גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעד קדימה, שניים אחורה: האם מערכת המשפט מגינה על זכויות הנשים?

פסקי הדין שניפקה מערכת המשפט הישראלית בשנת 2018 בכל הנוגע לזכויות נשים מציגים תמונה מורכבת ● מצד אחד ניתנו פסיקות שהציבו קו אדום בפני הדרת נשים, ומצד שני ניכרת היחלשות של ביהמ"ש העליון וגישה שמרנית בפרשת האישה שנושלה מדירתה בשל בגידה לכאורה בבעלה

פרופ' אלכס שטיין, שופט בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר
פרופ' אלכס שטיין, שופט בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

ההגנה של מערכת החוק והמשפט בארץ על זכויות נשים הלכה וגברה לאורך השנים. פסקי דין של בית המשפט העליון, דוגמת פסק הדין בעניינה של אליס מילר ב-1995 שפתח בפני נשים את האפשרות ללכת לקורס טיס, או פסק הדין בפרשת האונס בקיבוץ שמרת ב-1993, שהבהיר לראשונה שגבר חייב לוודא הסכמה מלאה ומפורשת של אשה לפני מגע מיני עמה, חוללו שינוי חברתי חשוב ועצום. אבל נשים, וגברים, לא יכולים לנוח על זרי הדפנה - הדרך אל השוויון בין המינים עודנה ארוכה. גם היום נאלצות נשים לפנות לערכאות שיפוטיות כדי לקבל הגנה או כדי לממש את זכויותיהן. בשנה החולפת ניתנו כמה פסיקות משמעותיות שיש להן משמעות מרחיקת לכת על חיי נשים בארץ.

1. בג"ץ "האישה הבוגדת" 

בנובמבר 2018 אישר בג"ץ (4602/13) פסק דין של בית הדין הרבני הגדול ששלל קיום זכויות שיתוף בדירת מגורים לבת זוג ש"בגדה" בבן זוגה, שהיה הרשום בפנקסי המקרקעין כבעלים יחיד על הדירה. שני שופטי הרוב בבג"ץ, דוד מינץ ואלכס שטיין, החליטו שאין לבג"ץ עילה להתערב בפסיקת בית הדין הרבני, משום שהם הגיעו למסקנה שהוא החיל את הדין הכללי ולא את המשפט העברי. לעומתם, שופט המיעוט, יצחק עמית, פסק שבית הדין הרבני החיל את המשפט העברי בהתייחסו ל"בגידת" בת הזוג, ולכן לשיטתו, יש עילה להתערבות בג"ץ ולביטול פסק הדין המקפח את האשה.

עו"ד גלי זינגר, מנהלת המחלקה המשפטית של שדולת הנשים, אומרת שהמשמעות המעשית של פסק הדין חורגת בהרבה מהמקרה הפרטני, ונוגעת לכל אישה בישראל שתבקש להתגרש מבעלה בפרט, ולמעשה גם לציבור בכלל. "אם יישאר פסק הדין על כנו, עצמאותן של נשים, מבחינה כללית וכלכלית, תוכתב על-ידי הדין הדתי ולא עוד על-ידי הדין האזרחי בישראל - מצב שמחזיר את מעמדן של נשים בישראל עשרות שנים אחורה", אומרת זינגר. לטענתה, בית הדין הרבני הגדול התבסס בהחלטתו על הדין הדתי, בניגוד מוחלט לפסיקת העליון מלפני שנים רבות, שלפיה בסוגיות רכושיות גם בתי הדין הרבניים מחויבים לפסוק אך ורק לפי הדין האזרחי".

2. הסייפת האולימפית דורשת לשוויון

בסוף מאי 2018 הגישה הסייפת האולימפית דלילה חתואל - באמצעות עו"ד יניב ברוך - עתירה נגד איגוד הסיוף, שמנע ממנה לייצג את ישראל ולהשתתף באליפות אירופה. לפי תקנות האיגוד, סייפים וסייפות שרוצים להשתתף בתחרות בינלאומית צריכים להשתתף בשנה שלפני כן בתחרויות גביע העולם ולהשיג "קריטריון". האיגוד סירב להתייחס לעובדה שחתואל הייתה בתקופה הזאת בהריון, ואחר-כך בהתאוששות מניתוח קיסרי, ולכן לדבריה לא יכלה להתחרות ולקבוע את הקריטריון הנדרש לפי התקנות כדי להשתתף באליפות אירופה. חתואל החליטה לתבוע את האיגוד על אפליה על רקע הריון ולידה. את העתירה הגישה תחילה לטריבונל הפנימי של התאחדות הספורט, אך משזה דחה את עתירתה, היא החליטה לא לוותר ועתרה למחוזי בתל-אביב.

ביולי 2018 שופט המחוזי, רחמים כהן, קיבל החלטה (ה"פ 27697-06-18). בית המשפט נמנע מלהתערב בהחלטת האיגוד מטעמי פרוצדורה, אך כתב כי "בישראל נחוצה פעילות שתוביל לשינוי מדיניות הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת שוויון זכויות מהותי". לדבריו, "בדומה לחובה המוטלת על גופים המחויבים בייצוג הולם של נשים, לפעול באופן אקטיבי על-מנת לאתר נשים לתפקידים רלוונטיים, ועל-מנת להבטיח ייצוג הולם ושוויון הזדמנויות אמיתי לספורטאיות, מן הראוי להטיל על הגורמים הרלוונטיים לפעול באופן אקטיבי, ובכלל זה לתקן את התקנונים המותאמים לספורטאיות". השופט הדגיש שהיעדר התייחסות למאפיינים נשיים היא היוצרת אפליה.

לדברי עו"ד זינגר, אמירות השופט כהן מהוות פריצת דרך של ממש בכל הנוגע לשוויון מהותי עבור נשים בספורט. "ההכרה של בית המשפט במאפיינים הפיזיים של נשים, ובתקופות שבהן הן מצויות בהריון ובחופשת לידה, כמחייבים התייחסות מיוחדת, מהווה בשורה של ממש לכל ספורטאית בישראל. קביעתו כי על איגודי הספורט השונים לקבוע בתקנוניהם הוראות ספציפיות הנוגעות ליצירת שוויון אמיתי היא מבורכת, והיא עשויה להביא לתיקון האפליה כלפי נשים בספורט".

3. בג"ץ: נשים גם במפלגות חרדיות 

בינואר 2019 נתן בג"ץ תוקף של פסק דין (בג"ץ 1823/15) לפשרה שהושגה בין עו"ד תמר בן-פורת ועשרה ארגונים פמיניסטיים, בהם "איתך־מעכי" ושדולת הנשים בישראל, לבין המפלגה החרדית אגודת ישראל, וקבע כי הסעיף בתקנון המפלגה, שקובע שאישה לא יכולה להיות חברה במפלגה, ומתוקף כך גם לא לרוץ מטעמה לכנסת - יימחק.

למרות שאגודת ישראל הצהירה מיד בבית המשפט כי שום דבר לא ישתנה במציאות ושנשים לא ירוצו מטעמה לכנסת, מדובר בהישג משמעותי ביותר עבור נשים חרדיות בפרט ועבור נשים בישראל בכלל. לאחר שהתפרסם פסק הדין, אמר יו"ר ש"ס לשעבר, אלי ישי, כי אין שום מניעה הלכתית לרוץ עם נשים ברשימה לכנסת, ובדיון שנערך בעניין דומה בעתירה של רות קוליאן, שנערך זמן קצר לאחר מכן, הצהירה מפלגת ש"ס כי יש לפרש את תקנון המפלגה באופן שאינו מפלה נשים.

4. קורסי מדינה - ללא הפרדה מגדרית 

שדולת הנשים הגישה תביעה נגד נציבות שירות המדינה בגין פתיחת תוכנית "משפיעים - חרדים לשירות המדינה" לגברים בלבד. לאחר שהחליטה המדינה לפתוח גם מחזור מאוחר יותר לנשים בלבד, ואחרי הליך משפטי מורכב, שנידון במספר ערכאות, הכריע בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (סע"ש 8822-02-18) כי מעתה ואילך, כל מכרז חדש לתוכנית "משפיעים" או לכל תוכנית הכשרה אחרת מטעם הנציבות, לא יוכל להיות פתוח למין אחד בלבד, כפי שעשתה המדינה במקרה זה, וכך גם המשרות המוצעות למסיימי ההכשרות.

נקבע כי לא תיפתח תוכנית נוספת שבה יש הפרדה כלשהי, אלא לאחר שהמדינה תבצע מחקר בדבר השאלה אם יש צורך בהפרדה ובאיזו מידה. המדינה אף חויבה להעביר להערות הציבור, ולשדולת הנשים בפרט, כל מכרז עתידי שיהא בכוונתה לפתוח בהפרדה מגדרית, על-מנת לאפשר הגשת תביעה חדשה ככל שתידרש, אם לא תימצא כל הצדקה להפרדה מתוך הממצאים.

עו"ד זינגר משדולת הנשים מגדירה את פסק הדין כ"בשורה של ממש". לדבריה, "התחייבות המדינה כי לא ייפתחו עוד מכרזים למין אחד בלבד היא חשובה, הכרחית ומתבקשת לאור העוול שגרם המכרז הקודם". 

5. פיצוי בגין הדרת נשים מהרדיו 

בספטמבר 2018 התקבלה התביעה הייצוגית שהגישה עמותת "קולך - פורום נשים דתיות" נגד תחנת הרדיו "קול ברמה", שמנעה באופן מוצהר מנשים לעלות לשידור. בית המשפט המחוזי בירושלים חייב את התחנה לשלם פיצויים לטובת הציבור בגובה של מיליון שקל (ת"צ 23955-08-12). על פסק הדין הוגש ערעור והתיק ממתין להכרעת העליון.

המדובר בתביעה תקדימית בטענתה שהדרת נשים מהווה עילה מספיקה לתביעה ייצוגית המחייבת פיצויים, גם במקרה שלא נגרם נזק ממוני, אלא פגיעה מהותית בזכויות. החלטת המחוזי הכירה בחשיבות הסימבולית והמעשית של הימצאותן של נשים בספירה התקשורתית-ציבורית, הן כמאזינות והן כמראיינות וכמרואיינות. בכך, הבהיר בית המשפט כי העלמת נשים מספירה היא פרקטיקה אסורה, וכי ישנה חשיבות עקרונית לנוכחותן בה, בקולן שלהן.

לדברי עו"ד זינגר, פסק הדין פותח פתח לתביעות ייצוגיות נוספות במקרים של אפליית נשים והדרתן מהמרחב הציבורי, המוחשי והסימבולי.

6. נשים בבית שמש נגד שלטי צניעות  

בפסק דין קודם של בית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים (ע"פ 5338-17), הושגה הסכמה, שלפיה יוסרו שלטי צניעות והפרדה שהוצבו ברחבי בית שמש החרדית, אך העירייה לא פעלה להסרתם. בעקבות זאת עתרו קבוצת תושבות חרדיות מהעיר, יחד עם המרכז הרפורמי לדת ומדינה למתן צו לפי פקודת ביזיון בית המשפט, בגין אי-קיום פסק הדין.

הדיון התגלגל עד העליון, שבנובמבר 2018 קבע כי "שלטי צניעות ושלטים המורים לנשים לא להימצא במקומות מסוימים במרחב הציבורי מהווים חלק מהתופעה הקשה של הדרת נשים מהמרחב הציבורי... וכי מוטלת חובה על הרשות המקומית לפעול בנחישות להסרת השלטים ואף לפעול בהתאם לדין הקיים נגד מי שאחראים על הצבתם".

עו"ד זינגר מציינת כי העליון הכיר בכך בחומרה הרבה של תופעת הדרת הנשים במרחב הציבורי, על מופעיה השונים, ואף קבע כי החובה לפעול בכל העוצמה על-מנת להיאבק בתופעה ולמגר אותה מוטלת גם על הרשויות המקומיות כולן. לדבריה, "פסיקה זו מדגישה את העובדה, שהמרחב הציבורי שייך לכל אישה ואיש במידה שווה".

במבט כולל אומרת מנכ"לית שדולת הנשים, עו"ד מיכל גרא מרגליות, שפסקי הדין של שנת 2018 מציגים תמונה מורכבת, "מצד אחד, מקרים כמו בית שמש, ההליך סביב 'משפיעים' ורדיו 'קול ברמה' הציבו קו אדום בפני הדרת נשים. אולם גם ניתן לראות את היחלשות בית המשפט העליון, שסירב לתת הכרעה ברורה ביחס להיבחרן של נשים חרדיות, והסיג אותנו אחורה בפרשנות שמרנית ומקוממת בפרשה שבה נושלה אישה מדירתה בשל אי-נאמנות מינית לכאורה".

ולסיכום, כולנו מצפים שבתי המשפט יהיו מגדלור בשמירה על זכויות אדם ואישה, ולא ייסוגו מפני כוחות שמרניים המאיימים על המערכת. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר