גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק במגזר הפיננסי מודאגים מהברקזיט: אוניברסיטת קיימברידג' חוששת לאבד את מעמדה העולמי

אקדמאים חוששים שעזיבת האיחוד האירופי תצית בריחה של חוקרים מוכשרים ותגרע מיכולתה של האוניברסיטה לקרוץ לחברות מדעי החיים והייטק שליבו שגשוג כלכלי במקום ● מחר יצביע הפרלמנט הבריטי שנית על תוכנית ההיפרדות מהאיחוד האירופי שהציגה ראשת הממשלה תרזה מיי

אוניברסיטת קיימברידג’. אי ודאות / צילום: רויטרס, Russell Boyce
אוניברסיטת קיימברידג’. אי ודאות / צילום: רויטרס, Russell Boyce

כמה חודשים אחרי שבריטניה הצביעה לעזוב את האיחוד האירופי, מדען הצמחים פיליפ ויגה החל לחפש עבודה בחו"ל. "ההתעוררות מחדש של הלאומנות הפתיעה אותי לגמרי", הוא אמר, והוסיף שהוא כבר אינו רוצה שילדיו הקטנים יגדלו בבריטניה.

בעוד כמה שבועות ישלים וויגה, 45, אזרח גרמניה, את מעברו לאוניברסיטת פוטסדם בגרמניה, ויסיים שבע שנות התקשרות עם אוניברסיטת קיימברידג' היוקרתית.

עזיבתו של ויגה מדגימה חשש גדול של אקדמאים באוניברסיטה ההיסטורית הזו: שהברקזיט יצית בריחה של חוקרים מוכשרים. מגמה כזו, הם חוששים, תסיר את הברק מהמעמד העולמי של קיימברידג' ותהפוך את העיר עצמה לפחות קורצת לחברות מדעי החיים והטכנולוגיה שליבו שגשוג כלכלי במקום.

הפרלמנט הבריטי צפוי להצביע מחר (ג') על הצעתה של ראשת הממשלה תרזה מיי לעזוב את האיחוד האירופי. דחייה של עסקת הגירושים שהשיגה מיי תעכב כנראה את הברקזיט, שמיועד לצאת לפועל ב-29 בחודש זה, והקהילה האקדמית עלולה להיקלע לתקופת אי ודאות ממושכת.

צמיחה מהירה

קיימברידג' צמחה במהירות בשנים האחרונות, בזכות נהירה של עסקי הייטק ומדעי החיים כמו אסטרה-זנקה, מיקרוסופט ואפל, שהיו להוטות לבנות על הקשרים עם המחקר המדעי החדשני שקיים באוניברסיטה.

מחקר של חברת הייעוץ Development Economics, בהזמנת אסטרה-זנקה, מעריך שהברקזיט עלול להקטין את הצמיחה של המחקר הזה בכ-15% עד שנת 2032. ההאטה הזו תביא ירידה בזמינות של מימון מחקרים, כתוצאה מיכולת נמוכה יותר למשוך את מיטב החוקרים בעולם ומגישה מונמכת למימון לחברות סטארט-אפ.

לפי שעה, חברות מהמרות שהברקזיט לא יפגע ברצינות באטרקטיביות של העיר. "קיימברידג' היא ייחודית במונחי איכות המדע שלה", אמר מנה פנגלוס, מנהל מחקר ופיתוח אסטרה-זנקה. "לכן היא עמידה קצת יותר בפני כמה מהסיכונים שברקזיט קשה עלול ליצור".

משאל העם מיוני 2016 על הברקזיט אמנם הגביר את העצבנות של כמה חוקרים ממקומות אחרים באירופה, אך רבים מהם נשארים לפי שעה.

מתיאס לנדגרף, נוירו-מדען יליד גרמניה, החל גם הוא לחפש עבודה מחוץ לבריטניה אחרי משאל העם. הוצעה לו משרה ביוניברסיטי קולג' בדבלין, אירלנד, אבל הוא החליט שלא לעבור, מאחר שאשתו וילדיו יישארו בבריטניה.

לפי שעה הוא יישאר בקיימברידג', שבה הוא עובד זה יותר מ-25 שנים. "כשהגעתי זה היה המקום הכי ליברלי באירופה, ואני כבר לא מכיר אותו היום", הוא אמר.

ירידה בפניות

מספר אזרחי האיחוד האירופי שפונים לאוניברסיטה לקבלת משרות מחקר ירד משנת 2016, לפי נתונים שהגיעו לידי ה"וול סטריט ג'ורנל" בעזרת חוק חופש המידע. הבקשות למשרות מחקר בקיימברידג' ירדו ל-22% מסך הפניות בשנה שעברה, מ-23% ב-2017 ו-28% בשנים 2014-2016.

עם בריטניה מחוץ לאיחוד האירופי, אקדמאים מכל האיחוד האירופי יוכלו לקבל משרות באוניברסיטאות בריטיות ללא דרישת אשרה או תושבות. הסכם שמיי השיגה עם האיחוד ישמור על הסידור הזה לפחות עד סוף שנת 2020.

אבל הפרלמנט הבריטי דחה את ההסכם, והוא עשוי לדחותו שוב מחר, ולהשאיר בכך את הסיכון שבריטניה תעזוב את האיחוד ללא עסקה ב-29 בחודש, מה שייצור אי ודאות לאזרחי האיחוד שכבר מתגוררים בבריטניה, ולאחרים ששקלים להשתקע בה. המטרה הסופית של מיי היא שאזרחי האיחוד האירופי יטופלו כמו מהגרים מכל מקום אחר בעולם.

כמה אקדמאים אומרים שהם כבר מרגישים את הירידה בהתעניינות של חוקרים מהאיחוד. אייליס פראן, חוקרת בכירה בקיימברידג', אמרה למחוקקים בריטים בשנה שעברה שהברקזיט פגע בכמה מאמצי גיוס כוח אדם ברמה גבוהה לאוניברסיטה.

קאהיר או'קיין, חוקר גנטיקה, אמר שלפני משאל העם הוא היה מקבל כמה פניות רציניות בכל שנה מסטודנטים מהאיחוד שביקשו לרכוש ניסיון מחקרי במעבדה שלו. מאז המשאל הוא קיבל רק פנייה אחת כזו.

"לקיימברידג' יש הרבה מה להציע", הוא אמר. "הברקזיט יהפוך את זה לפחות אטרקטיבי".

פרופסור או'קיין, שהוא אזרח בריטי ואירי, היה רוצה להישאר בקיימברידג' עד שהוא יפרוש לגמלאות בעוד כעשור, אבל הוא יעזוב אם יהיה בכך צורך. "אם יהיה בלתי אפשרי לגייס אנשים טובים ולערוך מחקרים בסביבה בינלאומית, לא ארצה להישאר ולכסוס ציפורניים", הוא אמר. "800 שנות היסטוריה הן לא הסיבה שאנשים מגיעים למעבדה שלי".

מענקים בסכנה

סכנה נוספת היא אובדן גישה לקרן Horizon 2020 של האיחוד האירופי, שמספקת כמיליארד אירו בשנה למחקר באוניברסיטאות בריטיות. וחשובה באותה מידה כמו כסף היא העובדה שהקרן מעודדת שיתופי פעולה עם חוקרים ביתר מדינות האיחוד.

קיימברידג' היא מוטבת מיוחדת של הקרן הזו: היא מקבלת יותר מענקים מבריסל - כ-60 מיליון ליש"ט בשנה בממוצע - מאשר כל אוניברסיטה אחרת באירופה להוציא היריבה ההיסטורית אוקספורד. מענקי האיחוד הם כשמינית מסך המימון של האוניברסיטה לצורכי מחקר.

העסקה הבעייתית שהשיגה מיי תשמר את הגישה הזו לקרן המענקים לפחות עד סוף 2020 אבל לא ברור מה יקרה מעבר לכך, בייחוד אם הברקזיט יקרה ללא עסקה.

כמו האוניברסיטה, עסקי מדעי החיים שצמחו סביבה חוששים מאוד שלא יוכלו לגייס עובדים מהאיחוד אחרי הברקזיט. 

ניאל מרטין, מנכ"ל Artios שמתמחה במחקרי סרטן, אמר שהאוניברסיטאות בהולנד, ספרד וצרפת חזקות במיוחד בתחום זה שבו מתמקדת החברה שלו. "אנחנו חייבים להיות מסוגלים להביא מדענים מהאוניברסיטאות הטובות באירופה לבריטניה", הוא הדגיש.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?