גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עכשיו נוכל להתקדם בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי רוצה לרכוש אותנו"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, לאחר השלמת רכישת השליטה בחברה: "אנחנו מתנהלים כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית הייתה העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו" ● "לא צופה שינוי דרמטי בפעילות החברה החל מעכשיו" ● נגדיל את הפעילות בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי
אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי

קבוצת המשקיעים בראשות חברות הנדל"ן המניב ביג  ומגה אור  השלימה אתמול את רכישתן של 50.94% ממניות חברת הנדל"ן אפריקה נכסים  מידיה של קבוצת אפריקה ישראל . את המניות רכשה הקבוצה בתמורה לסכום של 1.24 מיליארד שקל במזומן.

סכום התמורה ישמש לפירעון חלק מחובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות כ"ו-כ"ז, שלהם היו המניות משועבדות. אפריקה נכסים, שהיוותה עד כה חלק מרכזי מקבוצת אפריקה ישראל, הפכה בעקבות הרכישה לחברה ללא גרעין שליטה, כשביג ומגה אור מחזיקות כל אחת ב-13% ממניות אפריקה נכסים וצפויות לקבל ייצוג בדירקטוריון שלה. את יתר המניות (24.94%) רכשו גופים מוסדיים וקרנות גידור, כך שכעת מוחזקות 74% ממניות אפריקה נכסים בידי ציבור המשקיעים - כלומר, גופים מוסדיים, קרנות השקעה ומשקיעים פרטיים. לאחר המכירה נותרו בידי אפריקה ישראל 4.99% ממניות אפריקה נכסים.

אפריקה נכסים - בעלי מניות

לאפריקה נכסים פעילות בתחום המשרדים להשכרה בישראל, אבל פעילותה מתמקדת כיום בעיקר במזרח אירופה, בייזום פרויקטים בתחומי הקניונים, המשרדים והמגורים. הבוקר (יום ג') אמר אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, כי הוא שמח על השלמת העסקה למכירת השליטה בחברה, שכן היא מסירה את עננת האי-ודאות שריחפה מעל החברה זה תקופה ארוכה.

"הצלחנו לנווט לחוף מבטחים"

לדברי ברזילי, "העובדה ששתי חברות מובילות ושורה של משקיעים רואים פוטנציאל גדול בחברה, מהווה עבורנו עדות מוחשית לערך הרב שיצרנו בחברה לאורך השנים. אנו מאמינים כי הדרך החדשה במבנה הבעלות תאפשר לנו להמשיך בפיתוח עסקי של החברה, בישראל ואירופה, לצד שמירה על איתנות פיננסית חזקה. ברצוני לנצל הזדמנות זאת ולהודות לבעלי השליטה היוצאים על שנים רבות של שיתוף פעולה ועבודה משותפת".

ברזילי הוסיף כי "זהו רגע מיוחד עבורי, לאחר למעלה מ-18 שנים בתפקידים שונים בקבוצת אפריקה ישראל. לצד צער על הסיטואציה המורכבת שבה התמודדה הקבוצה בשנים האחרונות, אני חש גאווה על כך שלמרות הסערה הגדולה הצלחנו לנווט את הספינה באופן שקול ולהביאה לחוף מבטחים, כשהיא גדולה וחזקה יותר מתמיד".

מדובר בשחר של יום חדש לאפריקה נכסים?

"זה בהחלט יום מכונן, גם מבחינת החברה וגם ברמה האישית שלי. בהחלט יום מיוחד".

 איך אתה רואה את החברה החל מהיום?

"אנחנו מתנהלים באופן מעשי כבר כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית שהייתה לנו היא העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו, שדברים יכולים להשתנות כל הזמן, כי אף אחד לא ידע לומר כיצד הדברים הולכים להתפתח בתוך כמה חודשים. והעננה הזאת הוסרה, מה שיאפשר לנו בעצם להמשיך ולהתקדם במה שאנחנו עושים, בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי שרוצה לרכוש או מי שרוצה למכור. 

"לכן, אני לא צופה שינוי דרמטי בפעילות של החברה החל מעכשיו. בכמה מובנים יהיה לנו קל יותר, ובכמה מובנים יהיה לנו טוב יותר. במובנים שיהיה לנו קל יותר, אני למשל מעריך שהפעילות שלנו עם הבנקים, בעיקר באירופה, תהיה קלה יותר, כי היו לבנקים שם בעיות רגולטוריות מעצם העובדה שיש חברה שהשליטה בה עומדת להשתנות, וזה דבר שנפתר כרגע עם השלמת העסקה.

"במובנים מסוימים יהיה לנו טוב יותר ברמת שוק ההון. ברגע שהגיעה קבוצה של משקיעים, שאין בה בעל שליטה ואין בה למשל לחצי דיבידנד לרוכשים, כמו שהיה לחלק מהקבוצות ששלטו בחברה קודם, המשמעות תהיה השפעה חיובית, שכבר רואים אותה בשוק על התשואות של איגרות החוב שלנו, שירדו בשבועות האחרונים בצורה די דרמטית - ואני מעריך שהתהליך הזה יימשך".

"אני מאוד מקווה שהדירוג שלנו בהמשך יעלה, כי גם הוא היה מושפע מהעובדה שיש אי-ודאות ויש עננה על הפעילות של החברה. אז בהיבטים האלה אני מאמין שיהיה לנו גם יותר קל וגם יותר טוב, ואני מעריך שרמת הריבית הממוצעת של החברה תרד בהדרגה, כי רמת הסיכון הארגוני יורדת והולכת, ואלה דברים טובים".

איך תרגיש עם האפשרות ששני קולגות שלך, כמו מנכ"ל ביג, איתן בר-זאב, ובעל השליטה ויו"ר מגה אור, צחי נחמיאס, יצטרפו לדירקטוריון בעקבות העסקה?

"אני מעריך שהם יצטרפו לדירקטוריון, ואני ארגיש טוב מאוד עם העניין הזה. כמעט ברור לי שהם יצטרפו לדירקטוריון, אני לא רואה אפשרות אחרת, למען האמת. את איתן אני מכיר שנים רבות, והוא ודאי תוספת כוח לדירקטוריון. איתן הוא אדם בעל ניסיון, ויש לי הערכה אישית רבה מאוד כלפיו. את צחי הכרתי רק בימים האחרונים, נראה לי אדם משכמו ומעלה, ונראה לי שהתרומה שלהם בהחלט תהיה חשובה מאוד בדירקטוריון בעתיד".

לביג יש פעילות בסרביה, כולל בבלגרד, ולכם יש פעילות בבלגרד. זה לא ייצור מצב של התנגשות בין החברות?

"התנגשות אין. להם יש שלושה קניונים בסרביה, מתוכם אחד בבלגרד. לנו אין קניונים בסרביה, ואנחנו לא פועלים בתחום הזה שם בכלל. לנו יש בסרביה פרויקטים של משרדים ומגורים, ככה שאני לא רואה שום התנגשות. מעבר לזה, אני מזכיר שביג מחזיקה 13% במניות אפריקה נכסים, ככה שזה לא ממש השקה מוחלטת, ואנחנו נמשיך לפעול באופן עצמאי כמובן".

ומה הלאה באפריקה נכסים?

"הלאה נרצה לעשות מה שעשינו, אבל יותר בחופשיות ביחס למגבלות שהיו לנו קודם. נרצה להגדיל את היקפי הפעילות של החברה, לחזק את המבנה הפיננסי של החברה, שכבר כיום הוא לא רע בכלל, אבל כמו שאמרתי, שהסנטימנט החיובי בשוק ההון יעזור לנו לחזק אותו עוד יותר. נגדיל את הפעילות שלנו באירופה, בעיקר בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן: רומניה, צ'כיה, סרביה ופולין. זאת כמובן, יחד עם הגדלת הפעילות בישראל, במגמה ליצור בטווח הנראה לעין חברה פעילה יותר מצד אחד, רווחית ובמקביל שומרת על איתנות פיננסית חזקה".

עכשיו כשכבר אין לך בעל שליטה, כמו שהיה לך עד היום, תרגיש יותר חופשי לדרוש מהדירקטוריון לצאת לגיוס הון במקרה שתרצה להגדיל את הפעילות דרך רכישות? נראה כי כשלחברה יש בעל שליטה, העניין הזה הרבה יותר מורכב, מהטעם הפשוט שלא תמיד לבעל השליטה יש יכולת להשתתף בהנפקה מצד אחד, ומצד שני הוא גם לא רוצה להיות מדולל. ככה שעכשיו החברה תוכל עכשיו לפעול לטובת האינטרסים של כלל בעלי המניות, ולא תידרש להתחשב דווקא באינטרסים של בעל השליטה.

"כרגע אין לנו בעל שליטה וגם אין לנו שום צורך להגדיל הון. אנחנו שקלנו אפילו אפשרויות הפוכות, ועל סדר היום שלנו עולות מדי פעם אפשרויות לחלק דיבידנד. אבל אם בעתיד לצורך רכישה מסוימת שנרצה לבצע, יהיה צורך גם בחיזוק ההון, אז ודאי שזה דבר שאנחנו כחברה נשקול לעשות זאת, וזה נכון שלא תהיה לנו מגבלה של בעל שליטה שזה מפריע לו. כרגע אנחנו לא מגייסים, כי אין צורך, אבל אם בעתיד תעמוד בפנינו עסקה משמעותית, שנחשוב שהיא מאוד טובה לחברה ושכדי לבצע אותה יהיה צורך בהגדלת ההון, אז ודאי שנגדיל את ההון".

אפריקה נכסים צפויה לפרסם בעוד כשבועיים את דוחותיה הכספיים לסיכום 2018. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם רווח נקי של 374 מיליון שקל, המיוחס לבעלי המניות שלה, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 257 מיליון שקל שרשמה בתקופה המקבילה ב-2017. 

מניית אפריקה נכסים נסחרת בבורסה לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, כשהחברה מציגה במאזנה הון עצמי של 3.38 מיליארד שקל המיוחס לבעלי המניות. מדובר במכפיל הון של 0.83 בלבד, שמשקף את הפוטנציאל הגלום בחברה במקרה שהחברה תמשיך להתפתח ולצמוח כפי שמצפה הנהלתה. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות