גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עכשיו נוכל להתקדם בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי רוצה לרכוש אותנו"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, לאחר השלמת רכישת השליטה בחברה: "אנחנו מתנהלים כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית הייתה העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו" ● "לא צופה שינוי דרמטי בפעילות החברה החל מעכשיו" ● נגדיל את הפעילות בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי
אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי

קבוצת המשקיעים בראשות חברות הנדל"ן המניב ביג  ומגה אור  השלימה אתמול את רכישתן של 50.94% ממניות חברת הנדל"ן אפריקה נכסים  מידיה של קבוצת אפריקה ישראל . את המניות רכשה הקבוצה בתמורה לסכום של 1.24 מיליארד שקל במזומן.

סכום התמורה ישמש לפירעון חלק מחובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות כ"ו-כ"ז, שלהם היו המניות משועבדות. אפריקה נכסים, שהיוותה עד כה חלק מרכזי מקבוצת אפריקה ישראל, הפכה בעקבות הרכישה לחברה ללא גרעין שליטה, כשביג ומגה אור מחזיקות כל אחת ב-13% ממניות אפריקה נכסים וצפויות לקבל ייצוג בדירקטוריון שלה. את יתר המניות (24.94%) רכשו גופים מוסדיים וקרנות גידור, כך שכעת מוחזקות 74% ממניות אפריקה נכסים בידי ציבור המשקיעים - כלומר, גופים מוסדיים, קרנות השקעה ומשקיעים פרטיים. לאחר המכירה נותרו בידי אפריקה ישראל 4.99% ממניות אפריקה נכסים.

אפריקה נכסים - בעלי מניות

לאפריקה נכסים פעילות בתחום המשרדים להשכרה בישראל, אבל פעילותה מתמקדת כיום בעיקר במזרח אירופה, בייזום פרויקטים בתחומי הקניונים, המשרדים והמגורים. הבוקר (יום ג') אמר אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, כי הוא שמח על השלמת העסקה למכירת השליטה בחברה, שכן היא מסירה את עננת האי-ודאות שריחפה מעל החברה זה תקופה ארוכה.

"הצלחנו לנווט לחוף מבטחים"

לדברי ברזילי, "העובדה ששתי חברות מובילות ושורה של משקיעים רואים פוטנציאל גדול בחברה, מהווה עבורנו עדות מוחשית לערך הרב שיצרנו בחברה לאורך השנים. אנו מאמינים כי הדרך החדשה במבנה הבעלות תאפשר לנו להמשיך בפיתוח עסקי של החברה, בישראל ואירופה, לצד שמירה על איתנות פיננסית חזקה. ברצוני לנצל הזדמנות זאת ולהודות לבעלי השליטה היוצאים על שנים רבות של שיתוף פעולה ועבודה משותפת".

ברזילי הוסיף כי "זהו רגע מיוחד עבורי, לאחר למעלה מ-18 שנים בתפקידים שונים בקבוצת אפריקה ישראל. לצד צער על הסיטואציה המורכבת שבה התמודדה הקבוצה בשנים האחרונות, אני חש גאווה על כך שלמרות הסערה הגדולה הצלחנו לנווט את הספינה באופן שקול ולהביאה לחוף מבטחים, כשהיא גדולה וחזקה יותר מתמיד".

מדובר בשחר של יום חדש לאפריקה נכסים?

"זה בהחלט יום מכונן, גם מבחינת החברה וגם ברמה האישית שלי. בהחלט יום מיוחד".

 איך אתה רואה את החברה החל מהיום?

"אנחנו מתנהלים באופן מעשי כבר כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית שהייתה לנו היא העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו, שדברים יכולים להשתנות כל הזמן, כי אף אחד לא ידע לומר כיצד הדברים הולכים להתפתח בתוך כמה חודשים. והעננה הזאת הוסרה, מה שיאפשר לנו בעצם להמשיך ולהתקדם במה שאנחנו עושים, בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי שרוצה לרכוש או מי שרוצה למכור. 

"לכן, אני לא צופה שינוי דרמטי בפעילות של החברה החל מעכשיו. בכמה מובנים יהיה לנו קל יותר, ובכמה מובנים יהיה לנו טוב יותר. במובנים שיהיה לנו קל יותר, אני למשל מעריך שהפעילות שלנו עם הבנקים, בעיקר באירופה, תהיה קלה יותר, כי היו לבנקים שם בעיות רגולטוריות מעצם העובדה שיש חברה שהשליטה בה עומדת להשתנות, וזה דבר שנפתר כרגע עם השלמת העסקה.

"במובנים מסוימים יהיה לנו טוב יותר ברמת שוק ההון. ברגע שהגיעה קבוצה של משקיעים, שאין בה בעל שליטה ואין בה למשל לחצי דיבידנד לרוכשים, כמו שהיה לחלק מהקבוצות ששלטו בחברה קודם, המשמעות תהיה השפעה חיובית, שכבר רואים אותה בשוק על התשואות של איגרות החוב שלנו, שירדו בשבועות האחרונים בצורה די דרמטית - ואני מעריך שהתהליך הזה יימשך".

"אני מאוד מקווה שהדירוג שלנו בהמשך יעלה, כי גם הוא היה מושפע מהעובדה שיש אי-ודאות ויש עננה על הפעילות של החברה. אז בהיבטים האלה אני מאמין שיהיה לנו גם יותר קל וגם יותר טוב, ואני מעריך שרמת הריבית הממוצעת של החברה תרד בהדרגה, כי רמת הסיכון הארגוני יורדת והולכת, ואלה דברים טובים".

איך תרגיש עם האפשרות ששני קולגות שלך, כמו מנכ"ל ביג, איתן בר-זאב, ובעל השליטה ויו"ר מגה אור, צחי נחמיאס, יצטרפו לדירקטוריון בעקבות העסקה?

"אני מעריך שהם יצטרפו לדירקטוריון, ואני ארגיש טוב מאוד עם העניין הזה. כמעט ברור לי שהם יצטרפו לדירקטוריון, אני לא רואה אפשרות אחרת, למען האמת. את איתן אני מכיר שנים רבות, והוא ודאי תוספת כוח לדירקטוריון. איתן הוא אדם בעל ניסיון, ויש לי הערכה אישית רבה מאוד כלפיו. את צחי הכרתי רק בימים האחרונים, נראה לי אדם משכמו ומעלה, ונראה לי שהתרומה שלהם בהחלט תהיה חשובה מאוד בדירקטוריון בעתיד".

לביג יש פעילות בסרביה, כולל בבלגרד, ולכם יש פעילות בבלגרד. זה לא ייצור מצב של התנגשות בין החברות?

"התנגשות אין. להם יש שלושה קניונים בסרביה, מתוכם אחד בבלגרד. לנו אין קניונים בסרביה, ואנחנו לא פועלים בתחום הזה שם בכלל. לנו יש בסרביה פרויקטים של משרדים ומגורים, ככה שאני לא רואה שום התנגשות. מעבר לזה, אני מזכיר שביג מחזיקה 13% במניות אפריקה נכסים, ככה שזה לא ממש השקה מוחלטת, ואנחנו נמשיך לפעול באופן עצמאי כמובן".

ומה הלאה באפריקה נכסים?

"הלאה נרצה לעשות מה שעשינו, אבל יותר בחופשיות ביחס למגבלות שהיו לנו קודם. נרצה להגדיל את היקפי הפעילות של החברה, לחזק את המבנה הפיננסי של החברה, שכבר כיום הוא לא רע בכלל, אבל כמו שאמרתי, שהסנטימנט החיובי בשוק ההון יעזור לנו לחזק אותו עוד יותר. נגדיל את הפעילות שלנו באירופה, בעיקר בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן: רומניה, צ'כיה, סרביה ופולין. זאת כמובן, יחד עם הגדלת הפעילות בישראל, במגמה ליצור בטווח הנראה לעין חברה פעילה יותר מצד אחד, רווחית ובמקביל שומרת על איתנות פיננסית חזקה".

עכשיו כשכבר אין לך בעל שליטה, כמו שהיה לך עד היום, תרגיש יותר חופשי לדרוש מהדירקטוריון לצאת לגיוס הון במקרה שתרצה להגדיל את הפעילות דרך רכישות? נראה כי כשלחברה יש בעל שליטה, העניין הזה הרבה יותר מורכב, מהטעם הפשוט שלא תמיד לבעל השליטה יש יכולת להשתתף בהנפקה מצד אחד, ומצד שני הוא גם לא רוצה להיות מדולל. ככה שעכשיו החברה תוכל עכשיו לפעול לטובת האינטרסים של כלל בעלי המניות, ולא תידרש להתחשב דווקא באינטרסים של בעל השליטה.

"כרגע אין לנו בעל שליטה וגם אין לנו שום צורך להגדיל הון. אנחנו שקלנו אפילו אפשרויות הפוכות, ועל סדר היום שלנו עולות מדי פעם אפשרויות לחלק דיבידנד. אבל אם בעתיד לצורך רכישה מסוימת שנרצה לבצע, יהיה צורך גם בחיזוק ההון, אז ודאי שזה דבר שאנחנו כחברה נשקול לעשות זאת, וזה נכון שלא תהיה לנו מגבלה של בעל שליטה שזה מפריע לו. כרגע אנחנו לא מגייסים, כי אין צורך, אבל אם בעתיד תעמוד בפנינו עסקה משמעותית, שנחשוב שהיא מאוד טובה לחברה ושכדי לבצע אותה יהיה צורך בהגדלת ההון, אז ודאי שנגדיל את ההון".

אפריקה נכסים צפויה לפרסם בעוד כשבועיים את דוחותיה הכספיים לסיכום 2018. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם רווח נקי של 374 מיליון שקל, המיוחס לבעלי המניות שלה, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 257 מיליון שקל שרשמה בתקופה המקבילה ב-2017. 

מניית אפריקה נכסים נסחרת בבורסה לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, כשהחברה מציגה במאזנה הון עצמי של 3.38 מיליארד שקל המיוחס לבעלי המניות. מדובר במכפיל הון של 0.83 בלבד, שמשקף את הפוטנציאל הגלום בחברה במקרה שהחברה תמשיך להתפתח ולצמוח כפי שמצפה הנהלתה. 

עוד כתבות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים