גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשבינה מלאכותית לא כל כך נבונה: נטיות האפליה של ה-AI

השימוש הגובר בבינה מלאכותית האיר בעיה חדשה: מרבית המפתחים שמתכנתים את האלגוריתמים הם גברים לבנים • כתוצאה מכך הם אינם ערים להטיות ואפליה של הבינה המלאכותית כלפי נשים, אנשים ממוצא אפריקאי, נשים עטויות רעלה ועוד

בינה מלאכותית / צילום:    Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

הבינה המלאכותית אינה תמיד נבונה מספיק לשימוש משרדי. כך לדוגמה, חברת טכנולוגיה גדולה בנתה תוכנית סינון מועמדים לעבודה, אך התברר שזו דחתה באופן אוטומטי את קורות החיים של מרבית המועמדות; חברות אחרות פיתחו אלגוריתמי זיהוי תווי פנים ואלו זיהו רבות מהנשים השחורות כגברים.

השימוש המתרחב בבינה המלאכותית מעורר תשומת לב לחשיבות גיוון העובדים. אף על פי שחברות טכנולוגיה מגבירות את מאמציהן לגייס נשים ובני קבוצות מיעוט, מרבית המתכנתים שאחראים לתוכנות הבינה המלאכותית הם עדיין גברים לבנים, על פי נתוני משרד העבודה של ארה"ב.

מפתחים שבודקים את מוצריהם מסתמכים לעתים קרובות על מאגרי נתונים שאינם מייצגים באופן הולם נשים או קבוצות מיעוט. מחקר העלה כי הרכבו של אחד ממאגרי הנתונים האלה, שנמצא בשימוש נרחב, הוא 74% גברים ו-83% בני ובנות הגזע הלבן. לפיכך כשמהנדסים בודקים אלגוריתמים במאגרי הנתונים הללו, שכוללים מספר רב של אנשים שדומים לאותם המהנדסים, הם מגיעים למסקנה שהאלגוריתמים מתפקדים היטב.

הסיכון שנקודות עיוורות או הטיות ייבנו לתוך מוצרי טכנולוגיה רושם זינוק חד כשמדובר בבינה מלאכותית, וזה פוגע באמון הלקוחות וברווח. גם התועלות מפיתוח מוצרי טכנולוגיה תקינים רושמות עליה חדה, כך שבשני המקרים יש מרוויחים ומפסידים גדולים.

הטיה באלגוריתם מובילה להפסד כספי

אלגוריתמים פגומים עלולים לגרום לתקריות מוזרות, בדרך כלל מכיוון שהם נבדקו או אומנו באמצעות מאגרי נתונים לקויים או חסרים. ב-2015 עוררה גוגל ביקורת חריפה כשיישום הצילומים שלה תייג שני משתמשים אמריקאים ממוצא אפריקאי כגורילות. גוגל נחפזה להתנצל ותיקנה את הבעיה. לפני כמה שנים הפסיקה אמזון את העבודה על תוכנית מבוססת בינה מלאכותית לסינון מועמדים למשרות טכנולוגיות, שמסיבה מסתורית דחתה קורות חיים שבהן הופיעה המילה "נשים" - כמו בשמותיהם של ארגוני נשים או קולג'ים. אחת מדוברות אמזון אמרה כי מעולם לא נעשה שימוש בתוכנית זו להערכת מועמדים.

ראיות רחבות יותר לקיומה של הטיה נחשפו במחקר מ-2018 של שלושה כלי זיהוי תווי פנים מהסוג המשמש גופי אכיפת חוק לגילוי חשודים בפלילים או ילדים נעדרים. בניתוח של מדגם מגוון של 1,270 אנשים, זיהו תוכנות אלה בטעות 35% מהנשים כהות העור כגברים, לעומת שיעור טעות מרבי בסך 0.8% בזיהוי גברים בהירי עור. את המחקר הובילה ג'וי בולמוויני, חוקרת ב-Media Lab של מכון מסצ'וסטס לטכנולוגיה (MIT) בקיימברידג', מסצ'וסטס.

בתגובה לממצאים אלה נשמעו דרישות לעריכת בדיקה קפדנית יותר. לאחרונה קראה מיקרוסופט לממשלות לפקח על טכנולוגיית זיהוי תווי פנים ולדרוש שהמערכות יבדקו כדי לאמוד את דיוקן ומידת ההטיה שלהן. AI Now, מכון מחקר באוניברסיטת ניו יורק, בוחן דרכים לצמצום ההטיה במערכות בינה מלאכותית.

אך בשוק אלגוריתם עלול להפוך לקופסה שחורה: אלגוריתמים יכולים ללמוד ולבצע תחזיות על בסיס נתונים מבלי שיתוכנתו במפורש לעשות זאת. התהליך נמשך ברקע לאחר בניית התוכנה, לדברי דאגלס מריל, מנכ"ל ZestFinance מלוס אנג'לס, שמייצרת כלי למידה חישובית עבור חברות שירותים פיננסיים.

כל הטיה באלגוריתם עלולה להטות את תהליך קבלת ההחלטות של החברות באופן שייגבה מחיר יקר. האלגוריתם של אחת מחברות השירותים הפיננסיים הבחין שאנשים עם קילומטראז' גבוה במכוניותיהם ואנשים שמתגוררים במדינה מסוימת נוטים להיות לקוחות בסיכון אשראי גבוה, לדברי מריל. כל אחד הגורמים האלה כשלעצמו היה הגיוני, אך שילובם היה גורם לחברה לדחות שלא בכוונה מספר רב של אמריקאים ממוצא אפריקאי, לדברי מריל. לאחר ש-ZestFinance כתבה מחדש את האלגוריתם והוסיפה מספר גדול של קריטריונים אחרים, הפכו רבים מאותם המועמדים ללקוחות שראויים לקבל אשראי.

הסרת ההטיה בקרב האנשים שכותבים את הקוד היא מהלך חיוני. "זאת הסיבה שאנחנו עובדים כל כך קשה על בניית צוותים מגוונים", אומר ד"ר מריל, לשעבר סמנכ"ל טכנולוגיית המידע של גוגל. בתשובה לשאלה על הרכב צוותו בן 100 העובדים, הוא ציין שש קבוצות שמייצגים העובדים שלו, כולל אחוז גבוה של נשים, וכן יוצאי צבא ובעלי מוגבלויות.

"ההטיות שמסתתרות בחבר צוות אחד גלויות לחבר צוות אחר, שנמנע מהן", אומר מריל. "אז זה באמת המפתח לצרף אנשים שאינם דומים זה לזה".

להתבסס על יותר קריטריונים ונתונים

תוכניות בינה מלאכותית מצליחות עשויות לפתוח שווקים חדשים לחלק מהחברות. זרוע האשראי של פורד, Ford Motor Credit, גילתה במחקר משותף עם ZestFinance ב-2017 כי בינה מלאכותית מאפשרת לה להעניק מספר רב יותר של אישורי אשראי לבגירים צעירים ולמגישי בקשות אחרים, וזאת מבלי להנמיך את סטנדרטי החיתום שלה.

בקשותיהם של צעירים נדחות לעתים קרובות באופן שגרתי מכיוון שאין להם היסטוריית אשראי והכנסותיהם נמוכות, לדברי מריל. הלמידה החישובית מאפשרת לבנקים לבחון מספר רב בהרבה של קריטריוני לקיחת החלטות, כגון האם שילם מגיש הבקשה את שכר הדירה וחשבון הטלפון שלו בזמן, האם ביצע הפקדות קבועות בחשבונות חיסכון, ודוגמאות נוספות של התנהלות אחראית. זה עשוי לסייע בזיהוי מספר רב יותר של צעירים שראויים לאשראי. "התשובה לכמעט כל שאלה בלמידה חישובית היא עוד נתונים", אומר ד"ר מריל.

אפקטיבה (Affectiva), חברת בינה מלאכותית בבוסטון, משכה יותר מ-100 לקוחות תאגידיים באמצעות צבירת מאגר נתונים של 4 מיליארד תמונות פנים מ-87 מדינות. החברה מפתחת טכנולוגיה לקריאה מדויקת של ההבעות הרגשיות על הפנים האלה, ללא קשר לגזע, שיוך אתני או מגדר. חברות משתמשות בתוכנה של אפקטיבה כדי לבדוק את תגובות הצרכנים לפרסומות מתוכננות, ויצרניות רכב משתמשות בתוכנה כדי לנטר נהגי רכב ולזהות את המנומנמים ומוסחי הדעת.

ראנה אל-קליובי, מנכ"לית ומייסדת משותפת של אפקטיבה, אומרת כי בנקודה מסוימת שאלו נשים שעבדו במשרדי החברה בקהיר: "יש כאן בכלל אנשים שנראים כמונו?". המהנדסים מיהרו להוסיף תמונות של נשים מוסלמיות עטויות רעלה.

"צריך גיוון בנתונים, ומה שחשוב עוד יותר - גיוון בצוות שמעצב את האלגוריתם", אומרת ד"ר אל-קליובי. "אם אתה גבר לבן בן 30 שמתכנת את האלגוריתם הזה, יכול להיות שלא תשאל את עצמך האם מאגר הנתונים כולל אישה רעולה".

בנוסף לגיוון הגזעי והמגדרי, מגייסת מיקרוסופט עובדים בעלי מיומנויות בתחומי הקריאייטיב והאמנות כדי לכתוב ביטויים משיחות יומיומיות שגרתיות עבור הסייענית הווירטואלית קורטנה ועבור Personality Chat, תוכנית בינה מלאכותית שמספקת סמול טוק לבוטים שמפתחות חברות אחרות. חברי הצוות כוללים מחזאית, משורר, מחברת ספרי קומיקס, בעלת תואר בפילוסופיה, כותב שירים, תסריטאי, מחברת מאמרים ומחבר רומנים. מיומנויותיהם המקצועיות מאפשרות להם לכתוב אמירות אופטימיות עבור הבוטים ולנחש מראש את תגובות המשתמשים, לדברי דבורה האריסון, מנהלת בכירה ומובילת צוות. חברי הצוותים גם מלמדים את הבוטים להימנע משימוש שגוי בסלנג אתני ומאמירות בעלות צביון מיני.

האריסון מספרת שאחד הצוותים שקד על ניסוח תגובתה של קורטנה למשתמש שמכריז "אני הומו". הצוות הציע את התגובה הנעימה והלא-שיפוטית "ואני בינה מלאכותית", אך בכל זאת לא היה מרוצה, לדברי האריסון. ההצעה שהשביעה בסופו של דבר את רצון כולם הגיעה מנער בגיל העשרה שביקר במעבדה: "מגניב, אני בינה מלאכותית". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה