גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עכשיו נוכל להתקדם בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי רוצה לרכוש אותנו"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, לאחר השלמת רכישת השליטה בחברה: "אנחנו מתנהלים כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית הייתה העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו" ● "לא צופה שינוי דרמטי בפעילות החברה החל מעכשיו" ● נגדיל את הפעילות בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי
אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים / צילום: אירנה קוסטינסקי

קבוצת המשקיעים בראשות חברות הנדל"ן המניב ביג  ומגה אור  השלימה אתמול את רכישתן של 50.94% ממניות חברת הנדל"ן אפריקה נכסים  מידיה של קבוצת אפריקה ישראל . את המניות רכשה הקבוצה בתמורה לסכום של 1.24 מיליארד שקל במזומן.

סכום התמורה ישמש לפירעון חלק מחובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות כ"ו-כ"ז, שלהם היו המניות משועבדות. אפריקה נכסים, שהיוותה עד כה חלק מרכזי מקבוצת אפריקה ישראל, הפכה בעקבות הרכישה לחברה ללא גרעין שליטה, כשביג ומגה אור מחזיקות כל אחת ב-13% ממניות אפריקה נכסים וצפויות לקבל ייצוג בדירקטוריון שלה. את יתר המניות (24.94%) רכשו גופים מוסדיים וקרנות גידור, כך שכעת מוחזקות 74% ממניות אפריקה נכסים בידי ציבור המשקיעים - כלומר, גופים מוסדיים, קרנות השקעה ומשקיעים פרטיים. לאחר המכירה נותרו בידי אפריקה ישראל 4.99% ממניות אפריקה נכסים.

אפריקה נכסים - בעלי מניות

לאפריקה נכסים פעילות בתחום המשרדים להשכרה בישראל, אבל פעילותה מתמקדת כיום בעיקר במזרח אירופה, בייזום פרויקטים בתחומי הקניונים, המשרדים והמגורים. הבוקר (יום ג') אמר אבי ברזילי, מנכ"ל אפריקה נכסים, כי הוא שמח על השלמת העסקה למכירת השליטה בחברה, שכן היא מסירה את עננת האי-ודאות שריחפה מעל החברה זה תקופה ארוכה.

"הצלחנו לנווט לחוף מבטחים"

לדברי ברזילי, "העובדה ששתי חברות מובילות ושורה של משקיעים רואים פוטנציאל גדול בחברה, מהווה עבורנו עדות מוחשית לערך הרב שיצרנו בחברה לאורך השנים. אנו מאמינים כי הדרך החדשה במבנה הבעלות תאפשר לנו להמשיך בפיתוח עסקי של החברה, בישראל ואירופה, לצד שמירה על איתנות פיננסית חזקה. ברצוני לנצל הזדמנות זאת ולהודות לבעלי השליטה היוצאים על שנים רבות של שיתוף פעולה ועבודה משותפת".

ברזילי הוסיף כי "זהו רגע מיוחד עבורי, לאחר למעלה מ-18 שנים בתפקידים שונים בקבוצת אפריקה ישראל. לצד צער על הסיטואציה המורכבת שבה התמודדה הקבוצה בשנים האחרונות, אני חש גאווה על כך שלמרות הסערה הגדולה הצלחנו לנווט את הספינה באופן שקול ולהביאה לחוף מבטחים, כשהיא גדולה וחזקה יותר מתמיד".

מדובר בשחר של יום חדש לאפריקה נכסים?

"זה בהחלט יום מכונן, גם מבחינת החברה וגם ברמה האישית שלי. בהחלט יום מיוחד".

 איך אתה רואה את החברה החל מהיום?

"אנחנו מתנהלים באופן מעשי כבר כמעט שלוש שנים בלי בעל שליטה, כשהבעיה העיקרית שהייתה לנו היא העננה שכל הזמן ריחפה מעלינו, שדברים יכולים להשתנות כל הזמן, כי אף אחד לא ידע לומר כיצד הדברים הולכים להתפתח בתוך כמה חודשים. והעננה הזאת הוסרה, מה שיאפשר לנו בעצם להמשיך ולהתקדם במה שאנחנו עושים, בלי לפזול כל בוקר למה שכתוב בעיתון על מי שרוצה לרכוש או מי שרוצה למכור. 

"לכן, אני לא צופה שינוי דרמטי בפעילות של החברה החל מעכשיו. בכמה מובנים יהיה לנו קל יותר, ובכמה מובנים יהיה לנו טוב יותר. במובנים שיהיה לנו קל יותר, אני למשל מעריך שהפעילות שלנו עם הבנקים, בעיקר באירופה, תהיה קלה יותר, כי היו לבנקים שם בעיות רגולטוריות מעצם העובדה שיש חברה שהשליטה בה עומדת להשתנות, וזה דבר שנפתר כרגע עם השלמת העסקה.

"במובנים מסוימים יהיה לנו טוב יותר ברמת שוק ההון. ברגע שהגיעה קבוצה של משקיעים, שאין בה בעל שליטה ואין בה למשל לחצי דיבידנד לרוכשים, כמו שהיה לחלק מהקבוצות ששלטו בחברה קודם, המשמעות תהיה השפעה חיובית, שכבר רואים אותה בשוק על התשואות של איגרות החוב שלנו, שירדו בשבועות האחרונים בצורה די דרמטית - ואני מעריך שהתהליך הזה יימשך".

"אני מאוד מקווה שהדירוג שלנו בהמשך יעלה, כי גם הוא היה מושפע מהעובדה שיש אי-ודאות ויש עננה על הפעילות של החברה. אז בהיבטים האלה אני מאמין שיהיה לנו גם יותר קל וגם יותר טוב, ואני מעריך שרמת הריבית הממוצעת של החברה תרד בהדרגה, כי רמת הסיכון הארגוני יורדת והולכת, ואלה דברים טובים".

איך תרגיש עם האפשרות ששני קולגות שלך, כמו מנכ"ל ביג, איתן בר-זאב, ובעל השליטה ויו"ר מגה אור, צחי נחמיאס, יצטרפו לדירקטוריון בעקבות העסקה?

"אני מעריך שהם יצטרפו לדירקטוריון, ואני ארגיש טוב מאוד עם העניין הזה. כמעט ברור לי שהם יצטרפו לדירקטוריון, אני לא רואה אפשרות אחרת, למען האמת. את איתן אני מכיר שנים רבות, והוא ודאי תוספת כוח לדירקטוריון. איתן הוא אדם בעל ניסיון, ויש לי הערכה אישית רבה מאוד כלפיו. את צחי הכרתי רק בימים האחרונים, נראה לי אדם משכמו ומעלה, ונראה לי שהתרומה שלהם בהחלט תהיה חשובה מאוד בדירקטוריון בעתיד".

לביג יש פעילות בסרביה, כולל בבלגרד, ולכם יש פעילות בבלגרד. זה לא ייצור מצב של התנגשות בין החברות?

"התנגשות אין. להם יש שלושה קניונים בסרביה, מתוכם אחד בבלגרד. לנו אין קניונים בסרביה, ואנחנו לא פועלים בתחום הזה שם בכלל. לנו יש בסרביה פרויקטים של משרדים ומגורים, ככה שאני לא רואה שום התנגשות. מעבר לזה, אני מזכיר שביג מחזיקה 13% במניות אפריקה נכסים, ככה שזה לא ממש השקה מוחלטת, ואנחנו נמשיך לפעול באופן עצמאי כמובן".

ומה הלאה באפריקה נכסים?

"הלאה נרצה לעשות מה שעשינו, אבל יותר בחופשיות ביחס למגבלות שהיו לנו קודם. נרצה להגדיל את היקפי הפעילות של החברה, לחזק את המבנה הפיננסי של החברה, שכבר כיום הוא לא רע בכלל, אבל כמו שאמרתי, שהסנטימנט החיובי בשוק ההון יעזור לנו לחזק אותו עוד יותר. נגדיל את הפעילות שלנו באירופה, בעיקר בארבע המדינות שאנחנו מתמקדים בהן: רומניה, צ'כיה, סרביה ופולין. זאת כמובן, יחד עם הגדלת הפעילות בישראל, במגמה ליצור בטווח הנראה לעין חברה פעילה יותר מצד אחד, רווחית ובמקביל שומרת על איתנות פיננסית חזקה".

עכשיו כשכבר אין לך בעל שליטה, כמו שהיה לך עד היום, תרגיש יותר חופשי לדרוש מהדירקטוריון לצאת לגיוס הון במקרה שתרצה להגדיל את הפעילות דרך רכישות? נראה כי כשלחברה יש בעל שליטה, העניין הזה הרבה יותר מורכב, מהטעם הפשוט שלא תמיד לבעל השליטה יש יכולת להשתתף בהנפקה מצד אחד, ומצד שני הוא גם לא רוצה להיות מדולל. ככה שעכשיו החברה תוכל עכשיו לפעול לטובת האינטרסים של כלל בעלי המניות, ולא תידרש להתחשב דווקא באינטרסים של בעל השליטה.

"כרגע אין לנו בעל שליטה וגם אין לנו שום צורך להגדיל הון. אנחנו שקלנו אפילו אפשרויות הפוכות, ועל סדר היום שלנו עולות מדי פעם אפשרויות לחלק דיבידנד. אבל אם בעתיד לצורך רכישה מסוימת שנרצה לבצע, יהיה צורך גם בחיזוק ההון, אז ודאי שזה דבר שאנחנו כחברה נשקול לעשות זאת, וזה נכון שלא תהיה לנו מגבלה של בעל שליטה שזה מפריע לו. כרגע אנחנו לא מגייסים, כי אין צורך, אבל אם בעתיד תעמוד בפנינו עסקה משמעותית, שנחשוב שהיא מאוד טובה לחברה ושכדי לבצע אותה יהיה צורך בהגדלת ההון, אז ודאי שנגדיל את ההון".

אפריקה נכסים צפויה לפרסם בעוד כשבועיים את דוחותיה הכספיים לסיכום 2018. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם רווח נקי של 374 מיליון שקל, המיוחס לבעלי המניות שלה, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 257 מיליון שקל שרשמה בתקופה המקבילה ב-2017. 

מניית אפריקה נכסים נסחרת בבורסה לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, כשהחברה מציגה במאזנה הון עצמי של 3.38 מיליארד שקל המיוחס לבעלי המניות. מדובר במכפיל הון של 0.83 בלבד, שמשקף את הפוטנציאל הגלום בחברה במקרה שהחברה תמשיך להתפתח ולצמוח כפי שמצפה הנהלתה. 

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף תקציב הפרסום של קופ"ח מכבי, העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל, יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים"

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אדום בוהק בבורסת ת"א: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 יורד ב-2.3% ומדד הביטוח צונח בכ-6% ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין" ● אפ פרטנרס יוצאת מטופ גאם, אלטשולר שחם הפך לבעל עניין ● השקל ממשיך להתחזק מול הדולר, 3.18 שקלים ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר בכ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי-טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון