גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עכשיו נוכל להתקדם בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי רוצה לרכוש אותנו"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, לאחר השלמת רכישת השליטה בחברה: "אנחנו מתנהלים כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית הייתה העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו" ● "לא צופה שינוי דרמטי בפעילות החברה החל מעכשיו" ● נגדיל את הפעילות בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי
אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי

קבוצת המשקיעים בראשות חברות הנדל"ן המניב ביג  ומגה אור  השלימה אתמול את רכישתן של 50.94% ממניות חברת הנדל"ן אפריקה נכסים  מידיה של קבוצת אפריקה ישראל . את המניות רכשה הקבוצה בתמורה לסכום של 1.24 מיליארד שקל במזומן.

סכום התמורה ישמש לפירעון חלק מחובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות כ"ו-כ"ז, שלהם היו המניות משועבדות. אפריקה נכסים, שהיוותה עד כה חלק מרכזי מקבוצת אפריקה ישראל, הפכה בעקבות הרכישה לחברה ללא גרעין שליטה, כשביג ומגה אור מחזיקות כל אחת ב-13% ממניות אפריקה נכסים וצפויות לקבל ייצוג בדירקטוריון שלה. את יתר המניות (24.94%) רכשו גופים מוסדיים וקרנות גידור, כך שכעת מוחזקות 74% ממניות אפריקה נכסים בידי ציבור המשקיעים - כלומר, גופים מוסדיים, קרנות השקעה ומשקיעים פרטיים. לאחר המכירה נותרו בידי אפריקה ישראל 4.99% ממניות אפריקה נכסים.

אפריקה נכסים - בעלי מניות

לאפריקה נכסים פעילות בתחום המשרדים להשכרה בישראל, אבל פעילותה מתמקדת כיום בעיקר במזרח אירופה, בייזום פרויקטים בתחומי הקניונים, המשרדים והמגורים. הבוקר (יום ג') אמר אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, כי הוא שמח על השלמת העסקה למכירת השליטה בחברה, שכן היא מסירה את עננת האי-ודאות שריחפה מעל החברה זה תקופה ארוכה.

"הצלחנו לנווט לחוף מבטחים"

לדברי ברזילי, "העובדה ששתי חברות מובילות ושורה של משקיעים רואים פוטנציאל גדול בחברה, מהווה עבורנו עדות מוחשית לערך הרב שיצרנו בחברה לאורך השנים. אנו מאמינים כי הדרך החדשה במבנה הבעלות תאפשר לנו להמשיך בפיתוח עסקי של החברה, בישראל ואירופה, לצד שמירה על איתנות פיננסית חזקה. ברצוני לנצל הזדמנות זאת ולהודות לבעלי השליטה היוצאים על שנים רבות של שיתוף פעולה ועבודה משותפת".

ברזילי הוסיף כי "זהו רגע מיוחד עבורי, לאחר למעלה מ-18 שנים בתפקידים שונים בקבוצת אפריקה ישראל. לצד צער על הסיטואציה המורכבת שבה התמודדה הקבוצה בשנים האחרונות, אני חש גאווה על כך שלמרות הסערה הגדולה הצלחנו לנווט את הספינה באופן שקול ולהביאה לחוף מבטחים, כשהיא גדולה וחזקה יותר מתמיד".

מדובר בשחר של יום חדש לאפריקה נכסים?

"זה בהחלט יום מכונן, גם מבחינת החברה וגם ברמה האישית שלי. בהחלט יום מיוחד".

 איך אתה רואה את החברה החל מהיום?

"אנחנו מתנהלים באופן מעשי כבר כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית שהייתה לנו היא העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו, שדברים יכולים להשתנות כל הזמן, כי אף אחד לא ידע לומר כיצד הדברים הולכים להתפתח בתוך כמה חודשים. והעננה הזאת הוסרה, מה שיאפשר לנו בעצם להמשיך ולהתקדם במה שאנחנו עושים, בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי שרוצה לרכוש או מי שרוצה למכור. 

"לכן, אני לא צופה שינוי דרמטי בפעילות של החברה החל מעכשיו. בכמה מובנים יהיה לנו קל יותר, ובכמה מובנים יהיה לנו טוב יותר. במובנים שיהיה לנו קל יותר, אני למשל מעריך שהפעילות שלנו עם הבנקים, בעיקר באירופה, תהיה קלה יותר, כי היו לבנקים שם בעיות רגולטוריות מעצם העובדה שיש חברה שהשליטה בה עומדת להשתנות, וזה דבר שנפתר כרגע עם השלמת העסקה.

"במובנים מסוימים יהיה לנו טוב יותר ברמת שוק ההון. ברגע שהגיעה קבוצה של משקיעים, שאין בה בעל שליטה ואין בה למשל לחצי דיבידנד לרוכשים, כמו שהיה לחלק מהקבוצות ששלטו בחברה קודם, המשמעות תהיה השפעה חיובית, שכבר רואים אותה בשוק על התשואות של איגרות החוב שלנו, שירדו בשבועות האחרונים בצורה די דרמטית - ואני מעריך שהתהליך הזה יימשך".

"אני מאוד מקווה שהדירוג שלנו בהמשך יעלה, כי גם הוא היה מושפע מהעובדה שיש אי-ודאות ויש עננה על הפעילות של החברה. אז בהיבטים האלה אני מאמין שיהיה לנו גם יותר קל וגם יותר טוב, ואני מעריך שרמת הריבית הממוצעת של החברה תרד בהדרגה, כי רמת הסיכון הארגוני יורדת והולכת, ואלה דברים טובים".

איך תרגיש עם האפשרות ששני קולגות שלך, כמו מנכ"ל ביג, איתן בר-זאב, ובעל השליטה ויו"ר מגה אור, צחי נחמיאס, יצטרפו לדירקטוריון בעקבות העסקה?

"אני מעריך שהם יצטרפו לדירקטוריון, ואני ארגיש טוב מאוד עם העניין הזה. כמעט ברור לי שהם יצטרפו לדירקטוריון, אני לא רואה אפשרות אחרת, למען האמת. את איתן אני מכיר שנים רבות, והוא ודאי תוספת כוח לדירקטוריון. איתן הוא אדם בעל ניסיון, ויש לי הערכה אישית רבה מאוד כלפיו. את צחי הכרתי רק בימים האחרונים, נראה לי אדם משכמו ומעלה, ונראה לי שהתרומה שלהם בהחלט תהיה חשובה מאוד בדירקטוריון בעתיד".

לביג יש פעילות בסרביה, כולל בבלגרד, ולכם יש פעילות בבלגרד. זה לא ייצור מצב של התנגשות בין החברות?

"התנגשות אין. להם יש שלושה קניונים בסרביה, מתוכם אחד בבלגרד. לנו אין קניונים בסרביה, ואנחנו לא פועלים בתחום הזה שם בכלל. לנו יש בסרביה פרויקטים של משרדים ומגורים, ככה שאני לא רואה שום התנגשות. מעבר לזה, אני מזכיר שביג מחזיקה 13% במניות אפריקה נכסים, ככה שזה לא ממש השקה מוחלטת, ואנחנו נמשיך לפעול באופן עצמאי כמובן".

ומה הלאה באפריקה נכסים?

"הלאה נרצה לעשות מה שעשינו, אבל יותר בחופשיות ביחס למגבלות שהיו לנו קודם. נרצה להגדיל את היקפי הפעילות של החברה, לחזק את המבנה הפיננסי של החברה, שכבר כיום הוא לא רע בכלל, אבל כמו שאמרתי, שהסנטימנט החיובי בשוק ההון יעזור לנו לחזק אותו עוד יותר. נגדיל את הפעילות שלנו באירופה, בעיקר בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן: רומניה, צ'כיה, סרביה ופולין. זאת כמובן, יחד עם הגדלת הפעילות בישראל, במגמה ליצור בטווח הנראה לעין חברה פעילה יותר מצד אחד, רווחית ובמקביל שומרת על איתנות פיננסית חזקה".

עכשיו כשכבר אין לך בעל שליטה, כמו שהיה לך עד היום, תרגיש יותר חופשי לדרוש מהדירקטוריון לצאת לגיוס הון במקרה שתרצה להגדיל את הפעילות דרך רכישות? נראה כי כשלחברה יש בעל שליטה, העניין הזה הרבה יותר מורכב, מהטעם הפשוט שלא תמיד לבעל השליטה יש יכולת להשתתף בהנפקה מצד אחד, ומצד שני הוא גם לא רוצה להיות מדולל. ככה שעכשיו החברה תוכל עכשיו לפעול לטובת האינטרסים של כלל בעלי המניות, ולא תידרש להתחשב דווקא באינטרסים של בעל השליטה.

"כרגע אין לנו בעל שליטה וגם אין לנו שום צורך להגדיל הון. אנחנו שקלנו אפילו אפשרויות הפוכות, ועל סדר היום שלנו עולות מדי פעם אפשרויות לחלק דיבידנד. אבל אם בעתיד לצורך רכישה מסוימת שנרצה לבצע, יהיה צורך גם בחיזוק ההון, אז ודאי שזה דבר שאנחנו כחברה נשקול לעשות זאת, וזה נכון שלא תהיה לנו מגבלה של בעל שליטה שזה מפריע לו. כרגע אנחנו לא מגייסים, כי אין צורך, אבל אם בעתיד תעמוד בפנינו עסקה משמעותית, שנחשוב שהיא מאוד טובה לחברה ושכדי לבצע אותה יהיה צורך בהגדלת ההון, אז ודאי שנגדיל את ההון".

אפריקה נכסים צפויה לפרסם בעוד כשבועיים את דוחותיה הכספיים לסיכום 2018. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם רווח נקי של 374 מיליון שקל, המיוחס לבעלי המניות שלה, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 257 מיליון שקל שרשמה בתקופה המקבילה ב-2017. 

מניית אפריקה נכסים נסחרת בבורסה לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, כשהחברה מציגה במאזנה הון עצמי של 3.38 מיליארד שקל המיוחס לבעלי המניות. מדובר במכפיל הון של 0.83 בלבד, שמשקף את הפוטנציאל הגלום בחברה במקרה שהחברה תמשיך להתפתח ולצמוח כפי שמצפה הנהלתה. 

עוד כתבות

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג״ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי