גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה הפרשה הכלכלית החמורה שהחלה את מחול השדים של תיקי נתניהו

הפרשה, שנחשפה בעקבות סדרת תחקירים של כתב "גלובס" גד פרץ, טלטלה את השוק עם מעצרו המפתיע של שאול אלוביץ ביוני 2017 ● החשד: ניצול השליטה שלו בחברה הציבורית בזק לביצוע עסקאות בעלי עניין ● אלא שהתיק מונח אחר כבוד על שולחנה של פרקליטות מיסוי וכלכלה, בהמתנה להכרעה

שאול ואיריס אלוביץ / צילום: שלומי יוסף
שאול ואיריס אלוביץ / צילום: שלומי יוסף

אחת השאלות המהדהדות כיום על רקע מסקנות היועמ"ש בכל פרשיות ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא קשורה בכלל לראש הממשלה. השאלה הזאת קשורה לראשיתה של "פרשת 4000", אל שורשיה הראשונים, אלה שניטעו במסדרונות רשות ניירות ערך כשהיא עוד כונתה "פרשת בזק" בלבד, ללא מספר "תעודת זהות", כאשר שמו של נתניהו עוד לא עלה אפילו בדמיונם של החוקרים.

האם מישהו עדיין זוכר את "פרשת בזק" המקורית - זו שנחשפה בעקבות סדרת תחקירים של "גלובס", וטלטלה את השוק עם מעצרו הראשון והמפתיע של איש העסקים שאול אלוביץ ביוני 2017, בחשד לניצול השליטה שלו בחברה הציבורית בזק כדי להעשיר את כיסו במאות מיליוני שקלים על-חשבון ציבור המשקיעים.

חרף היקפה העצום, והמורכבות שלה, הסתיימה חקירת פרשת בזק המקורית בזמן שיא של חודשים בודדים בלבד, וממצאיה הועברו על-ידי רשות ניירות ערך לפרקליטות כבר בנובמבר 2017. ומה קרה מאז? לא הרבה. התיק עדיין מונח אחר כבוד על שולחנה של פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), וממתין להכרעה.

לכאורה, אפשר לתת לפרקליטות את הזמן הראוי לשקול ולהכריע אם יש להגיש כתב אישום או לא, ומה הם שנה ושלושה חודשים בעולם המשפט? (היום זה נחשב להרבה זמן, אבל נניח שלא. בכל זאת מדובר בתיק מורכב). אבל משהו לא מסתדר בתמונה הזאת: איך ייתכן שבתיק 4000 כבר הגיעה המדינה להחלטה, כי יש להגיש אישומים, אך בתיק בזק, שחקירתו הסתיימה יותר משנה קודם לסיום חקירת תיק 4000 - עדיין אין תשובות.

החקירה המכונה כאן "פרשת בזק הראשונה", שהחלה כחקירה פלילית-כלכלית, הסובבת סביב ניצול לרעה של חברה ציבורית, הולידה את החקירה שזכתה לכינוי "תיק 4000", והובילה להסתבכותו של ראש הממשלה בפרשה. בחדרי החקירות של מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות, גילו פתאום שהתמונה הרבה יותר רחבה מזו שהצטיירה קודם, וחושפת את מעורבותו לכאורה של ראש ממשלה בביצוע עבירות, ובשורת חשדות נוספים. אז הם צירפו גם את המשטרה לחקירה, והיא הלכה והסתעפה.

חקירה סופר-סודית עם צו איסור פרסום גורף

החקירה הראשונה, זו הכלכלית, שנתניהו אינו חשוד בה, הסתיימה כבר בנובמבר 2017 - לפני שנה ושלושה חודשים. כבר אז העבירה רשות ניירות ערך את ממצאי "פרשת בזק" המקורית לפרקליטות מיסוי וכלכלה, שאף ליוותה את החקירה לכל אורכה. תיק 4000, שנולד מתוך חקירה זו, נחקר חודשים ארוכים לאחר שממצאים אלה הועברו לפרקליטות, ומסקנותיו הועברו לפרקליטות על-ידי המשטרה ב-2 בדצמבר 2018 - קרי, לפני כשלושה חודשים.

בחודש שעבר הועבר התיק מהפרקליטות להכרעת היועמ"ש אביחי מנדלבליט, בליווי פרקליט המדינה, פרקליטת מיסוי וכלכלה, ושורת פרקליטים בכירים.

אין ספק שההכרעות בתיקי נתניהו חשובות ובעלות פרופיל ציבורי מהשורה הראשונה. כולם חיכו להכרעה. ובצדק. כשהחשוד המרכזי בפרשה הוא ראש הממשלה אין מקום לדחיינות. התיקים הללו עומדים בראש הפירמידה. שוב בצדק.

ובכל זאת קשה שלא לתהות - האם זה הגיוני שחקירת תיק 4000, שהסתיימה בדצמבר האחרון, ומהווה ספיח של פרשת בזק, תוכרע לפני שהוכרעה הפרשה שהולידה אותה, ואשר החקירה בה הסתיימה יותר משנה קודם לכן? האם החשודים המרכזיים בפרשה המקורית, בהם שאול ואיריס אלוביץ, בנם אור, מנכ"לית בזק לשעבר, סטלה הנדלר, אינם זכאים להכרעתה של ראש פרקליטות מיסוי וכלכלה, עו"ד ליאת בן-ארי?

מהפרקליטות התקבלה תגובה לקונית לשאלת "גלובס" בעניין, ולפיה "התיק בשלבים מתקדמים של טיפול". אז כולנו מחכים.

ובינתיים, נזכיר לכולם את הפרשה הנשכחת. "פרשת בזק", שהחלה כחקירת אי-סדרים לכאורה במסגרת עסקת בזק-yes, התעצמה והפכה לשלוש פרשות - האחת, עוסקת בחשדות בנוגע להוצאת מסמכים וחומרים מסווגים מהחברה; השנייה, עוסקת בחשדות בנוגע להתנהלות של בכירים ונושאי משרה סביב עסקאות בעלי עניין (עסקת רכישת yes על-ידי בזק מחברת יורוקום של אלוביץ; ועסקת חלל-yes); והפרשייה השלישית נוגעת לעבירות של דיווח ושל טוהר המידות, שמגיעה עד מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, שחתם בהמשך על הסכם עד מדינה.

הפרשה נחשפה לראשונה בסדרת תחקירים שפרסם כתב "גלובס", גד פרץ, על אי-סדרים בבזק. הפרטים שפרסם פרץ בסדרת כתבות במשך כשנתיים, תוך שמופעלים עליו ועל העיתון לחצים אדירים להימנע מפרסומם, הפכו ללב ליבה של החקירה. החקירה נוהלה במשך חודשים תחת מעטה כבד של סודיות, ותחת צו איסור פרסום גורף על פרטיה, למעט פרטים שהותרו מעת לעת לפרסום.

בכירים בחברות גרפו מיליונים על גב הציבור

השמות של המעורבים בפרשה, והחשדות המיוחסים להם, הם לא פחות מדרמטיים. החשודים המרכזיים בה, בהם שאול אלוביץ; בנו אור אלוביץ; מנכ"לית בזק לשעבר, סטלה הנדלר; מזכירת החברה ויד-ימינו של אלוביץ, עו"ד לינור יוכלמן; עמיקם שורר, שכיהן כדירקטור בחברות בזק, חלל תקשורת ו-yes; אנשי הכספים בחברה-הבת של בזק, yes, וחשודים נוספים.

מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, פילבר, שהיה חשוד בפרשה חתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו התחייב להתרחק מהחיים הציבוריים, ולהעיד נגד החשודים בתיק בזק ובתיק 4000.

תמונת החשדות שנחשפה בפני חוקרי רשות ניירות ערך בחקירה, היא של בעלי השליטה ונושאי משרה בכירים בחברות ציבוריות ומובילות במשק, שנהגו בכספי החברה כבשלהם, קידמו אינטרסים אישיים, העבירו מידע אסור בלי מעצורים, וקיבלו בתוך כך מאות מיליוני שקלים.

כל אלה התרחשו לכאורה מתחת לאף של ציבור המשקיעים ועל גבו, ובסיוע של איש ציבור בכיר, שאמון על השמירה על האינטרסים הציבוריים וקידומם - פילבר, שתחת זאת קידם את האינטרסים של בעל הון.

מדובר באחת הפרשות החמורות ביותר שחקרה רשות ניירות ערך, ובמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בביצוע עבירות כלכליות מהחמורות ביותר, ובמאות עדים. החקירה חשפה מערכת מסואבת של שחיתות לכאורה, שנוהלה בחדרי חדרים בחברה הציבורית ופעלה כמכונה משומנת לביצוע פעולות מלאכותיות שיניבו רווחים של מאות מיליוני שקלים, ואולי אף מעל מיליארד שקל, לבעל השליטה בחברת בזק, אלוביץ.

הפרשייה הראשונה שנחקרה נוגעת לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברות yes ובזק, שהיו אמורות להניב לאלוביץ סכום עתק של כ-170 מיליון שקל שלא כדין. זאת, במסגרת עסקת בזק-yes.

פרשייה שנייה שנחקרה נוגעת להדלפות מתמשכות ושיטתיות לכאורה של דיוני הוועדות הבלתי-תלויות של בזק, שנדרשו לבחינת עסקאות בזק-yes ובזק-חלל תקשורת, לאלוביץ ולמקורביו. מדובר בשתי עסקאות עם בעל השליטה בבזק, שבמסגרתן התחייבה בזק לשלם לאלוביץ סך מצטבר של כ-2 מיליארד שקל.

בפרשייה השלישית שנחקרה, נחשדו מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר פילבר, שאול ואור אלוביץ, הנדלר ושורר, בקידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת. בפרשה הזו, שימש פילבר לכאורה כ"חפרפרת" עבור אלוביץ.

*** חזקת החפות: שאול אלוביץ, בנו אור, סטלה הנדלר, לינור יוכלמן, עמיקם שורר והחשודים הנוספים בפרשת בזק הם בגדר חשודים בלבד במעשים האמורים. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, הם לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

דריכות שיא בישראל: מאחורי דילמת התגובה של חיזבאללה

בלבנון מעריכים - סבב הלחימה הבא? זה רק עניין של זמן ●  טראמפ חתם על צו שיגדיר סניפים זרים של האחים המוסלמים כארגוני טרור במדינות כמו לבנון, ירדן ומצרים ● עדכונים שוטפים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

בנק ישראל הוריד את הריבית - לראשונה מאז ינואר 2024

הוועדה המוניטרית החליטה להוריד את הריבית ברבע אחוז ל-4.25%, בהתאם לצפי ● זאת, לנוכח התמתנות האינפלציה, התחזקות השקל והירידה באי־הוודאות ובפרמיית הסיכון של ישראל ● עם זאת, המשך הורדות הריבית עדיין בסימן שאלה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למרות ההתנגדות בקואליציה: נתניהו תומך ברפורמת החלב של סמוטריץ'

במשרד החקלאות כינו את התוכנית הזו "אובססיה", ארגוני הרפתנים תומכים בתכנון הריכוזי הקיים, וגם חלק ממפלגות הקואליציה והאופוזיציה מתנגדות ● אך כעת, הרפורמה בחלב של שר האוצר זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה ● בינתיים, סמוטריץ' תוקף: "תנובה, טרה ושטראוס שופכים עכשיו מיליונים על מיליונים על מיליונים בקמפיין שקרי ודמגוגי נגדי"

שכר דירה זינק ב-31% ב-7 שנים / צילום: Shutterstock

השכירות החודשית זינקה, אך השכר הממוצע זינק יותר

בשנים האחרונות הוצאות הדיור עלו בחדות, אך בדיקת מחירי השכירות בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלה ממצא מעניין: השכר הממוצע עלה בשיעור חד יותר מהשכירות החודשית ● אלא שלא הכל ורוד, ומומחים מזהירים מפני חוסר האיזון ביחסי הכוחות בין המשכירים לשוכרים

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

אקרו מוכרת הרבה פחות דירות, אך המחיר קפץ וגם הרווח

חברת דירות היוקרה מדווחת על צניחה של 84% במספר הדירות שמכרה ברבעון השלישי, לצד סימני התאוששות מאז הסכם הפסקת האש ● הרווח זינק, גם בזכות מכירת שטחי משרדים בת"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

קובי שגב, שותף בבית ההשקעות אקורד / צילום: דודי פרץ

מנהל ההשקעות שממליץ לעבור כעת מהבנקים ומת"א 35 למניות הקטנות

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, קלע כשהמליץ לפני שנה על מניות הבנקים, חברות ה–IT ומניות הגז והנפט ● עכשיו הוא מסביר למה הוא עובר ל"סטוק פיקינג", בעיקר בת"א 90 וה–SME 60, ומדוע הוא מעדיף בחו"ל את מדד ראסל 2000 על פני ה–S&P 500

אפליקציית X / צילום: Shutterstock

תומכי טראמפ ו"עיתונאים מעזה": הפיצ'ר החדש ב-X שחושף חשבונות מזויפים

הפיצ'ר החדש יתמודד עם חשבונות מזויפים כשהמטרה המרכזית היא להציג את המידע על החשבון ובעיקר היכן הפרופיל מבוסס, כמה פעמים החשבון שינה את שם המשתמש שלו, מתי המשתמש הוריד את האפליקציה וכדומה ● בהמשך יעלה פיצ'ר שיציג אזהרה אם בחשבון ישתמשו ב-VPN כדי להסוות את המיקום, במטרה לבלום את מי שינסה לטשטש את המיקום של החשבון

הפרויקט ברעננה. 355 יחידות דיור במקום 138 / הדמיה: קידר מבנים

סרבנית תמ"א עיכבה פרויקט. כמה פיצוי היא תשלם?

דיירת שרכשה דירה ברעננה סירבה לחתום על הסכם ליווי לפרויקט תמ"א 38 שקודם עוד לפני הרכישה ● היא עיכבה את תחילת העבודות ונתבעה

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

חנות נייקי בהמבורג, גרמניה, שמפעילה ריטיילורס / צילום: באדיבות החברה

חולשת נייקי ממשיכה להכות בריטיילורס: הרווח נחתך ביותר מחצי

מפעילת חנויות נייקי בארץ ובאירופה אמנם הציגה צמיחה בהכנסות, אך המשיכה להציג חולשה בפעילות המרכזית שהביאה לשחיקה משמעותית בשורת הרווח ● המכירות בחנויות זהות של נייקי ירדו בכ-10% במהלך הרבעון החולף

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הדחת הקצינים הבכירים: איך ההליך אמור להתבצע, והאם זה יפגע להם בכיס?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות