גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה הפרשה הכלכלית החמורה שהחלה את מחול השדים של תיקי נתניהו

הפרשה, שנחשפה בעקבות סדרת תחקירים של כתב "גלובס" גד פרץ, טלטלה את השוק עם מעצרו המפתיע של שאול אלוביץ ביוני 2017 ● החשד: ניצול השליטה שלו בחברה הציבורית בזק לביצוע עסקאות בעלי עניין ● אלא שהתיק מונח אחר כבוד על שולחנה של פרקליטות מיסוי וכלכלה, בהמתנה להכרעה

שאול ואיריס אלוביץ / צילום: שלומי יוסף
שאול ואיריס אלוביץ / צילום: שלומי יוסף

אחת השאלות המהדהדות כיום על רקע מסקנות היועמ"ש בכל פרשיות ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא קשורה בכלל לראש הממשלה. השאלה הזאת קשורה לראשיתה של "פרשת 4000", אל שורשיה הראשונים, אלה שניטעו במסדרונות רשות ניירות ערך כשהיא עוד כונתה "פרשת בזק" בלבד, ללא מספר "תעודת זהות", כאשר שמו של נתניהו עוד לא עלה אפילו בדמיונם של החוקרים.

האם מישהו עדיין זוכר את "פרשת בזק" המקורית - זו שנחשפה בעקבות סדרת תחקירים של "גלובס", וטלטלה את השוק עם מעצרו הראשון והמפתיע של איש העסקים שאול אלוביץ ביוני 2017, בחשד לניצול השליטה שלו בחברה הציבורית בזק כדי להעשיר את כיסו במאות מיליוני שקלים על-חשבון ציבור המשקיעים.

חרף היקפה העצום, והמורכבות שלה, הסתיימה חקירת פרשת בזק המקורית בזמן שיא של חודשים בודדים בלבד, וממצאיה הועברו על-ידי רשות ניירות ערך לפרקליטות כבר בנובמבר 2017. ומה קרה מאז? לא הרבה. התיק עדיין מונח אחר כבוד על שולחנה של פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), וממתין להכרעה.

לכאורה, אפשר לתת לפרקליטות את הזמן הראוי לשקול ולהכריע אם יש להגיש כתב אישום או לא, ומה הם שנה ושלושה חודשים בעולם המשפט? (היום זה נחשב להרבה זמן, אבל נניח שלא. בכל זאת מדובר בתיק מורכב). אבל משהו לא מסתדר בתמונה הזאת: איך ייתכן שבתיק 4000 כבר הגיעה המדינה להחלטה, כי יש להגיש אישומים, אך בתיק בזק, שחקירתו הסתיימה יותר משנה קודם לסיום חקירת תיק 4000 - עדיין אין תשובות.

החקירה המכונה כאן "פרשת בזק הראשונה", שהחלה כחקירה פלילית-כלכלית, הסובבת סביב ניצול לרעה של חברה ציבורית, הולידה את החקירה שזכתה לכינוי "תיק 4000", והובילה להסתבכותו של ראש הממשלה בפרשה. בחדרי החקירות של מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות, גילו פתאום שהתמונה הרבה יותר רחבה מזו שהצטיירה קודם, וחושפת את מעורבותו לכאורה של ראש ממשלה בביצוע עבירות, ובשורת חשדות נוספים. אז הם צירפו גם את המשטרה לחקירה, והיא הלכה והסתעפה.

חקירה סופר-סודית עם צו איסור פרסום גורף

החקירה הראשונה, זו הכלכלית, שנתניהו אינו חשוד בה, הסתיימה כבר בנובמבר 2017 - לפני שנה ושלושה חודשים. כבר אז העבירה רשות ניירות ערך את ממצאי "פרשת בזק" המקורית לפרקליטות מיסוי וכלכלה, שאף ליוותה את החקירה לכל אורכה. תיק 4000, שנולד מתוך חקירה זו, נחקר חודשים ארוכים לאחר שממצאים אלה הועברו לפרקליטות, ומסקנותיו הועברו לפרקליטות על-ידי המשטרה ב-2 בדצמבר 2018 - קרי, לפני כשלושה חודשים.

בחודש שעבר הועבר התיק מהפרקליטות להכרעת היועמ"ש אביחי מנדלבליט, בליווי פרקליט המדינה, פרקליטת מיסוי וכלכלה, ושורת פרקליטים בכירים.

אין ספק שההכרעות בתיקי נתניהו חשובות ובעלות פרופיל ציבורי מהשורה הראשונה. כולם חיכו להכרעה. ובצדק. כשהחשוד המרכזי בפרשה הוא ראש הממשלה אין מקום לדחיינות. התיקים הללו עומדים בראש הפירמידה. שוב בצדק.

ובכל זאת קשה שלא לתהות - האם זה הגיוני שחקירת תיק 4000, שהסתיימה בדצמבר האחרון, ומהווה ספיח של פרשת בזק, תוכרע לפני שהוכרעה הפרשה שהולידה אותה, ואשר החקירה בה הסתיימה יותר משנה קודם לכן? האם החשודים המרכזיים בפרשה המקורית, בהם שאול ואיריס אלוביץ, בנם אור, מנכ"לית בזק לשעבר, סטלה הנדלר, אינם זכאים להכרעתה של ראש פרקליטות מיסוי וכלכלה, עו"ד ליאת בן-ארי?

מהפרקליטות התקבלה תגובה לקונית לשאלת "גלובס" בעניין, ולפיה "התיק בשלבים מתקדמים של טיפול". אז כולנו מחכים.

ובינתיים, נזכיר לכולם את הפרשה הנשכחת. "פרשת בזק", שהחלה כחקירת אי-סדרים לכאורה במסגרת עסקת בזק-yes, התעצמה והפכה לשלוש פרשות - האחת, עוסקת בחשדות בנוגע להוצאת מסמכים וחומרים מסווגים מהחברה; השנייה, עוסקת בחשדות בנוגע להתנהלות של בכירים ונושאי משרה סביב עסקאות בעלי עניין (עסקת רכישת yes על-ידי בזק מחברת יורוקום של אלוביץ; ועסקת חלל-yes); והפרשייה השלישית נוגעת לעבירות של דיווח ושל טוהר המידות, שמגיעה עד מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, שחתם בהמשך על הסכם עד מדינה.

הפרשה נחשפה לראשונה בסדרת תחקירים שפרסם כתב "גלובס", גד פרץ, על אי-סדרים בבזק. הפרטים שפרסם פרץ בסדרת כתבות במשך כשנתיים, תוך שמופעלים עליו ועל העיתון לחצים אדירים להימנע מפרסומם, הפכו ללב ליבה של החקירה. החקירה נוהלה במשך חודשים תחת מעטה כבד של סודיות, ותחת צו איסור פרסום גורף על פרטיה, למעט פרטים שהותרו מעת לעת לפרסום.

בכירים בחברות גרפו מיליונים על גב הציבור

השמות של המעורבים בפרשה, והחשדות המיוחסים להם, הם לא פחות מדרמטיים. החשודים המרכזיים בה, בהם שאול אלוביץ; בנו אור אלוביץ; מנכ"לית בזק לשעבר, סטלה הנדלר; מזכירת החברה ויד-ימינו של אלוביץ, עו"ד לינור יוכלמן; עמיקם שורר, שכיהן כדירקטור בחברות בזק, חלל תקשורת ו-yes; אנשי הכספים בחברה-הבת של בזק, yes, וחשודים נוספים.

מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, פילבר, שהיה חשוד בפרשה חתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו התחייב להתרחק מהחיים הציבוריים, ולהעיד נגד החשודים בתיק בזק ובתיק 4000.

תמונת החשדות שנחשפה בפני חוקרי רשות ניירות ערך בחקירה, היא של בעלי השליטה ונושאי משרה בכירים בחברות ציבוריות ומובילות במשק, שנהגו בכספי החברה כבשלהם, קידמו אינטרסים אישיים, העבירו מידע אסור בלי מעצורים, וקיבלו בתוך כך מאות מיליוני שקלים.

כל אלה התרחשו לכאורה מתחת לאף של ציבור המשקיעים ועל גבו, ובסיוע של איש ציבור בכיר, שאמון על השמירה על האינטרסים הציבוריים וקידומם - פילבר, שתחת זאת קידם את האינטרסים של בעל הון.

מדובר באחת הפרשות החמורות ביותר שחקרה רשות ניירות ערך, ובמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בביצוע עבירות כלכליות מהחמורות ביותר, ובמאות עדים. החקירה חשפה מערכת מסואבת של שחיתות לכאורה, שנוהלה בחדרי חדרים בחברה הציבורית ופעלה כמכונה משומנת לביצוע פעולות מלאכותיות שיניבו רווחים של מאות מיליוני שקלים, ואולי אף מעל מיליארד שקל, לבעל השליטה בחברת בזק, אלוביץ.

הפרשייה הראשונה שנחקרה נוגעת לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברות yes ובזק, שהיו אמורות להניב לאלוביץ סכום עתק של כ-170 מיליון שקל שלא כדין. זאת, במסגרת עסקת בזק-yes.

פרשייה שנייה שנחקרה נוגעת להדלפות מתמשכות ושיטתיות לכאורה של דיוני הוועדות הבלתי-תלויות של בזק, שנדרשו לבחינת עסקאות בזק-yes ובזק-חלל תקשורת, לאלוביץ ולמקורביו. מדובר בשתי עסקאות עם בעל השליטה בבזק, שבמסגרתן התחייבה בזק לשלם לאלוביץ סך מצטבר של כ-2 מיליארד שקל.

בפרשייה השלישית שנחקרה, נחשדו מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר פילבר, שאול ואור אלוביץ, הנדלר ושורר, בקידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת. בפרשה הזו, שימש פילבר לכאורה כ"חפרפרת" עבור אלוביץ.

*** חזקת החפות: שאול אלוביץ, בנו אור, סטלה הנדלר, לינור יוכלמן, עמיקם שורר והחשודים הנוספים בפרשת בזק הם בגדר חשודים בלבד במעשים האמורים. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, הם לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק