גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג: "אלה הם העקרונות מאחורי הפרסום בפייסבוק"

בטור מיוחד שכתב מייסד ומנכ"ל פייסבוק ל"וול סטריט ג'ורנל", הוא מפרט את חשיבות המודל העסקי של הרשת החברתית ● "אנחנו לא מוכרים מידע של אנשים, למרות שלעתים קרובות מדווח שאנחנו עושים זאת"

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: shutterstock
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: shutterstock

פייסבוק צפויה לחגוג בחודש הבא 15 שנה לקיומה. לכבוד המאורע, מייסד ומנכ"ל החברה מארק צוקרברג כתב טור מיוחד ל"וול סטריט ג'ורנל" על הרשת החברתית. אלה הם דבריו:

פייסבוק חוגגת 15 שנה בחודש הבא. כשהתחלתי את פייסבוק, לא ניסיתי לבנות חברה גלובלית. הבנתי שניתן למצוא כמעט כל דבר באינטרנט - מוזיקה, ספרים, מידע - אבל לא את הדברים החשובים באמת: אנשים. אז בניתי שירות שבעזרתו אנשים יוכלו להתחבר וללמוד אחד על השני. במהלך השנים, מיליארדים מצאו את השירות הזה שימושי, ואנחנו בניינו שירותים נוספים שאנשים מרחבי העולם אוהבים ומשתמשים בהם מדי יום. 

לאחרונה שמעתי הרבה מאוד שאלות לגבי המודל העסקי שלנו, אז רציתי להסביר את העקרונות שלפיהם אנחנו פועלים. 

אני מאמין שהאפשרות להשמיע קול ולהתחבר צריכה להיות זמינה לכולם. אם אנחנו מחויבים לכך שנשרת את כולם, אנחנו צריכים שהשירות יהיה בר-השגה לכולם. הדרך הכי טובה לעשות זאת היא על-ידי כך שנציע את השירות הזה בחינם - הפרסום מאפשר לנו לעשות את זה. 

אנשים אומרים לנו כל הזמן שאם הם רואים פרסומות, הם רוצים שהפרסומות יהיו רלוונטיות. זה אומר שאנחנו צריכים להבין את תחומי העניין שלהם. אז בהתבסס על עמודי הפייסבוק שאנשים אוהבים, על מה הם לוחצים וסימנים נוספים, אנחנו יוצרים קטגוריות - למשל, אנשים שאוהבים עמודי פייסבוק שקשורים לגינון וגרים בספרד - ואז אנחנו לוקחים תשלום ממפרסמים כדי להראות את הפרסומות לפי הקטגוריות האלה. למרות שפרסום לקבוצות אנשים ספציפיות היה קיים הרבה לפני האינטרנט, הפרסום באינטרנט מאפשר דיוק גדול יותר ומודעות שהן הרבה יותר רלוונטיות למשתמשים. 

האינטרנט מאפשר גם שקיפות ושליטה גדולים יותר לגבי אילו מודעות המשתמש רואה לעומת אמצעי התקשורת האחרים כמו טלוויזיה, רדיו ועיתונות מודפסת. בפייסבוק, המשתמש שולט באיזה מידע אנחנו משתמשים כדי להראות לו פרסומות, והמשתמש אף יכול לחסום כל מפרסם שירצה. המשתמש יכול לגלות למה הוא רואה פרסומת מסוימת ולשנות את ההגדרות, כך שהוא יקבל את הפרסומות שמעניינות אותו. בנוסף, המשתמש יכול להשתמש בכלי השקיפות שלנו ולראות איזה פרסומות רואים משתמשים אחרים. 

עם זאת, יש כאלה שמוטרדים ממורכבות המודל הזה. בעסקאות רגילות, אתה משלם לחברה בשביל השירות או המוצר שהיא מספקת. אבל בפייסבוק המשתמש מקבל את השירות שלנו בחינם - ואנחנו עובדים בנפרד עם מפרסמים כדי להראות למשתמש את המודעות הרלוונטיות לו. המודל הזה יכול להיראות עמום, וכולנו הרי לא בוטחים במערכות שאנחנו לא מבינים. 

לפעמים זה אומר שאנשים מניחים שאנחנו עושים דברים שאנחנו לא באמת עושים. למשל, אנחנו לא מוכרים מידע של אנשים, למרות שלעתים קרובות מדווח שאנחנו עושים זאת. למעשה, מכירת דאטה של משתמשים למפרסמים מנוגדת לאינטרסים העסקיים שלנו, משום שזה יוריד את הערך ואת הייחודיות של השירות שאנחנו מעניקים למפרסמים. יש לנו תמריץ חזק כדי להגן על כך שלאף אחד אחר לא תהיה גישה למידע של המשתמשים שלנו. 

יש כאלה שדואגים שהמודעות יוצרות ניגוד עניינים בינינו לבין המשתמשים שלנו. לעתים קרובות שאולים אותי אם יש לנו תמריץ להגדיל את השימוש בפייסבוק בגלל שזה מגדיל את אפשרויות הפרסום, גם אם זה לא לטובת המשתמשים. 

אנחנו מאוד ממוקדים בלעזור לאנשים לחלוק ולהתחבר יותר, זאת משום שהתכלית של השירות שלנו היא לעזור לאנשים לשמור על קשר עם המשפחה, החברים והקהילה שלהם. אבל מנקודת מבט עסקית, זה חשוב שהם ייהנו מהשימוש בפייסבוק - אחרת הם לא ימשיכו להשתמש בשירותים שלנו למשך זמן רב. קליקבייט וג'אנק נוסף אולי יגדילו את השימוש בטווח הקצר, אבל זה יהיה טיפשי מאיתנו להראות תוכן כזה בכוונה, בגלל שזה לא מה שאנשים רוצים. 

שאלה נוספת היא האם אנחנו משאירים תוכן מזיק או מעורר מחלוקת בכוונה בגלל שזה מעלה את המעורבות בפייסבוק. אנחנו לא עושים זאת. אנשים אומרים לנו באופן עקבי שהם לא רוצים לראות תוכן כזה. מפרסמים לא רוצים שהמותגים שלהם יהיו בקרבת תוכן כזה. הסיבה היחידה שתוכן רע נשאר בפלטפורמה היא שהאנשים ומערכות ה-AI שמנטרות חומר כזה אינם מושלמים - אבל לא בגלל שיש לנו תמריץ להתעלם מתוכן כזה. המערכות שלנו עדיין מתפתחות ומשתפרות. 

לסיום, יש את השאלה החשובה האם מודל הפרסום מעודד חברות כמו פייסבוק להשתמש ולשמור יותר מידע. אנחנו אוספים מידע בשביל פרסומות - אבל המידע הזה חשוב גם למטרות אבטחה ותפעול השירות שלנו.

אנחנו נותנים לאנשים אפשרות להחליט אם נשתמש במידע שלהם לפרסומות, אך אנחנו לא מאפשרים להם להחליט אם נשתמש במידע הזה למטרות של אבטחה או תפעול השירות. וכשאנחנו מבקשים מאנשים אישור להשתמש במידע כדי לשפר את הפרסומות כחלק מהציות שלנו לרגולציות GDPR של האיחוד האירופי, רוב המשתמשים הסכימו כי הם מעדיפים מודעות רלוונטיות יותר. 

בסופו של דבר, אני מאמין שהעקרונות החשובים ביותר לגבי שימוש במידע הם שקיפות, בחירה ושליטה. אנחנו צריכים להיות ברורים לגבי הדרכים שבהן אנחנו משתמשים במידע, וצריך שהאנשים יבינו באופן ברור איך משתמשים במידע שלהם. אנחנו מאמינים שרגולציה שמסדירה את העקרונות האלה ברחבי האינטרנט, תהיה טובה לכולם. 

חשוב לעשות את זה נכון, משום שיש יתרונות ברורים למודל העסקי הזה. מיליארדי אנשים מקבלים בחינם את האפשרות להישאר מחוברים לאנשים שחושבים להם ואת האפשרות להביע את עצמם. בנוסף, עסקים קטנים - שיוצרים את רוב העבודות והצמיחה הכלכלית ברחבי העולם - מקבלים גישה לכלים שעוזרים להם לשגשג. יש מעל ל-90 מיליון עסקים קטנים בפייסבוק, והם חלק גדול מהעסקים שלנו. רבים מהם לא יכולים להרשות לעצמם לקנות מודעות בשלטי חוצות או בטלוויזיה, אבל עכשיו יש להם גישה לכלים שבעבר היו זמינים רק לחברות גדולות. לפי סקר גלובלי, חצי מהעסקים בפייסבוק אמרו שהם גייסו עובדים נוספים מאז שהצטרפו לפלטפורמה. הם משתמשים בשירות שלנו כדי לייצר מיליוני מקומות עבודה. 

בשבילנו, המטרה בטכנולוגיה תמיד הייתה להעניק כוח ואפשרויות לכמה שיותר אנשים. אם אתם מאמינים בעולם שבו לכולם יש את האפשרות להשתמש בקול שלהם וסיכוי שווה להישמע, בעולם שבו כל אחד יכול להקים עסק מכלום - אז בעולם כזה חשוב לבנות טכנולוגיה שמשרתת את כולם. זה העולם שאנחנו בונים מדי יום, והמודל העסקי שלנו הופך את זה לאפשרי.

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים