גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה נגד לשכת עוה"ד: לא לבחור מחליף לנוה בוועדה לבחירת שופטים

הבוקר הוגשה לביהמ"ש לעניינים מינהליים תביעה נגד כוונת המועצה הארצית של לשכת עוה"ד לבחור נציג חדש בוועדה לבחירת שופטים, במקום עו"ד אפי נוה שפרש על רקע חקירתו ● העותרים: "קיום הבחירות במועצה יוצר חשש מוגבר לניגוד עניינים במינוי ולהעדפת אינטרסים מפלגתיים על פני האינטרס הציבורי"

עו"ד אפי נוה / צילום: אמיר מאירי
עו"ד אפי נוה / צילום: אמיר מאירי

נמשכת הסאגה סביב מינוי מחליף לעו"ד אפי נוה בוועדה לבחירת שופטים: הבוקר (א') הוגשה לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב תביעה נגד כוונת המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין לבחור נציג חדש של הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, במקום עו"ד נוה שפרש על רקע חקירתו הפלילית בפרשת "השוחד המיני" לכאורה.

לטענת התובעים, בין הסיבות המרכזיות לבחירה - מלבד העובדה שמתנהלת חקירה סביב התנהלותו של ראש הלשכה הקודם במסגרת תפקידו כחבר הוועדה לבחירת שופטים - גם העובדה כי קיומן של הבחירות במועצה יוצר חשש מוגבר לניגוד עניינים במינוי ולהעדפת אינטרסים מפלגתיים על פני האינטרס הציבורי.

עוד לטענת העותרים, חשש זה מתעצם לנוכח היותה של יו"ר המועצה הארצית בלשכה, עו"ד חוה מרצקי, מועמדת לשיפוט.

התביעה הוגשה בעקבות דחייתן בסוף השבוע של שתי עתירות שהוגשו לבג"ץ, לאחר שנקבע כי הסמכות לדון בהן נתונה לבית המשפט לעניינים מינהליים, ולשם הן היו אמורות להיות מוגשות. בג"ץ הוציא צו זמני האוסר על כינוסה של המועצה הארצית לדיון במינויים, עד להגשת התביעה לבית המשפט לעניינים מינהליים, וקבע כי אם תביעה תוגש כזו - יעמוד הצו עד להכרעה בה. המשמעות היא שבפועל לא ימונה בתקופה הקרובה מחליף לנוה בוועדה.

כפי שנחשף ב"גלובס", עם התפטרותו של נוה מתפקידיו החל בלשכה מאבק פנימי בדרישה לפזר את מוסדות הלשכה ולהמתין עם מינויו של מחליף לנוה - גם כראש לשכת עורכי הדין וגם כחבר הוועדה לבחירת שופטים. המאבק הגיע לערכאות המשפטיות על רקע התנגדות הלשכה לדחות את הדיון שנקבע למינוי מחליף לנוה בוועדה.

התביעה מהיום, שמהווה את הפרק החדש בסאגה, הוגשה על-ידי יונתן חורן ואלון ספיר, שני מתמחים שעברו לאחרונה את בחינות הלשכה והוסמכו כעורכי דין בטקס שערכה הלשכה ביום חמישי האחרון.

העתירה סובבת סביב החלטת מ"מ יו"ר המועצה הארצית לכנס את המועצה הארצית על-מנת למנות נציג חדש לוועדה לבחירת שופטים לתקופה של 3 שנים, "בהיעדר צורך אמתי לכך" - כלשון העתירה.

בעתירה נכתב כי "נציג זה אמור להחליף את קודמו, חשוד בפלילים אשר התפטר מתפקידו בוועדה עקב חקירה פלילית הקשורה בתפקידו בוועדה. כל זאת, חרף העובדה שהוועדה וועדות המשנה אינן צפויות, בעיקרו של דבר, להתכנס בעתיד הנראה לעין, וכן למרות שבקרוב צפויות להיערך בחירות למוסדות הלשכה".

עוד טוענים העותרים כי העתירה מוגשת עקב "צבר של נסיבות עובדתיות ומשפטיות כבדות-משקל המחייבות את דחיית המינוי", וביניהן קיומה של פרשת שחיתות וחקירה פלילית בהקשר לעבודת הוועדה לבחירת שופטים שנסבה על עניינו של עו"ד אפי נוה, יו"ר הלשכה לשעבר, והתנהלותו במסגרת תפקידו כנציג הלשכה בוועדה.

"הפגיעה הקשה באמון הציבור לנוכח חשיפת פרשה זו, והצורך לשקם אמון זה, בין היתר באמצעות עריכת 'חשבון נפש' ובדיקה מקיפה, הפקת לקחים ו'ניקוי אורוות' קודם למינוי נציג חדש לוועדה", נכתב בתביעה.

עוד נטען כי "בעת הנוכחית, התמונה אשר מצטיירת בקרב הציבור, אשר ניזון מהתקשורת, היא כי הליך מינוי השופטים אינו נקי, מקצועי ואובייקטיבי, וכי נשקלים בו שיקולים זרים כגון היכרות אישית וטובות הנאה - בהן מיניות. מבלי לחוות דעה לגופו של עניין, אין להתכחש לכך שזהו הרושם שנוצר בקרב הציבור ולצורך הקריטי בנקיטת דרך פעולה מדודה ואחראית על-מנת לשקם את אמון הציבור במערכת המשפט".

לטענת העותרים, הדברים מקבלים משנה תוקף מקום שבו עו"ד נוה היה במוקד ההחלטה של הקואליציה בלשכה לתמוך בעו"ד דני אליגון לתפקיד נציג הוועדה לבחירת שופטים. עו"ד אליגון הוא אחד המועמדים לתפקיד.

סיבה נוספת לדחייה, לטענת התובעים, היא קיומן הצפוי של בחירות למוסדות לשכת עורכי הדין ביוני 2019 והתוויית הדין והפסיקה כי אל לה לרשות מינהלית לפעול למינוי לתפקידים בכירים בתקופת בחירות. "הדברים מתחדדים על רקע פרשת הוועדה לבחירת שופטים שעשויה להשליך גם על הבחירות הקרבות והטלטלה שבה מצויה הלשכה בימים אלה - לאחר התפטרות העומד בראשה - עד לבחירות", נכתב בתביעה. "קיומן של הבחירות יוצר חשש מוגבר לניגוד עניינים במינוי ולהעדפת אינטרסים מפלגתיים על פני האינטרס הציבורי".

לטענת העותרים, כאמור, חשש זה מתעצם לנוכח היותה של יו"ר המועצה הארצית, עו"ד חוה מרצקי, מועמדת לשיפוט.

עוד לטענתם, קיים חשש כי חברי הקואליציה הנוכחית במועצה הארצית ישאפו למנות נציג מטעמם מהר לפני הבחירות, כדי ליצור עובדות מוגמרות בפני המועצה הארצית הבאה. "מיותר לציין כי מינוי נציג בעת הזו יפגע באלפי עורכי דין שהצטרפו ללשכה מאז הבחירות האחרונות, ובהם העותרים, ויכולתם לעצב את מוסדות הלשכה באמצעות השתתפות בבחירות", נכתב בתביעה.

התובעים מדגישים כי הם אינם מתייחסים למידת ההתאמה של המועמדים לתפקיד, אלא טוענים רק כי אין למנות נציג בעת הנוכחית. 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "למן תחילתו של התהליך המדובר עו"ד חוה קלמפרר-מרצקי הדירה את ידיה מהנושא, והעניין מטופל על-ידי ממלא-מקום ראש המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד מוחמד אבו יונס. כל ניסיון לשרבב שוב את שמה של עו"ד מרצקי לעניין ראוי לכל גינוי.

"כל טענות העותרים בעניין בחירת נציגי הלשכה לוועדה למינוי שופטים הן משוללות כל יסוד, כפי שכבר הובהר בתגובת הלשכה לעתירה שהוגשה לבג"ץ.

"חשוב להדגיש כי בניגוד לנטען על-ידי העותרים, הליך מינוי השופטים בישראל הוא נקי, מקצועי ואובייקטיבי ולא נשקלים בו כל שיקולים זרים. חבל מאוד שהעותרים, בשל מניעים פוליטיים, מנסים ליצור רושם אחר ובכך לפגוע במערכת המשפט בכלל ובוועדה למינוי שופטים בפרט".

תגובת עו"ד חוה מרצקי לתביעה: "מרגע שמועמדותי לשיפוט פורסמה העברתי את כל הטיפול בעניין נציגי הוועדה למינוי שופטים לטיפולו של ממלא מקומי, עו״ד מוחמד אבו יונס, לרבות הפניה להדחת עו״ד נווה מהוועדה, ולו כדי למנוע מראית עין קלה שבקלות. כך גם נהגתי לעניין ניהול הליך בחירת מחליפו של עו״ד נווה בוועדה, וההליך כולו מנוהל ע״י עו״ד אבו יונס. למיטב ידיעתי לא נטען בעתירות כי לקחתי חלק בהליך האמור, אך מכול מקום אדגיש כי לא היה רבב בפעולותיי כיו"ר המעוצה הארצית, כך אמשיך לפעול עד לסיום כהונתי, ולא נטען ע״י מי מהעותרים אחרת."

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה