap, John Raoux

לנצל את המומנטום שהמוסדיים יוצרים: הסוד להשקעה מוצלחת בהנפקות חדשות

לקראת הנפקות הענק המתוכננות בוול סטריט, מומלץ למשקיעים המתעניינים בהן להתחמש באסטרטגיה שתסייע לצלוח את התקופה מותחת העצבים שלאחר ההנפקה ● בין היתר לחסוך את התנודתיות המוקדמת המאפיינת מניות חדשות, בעזרת "תקופת התבססות"

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

כבר קניתם טלוויזיה חדשה למונדיאל? אלה הענפים שרושמים זינוק בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף המחשבים והסלולר רושם את העלייה הגדולה ביותר, לצד ענפי התיירות ומוצרי החשמל. ומי נפגע הכי הרבה?

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

עובדות הפועלים החביאו בבגדים 130 אלף שקל במזומן. כמה ישלם הבנק?

בנק הפועלים בדק באיחור את תלונת הלקוח וגילה כי אכן בוצעה "מעילה מצומצמת" ● הבנק ישלם 10 מיליון שקל במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדו בנושא ● הפועלים: "הבנק ערך תהליך הפקת לקחים מקיף למניעת הישנות מקרה דומה בעתיד"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

תשואות האג"ח מאותתות: סבב הלחימה לא יעצור את הפחתת הריבית ביולי

בשוק האג"ח חוזים בוודאות כמעט מוחלטת כי בנק ישראל יפחית את הריבית בחודש הבא - חרף הלחימה ● במקביל, שער הדולר יישר קו עם האופטימיות שמדובר בסבב קצר, ואיבד גובה ● כך, כוחות העומק של המשק מוכיחים בינתיים שהם חזקים יותר מהטלטלה הגאו־פוליטית

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

התביעה נגד הדירקטורים נדחתה, ואיש העסקים ישלם הוצאות משפט בגובה 3 מיליון שקל

אחרי שנדחתה בפברואר התביעה האישית שהגיש אליהו קנפלר, בעל השליטה באלביט הדמיה, נגד הדירקטורים ב-ADN שבה השקיע ב-2016 ● כעת הוטל עליו לשלם להם סכום חריג בהוצאות ● ביהמ"ש: "שוקף לקנפלר שמדובר באתגר לא פשוט"

קזואו אואדה,  נגיד הבנק המרכזי ביפן / צילום: Reuters, Kyodo

יפן דוחפת את הריבית לשיא של 30 שנה, ומכניסה את וול סטריט לחרדה

יפן, מתקרבת להעלאת ריבית שתביא אותה לרמה של 1% ● למרות שמדובר בריבית נמוכה ביחס למערב, ההעלאה הצפויה עשויה לפגוע בסוחרי הקרי טרייד, ואולי אף להעלים מאות מיליארדי דולרים מוול סטריט

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים מגלים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בתל אביב

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

"יש לנו משתמשים שלא דיברו בטלפון 40 שנה": החברה שהפכה תמלול לחירשים למכונת מזומנים

חברת נגיש, שמנגישה תוכן לחירשים, מגייסת 85 מיליון דולר וצופה הכנסות של 100 מיליון דולר כבר השנה ● תוכנית פיילוטים חדשה תאפשר לסטארט־אפים רפואיים לנסות את המוצרים שלהם בבית החולים בני ציון ● וחוקרים מבר־אילן טוענים: סוכרת היריון מגבירה סיכונים למחלות בהמשך החיים ● השבוע בביומד

מתקן לקידוח נפט בטקסס / צילום: Reuters, Eli Hartman

17 מיליארד דולר: הזינוק הדרמטי ביצוא הנפט בארה"ב

יצוא הנפט הגולמי זינק מ-7.9 מיליארד דולר בחודש אפריל אשתקד ל-17.1 מיליארד דולר באפריל השנה ● מבחינת ארה"ב מדובר בהשלכה חיובית של הסגר האיראני על הורמוז, אך הוא מגיע על חשבון הצרכנים האמריקאים שנאלצים לשלם מחירים גבוהים בזמן שהנפט מיוצא לחו"ל

הבדיקות החדשניות שמגלות באיזו מהירות אנחנו מזדקנים

איך אפשר למדוד את הגיל הביולוגי של כל איבר ומהו התאום הדיגיטלי שחברות ענק כבר מתחרות עליו? ● במרוץ להארכת החיים חוקרים מפתחים בדיקות שמגלות בן כמה הגוף שלנו באמת ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

המאבק מסלים: באל על מאשימים את כאל ב"הונאה צרכנית"

לגלובס נודע כי במועדון הנוסע המתמיד מבית אל על הוציאו מסמך משפטי תקיף לחברת כרטיסי האשראי כאל - זאת על רקע הקמפיין שהעלתה בימים האחרונים למועדון הלקוחות החדש שלה - FlyAll ● הטענה: "פרסום שקרי וניצול המוניטין הרב שנצבר ללא דין" ● כאל בתגובה: "מכתב ההתראה הוא המשך ישיר לניסיון לייצר חשש והרתעה במקום להתמודד עם התחרות"

האם מס הרכישה יירד? / צילום: Shutterstock

משקיעי הנדל"ן נטשו את השוק, ולא מאמינים שמס הרכישה יירד

מס הרכישה הגבוה המוטל על רוכשי דירה שנייה עשוי לרדת עקב פקיעת הוראת השעה בסוף השנה ● אולם בשוק מעריכים כי כמו בפעמים שעברו, כל ממשלה שתקום תדאג להאריך את תוקף המס הגבוה