גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים, עירוניים ועניים: האפריקאים לא שותקים ומתחילים למחות

היעדר הזדמנויות כלכליות לאנשים בעלי השכלה משופרת מניע תסיסה גוברת נגד כמה מהמנהיגים הכי יציבים ביבשת

הפגנות בזימבבואה נגד המצוקה הכלכלית/ צילום: רויטרס, Philimon Bulawayo
הפגנות בזימבבואה נגד המצוקה הכלכלית/ צילום: רויטרס, Philimon Bulawayo

הפגנות נגד המשטר בסודאן, ניסיון הפיכה בגאבון, מנהיג אופוזיציה שמושבע לנשיא בקונגו, הפגנות דמים נגד עליית מחירי הדלק בזימבבואה. ההתקוממויות נגד כמה מהמנהיגים הוותיקים באפריקה נובעת מתסיסה גוברת בקרב צעירים עירוניים רבים על העדר הזדמנויות כלכליות.

הכוחות האנטי-ממסדיים הללו, בתוספת קריסת מחירי סחורות וחומרי גלם, יבואו לידי ביטוי גם בשתי הכלכלות הגדולות ביבשת, ניגריה ודרום אפריקה, שהולכות לבחירות בחודשים הבאים.

הממשלות מתקשות להגיב למצב החדש.

"אנחנו חייבים להכיר בכך שיש לנו אתגר דמוגרפי", אמר שר האוצר של זימבבואה, מתולי נקובה, בראיון בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. הנשיא שלו, אמרסון מננגאגווה, מיהר מדאבוס חזרה הביתה וניסה להרחיק את עצמו מהוראות שניתנו לכוחות הביטחון לפעול ביד קשה נגד המפגינים.

עם גיל תושבים חציוני של 19, אפריקה היא היבשת הצעירה בעולם. היא גם אחד האזורים שבהם תהליך העיור, המעבר לערים, הוא המהיר ביותר. מיליונים נוטשים את החקלאות המסורתית לטובת מגה-ערים כמו קינשאסה בקונגו או לאגוס בניגריה. רבים מהתושבים החדשים מגיעים לשכונות פחונים ענקיות, שבהן הם פחות מוגבלים על ידי מנהגים או מנהיגי קהילה מקומיים בביטוי הפוליטי שלהם, כפי שהם היו בקהילות הכפריות.

הצעירים והצעירות הללו מגיעים לערים כאשר המדינות שלהם עניות משמעותית יותר מהמדינות באסיה או באמריקה הלטינית שעברו תהליכים דומים של מעבר לערים. התוצאה היא העדר חריף של מקומות עבודה ושירותים ממשלתיים כמו מי שתייה, חשמל ובריאות, וניגוד ברור למצבם של בני השכבות השולטות במדינה.

התסכול מתנאי החיים העלובים והעדר ההזדמנויות הוא המכנה המשותף למגמת ההתקוממות נגד המשטרים הקיימים.

הסבסוד על החיטה קוצץ

בדומה לזעם כלפי העלאת מחירי הדלק בזימבבואה, המחאות בסודאן הוצתו בעקבות החלטת הממשלה לקצץ את הסבסוד של חיטה, שהוביל להעלאת מחירי הלחם פי שלושה בסוף דצמבר. המחאה הזו התרחבה בינתיים להתקוממויות בערים רבות נגד הנשיא עומאר אל באשיר בן ה-75, ששולט במדינה מאז ההפיכה שהוא ארגן ב-1989.

בגאבון, מנהיגי ההפיכה שנכשלה האשימו את הנשיא עלי בונגו, בן 59, שמשפחתו שולטת במדינה זו שתלויה בחומרי גלם מאז 1967, בחוסר יכולת למשול באפקטיביות בגלל שבץ מוחי שהוא עבר לאחרונה.

בקונגו, מדינה עשירה במינרלים ובעלת אחת האוכלוסיות העניות ביותר בעולם, הנשיא היוצא ג'וזף קבילה בחר יורש שהפסיד בבחירות ב-30 בדצמבר. שני מנייני קולות הראו שהתוצאה הרשמית הוטתה על ידי קבילה לטובת פליקס טשיסקדי, מועמד האופוזיציה שהיה פחות ביקורתי כלפיו. זו הייתה הודאה עקיפה של קבילה בכך ש-18 שנות שלטונו לא קירבו אותו אל בני עמו.

להוציא קבילה, שמשקיפים רבים מאמינים שהוא ינסה לשמר השפעה על הפוליטיקה ועל הצבא בקונגו, אף אחד מהמנהיגים המותקפים האחרים באפריקה לא מוכן לוותר על כסאו. הם הגיבו בדיכוי, בייחוד בסודאן ובזימבבואה, שם כוחות הביטחון הרגו ועינו עשרות מפגינים ופשטו על בתי חולים שטיפלו בהם. בכל ארבע המדינות, הרשויות סגרו את האינטרנט כדי למנוע הפצת מסרים לא רצויים להן והתארגנות של המחאה.

במקומות שבהם מנהיגים ותיקים הודחו בשנים האחרונות, זה נבע בדרך כלל מהבנה במפלגת השלטון שמשהו צריך להשתנות. התוצאות היו מעורבות.

במהלך מפתיע באנגולה, הנשיא ז'ואאו לורנקו פעל נגד בני משפחה של קודמו ז'וזה אדוארדו דוס סנטוס במסע נגד שחיתות, ויצר תקוות לממשלה שקופה יותר במדינת נפט זו בדרום אפריקה. ראש הממשלה החדש באתיופיה, אביי אחמד, ניסה לפתוח את המערכת החד-מפלגתית במדינה וחתם עם אריתריאה השכנה על הסכם שלום, שסיים 20 שנות עימות.

זימבבואה חדשה?

ההבטחה של מננגאגווה ל"זימבבואה חדשה" בעקבות הדחת הרודן הוותיק רוברט מוגאבה הפכה לחלולה בעקבות הדיכוי הברוטלי של המחאות אחרי הבחירות שהיו ביולי ושל השביתה בינואר נגד הכפלת מחירי הדלק ויותר.

מה שברור הוא שהמגמות שבבסיס התסיסה הנוכחית עומדות רק להאיץ. מחקר של קרן ביל ומלינדה גייטס צופה שעד שנת 2050, 86% מהעניים ביותר בעולם יתגוררו באפריקה שמדרום לסהרה - יותר ממחציתם בניגריה ובקונגו.

החינוך המשופר במדינות אפריקאיות רבות עשוי אמנם להוריד את שיעורי הילודה, אבל הוא גם מעורר ציפיות לאיכות חיים טובה יותר, וליכולת להתגבר על דיכוי ממשלתי. המחאות בזימבבואה, בסודאן ובקונגו מתבססות על רשתות חברתיות פרטיות וירטואליות, שמופעלות כאשר האינטרנט נסגר על ידי הרשויות.

"הפער בין הציפיות של הצעירים לבין ניסיון החיים שלהם מתרחב מדי יום", אמר קן אופלו, פרופסור נספח בית הספר לשירות בינלאומי באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "אני לא חושב שרוב מנהיגי אפריקה ערוכים לכך". 

צמיחה תקועה

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק