גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגיעה לאחר המפולת: מדד האג"ח האמריקאיות בת"א קיזז קרוב למחצית מהירידות מאז סוף אוקטובר

את הסיבות לעליות במדד ת"א גלובל ניתן לייחס לרגיעה ברצף ההודעות השליליות ולהמשך העסקאות הגדולות שממשיכים לבצע בעלי השליטה בכמה מחברות הנדל"ן הזרות הנסחרות בתל אביב, למרות הקשיים במימון החוב בתל אביב

אלן גרוס, בעל השליטה בחברת ג'י.אפ.איי / צילום: יונתן גרוס
אלן גרוס, בעל השליטה בחברת ג'י.אפ.איי / צילום: יונתן גרוס

התאוששות מסוימת נרשמת בשבועיים האחרונים באיגרות החוב של חלק מחברות הנדל"ן הזרות ("האמריקאיות") שנסחרות בת"א. מדד ת"א גלובל, שכולל את מרבית האג"ח הזרות, עלה מאז השפל של אמצע ינואר ב-7.8% וקיזז את הירידות שנרשמו בו מתחילת 2019. זאת לאחר שהמדד הסב תשואה שלילית חריגה של 17% ב-2018 בעקבות מפולת סוף השנה באג"ח שהנפיקו החברות הזרות בת"א. 

המגמה החיובית נמשכה גם השבוע עם עליות קלות שרושם המדד מדי יום בהובלת דלשה קפיטל, אול-יר וג'י.אפ.איי, שלוש מבין החברות הזרות שהאג"ח שהנפיקו בבורסת ת"א, ספגו ירידות חדות במיוחד ונסחרות בתשואות "זבל" גבוהות. את הסיבות לעליות ניתן אולי לייחס לרגיעה ברצף ההודעות השליליות ולהמשך העסקאות הגדולות שממשיכים לבצע בעלי השליטה בחלק מהן, וזאת למרות הקשיים לכאורה במימון החוב בת"א.

דלשה: הסכם עם משקיע בפרויקט במנהטן 

לדלשה קפיטל , שנמצאת בבעלות יזם הנדל"ן מייקל שהה, אג"ח בהיקף של 642 מיליון שקל ערך נקוב, שהונפקו בת"א ועתידות להיפרע בין 2019 ל-2023. השבוע דיווחה החברה כי השלימה את התקשרותה בהסכם מחייב עם משקיע בפרויקט ברחוב מורנינגסייד 30 שבצפון מערב מנהטן (באזור הסמוך לפארק מורנינגסייד ולאוניברסיטת קולומביה). על פי ההסכם, יזרים המשקיע סכום כולל של 34.3 מיליון דולר לצורך שיפוץ הפרויקט שהוכר כמבנה לשימור במסגרת תוכנית להענקת זיכויי מס למשקיעים בשימור מבנים המוגדרים כמבנים היסטוריים (תוכנית HTC).

מהודעתה של דלשה עולה כי ההשקעה בפועל של המשקיע תבוצע באמצעות מנגנון השכרה מסוג NNN (מבנה של שכירות ראשית), שנחשב למקובל בהשקעות כשירות לפי תוכנית HTC, כך שתאגיד בבעלותו של המשקיע ישמש כשוכר ראשי. תאגיד זה ישכור את כל יחידות הדיור בנכס ל-27 שנים וישכיר אותן בשכירות משנה לשוכרים סופיים.

עד להשלמת השיפוץ והבנייה של הנכס יועבר לחברת הנכס סכום ההשקעה בהתאם לאבני דרך שנקבעו בהסכם. לאחר השלמת ההשקעה ישלם השוכר הראשי לחברת הנכס דמי שכירות קבועים של 12 מיליון דולר בשנה, בתוספת דמי שכירות משתנים על פי הרווח הגולמי השנתי שירשום השוכר הראשי.

בתמורה להשקעתו יהיה המשקיע זכאי ל-99% מרווחי השוכר הראשי בחמש השנים הראשונות ו-18% מרווחי השוכר הראשי בשנים שלאחר מכן. דלשה קפיטל תהיה זכאית ל-1% מהרווחים של השוכר הראשי בחמש השנים הראשונות ול-82% מהן בשנים שלאחר מכן. בנוסף נקבע כי תאגיד בבעלותו המלאה של מייקל שהה יהיה המנהל התפעולי של הנכס לאחר השלמתו, ובתמורה לאחריותו על גביית דמי השכירות וניהול תחזוקת הנכס, יהיה זכאי לתשלום של 2.5% מדמי השכירות.

במקביל, פרסמה דלשה קפיטל עוד כמה דיווחים נוספים. כך למשל עדכנה החברה כי השלימה עסקה לנטילת הלוואה של 9.3 מיליון דולר לעשר שנים מגוף פיננסי בריבית שנתית של 5.3%, כאשר ההלוואה מובטחת בשעבוד על נכס בשדרה השנייה בניו יורק ועל הסכמי השכירות שלו.

עוד היא דיווחה כי חתמה על הסכם עם האיגוד של עובדיה בשלושה נכסים מניבים בסטטן איילנד, שאמור לאפשר צמצום במספר העובדים וחיסכון בהוצאות באופן שיגדיל את הרווח הגולמי מהשכרה (NOI) בטווח של 300-500 אלף דולר בשנה. דלשה גם בוחנת קבלת הלוואות מזנין לנכסים אלו וכבר קיבלה לדבריה הצעות לא מחייבות בהיקף של 30-50 מיליון דולר מכמה גופים פיננסיים.

בנוסף לכך, עדכנה היום החברה כי בנוגע לאיחור בתשלום שכר הדירה של מסעדה, בה שותף גם שהה עצמו, הרי שמתוך חוב של המסעדה בסך 950 אלף דולר, שילם שהה לחברה 550 אלף דולר מכיסו לצורך פירעון הלוואה. לדברי החברה שהה התחייב לפרוע את מלוא חוב המסעדה לחברה בחודשים הקרובים וזאת למרות שחלקו בבעלות על המסעדה עומד על 40% בלבד.

אג"ח א' של דלשה קפיטל, בעלת משך חיים ממוצע (מח"מ) של כשנתיים, נפלה עד אמצע ינואר למחיר של 65 אגורות בלבד. היום היא נסחרה במחיר של 78 אגורות המשקף תשואה שנתית לפדיון של כ-23%.

התשואות הגבוהות באג"ח האמריקאיות

אול-יר: הלוואת גישור מבעל השליטה

גם אצל המגייסת הגדולה, אול-יר , שאג"ח שלה בהיקף של 2.35 מיליארד שקל ע"נ נסחרות בבורסה, נרשמה התאוששות מסוימת בשבועיים האחרונים. מאז רמות השפל של אמצע ינואר זינקו האג"ח הלא מובטחות מסדרות ב' ו-ד' של אול-יר בכ-30%, והתשואה שלהן לפדיון ירדה ל-30% ול-21%, בהתאמה.

היום (ד') דיווחה אול-יר כי סקירת מסמכי המימון שלה נסתיימה, ופרט לממצא הביניים שדווח בשבוע שעבר, בדבר הלוואה שניטלה במשותף עם בעל השליטה, יואל גולדמן, לא נמצאו ממשקים נוספים בין נכסיה החברה ובין נכסים חיצוניים של בעל השליטה. אותה הלוואה משותפת בסך של 4.85 מיליון דולר, ניטלה בידי גולדמן למימון שלושה נכסים למגורים בברוקלין והתגלתה בבדיקה שערך סמנכ"ל הכספים של אול-יר, יזהר שמעוני.

שניים משלושת נכסים אלו מוחזקים בידי אול-יר, מתוכם אחד בבעלות מלאה והשני יחד עם צד שלישי בחלקים שווים, בעוד שנכס שלישי מוחזק בבעלותו הישירה של גולדמן. למרות זאת ניטלה ההלוואה ללא אישור ועדת הביקורת, ולאחר הגילוי דרשה ועדת המאזן מגולדמן להעמיד פיקדון של 1.15 מיליון דולר לצורך פירעון החלק בהלוואה שמימן את הנכס שבבעלותו.

בתוך כך דיווחה היום אול-יר כי גולדמן גם העמיד לחברה הלוואת גישור של 7.4 מיליון דולר, ללא ריבית וללא בטחונות, אשר תשמש לתשלומי הריבית של איגרות החוב מסדרות ב' ו-ד' הקבועים למחר. ההלוואה תוחזר לגולדמן לאחר שיתקבלו אצלה כספי מימון מחדש הקשורים לפרויקט דניזן-בושוויק. לדברי אול-יר, במידה וכספי המימון מחדש לא יתקבלו בתוך שבוע, תיפרע ההלוואה לאחר קבלת תזרים מצטבר חדש בסכום העולה על סכום ההלוואה, כתוצאה ממימוש נכסים, מימונים חדשים וכיוצא בזה.

ג'י.אפ.איי: בעל השליטה ממשיך בעסקאות ענקיות

אצל חברת ג'י.אפ.איי  ריאל אסטייט, שאג"ח שלה בהיקף של 454 מיליון שקל ערך נקוב נסחרות כיום בבורסה, לא פורסמה כל הודעה מהותית בימים האחרונים. עם זאת דיווח שפורסם באתר חדשות אמריקני מעלה כי בעל השליטה, אלן גרוס, ממשיך לבצע עסקאות ענקיות באמצעות חברות אחרות מקבוצת ג'י.אפ.איי ובסיוע מימון שהוא מקבל מהבנקים.

ביום חמישי האחרון דיווחו אתרי החדשות "וול סטריט ג'ורנל" ו"דה ריל דיל" כי גרוס וקרן ההשקעות אליוט מנג'מנט רכשו במשותף את מלון פארקר ניו יורק שבמנהטן, תמורת 420 מיליון דולר. לפי האתר, מתכננים גרוס וקרן אליוט להשקיע עוד 100 מיליון דולר בשיפוץ המלון בן ה-37, שממוקם מדרום לסנטרל פארק, ברחוב 56 בקטע שבין השדרה השישית לשדרה השביעית.

מלון פארקר ניו יורק כולל כיום 729 חדרים. לפי הפרסום מתכוונים היזמים להמיר את החדרים בקומות העליונות של המלון ל-67 דירות, אותן יהיה ניתן למכור לציבור ובכך לאפשר החזר מהיר של חלק מההשקעה. הרכישה והשיפוץ ימומנו בעיקר באמצעות הלוואה של 350 מיליון דולר שקיבלו גרוס וקרן אליוט מבנק OZK (לשעבר בנק אוף אוזארקס).

אג"ח מסדרה א' של ג'י.אפ.איי במח"מ של 1.9 שנים נסחרה אמצע ינואר במחיר שפל של 78 אגורות. היום נסחרה האג"ח במחיר של 89 אגורות המשקף תשואה שנתית לפדיון של 16%. 

עוד כתבות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות