גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות משחקים, יותר עסקים: מיקרוסופט מציגה עולם חדש של משקפי מציאות מוגברת

מיקרוסופט הציגה בתערוכת הסלולר בברצלונה גרסה חדשה של משקפי המציאות המוגברת שלה, הולולנס ● בניגוד לענקיות הטכנולוגיה שמפתחות טכנולוגיית מציאות רבודה כדי להיערך לעידן שאחרי הסמארטפון, במיקרוסופט זנחו את הפנייה ללקוחות צרכניים ומתמקדים רק בלקוחות תאגידים

אלכס קיפמן ממיקרוסופט מציג את משקפי המציאות המוגברת הולולנס 2 / צילום: Sergio Perez, רויטרס
אלכס קיפמן ממיקרוסופט מציג את משקפי המציאות המוגברת הולולנס 2 / צילום: Sergio Perez, רויטרס

בעלי החזון שעומדים מאחורי משקפי המציאות המוגברת הבטיחו עתיד מופלא שבו יוכלו המשתמשים להעלים הולוגרמות בהינף יד ולהhלחם ברשעים דיגיטליים שמתקבצים סביב עמדת העבודה במשרד - אך לא מיקרוסופט.

המנכ"ל סאטיה נאדלה השתתף בכנס המובייל העולמי בברצלונה - תערוכת הסלולר הגדולה בעולם - כדי להציג גרסה חדשה של משקפי הולולנס כפתרון העדכני ביותר למטלות תאגידיות שגרתיות כמו הכשרה מקצועית, ולא לצורכי בידור. מיקרוסופט מנסה להידחף לצמרת של תעשייה שנמצאת עדיין בחיתוליה ושלהערכת אנליסטים תרשום גאות חדה בעשור הבא.

ענקיות טכנולוגיה, כולל אפל, גוגל ופייסבוק, וגם חברות סטארט-אפ כמו מג'יק ליפ (Magic Leap) עושות מאמצים קדחתניים לפתח טכנולוגיית מציאות רבודה שתאפשר למשתמשים לראות רכיבים הולוגרפיים שיוצמדו לעולם האמיתי שלהם. חברות אלה מהמרות שחדשנות זו תהפוך לממשק המחשוב הגדול הבא, והן מתחרות על המעמד הדומיננטי בשוק בעידן הפוסט-סמארטפון.

נאדלה הציג את הולולנס 2, שמשקלם קל יותר ושנוחים יותר לחבישה מהגרסה הראשונה. כמו כן מגדילים המשקפיים ביותר מפי שניים את שדה הראיה שעליו ניתן להציג הולוגרמות, לדברי מיקרוסופט. עם זאת, לא חשף נאדלה משחקים או יישומים חדשים לשימוש ביתי. מוצרים כאלה מלהיבים את הדמיון, אך מיקרוסופט לא מאמינה שהם יניבו הכנסות מכירה גדולות.

"אני פשוט לא שומעת שאנשים זקוקים נואשות לעוד אמצעי בידור כרגע. אנחנו לא משקיעים בהייפ", אמרה לורן ברדין, מנהלת הנדסה ליישומי המציאות הרבודה של מיקרוסופט.

ההייפ ליווה את משקפי המציאות הרבודה האלה מההתחלה. כשגוגל של אלפבית השיקה את גוגל גלאס, ערך המייסד המשותף סרגיי ברין ועידת וידיאו עם אנשים שהיו בעיצומה של צניחה חופשית ושהרכיבו את המשקפיים. תוך כמה שנים בא הקץ על תפיסת גוגל גלאס כמוצר צריכה. אך ההתלהבות מהמציאות המוגברת לא נעלמה. ניתן היה ליהנות מהצצה מוקדמת בפוטנציאל של מג'יק ליפ (Magic Leap) בתצוגת וידיאו ראוותנית שבה נראה עובד משרד נלחם בנשק וירטואלי נגד לוזרים שפלשו למשרד. באירועי השקת המוצר בשנים האחרונות, הבליטה אפל את ההבטחה הגלומה בטכנולוגיית המציאות הרבודה.

משקפי הולולנס רושמות ביצועים טובים מכיוון שמיקרוסופט לא ניסתה להבריח את הצרכנים באמצעות יישומים ראוותניים, לדברי נוח אקהאוז, שעומד בראש מחלקת מסירת מוצרים בבנטלי סיסטמס (Bentley Systems), הפועלת מאקסטון, פנסילבניה, ומייצרת תוכנות לתעשיית הבנייה. במקום זאת דבקה מיקרוסופט בשורשיה התאגידיים, ומכרה מוצרים ללקוחות עסקיים ותיקים שהיו מוכנים לשלם עבור טכנולוגיה שמקטינה להם עלויות.

חברות משתמשות בהולולנס כדי להצמיד הנחיות וחומרים ויזואליים אחרים שנועדו להדריך עובדים כיצד לבצע תיקוני מכונות ומטלות נוספות. משקפי הולולנס 2 עוקבים אחר תנועות העין באופן שמאפשר לרפרף על מדריך שימוש במוצר, עוצרים כשהמשתמש עוצר, ושבים לאחור כשהמשתמש מסיט את עיניו כדי לקרוא פסקה פעם נוספת. בנטלי מפתחת תוכנה שתסייע לחברות בנייה לבצע הדמיה של תוכניות בנייה ואתרי בנייה, ומיקרוסופט משתפת פעולה עם חברת התעופה היפנית יפן איירליינס כדי לפתח סימולטורים לתא הטייס עבור הטייסים.

"קרוב לוודאי שפריצת הדרך הטכנולוגית הגדולה הבאה לא תגיע מחברת טכנולוגיה, אלא מקמעונאית או ספקית שירותי בריאות או יצרנית רכב", אמר נאדלה בכנס המובייל העולמי.

ההתמקדות בלקוחות תאגידיים לא היתה מובנת מאליה כשמיקרוסופט הציגה את הגרסה הראשונה של הולולנס ב-2015. המכשיר נוצר במחלקת משחקי הווידיאו Xbox של מיקרוסופט, והמצגות הראשונות כללו משחקי קרבות רובוטים, וגם תרחיש שבו יכלו המשתמשים לצפות בסרטוני ווידיאו בכל מקום בבית. "הם הבינו מהר מאוד שזה לא הולך להיות הצלחה צרכנית גדולה", אמר ג'יי. פי. גאונדר, אנליסט בפורסטר.

כיום מנהלת מיקרוסופט את הציפיות באמצעות הגבלת הגישה הצרכנית להולולנס. המכשיר אינו זמין בשום חנות - גם לא ברשת הקמעונאית של מיקרוסופט עצמה - אך אנשים יכולים להירשם לתצוגה. חברות ושותפות יכולות להזמין מראש את הולולנס 2 תמורת 3,500 דולר ליחידה - 1,500 דולר פחות ממחיר הגרסה הראשונה של המוצר.

מספר המשקפיים החכמים שנמצאים בשימוש בחברות אמריקאיות עדיין נמוך ממיליון, על פי נתוני פורסטר ריסרץ'. נתון זה כולל משקפיים עם צגים זעירים כמו גוגל גלאס של אלפבית, שעדיין נמצאים בשימוש. פורסטר צופה שהמספר יעלה ל-14.4 מיליון עד 2025.

אך אנליסטים מעריכים שהמציאות הרבודה תנסוק בקרב הצרכנים שישתמשו בה לא רק לצורכי משחקים פשוטים כמו פוקימון גו. כשזה יקרה, יצטרכו המשקפיים להיות אלגנטיות ואופנתיות יותר כדי להגביר את האטרקטיביות שלהם בקרב הקהל הלא-עסקי.

אחת העסקאות הגדולות ביותר של מיקרוסופט בוצעה בסתיו שעבר כשהיא זכתה בחוזה בן 479 מיליון דולר לספק לצבא ארה"ב דגמים ראשוניים של מערכת מציאות מוגברת. אלא שקבוצת עובדי מיקרוסופט הפיצה ביום ו' שעבר מכתב שדורש מהחברה לבטל את החוזה, בטענה שהעובדים אינם רוצים לפתח מה שהם מחשיבים לכלי נשק. מיקרוסופט יצאה להגנת שיתוף הפעולה שלה עם צבא ארה"ב, כפי שכבר עשתה בעבר, והצהירה כי תמשיך במעורבותה בסוגיות אתיות ופוליטיות בכל הנוגע לבינה מלאכותית ולצבא.

בעבר התקשתה מיקרוסופט לפתח גאדג'טים ניידים קטנים שיהיו אטרקטיביים להמונים, לדברי מאט מיזניקס, מנכ"ל 6D.ai, חברת סטארט-אפ שמפתחת מערכות ראיה ממוחשבת ועוסקת במגוון טכנולוגיות מציאות מוגברת חדשות. "לא ראיתי שום דבר שמוכיח שמיקרוסופט יכולה לעשות את זה", אמר מיזניקס.

מיקרוסופט סירבה להגיב בסוגיית התחרות בשוק הצרכני. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון